OMTEX CLASSES: ENGLISH (SSC)

ENGLISH (SSC)

ENGLISH (SSC)

BOARD PAPERS WITH SOLUTION





ENGLISH TEXTUAL POEMS   1   2    3    4    5    6    7    8   9   10   11
ENGLISH TEXTUAL PASSAGES   1   2   3   4  

ENGLISH GRAMMAR MARCH 2018 IMPORTANT FOR BOARD EXAM

GRAMMAR : VERBS - TENSES   USE OF ARTICLES (A, AN, THE)    USE ABLE TO / UNABLE TO    REMOVE TOO    TENSES    TRANSITIVE AND INTRANSITIVE VERBS.    MAKE SENTENCES USING THE GIVEN WORDS AS NOUN AS WELL AS VERB    OPPOSITES WITH PREFIXES AND SUFFIXES.    AFFIRMATIVE AND NEGATIVE SENTENCES    QUESTION TAG.    EXCLAMATORY AND ASSERTIVE SENTENCES.    HOMOPHONES    DEGREE OF COMPARISON.    FIGURE OF SPEECH    WH TYPE QUESTIONS.    DIRECT AND INDIRECT SPEECH.    GERUND AND INFINITIVE    IDENTIFY THE TENSE    RHETORICAL (INTERROGATIVE)TYPE QUESTIONS.    NOT ONLY BUT ALSO    NO SOONER …… THAN    USED TO & WOULD    SIMPLE, COMPOUND, COMPLEX    IRREGULAR VERBS    NOUN ADJECTIVE VERB ADVERB    KINDS OF SENTENCES    MORE ENGLISH GRAMMAR FROM OMTEX CLASSES    AUXILIARY VERBS DO AND CAN    AUXILIARY VERBS    ANTECEDENT AND ANAPHOR    ANALYSIS OF A SENTENCE    ADVERB PHRASES    ADJECTIVES USED WITHOUT NOUNS    ADJECTIVE PHRASES    ACTIVE AND PASSIVE VOICE EXERCISE II    ACTIVE AND PASSIVE VERB FORMS    ABBREVIATION, ACRONYM AND INITIALISM    NOUN    AGREEMENT OF THE VERB WITH THE SUBJECT.    USE OF ARTICLES (A, AN, THE)    USE ABLE TO / UNABLE TO    REMOVE TOO    TENSES    MAKE SENTENCES USING THE GIVEN WORDS AS NOUN AS WELL AS VERB    OPPOSITES WITH PREFIXES AND SUFFIXES.    AFFIRMATIVE AND NEGATIVE SENTENCES    QUESTION TAG.    EXCLAMATORY AND ASSERTIVE SENTENCES.    HOMOPHONES    DEGREE OF COMPARISON.    FIGURE OF SPEECH    WH TYPE QUESTIONS.    DIRECT AND INDIRECT SPEECH.    GERUND AND INFINITIVE    IDENTIFY THE TENSE    RHETORICAL (INTERROGATIVE)TYPE QUESTIONS.    NOT ONLY BUT ALSO    NO SOONER …… THAN    USED TO & WOULD    SIMPLE, COMPOUND, COMPLEX    IRREGULAR VERBS    NOUN ADJECTIVE VERB ADVERB    KINDS OF SENTENCES    MORE ENGLISH GRAMMAR FROM OMTEX CLASSES    AUXILIARY VERBS DO AND CAN    AUXILIARY VERBS    ANTECEDENT AND ANAPHOR    ANALYSIS OF A SENTENCE    ADVERB PHRASES    ADJECTIVES USED WITHOUT NOUNS    ADJECTIVE PHRASES    ACTIVE AND PASSIVE VOICE EXERCISE II    ACTIVE AND PASSIVE VERB FORMS    ABBREVIATION, ACRONYM AND INITIALISM    NOUN    PUNCTUATION    MODAL AUXILIARY    PREPOSITIONS    CLAUSES




OMTEX CLASSES
SSC English Grammar For Board Exam 2018

July 2017 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

Rewrite the sentence using the correct question tag given in the brackets.
(i) Water changes its form. (does it?, do it?, do they?, doesn’t it?)

(ii) However impossible things may look, there is always an opening. (Rewrite using ‘but’)
Ans. Things may look impossible, but there is always an opening.

(iii) Hanmant secured 88% in class X. (Begin the sentence as - 88% .......)
Ans. 88% was secured by Hanmant in Class X.

(iv) In the final year of engineering, he was attracted towards the writing of Swami Vivekananda. (Frame a ‘Wh - question’ to get the underlined part as the answer.)
Ans. When was he attracted towards the writing of Swami Vivekananda?

(v) We must help our neighbours. (Replace the modal auxiliary showing advice)
Ans. We should help our neighbours.

(vi) The wind picks up pollen from ripening corn and swirls it field to field. (Use “Not only ........ but also and rewrite)
Ans. The wind not only picks up pollen from ripening corn, but also swirls it field to field.

(vii) We’ll have the liberty to customise our phones. (Rewrite the sentence as interrogative)
Ans. Won’t we have the liberty to customize our phones?

(viii) We will have the liberty to customise our phones. (Rewrite using the present participle form of the underlined words.
Ans. We will have the liberty of customizing our phones.

March 2017 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

(i) I had located the right shop. (Rewrite the sentence beginning with ‘The right shop .....)
Ans. The right shop had been located by me.

(ii) All the shops were closed. (Begin with ‘None of the .......)
Ans. None of the shops was open.

(iii) She taught me to read. (Frame Wh - questions for the following statement with the help of the word. ‘What’)
Ans. What did she teach me?

(iv) I read Chaucer a year later. (Frame Wh - questions for the following statement with the help of the word. ‘When’)
Ans. When did I read Chaucer?

(v) Select the proper tag and rewrite the sentence.
It helps you to stick with and exercise. (do it?, does it?, doesn’t it?)

(vi) Be careful not to overdo exercise, (won’t you?, will you?, be you? )

(vii) Change the following into direct speech:
Many owners and they regretted their decision to buy the premium buys.
Ans. Many owners said, “We regret our decision to buy the premium buys”.

July 2016 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

(1) Principal Bhave said. “Mashelkar, if you focus your energies like this, you can burn anything in the world.”
Principal Bhave told Mashelkar ____________ (Complete the given statement.)
Ans. Principal Bhave told Mashelkar that if he focused his energies like that, he could burn anything in the world.

(2) It is so powerful. (Rewrite beginning with ‘How........’)
Ans. How powerful it is!

(3) Cones are the most popular means of application of Mehendi:
(Select the correct positive degree from the alternatives given below and rewrite the statements)
(i) Very few means of application of Mehendi are as popular as cones.
(ii) No other means of application of Mehendi are as popular as cones.
(iii) Cones are as popular as any other means of application of Mehendi.
Ans. No other means of application of Mehendi are as popular as cones.

(4) Henna comes in different shades. (Frame a ‘Wh-’ question to get the underlined word as an answer)
Ans. What comes in different shades?

(5) The butterfly spent rest of its life crawling. The rest of its life _____________ (Complete the given statement.)
Ans. The rest of its life was spent crawling by the butterfly.

(6) It is ready for flight, as soon as it emerges from its cocoon.
No sooner does _____________-
(Complete the given statement)
Ans. No sooner it emerge from its cocoon, than it is ready for flight.

(7) The branches were thick with scarlet figs. (What)
Frame a question with the given word in the bracket and rewrite it.
Ans. What were the branches thick with?

(8) The tree was visited by delicate map butterfly. (which/ when / that) the leaves were pink and tender. )
(Choose the correct conjunction and rewrite the sentence.)
Ans. The tree was visited by the delicate map butterfly when the leaves were pink and tender.

March 2016 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

1. Select the correct tag from the alternatives given below:
One good turn deserves another.
(a) doesn’t it? (b) don’t it? (c) does it?

2. Choose the correct answer:
Rajen, can you please take her home? ‘Can’ indicates.
(a) obligation (b) ability (c) permission.

3. She made me realise that success is, like genius.
(Frame a ‘Wh’ question to get the underlined part as an answer)
Ans. What did she make me realise?

4. She taught me in college.
(Begin the sentence with ‘I’ and rewrite)
Ans. I was taught in college by her.

5. The old ruins are shaded by evergreen oaks, pines and poplars as well as olive trees. (Insert not only ...... but also and rewrite)
Ans. Not only are the old ruins shaded by evergreen oaks, pines and poplars but also by olive trees.

6. No married women were allowed to be present. (Remove ‘no’ and rewrite the sentence without changing the meaning)
Ans. Only unmarried women were allowed to be present.  

7. Begin the sentence with - For the first time ..... and rewrite.
Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Michael Collins were, to land on the moon for the first time.
Ans. For the first time, Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Michael Collins were to land on the moon.

8. Insert ‘that’ appropriately and rewrite.
Armstrong found his thumb blotting out the Earth.
Ans. Armstrong found that his thumb was blotting out the Earth.

JULY 2015 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

1. They were expected home at any time. [Begin your sentence with ‘We ....’]
Ans. We expected them home at any time.

2. I heard the footsteps, __________ [Choose the correct tag and rewrite the sentence]
(a) didn’t I? (b) did I? (c) don’t I?

3. Frame a Wh-question for the following statements with the help of the Wh-words given in the brackets.
The other half was made up of labourers from the east. (What)
Ans. What was the other half made up of?

4. Frame a Wh-question for the following statements with the help of the Wh-words given in the brackets.
The third kind of passengers was forced to come down thousands of kilometres for quality medical care. (Why)
Ans. Why was the third kind of passengers forced to come down thousands of kilometers?

5. He took his father’s hand and led him back to the table. (Begin the sentence with ..... ‘Taking his ...’)
Ans. Taking his father’s hand, he led him back to the table.

6. He asked the child sweetly, “What are you making?”
He asked the child sweetly what .....
(Complete it in indirect form)
Ans. He asked the child sweetly what he was making.

7. Delhi is one of the most polluted cities in the world. (Begin your sentence with ‘Very few...’)
Ans. Very few cities in the world are as polluted as Delhi.

8. Cycle repairs are cheaper than motor repairs. (Begin your sentence with ‘Motor repairs ....’)
Ans. Motor repairs are not as cheap as cycle repairs.


March 2015 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

1. He wants to create near the Pavitra Vana, a Brihat Panchavati. [Pick out an infinitive from the given line and use it in your own sentence]
Ans: to create [Infinitive]
Own Sentence: The teacher told us to create a new model for the Geography project.

2. Reddy is one of the most well-known environment specialist in India. [Begin with : Very few .....]
Ans. Very few environment specialists in India are as well-known as Reddy.

3. There have also been other teachers. They have helped me to try to become independent. (Combine using ‘who’)
Ans. There have also been other teachers who have helped me to try to become independent.

4. It was only because of her that I was able to read Shakespeare. (Rewrite beginning with: It it was not for her ......)
Ans. It is was not for her, I would not have been able to read Shakespeare.

5. Pick out any one sentence from the passage where a modal auxiliary indicating advice is used.
Ans. Kids should start the day with fruits, proteins and whole grains.

6. Pick out the correct conjunctions from the given sentences.
(a) Kids should avoid sugary cereals because they cause a sugar high.
(b) It is said that lack of sleep can leads to problems.

7. Select the proper alternative to make the correct voice.
Hunters have found an ideal hunting ground.
An ideal hunting ground __________ found by hunters.
(had been, has been, was)

8. Select the proper alternative to make the correct voice.
They are being denied the right to live.
The people _______ them the right to live.
(are denying, were denying, denying)

JULY 2014 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

1. Past Perfect Tense
Choose the sentence with Past Perfect Tense from the sentences given below.
(i) The ants had organized themselves around the fly.
(ii) The ants organized themselves around the fly.
(iii) The ants have organized themselves around the fly.

2. A rainbow colours the entire sky. (Begin the sentence with ‘The entire sky...’)
Ans. The entire sky is coloured by a rainbow.

3. India is largest producer and consumer of turmeric in world. (Insert articles wherever necessary in the given sentence)
Ans. India is the largest producer and consumer of turmeric in the world.

4. Turmeric helps to preserve pickles and chutneys. (Rewrite using the noun form of the underlined word)
Ans. Turmeric helps in the preservation of pickles and chutneys.

5. Pick out the prepositions:
(i) That is the major difference between her and other Indian girls.
(ii) I have a very high regard or Indian Sportswomen.
Ans. (i) between  (ii) for

6. She has it all. (Select the correct interrogative form of the given statement)
(i) Doesn’t she have it all?
(ii) Hasn’t she had it all?
(iii) Doesn’t she has it all?

7. Brahmi is one of the oldest scripts of the Asian subcontinent. (Start with ‘Very few’ and rewrite the sentence)
Ans. Very few scripts of the Asian Subcontinent are as old as Brahmi.

8. Ramagiri hills have two main caves. (Select the correct tag)
(a) don’t they? (b) doesn’t they? (c) aren’t they?

MARCH 2014 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

1. I used to go to collect 60 rupees per month. (Rewrite the sentence using Modal auxiliary ‘would’)
Ans. I would go to collect 60 rupees per month.

2. Principal Bhave said, “Mashelkar, if you focus your energies like this, you can burn anything in the world.”
(How will Mashelkar report this to his friend?)
Ans. Principal Bhave told me that if I focused my energies like that, I could burn anything in the world.

3. “We call it Kalapani as we are along in the middle of the sea for days,” he says. (Use ‘that’ and rewrite the sentence)
Ans. He says that they call it Kalapani as they are alone in the middle of the sea for days.

4. It was meant to stem the number of shipwrecks off the harbour.
(a) was it? (b) wasn’t it? (c) is it?
(Select the proper tag and rewrite the sentence)

5. Coronary bypass surgery is undoubtedly a very significant achievement of modern science.
(Use ‘which’ and rewrite the sentence)
Ans. it is coronary bypass surgery which is undoubtedly a very significant achievement of modern science.

6. The heart surgeons perform a special type of operation. (Begin your sentence with ‘A special type of operation..’)
Ans. A special type of operation is performed by the heart surgeons.