Progressions Class 10th Mathematics AP Board Solution

Class 10th Mathematics AP Board Solution
Exercise 6.1
  1. The taxi fare after each km when the fare is Rs. 20 for the first km and rises…
  2. The amount of air present in a cylinder when a vacuum pump removes 1/4 of the…
  3. The cost of digging a well, after every metre of digging, when it costs Rs. 150…
  4. The amount of money in the account every year, when Rs. 10000 is deposited at…
  5. a = 10, d = 10 Write first four terms of the AP, when the first term a and the…
  6. a = -2, d = 0 Write first four terms of the AP, when the first term a and the…
  7. a = 4, d = -3 Write first four terms of the AP, when the first term a and the…
  8. a = 1, d = 1/2. Write first four terms of the AP, when the first term a and the…
  9. a = -1.25, d = -0.25 Write first four terms of the AP, when the first term a…
  10. 3, 1, -1,-3 For the following APs, write the first term and the common…
  11. -5, -1, 3, 7 For the following APs, write the first term and the common…
  12. For the following APs, write the first term and the common difference.…
  13. 0.6, 1.7, 2.8, 3.9 For the following APs, write the first term and the common…
  14. 2, 4, 8, 16. Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
  15. 2, 5/2, 3, 7/2 Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
  16. -1.2, -3.2, -5.2, -7.2, . . . Which of the following are APs? If they form an…
  17. -10, -6, -2, 2, . . . Which of the following are APs? If they form an AP, find…
  18. 3, 3 + √ 2, 3 + 2√ 2, 3 + 3√ 2 …… Which of the following are APs? If they form…
  19. 0.2, 0.22, 0.222, 0.2222, . . . . Which of the following are APs? If they form…
  20. 0, -4, -8, -12, . . . Which of the following are APs? If they form an AP, find…
  21. , 2 2 , ….. Which of the following are APs? If they form an AP, find the common…
  22. 1, 3, 9, 27, . . . Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
  23. a, 2a, 3a, 4a.. Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
  24. a, a^2 , a^3 , a^4 Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
  25. √2, √8, √18, √32 Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
  26. √3, √6, √9, √12 Which of the following are APs? If they form an AP, find the…
Exercise 6.2
  1. Fill in the blanks in the following table, given that a is the first term, d the…
  2. 30thterm of the A.P. 10, 7, 4 …… Find the
  3. 11thterm of the A.P. : -3, , 2, … Find the
  4. a1 = 2, a3 = 26, find a2 Find the respective terms for the following APs.…
  5. a2 = 13, a4 = 3, find a1, a3 Find the respective terms for the following APs.…
  6. a1 = 5, a4 = 9 1 0 , find a2, a3 Find the respective terms for the following…
  7. a1 = 4; a6 = 6. Find a2, a3, a4, a5 Find the respective terms for the following…
  8. a2 = 38, a6 = -22, find a1, a3, a4, a5 Find the respective terms for the…
  9. Which term of the AP : 3, 8, 13, 18, ….. , is 78
  10. 7, 13, 19, . . ., 205 Find the number of terms in each of the following APs :…
  11. 18, 15 1 0 , 13 …. , -47 Find the number of terms in each of the following APs…
  12. Check whether, -150 is a term of the AP: 11, 8, 5, 2 ….
  13. Find the 31st term of an AP whose 11thterm is 38 and the 16th term is 73…
  14. If the 3rd and the 9th terms of an AP are 4 and -8 respectively, which term of…
  15. The 17th term of an AP exceeds its 10th term by 7. Find the common difference.…
  16. Two APs have the same common difference. The difference between their 100th…
  17. How many three-digit numbers are divisible by 7?
  18. How many multiples of 4 lie between 10 and 250?
  19. For what value of n, are the nth terms of two APs: 63, 65, 67, …. And 3, 10,…
  20. Determine the AP whose third term is 16 and the 7thterm exceeds the 5thterm by…
  21. Find the 20thterm from the end of the AP : 3, 8, 13, …., 253.
  22. The sum of the 4th and 8thterms of an AP is 24 and the sum of the 6th and 10th…
  23. Subba Rao started work in 1995 at an annual salary of Rs. 5000 and received an…
Exercise 6.3
  1. 2, 7, 12, …., to 10 terms. Find the sum of the following APs:
  2. -37, -33, -29, ……, to 12 terms. Find the sum of the following APs:…
  3. 0.6, 1.7,2.8, ….., to 100 terms. Find the sum of the following APs:…
  4. , , ….., to 11 terms Find the sum of the following APs:
  5. 7 + 10 i + 14 +…. +84. Find the sums given below:
  6. 34 + 32 + 30 +….+10 Find the sums given below:
  7. (-5) + (-8) + (-11) +…… + (-230) Find the sums given below:
  8. given a = 5, d = 3, an = 50 find n and sn In an AP :
  9. given a = 7, an = 35 find d and s13 In an AP :
  10. given d = 3, a12 = 37 find a and s12 In an AP :
  11. given S10 = 125, a3 = 15 find d and a10 In an AP :
  12. given a = 2, Sn = 90, d = 8 find n and an In an AP :
  13. given an = 4, d = 2, sn = -14. Find n and a In an AP :
  14. given l = 28, sn = 144 and there are 9 terms Find and a In an AP :…
  15. The first and the last terms of an AP are 17 and 350 respectively. If the common…
  16. Find the sum of first 51 terms of an AP whose second and third terms are 14 and…
  17. If the sum of first 7 terms of an AP is 49 and that of 17 terms is 289, find the…
  18. an = 3+4n Also find the sum of the first 15 terms in each case. Show that a1,…
  19. an = 9-5n Also find the sum of the first 15 terms in each case. Show that a1,…
  20. If the sum of first n terms of an AP is 4n-n^2 what is the first (remember the…
  21. Find the sum of the first 40 positive integers divisible by 6.
  22. A sum of Rs. 700 is to be used to give seven cash prizes to students of a…
  23. In a school, students thought of planting trees in and around the school to…
  24. A spiral is made up of successive semicircles, with centres alternately at A…
  25. 200 logs are stacked in the following manner: 20 logs in the bottom row, 19 in…
  26. In a bucket and ball race, a bucket is placed at the starting point, which is 5…
Exercise 6.4
  1. Salary of Sharmila, when her salary is Rs. 5,00,000 for the first year and…
  2. Number of bricks needed to make each step, if the stair case has total 30…
  3. Perimeter of each triangle, when the mid points of sides of equilateral…
  4. a = 4, r = 3 Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common…
  5. a = √5, r = Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common…
  6. a = 81, r = Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common…
  7. a = , r = 2 Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common…
  8. 4, 8, 16,…. Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more…
  9. , ,…… Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?…
  10. 5, 55, 555, ………… Which of the following are GP? If they are in GP. Write three…
  11. -2, -6, -18 …….. Which of the following are GP? If they are in GP. Write three…
  12. …….. Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?…
  13. 3, -3^2 , 3^3 ……. Which of the following are GP? If they are in GP. Write three…
  14. x, 1, …… Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more…
  15. Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?…
  16. 0.4, 0.04, 0.004, …… Which of the following are GP? If they are in GP. Write…
  17. Find x so that x, x+2, x+6 are consecutive terms of a geometric progression.…
Exercise 6.5
  1. 3, alpha , ,….. For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and…
  2. 2, -6, 18, -54…. For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and…
  3. -1, -3, -9, -27…. For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and…
  4. 5, 2, ……. For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and then…
  5. Find the 10thand nth term of GP. : 5, 25, 125, …….
  6. a1 = 9, r = find a7 Find the indicated term of each geometric Progression…
  7. a1 = -12, r = find a6 Find the indicated term of each geometric Progression…
  8. 2, 8, 32, ……. is 512? Which term of the GP.
  9. √3, 3, 3√3…… is 729? Which term of the GP.
  10. , ,,….is ? Which term of the GP.
  11. Find the 12th term of a GP. Whose 8th term is 192 and the common ratio is 2.…
  12. The 4th term of a geometric progression is and the seventh term is Find the…
  13. If the geometric progressions 162, 54, 18 …. and 2/01 , 2/37 , 2/n have their…

Exercise 6.1
Question 1.

In which of the following situations, does the list of numbers involved make an arithmetic progression, and why?

The taxi fare after each km when the fare is Rs. 20 for the first km and rises by Rs. 8 for each additional km.


Answer:

Given that price for 1st km is Rs. 20 so that is first term ‘a’ of the series.

And also we have been given that for every km after 1st km is Rs. 8


So, for 2 km it will be 20 + 8 = 28


Similarly, 3 km = 28 + 8 + 8 = 36


In the same way it adds on for another km


If we put taxi fares in series for each km. It will look like this,


20, 28, 36, 44, 52 ……


On seeing the above series we can conclude that it is in A.P.


∵ They have same common difference between two consequent numbers (d = 8).



Question 2.

In which of the following situations, does the list of numbers involved make an arithmetic progression, and why?

The amount of air present in a cylinder when a vacuum pump removes of the air remaining in the cylinder at a time.


Answer:

Let V be the initial volume of air that is present in the cylinder.

They have said that a vacuum removes of the air.


Let initial volume (v) = 1 litre


After first removal of air, the remaining will be V1


V1 = 1-


Similarly,


In second attempt it removes of the air remaining.


That means they remove = of air.


So, V2 = -


After third attempt V3 = of air will be remaining.


So, the series will be look like


1, ,


The above series is NOT looking like A.P.


∵ Their common difference is not same.



Question 3.

In which of the following situations, does the list of numbers involved make an arithmetic progression, and why?

The cost of digging a well, after every metre of digging, when it costs Rs. 150 for the first metre and rises by Rs. 50 for each subsequent metre.


Answer:

Given that cost for digging 1st meter is Rs. 150 so that is first term ‘a’ of the series.

And also we have been given that for every meter after 1st meter digging is Rs. 50


So, for 2 meter it will be 150 + 50 = 200


Similarly, 3 meter = 150 + 50 + 50 = 250


In the same way it adds on for every another meter digging


If we put cost of digging in series for each meter. It will look like this,


150, 200, 250, 300, ……


On seeing the above series we can conclude that it is in A.P.


∵ They have same common difference between two consequent numbers (d = 50).



Question 4.

In which of the following situations, does the list of numbers involved make an arithmetic progression, and why?

The amount of money in the account every year, when Rs. 10000 is deposited at compound interest at 8% per annum.


Answer:

Given that initially 10000 is in the account, so it is first term ‘a’.

Every year 8% compound interest will be paid for that.


That means they will pay 8% of 10000 for the first year.


will be paid.


After first year 800 will be added to account.


So the amount will be become 10800.


Since it is compound interest every year principal amount will be updated.


So, they will pay 8% of 10800 in the second year.


will be paid.


After first year 864 will be added to account.


So the amount will be become 11664.


So, the series will be 10000, 10800, 11664 …..


Since the common difference is not same.


The series is not in A.P



Question 5.

Write first four terms of the AP, when the first term a and the common difference d are given as follows:

a = 10, d = 10


Answer:

Given that first term (a) = 10

Common difference (d) = 10


The first four terms of the A.P is given by


a, a+d, a+2d, a+3d


⇒ 10, 10+10, 10+2×10, 10+3×10


⇒ 10, 20, 30, 40



Question 6.

Write first four terms of the AP, when the first term a and the common difference d are given as follows:

a = -2, d = 0


Answer:

Given that first term (a) = -2

Common difference (d) = 0


Series will be same as First Term. Since common difference (d) in the series is 0.


The first four terms in the series is -2,-2,-2,-2.



Question 7.

Write first four terms of the AP, when the first term a and the common difference d are given as follows:

a = 4, d = -3


Answer:

Given that first term (a) = 4

Common difference (d) = -3


The first four terms of the A.P is given by


a, a+d, a+2d, a+3d


⇒ 4, 4+ (-3), 4+ 2(-3), 4+ 3(-3)


⇒ 4, 1, -2, -5 .



Question 8.

Write first four terms of the AP, when the first term a and the common difference d are given as follows:

a = 1, d = 1/2.


Answer:

Given that first term (a) = -1

Common difference (d) =


The first four terms of the A.P is given by


a, a+d, a+2d, a+3d


⇒ -1, -1+, -1+2×, -1+3×


⇒ -1, , 0,



Question 9.

Write first four terms of the AP, when the first term a and the common difference d are given as follows:

a = -1.25, d = -0.25


Answer:

Given that first term (a) = -1.25

Common difference (d) = -0.25


The first four terms of the A.P is given by


a, a+d, a+2d, a+3d


⇒ -1.25, -1.25+ (-0.25), -1.25+2 × (-0.25), -1.25+3 ×(-0.25)


⇒ -1.25, -1.5, -1.75, -2.



Question 10.

For the following APs, write the first term and the common difference.

3, 1, -1,-3


Answer:

In the above series first term (a) is 3

Common difference (d) is given by 2nd term - 1st term


⇒ d = 1 -3


⇒ d = -2



Question 11.

For the following APs, write the first term and the common difference.

-5, -1, 3, 7


Answer:

In the above series first term (a) is -5

Common difference (d) is given by 2nd term - 1st term


⇒ d = -1 – (-5)


⇒ d = 4



Question 12.

For the following APs, write the first term and the common difference.



Answer:

In the above series first term (a) is

Common difference (d) is given by 2nd term - 1st term


⇒ d =


⇒ d =



Question 13.

For the following APs, write the first term and the common difference.

0.6, 1.7, 2.8, 3.9


Answer:

In the above series first term (a) is 0.6

Common difference (d) is given by 2nd term - 1st term


⇒ d = 1.7 -0.6


⇒ d = 1.1



Question 14.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

2, 4, 8, 16.


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = 4 – 2 = 2


D2 = Third term - Second term = 8 – 4 = 4


Since common difference is not equal the above series is not in AP



Question 15.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

2, 5/2, 3, 7/2


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


d1 = second term – first term = – 2 = 0.5


d2 = Third term - Second term = 3 – = 0.5


Since common difference is same the above series is in AP.


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by = a + (5-1)d = a + 4d = 2 + 4(0.5) = 4


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = 2 + 5(0.5) = 4.5


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = 2 + 6(0.5) = 5.



Question 16.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

-1.2, -3.2, -5.2, -7.2, . . .


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = -3.2 – (-1.2) = -2


D2 = Third term - Second term = -5.2 – (-3.2) = -2


Since common difference is equal the above series is in AP


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by


= a + (5-1)d = a + 4d = -1.2 + 4(-2) = -9.2


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = -1.2 + 5(-2) = -11.2


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = -1.2 + 6(-2) = -13.2



Question 17.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

-10, -6, -2, 2, . . .


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = -6 – (-10) = 4


D2 = Third term - Second term = -2 – (6) = 4


Since common difference is equal the above series is in AP


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by


= a + (5-1)d = a + 4d = -10 + 4(4) = 6


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = -10 + 5(4) = 10


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = -10 + 6(4) = 14



Question 18.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

3, 3 + √ 2, 3 + 2√ 2, 3 + 3√ 2 ……


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = 3 + √ 2 - 3 = √ 2


D2 = Third term - Second term = 3 + 2√ 2 - 3 + √ 2 = √2


Since common difference is equal the above series is in AP


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by


= a + (5-1)d = a + 4d = 3 + 4(√2) = 3 + 4√2


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = -10 + 5(√2) = 3 + 5√2


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = -10 + 6(√2) = 3 + 6√2.



Question 19.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

0.2, 0.22, 0.222, 0.2222, . . . .


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = 0.22 -0.2 = 0.02


D2 = Third term - Second term = 0.222 – 0.22 = 0.002


Since common difference is not equal the above series is not in AP



Question 20.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

0, -4, -8, -12, . . .


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be


Equal.


d1 = second term – first term = -4 – 0 = -4


d2 = Third term - Second term = -8 – (-4) = -4


Since common difference is same the above series is in AP.


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by = a + (5-1)d = a + 4d = 0 + 4(-4) = -16


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = 0 + 5(-4) = -20


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = 0 + 6(-4) = -24.



Question 21.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

, , …..


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be


Equal.


d1 = second term – first term = = 0


d2 = Third term - Second term = = 0


Since common difference is same the above series is in AP.


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by = a + (5-1)d = a + 4d = + 4(0) =


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = + 5(0) =


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = + 6(0) = .



Question 22.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

1, 3, 9, 27, . . .


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = 3 - 1 = 2


D2 = Third term - Second term = 9 – 3 = 7


Since common difference is not equal the above series is not in AP



Question 23.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

a, 2a, 3a, 4a..


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


d1 = second term – first term = 2a – a = a


d2 = Third term - Second term = 3a – 2a = a


Since common difference is same the above series is in AP.


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by = a + (5-1)d = a + 4d = a + 4(a) = 5a


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = a + 5(a) = 6a


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = a + 6(a) = 7a.



Question 24.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

a, a2, a3, a4


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = a2 - a = a2 - a


D2 = Third term - Second term = a3 - a2 = a3 - a2


Since common difference is not equal the above series is not in AP



Question 25.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

√2, √8, √18, √32


Answer:

He above series can be re written as

√2, √8, √18, √32


⇒ √2, √(22 × 2), √(32 × 2), √(42 × 2)


√2, 2√2, 3√2, 4√2,…..


For a series to be in AP, the common difference (d) should be


Equal.


d1 = second term – first term = 2√2 – √2 = √2


d2 = Third term - Second term = 3√2 – 2√2 =


Since common difference is same the above series is in AP.


The next three terms will be the 5th, 6th, 7th.


5th term will be given by


a + (5-1)d = a + 4d = √2+ 4(√2) = 5√2 = √50


6th term is a + (6-1)d = a + 5d = √2 + 5(√2) = 6√2 = √72


7th term is a + (7-1)d = a + 6d = √2 + 6(√2) = 7√2 = √98.



Question 26.

Which of the following are APs? If they form an AP, find the common difference d and write three more terms.

√3, √6, √9, √12


Answer:

For a series to be in AP, the common difference (d) should be

Equal.


D1 = second term – first term = √3 - √6 = √3 (1 - √2)


D2 = Third term - Second term = √6 - √9 = √3 (√2 - 3)


Since common difference is not equal the above series is not in AP




Exercise 6.2
Question 1.

Fill in the blanks in the following table, given that a is the first term, d the common difference and the nth term of the AP:



Answer:

I. Given first term (a) = 7

Common difference (d) = 3


n = 8 ,


an = ?


we know that an = a + (n-1)d


So, we have to find a8


a8 = a + (8-1)d = 7 + 7 × 3 = 28


II.


Given first term (a) = -18


Common difference (d) = ?


n = 10, an = 0


a10 = a + (10-1)d


0 = -18 + 9×d


d = 2


III. Given


Common difference (d) = -3


n = 18, an = -5


first term (a) = ?


a8 = a + (18-1)d


-5 = a + 17×(-3)


a = -46


IV. Given first term (a) = -18.9


Common difference (d) = 2.5


n = ?


an = 3.6


we know that an = a + (n-1)d


3.6 = -18.9 + (n-1)2.5


22.5 = (n-1)2.5


9 = n-1


n = 10


V. Given first term (a) = 3.5


Common difference (d) = 0


n = 105 ,


an = ?


we know that an = a + (n-1)d


an = 3.5 + (105-1)0


an = 3.5




Question 2.

Find the

30thterm of the A.P. 10, 7, 4 ……


Answer:

Given

First term (a) = 10


Common difference (d) = 2nd – 1st terms


d = 7 – 10 = -3


we need to find the 30th term


we know that an = a + (n-1)d


so n = 30


a30 = 10 + (30-1) (-3)


a30 = -77



Question 3.

Find the

11thterm of the A.P. : -3, , 2, …


Answer:

Given

First term (a) = -3


Common difference (d) = 2nd – 1st terms


d = -3 – = 2.5


we need to find the 11th term


we know that an = a + (n-1)d


so here, n = 11


a11 = -3 + (11-1) (2.5)


a11 = 22



Question 4.

Find the respective terms for the following APs.

a1 = 2, a3 = 26, find a2


Answer:

Given that a1 = 2 & a3 = 26

That means a3 = a1 + (3-1)d


⇒ 26 = 2 + 2d


⇒ 24 = 2d


⇒ d = 12


∴ a2 = a1 + (2-1)d


⇒ a2 = 2 + 12 = 14



Question 5.

Find the respective terms for the following APs.

a2 = 13, a4 = 3, find a1, a3


Answer:

Given that a2 = 13 & a4 = 3

a2 = a1 + (2-1)d


13 = a1 + d ⇒ 1


a4 = a1 + (4-1)d


3 = a1 + 3d ⇒ 2


By subtracting the both equations


13 – 3 = (a1 + d ) - (a1 + 3d)


10 = -2d


d = -5


By substituting in 1 equations we get a1


13 = a1 + (-5)


18 = a1


a3 = a1 + (3-1)d


= 18 + 2 × (-5)


= 8.



Question 6.

Find the respective terms for the following APs.

a1 = 5, a4 = 9, find a2, a3


Answer:

Given that a1 = 5 & a4 = 9.5

a4 = a1 + (4-1)d


9.5 = a1 + 3d


Substituting a1 in above equation


9.5 = 5 + 3d


4.5 = 3d


d = 1.5


now, a2 = a1 + (2-1)d


= 5 + 1.5


= 6.5


a3 = a1 + (3-1)d


= 5 + 2× 1.5


= 8



Question 7.

Find the respective terms for the following APs.

a1 = 4; a6 = 6. Find a2, a3, a4, a5


Answer:

Given that a1 = 4

And a6 = 6


a6 = a1 + (6-1)d


6 = 4 + 5d


D = 0.4


To find a2:


a2 = a1 + (2-1)d


= 4 + 0.4


= 4.4


To find a3:


a3 = a1 + (3-1)d


= 4 + 2×0.4


= 4.8


To find a4:


a4 = a1 + (4-1)d


= 4 + 3×0.4


= 5.2


To find a5:


a5 = a1 + (5-1)d


= 4 + 4×0.4


= 5.6



Question 8.

Find the respective terms for the following APs.

a2 = 38, a6 = -22, find a1, a3, a4, a5


Answer:

Given that a2 = 38 & a6 = -22

a2 = a1 + (2-1)d


38 = a1 + d ⇒ 1


a6 = a1 + (6-1)d


-22 = a1 + 5d ⇒ 2


By subtracting the both equations


38 – (-22) = (a1 + d ) - (a1 + 5d)


60 = -4d


d = -15


By substituting in 1 equations we get a1


38 = a1 + (-15)


53 = a1


To find a3:


a3 = a1 + (3-1)d


= 53 + 2×(-15)


= 23


To find a4:


a4 = a1 + (4-1)d


= 53 + 3×(-15)


= 8


To find a5:


a5 = a1 + (5-1)d


= 53 + 4×(-15)


= -7



Question 9.

Which term of the AP : 3, 8, 13, 18, ….. , is 78


Answer:

Given first term (a) = 3

Common difference (d) = n2-n1 = 8-3 = 5


an = 78


⇒ an = a + (n-1)d


78 = 3 +(n-1) 5


75 = (n-1) 5


(n-1) = 15


n = 16


Therefore 78 is 16th term of the series.



Question 10.

Find the number of terms in each of the following APs :

7, 13, 19, . . ., 205


Answer:

Given first term (a) = 7

Common difference (d) = n2-n1 = 13 - 7 = 6


an = 205


⇒ an = a + (n-1)d


205 = 7 +(n-1) 6


198 = (n-1) 6


(n-1) = 33


n = 34


Therefore 205 is 34th term of the series.



Question 11.

Find the number of terms in each of the following APs :

18, 15, 13 …. , -47


Answer:

Given first term (a) = 18

Common difference (d) = n2-n1 = 15 - 18 = 2.5


an = -47


⇒ an = a + (n-1)d


-47 = 18 +(n-1) 2.5


65 = (n-1) 2.5


(n-1) = 26


n = 27


Therefore -47 is 27th term of the series



Question 12.

Check whether, -150 is a term of the AP: 11, 8, 5, 2 ….


Answer:

Given first term (a) = 18

Common difference (d) = n2-n1 = 8 – 11 = -3


Let us consider -150 is a term in above series.


Then, an = -150


an = a + (n-1)d


-150 = 11 + (n-1)(-3)


-161 = (n-1)(-3)


n-1 =


n =


Since n is not an integer the given number is not in the series.



Question 13.

Find the 31st term of an AP whose 11thterm is 38 and the 16th term is 73


Answer:

Given

11thterm = 38


⇒ a + (11-1)d = 38 → 1


16th term = 73


⇒ a + (16-1)d = 73 → 2


By subtracting the both equations we will get ‘d’


(a +10d) – (a+15d) = 38 -73


-5d = -35


d = 7


By substituting “d” in equation 1


a +10d = 38


a + 10×7 = 38


a = -32


a31 = a + (31-1) d


= -32 + 30×7


= 178



Question 14.

If the 3rd and the 9th terms of an AP are 4 and -8 respectively, which term of this AP is zero?


Answer:

Given

an = 0, n = ?


3rd term = 4


⇒ a + (3-1)d = 4 → 1


9th term = 73


⇒ a + (9-1)d = -8 → 2


By subtracting the both equations we will get ‘d’


(a +2d) – (a+8d) = 4 – (-8)


-6d = 12


d = -2


By substituting “d” in equation 1


a +2d = 4


a + (-2)2 = 4


a = 8


an = a+(n-1)d


0 = 8+(n-1)(-2)


-8 = (n-1)(-2)


4 = n-1


n = 5


∴ 0 is the 5th term in the series.



Question 15.

The 17th term of an AP exceeds its 10th term by 7. Find the common difference.


Answer:

Sum of the first n term is given by (sn) = [2a + (n-1) d]

The sum of first 7 terms S7 = 49 → 72


S7 = [2×a+(7-1)d]


49 = [2a+6d]


49 = 7[a+3d]


7 = a + 3d ⇒ 1


The sum of first 17 terms S17 = 289 → 172


S17 = [2×a+(17-1)d]


289 = [2a+16d]


289 = 17[a+8d]


17 = a + 8d ⇒ 2


By subtracting both the equations


17 – 7 = a + 8d – (a+3d)


10 = 5d


d =2


∴ common difference (d) = 2


Substituting‘d’ in equation 1


7 = a + 3d


7 = a + 3(2)


a = 1


∴ Sum of the first n term is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


= [2×1 + (n-1)2]


= n[ 1+ (n-1)]


= n2



Question 16.

Two APs have the same common difference. The difference between their 100th terms is 100, what is the difference between their 1000th terms?


Answer:

Given that the 2 AP series has same common difference (d)

Let x, x+d, x+2d,…. X+(n-1)d &


y, y+d, y+2d,…..y+(n-1)d are the two A.P series


given that the difference between their 100th terms is 100


that is,


x+(100-1)d – (y+(100-1)d) = 100


x-y = 100


The difference between their 1000th term is


= x+(1000-1)d –(y+(1000-1)d)


= x-y


We know that value from previous equation


= 100


∴ The difference between their 1000th terms is 100



Question 17.

How many three-digit numbers are divisible by 7?


Answer:

The series of three-digit numbers divisible 7 is,

105, 112, 119,…………. 994


So here first term (a) is 105


Since it is divisible by 7 the common difference will be 7


Let an = 994


an = a + (n-1) d


994 = 105 + (n-1) 7


889 = (n-1)7


127 = n-1


n = 128



Question 18.

How many multiples of 4 lie between 10 and 250?


Answer:

The multiples of 4 lie between 10 & 250 is

12, 16, 20,.....248


So, first term (a) = 12


Since it is multiples if 4 the common difference will be 4


an = 248


an = a + (n-1) d


248 = 12 + (n-1) 4


236 = 4(n-1)


59 = n-1


n = 60.



Question 19.

For what value of n, are the nth terms of two APs: 63, 65, 67, …. And 3, 10, 17, …. Equal?


Answer:

We have to find the value of n, so that the nth term in the both series should be equal

63, 65, 67, ….


In the above series


First term (a1) = 63,


Common difference (d1) = 2


3, 10, 17, ….


First term (a2) = 3,


Common difference (d2) = 7


Since value of nth term is equal we equate an of both the series.


an1 = an2


a1 + (n-1)d1 = a2 + (n-1)d2


63 + (n-1)2 = 3 + (n-1)7


61 +2n = 7n – 4


5n = 65


n = 13.



Question 20.

Determine the AP whose third term is 16 and the 7thterm exceeds the 5thterm by 12.


Answer:

Given

a3 = 16; a7 = a5 + 12


a + (7-1) d = a + (5-1) d +12


2d = 12


d = 12


Common difference (d) = 12


Substituting value of d in a3


a3 = 16


a + (3-1) d = 16


a + 2 (6) = 16


a = 4


∴ The series will be a, a+d, a+2d, a+3d,….


4, 10, 16, 22,…



Question 21.

Find the 20thterm from the end of the AP : 3, 8, 13, …., 253.


Answer:

Given:

First term (a) = 3


Common difference (d) = n2 – n1 = 8 - 3 = 5


an = a + (n-1)d

Let us find the total number of terms in A.P. Therefore,

253 = 3 + (n - 1) × 5

253 - 3 = 5(n - 1)

(n - 1) = 250/5 = 50

n = 51

Now, 20th term from end = (51 - 20 + 1)th term from beginning.

20th term from end = 32nd term from beginning.

Therefore,

a32 = a + (32 - 1)d = 3 + 5 × 31

= 3 + 153

= 156

Hence, 20th term from end is 156.

Question 22.

The sum of the 4th and 8thterms of an AP is 24 and the sum of the 6th and 10th terms is 44. Find the first three terms of the AP.


Answer:

Given,

a4 + a8 = 24;


(a + 3d) + (a + 7d) = 24


2a + 10d = 24 ⇒ a+5d = 12 → 1


We have been also given that


a6 + a10 = 44


(a + 5d) + (a + 9d) = 44


2a + 14d = 44 ⇒ a +7d = 22 → 2


By subtracting two equations


(a + 5d) - (a + 7d) = 12 – 22


-2d = -10


d = 5


Substitute d in any one of the equation.


a+5d = 12


a + 5×5 = 12


a = 2


The first 3 terms of the series is given by a, a+d, a+2d


⇒ 2, 2+5, 2+2×5


⇒ 2, 7, 12



Question 23.

Subba Rao started work in 1995 at an annual salary of Rs. 5000 and received an increment of Rs. 200 each year. In which year did his salary reach Rs. 7000?


Answer:

Initial salary of Subba Rao is Rs. 5000

That is first term (a) = 5000


He receives Rs.200 every year as increment


So, common difference (d) = 200


The year when he reaches Rs. 7000


So, an = 7000


an = a +(n-1)d


7000 = 5000 + (n-1) 200


2000 = 200(n-1)


10 = n-1


n = 11


So, it takes him 11 years to reach Rs. 7000




Exercise 6.3
Question 1.

Find the sum of the following APs:

2, 7, 12, …., to 10 terms.


Answer:

In the above series

First term (a) = 2


Common different (d) = n2 – n1 = 7 – 2 = 5


No. Of terms (n) = 10


The sum of the series is given by Sn = [ 2a + (n-1) d]


= [ 2×2 + (10-1)5]


= 245



Question 2.

Find the sum of the following APs:

-37, -33, -29, ……, to 12 terms.


Answer:

In the above series

First term (a) = -37


Common different (d) = n2 – n1 = -33 – (-37) = 4


No. Of terms (n) = 12


The sum of the series is given by Sn = [2a + (n-1) d]


= [2×(-37) + (12-1)4]


= -180



Question 3.

Find the sum of the following APs:

0.6, 1.7,2.8, ….., to 100 terms.


Answer:

In the above series

First term (a) = 0.6


Common different (d) = n2 – n1 = 1.7 - 0.6 = 1.1


No. Of terms (n) = 100


The sum of the series is given by Sn = [2a + (n-1) d]


= [2×(0.6) + (100-1)1.1]


= 5505



Question 4.

Find the sum of the following APs:

, , ….., to 11 terms


Answer:

In the above series

First term (a) =


Common different (d) = n2 – n1 = - =


No. Of terms (n) = 11


The sum of the series is given by Sn = [2a + (n-1) d]


= [2×() + (11-1))]


= [ + ]


=



Question 5.

Find the sums given below:

7 + 10 + 14 +…. +84.


Answer:

We have given a formulae to find sum of the series when first and last numbers are given.

Sn = [2a + (n-1) d]


Where n is the last term in the series


d is the common difference


a is the first term.


an = 84, a = 7


d = n2 – n1 = 10 - 7 = 3.5


an = a + (n-1)d


84 = 7 + (n-1)3.5


77 = 3.5(n-1)


22 = n-1


n = 23


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


= [ 2×7 + (23-1)3.5]


= [ 14 + (22× 3.5)



Question 6.

Find the sums given below:

34 + 32 + 30 +….+10


Answer:

The sum of the series given by

Sn = [2a + (n-1) d]


Where n is the last term in the series


d is the common difference


a is the first term.


an = 10, a = 34


d = n2 – n1 = 32 - 34 = 2


an = a + (n-1)d


10 = 34 + (n-1)(-2)


-24 = -2(n-1)


12 = n-1


n = 13


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


= [ 2×34 + (13-1)(-2)]


= [ 44 ] ⇒ 286



Question 7.

Find the sums given below:

(-5) + (-8) + (-11) +…… + (-230)


Answer:

The sum of the series given by

Sn = [2a + (n-1) d]


Where n is the last term in the series


d is the common difference


a is the first term.


an = -230, a = -5


d = n2 – n1 = (-8) – (-5) = -3


nth term an = a + (n-1)d


-230 = (-5) + (n-1)(-3)


-225 = -3(n-1)


75 = n-1


n = 76


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


= [ 2×(-5) + (76-1)(-3)]


= 38 [ -235 ]


⇒ 8930



Question 8.

In an AP :

given a = 5, d = 3, an = 50 find n and sn


Answer:

d is the common difference = 3

a is the first term = 5


an = 50


an = a + (n-1)d


50 = 5 + (n-1)(3)


45 = 3(n-1)


15 = n-1


n = 16


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


= [ 2×5 + (16-1)(3)]


= 8 [ 55 ]


⇒ 440



Question 9.

In an AP :

given a = 7, an = 35 find d and s13


Answer:

d is the common difference

a is the first term = 7


a13 = 35


a13 = a + (13-1)d


35 = 7 + (12)(d)


28 = 12 d


d =


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


S13 = [2×7 + (13-1) ]


= [42]


= 273



Question 10.

In an AP :

given d = 3, a12 = 37 find a and s12


Answer:

d is the common difference = 3

a is the first term


a12 = 37


a12 = a + (12-1)d


37 = a + (11)3


a = 4


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


S12 = [2×4 + (12-1)×3]


= 6 [41]


= 246



Question 11.

In an AP :

given S10 = 125, a3 = 15 find d and a10


Answer:

d is the common difference of the series

a is the first term of the series


a3 = 15(Given in the Question)

We know that :-

an= a + (n-1)d

∴ a3= a + (3-1)d

a3= a + 2d=15.......(i)

The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]

∴S10 =10/2 [2×a + (10-1)×d]

⇒125 = 5[2a + 9d)

⇒ 25 = 2a + 9d...... (ii)

Solving (i) and (ii) we get:-

2a + 9d= 25
a + 2d= 15 (Multiplying the Equation by 2 and changing the sign)

⇒ 2a + 9d = 25
2a + 4d = 30
- - -
--------------------
⇒ 5d = (-5)
---------------------

d= (-1)

After putting value of d in any of the above equation we get a=17

a 10 = 17 + (10-1)(-1)
= 8


Question 12.

In an AP :

given a = 2, Sn = 90, d = 8 find n and an


Answer:

First term (a) = 2

Common difference (d) = 8


Sn = 90


The sum of the series is Sn = [2a + (n-1) d]


90 = [2×2 + (n-1)8]


90 = 4n2 – 2n


2n2 – n - 45 = 0


By solving the above quadratic equation we will get


2n2 -10n + 9n – 45 = 0


2n(n-5) + 9(n-5) = 0


n = 5


an = a + (n-1)d


a5 = 2 + (5-1)8 = 34



Question 13.

In an AP :

given an = 4, d = 2, sn = -14. Find n and a


Answer:

Given, series in A.P.

nth term in the AP an = 4,


Common difference (d) = 2


Sum of the series is sn = -14


an = a +(n-1)d


4 = a + (n-1)2


6 = a + 2n


a = 6 – 2n ⇒ 1


Sum of the series (sn) = [2a + (n-1) d]


-14 = [ 2×(6-2n) + (n-1)2]


-14 = n[5-n]


n2 -5n -14 = 0


n2 -7n + 2n -14 = 0


n(n-7) + 2(n-7) = 0


(n-7)(n+2) = 0


n-7 = 0 ⇒ n = 7 (or) n+2 = 0 ⇒ n = -2


since n should be a positive integer


we take n = 7


substitute in equation 1


a = 6 – 2n


a = 6 – 2(7)


a = -8


∴ first term is -8



Question 14.

In an AP :

given l = 28, sn = 144 and there are 9 terms Find and a


Answer:

Given

Last term (l) = 28


Sum of the series sn = 144


The number of terms in the series (n) = 9


We have another formula to find sum of the series, when common difference is not given


Sum of the series sn = [a +l]


Where a is the first term


144 = [a + 28]


32 = a + 28


4 = a


∴ first term (a) = 4.



Question 15.

The first and the last terms of an AP are 17 and 350 respectively. If the common difference is 9, how many terms are there and what is their sum?


Answer:

Given first term (a) = 17, last term (an) = 350

Common difference (d) = 9


an = a + (n-1) d


350 = 17 + (n-1) 9


333 = 9(n-1)


37 = n-1


n = 38.


Sum of the series (sn) = [2a + (n-1) d]


= ( 2×17 +(38-1)9)


= 19 × 367


= 6973



Question 16.

Find the sum of first 51 terms of an AP whose second and third terms are 14 and 18 respectively.


Answer:

Second term (a2) = 14; Third term (a3) = 18

a2 = a+(2-1)d


14 = a+d ⇒ 1


a3 = a+(3-1)d


18 = a+2d ⇒ 2


By subtracting both the equations


14 -18 = a+d –(a+2d)


-4 = -d


d = 4


By substituting d in the equation 1


a + d = 14


a + 4 = 14


a = 10


The sum of first 51 terms is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


S51 = [2×10 + (51-1) 4]


= 5610



Question 17.

If the sum of first 7 terms of an AP is 49 and that of 17 terms is 289, find the sum of first n terms.


Answer: Given: S7 = 49 and S17 = 289
Let a be the first term, and d be the common difference of the given A.P.

Therefore,


And

7[a + 3d] = 49

a + 3d = 7.......(1)

Also,


17[a + 8d] = 289

a + 8d = 17......(2)

Subtracting equation 1 from equation 2 we get,

8d - 3d = 17 - 7

5d = 10

d = 2

Putting the value of d in equation 1, we get,

a + 3.2 = 7

a + 6 = 7

a = 1


Question 18.

Show that a1, a2,…..an form an AP where is defined as below :

an = 3+4n

Also find the sum of the first 15 terms in each case.


Answer:

Given an = 3+4n

So, a1 = 3+4(1) = 7


a2 = 3+4(2) = 11


a3 = 3+4(3) = 15


as of now a1, a2, a3 have the same common difference (d) = 4


so given one is A.P


The sum of first 15 terms is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


= [ 2×7 +(15-1) 4]


= 525



Question 19.

Show that a1, a2,…..an form an AP where is defined as below :

an = 9-5n

Also find the sum of the first 15 terms in each case.


Answer:

Given an = 9-5n

So, a1 = 9 – 5(1) = 4


a2 = 9 -5(2) = -1


a3 = 9 – 5(3) = -6


as of now a1, a2, a3 have the same common difference


so given one is A.P


The sum of first 15 terms is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


= [ 2×4 +(15-1) (-5)]


= -465



Question 20.

If the sum of first n terms of an AP is 4n-n2 what is the first (remember the first term is s1)? What is the sum of first two terms? What is the second term? Similarly, find the 3rd,and the 10th and the nth terms.


Answer:

The sum of first n terms is given by 4n –n2

So the first term is


a1 = 4(1) – 12 = 3


the sum of first two term S2 = 4(2) – 22 = 4


The difference between S2 & S1 gives us 2nd term


a2 = S2 - S1 = 4-3 = 1


the sum of first 3 term S3 = 4(3) – 32 = 3


The difference between S2 & S3 gives us 3rd term


a3 = S3 – S2 = 3-4 = -1


From this we can find common difference = a2 – a1 = 1-3 = -2


So the 10th term is = a + (10-1)d


= 3 + 9×(-2) = -15


nth term is = a + (n-1)d


= 3 + (n-1)×(-2) = 5 -2n



Question 21.

Find the sum of the first 40 positive integers divisible by 6.


Answer:

The first 40 positive integers divisible by 6 are,

6, 12,…..240


Here we have n = 40 terms


First term (a) = 6;


Common difference is 6 since they are multiple of 6


The sum of 6 terms is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


S6 = [2×6 + (40-1)6]


= 4920



Question 22.

A sum of Rs. 700 is to be used to give seven cash prizes to students of a school for their overall academic performance. If each prize is Rs. 20 less than its preceding prize, find the value of each of the prizes.


Answer:

Let p be the first prize awarded to students

Since there are 7 cash prizes, n = 7


So a1 = x


Then the preceding prizes will be Rs. 20 lesser


So the series will be


p, p-20, p-40,…. p-120.


Since preceding prizes will be Rs. 20 lesser the common difference is 20


The sum of all prizes are given by (s7) = 700


[2×(p)+(7-1)(-20)] = 700


(2p - 120) = 200


2p = 320


P = 160


So, the each prize cost will be


160, 140, 120, 100, 80, 60, 40



Question 23.

In a school, students thought of planting trees in and around the school to reduce air pollution. It was decided that the number of trees, that each section of each class will plant, will be the same as the class, in which they are studying, e.g., a section of Class I will plant 1 tree, a section of Class II will plant 2 trees and so on till Class XII. There are three sections of each class. How many trees will be planted by the students?


Answer:

Given that each section of each class will plant a trees.

e.g., a section of Class I will plant 1 tree, a section of Class II will plant 2 trees and so on till Class XII. There are three sections.


So the trees planted by each class will be like this


1 × 3, 2 × 3, 3 × 3,…. 12 × 3


⇒ 3, 6, 9,…..36


In the above series


First term (a) = 3


Common difference (d) = a2 – a1 = 6-3 = 3


The sum of 12 terms is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


S12 = [2×3 + (12-1) 3]


= 6( 6+33) = 234


So, totally 234 trees will be planted by students in the school.



Question 24.

A spiral is made up of successive semicircles, with centres alternately at A and B, starting with centre at A, of radii 0.5 cm, 1.0 cm, 1.5 cm, 2.0 cm, . . . as shown in Fig. 5.4. What is the total length of such a spiral made up of thirteen consecutive semicircles? Take π =

[Hint : Length of successive semicircles is l1 , l2, l3, l4 ,…with centres at A, B, A, B, ….., respectively.]



Answer:

Firstly, we have find circumference of each semi circle to find the total length

The circumference for semicircles is given by πr


where r is radius of each semi circle


the radii of circles is given by 0.5, 1.0,….6.5


l1 = πr1 = = 1.57cm


l1 = πr2 = = 3.14cm


Likewise we calculate all the other circumferences


1.57, 3.14,…… 20.41


The first term (a) = 1.57


Common difference (d) = a2 – a1 = 3.14 -1.57 = 1.57


The sum of 13 terms is given by (sn) = [2a + (n-1) d]


S13 = [2×1.57 + (13-1) 1.57]


= 6.5×21.98


= 142.87 = 143 (app.)


So, the total length of the spiral made is 143 cm



Question 25.

200 logs are stacked in the following manner: 20 logs in the bottom row, 19 in the next row, 18 in the row next to it and so on. In how many rows are the 200 logs placed and how many logs are in the top row?


Answer:

Let us consider the row number as the term in the series & the no. Of logs present in the each row as the values

20 logs in the bottom row, 19 in the next row, 18 in the row next to it and so on.


Considering bottom row as first term so (a) = 20


Second term a2 = 19


Common difference (d) = a2 – a = 19-20 = -1


Given that 200 logs are stacked


So, sn = 200


Sn = [2a + (n-1) d]


Here n is the no. Of rows are used to pile the log.


Sn = [2×20+ (n-1)(-1)]


200 = (41-n)


400 = 41n – n2


n2 -41n+400 = 0


n2 – 25n -16n + 400 = 0


n(n-25) -16(n-25) = 0


(n-16)(n-25) = 0


∴ n = 16 or 25


Let us take n = 16, because 25 is higher value and that is not feasible solution for the problem


a16 = a+(16-1)d = 20+15×(-1) = 5


There will be 5 logs in top row.



Question 26.

In a bucket and ball race, a bucket is placed at the starting point, which is 5 m from the first ball, and the other balls are placed 3 m apart in a straight line. There are ten balls in the line.



A competitor starts from the bucket, picks up the nearest ball, runs back with it, drops it in the bucket, runs back to pick up the next ball, runs to the bucket to drop it in, and she continues in the same way until all the balls are in the bucket. What is the total distance the competitor has to run?

[Hint : To pick up the first ball and the second ball, the total distance (in metres) run by a competitor is ]


Answer:

The distance between the first ball and the bucket is 5m

So the competitor runs 10m (forward + backward)


The second ball the placed 3m ahead of first ball


For second ball he will 16.


Likewise, the distance covered by each ball is


3rd = 22, 4th = 28,….. 10th = 64


Common difference (d) = 3rd - 2nd = 22-16 = 6


Here there are 10 balls to be picked so n = 10


Last term a10 = 64


The sum of all the distance is given by Sn = (2a +(n-1)d)


=


= 5×(74) = 370


So the total distance covered by the competitor to pick all the is 370




Exercise 6.4
Question 1.

In which of the following situations, does the list of numbers involved in the form of a GP.?

Salary of Sharmila, when her salary is Rs. 5,00,000 for the first year and expected to receive yearly increase of 10%.


Answer:

This is not likely be to in G.P

Initially the salary of sharmila is 5,00,000


They have said that she will get 10% every year


For second year her salary will be increased by 10% of 5,00,000.


So her second year salary will be 5,50,000


For third year her salary will be increased by 10% of 5,00,000.


So her second year salary will be 6,00,000


You can see the common ratios will be same r =


= =


r = = =



Question 2.

In which of the following situations, does the list of numbers involved in the form of a GP.?

Number of bricks needed to make each step, if the stair case has total 30 steps. Bottom step needs 100 bricks and each successive step needs 2 brick less than the previous step.


Answer:

This is not in GP

Since they have given common difference -2


They have said that successive steps need 2 bricks less than the previous.



Question 3.

In which of the following situations, does the list of numbers involved in the form of a GP.?

Perimeter of each triangle, when the mid points of sides of equilateral triangle whose side is 24 cm are joined to form another triangle, whose mid points in turn are joined to form still another triangle and the process continues indefinitely.



Answer:

It has been already given that the perimeter of any figure is drawn by using the midpoint of the same figure in GP.

If the perimeter of that triangle is “a” then the perimeter of the triangles formed by using midpoint is , ….,


Perimeter of a triangle is = s1 + s2 + s3 = 24 + 24 + 24 = 72


In the same way the perimeter of given triangle is 72


The perimeter of the triangles formed by using midpoint will be 36, 18, 9


We can see that their common ratios is same


R1 =


R2 =



Question 4.

Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common ratio ‘r’ are given?

a = 4, r = 3


Answer:

First term (a) = 4; common ratio (r) = 3

The three terms are given by


⇒ a, ar, ar2.


= 4, 4×3, 4×32


= 4, 12, 24



Question 5.

Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common ratio ‘r’ are given?

a = √5, r =


Answer:

First term (a) = 4; common ratio (r) = 3

The three terms are given by


⇒ a, ar, ar2.


= √5, √5×, √5×( 2 = √5,



Question 6.

Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common ratio ‘r’ are given?

a = 81, r =


Answer:

First term (a) = 81; common ratio (r) =

The three terms are given by


⇒ a, ar, ar2.


= 81, 81×, 81×2 = 81, -27, 9



Question 7.

Write three terms of the GP when the first term ‘a’ and the common ratio ‘r’ are given?

a = , r = 2


Answer:

First term (a) = ; common ratio (r) = 2

The three terms are given by


⇒ a, ar, ar2.


= , ×2, ×2


=



Question 8.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

4, 8, 16,….


Answer:

Here first term is (a) = 4

r1 =


r2 =


Common ratios are equal so the given series is in GP.


a4 = a r3 = 4×23 = 4×8 = 32


a5 = a r4 = 4×24 = 4×16 = 64


a6 = a r5 = 4×25 = 4×32 = 128



Question 9.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

, ,……


Answer:

Here first term is (a) =

r1 =


r2 =


Common ratios are equal so the given series is in GP.






Question 10.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

5, 55, 555, …………


Answer:

Here first term is (a) = 5



The common ratios are not equal so this is not in GP



Question 11.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

-2, -6, -18 ……..


Answer:

Here first term is (a) = -2

r1 =


r2 =


Common ratios are equal so the given series is in GP.


a4 = a r3 = -2×33 = -2 × 27 = -54


a5 = a r4 = -2×34 = -2 × 81 = -162


a6 = a r6 = -2×35 = -2 × 243 = -486



Question 12.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

……..


Answer:

Here first term is (a) =

r1 =


r2 =


The common ratios are not equal so this is not in GP



Question 13.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

3, -32, 33…….


Answer:

Here first term is (a) = 3

r1 =


r2 =


Common ratios are equal so the given series is in GP.


a4 = a r3 = 3×(-3)3 = 3 × -27 = -81


a5 = a r4 = 3×(-3)4 = 3 × 81 = 243


a6 = a r5 = 3×(-3)5 = 3 × -243 = -729



Question 14.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

x, 1, ……


Answer:

Here first term is (a) = x

r1 =


r2 =


Common ratios are equal so the given series is in GP.


a4 = a r3 = x(3 =


a5 = a r4 = x(4 =


a6 = a r5 = x(5 =



Question 15.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?



Answer:

First term is (a) =

r1 = = -2√2


r2 = -2√2


Common ratios are equal so the given series is in GP.


a4 = a r3 = (-2√2)3 = -16


a5 = a r4 = (-2√2)4 = 32√2


a6 = a r5 = (-2√2)5 = -128



Question 16.

Which of the following are GP? If they are in GP. Write three more terms?

0.4, 0.04, 0.004, ……


Answer:

Here first term is (a) = 0.4

r1 =


r2 =


Common ratios are equal so the given series is in GP.


a4 = a r3 = 0.4×(0.1)3 = 0.0004


a5 = a r4 = 0.4×(0.1)4 = 0.00004


a6 = a r5 = 0.4×(0.1)5 = 0.000004



Question 17.

Find x so that x, x+2, x+6 are consecutive terms of a geometric progression.


Answer:

In a GP common ratio are equal

x, x+2, x+6…..


r =



(x+2)2 = x(x+6)


X2 + 4 + 4x = x2 +6x


2x = 4


X = 2




Exercise 6.5
Question 1.

For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and then find an

3, ,,…..


Answer:

First term (a) = 3

Common ratio (r) = =


nth term in the GP (an) = arn-1


an = 3n-1



Question 2.

For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and then find an

2, -6, 18, -54….


Answer:

First term (a) = 2

Common ratio (r) = =


nth term in the GP (an) = arn-1


an = 2(n-1



Question 3.

For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and then find an

-1, -3, -9, -27….


Answer:

First term (a) = -1


Common ratio (r) = =


nth term in the GP (an) = arn-1


an = 3(n-1 = 3n



Question 4.

For each geometric progression find the common ratio ‘r’, and then find an

5, 2, …….


Answer:

First term (a) = 5

Common ratio (r) = =


nth term in the GP (an) = arn-1


an = (5) (n-1 = (n-1



Question 5.

Find the 10thand nth term of GP. : 5, 25, 125, …….


Answer:

First term (a) = 5

Common ratio (r) = =


nth term in the GP (an) = arn-1


an = 5(5n-1 = 5n


10th term in the GP (a10) = ar10-1


a10 = 5×59 = 510



Question 6.

Find the indicated term of each geometric Progression

a1 = 9, r = find a7


Answer:

First term (a) = 9


Common ratio (r) =


7th term in the GP (a7) = ar7-1 = ar6


=



Question 7.

Find the indicated term of each geometric Progression

a1 = -12, r = find a6


Answer:

First term (a) = -12


Common ratio (r) =


6th term in the GP (a6) = ar6-1 = ar5




Question 8.

Which term of the GP.

2, 8, 32, ……. is 512?


Answer:

First term (a) = 2


Common ratio (r)


nth term in the GP (an) = arn-1


512 = 2×4n-1


256 = 4n-1


44 = 4n-1


Equating powers on both sides


n-1 = 4 = 5



Question 9.

Which term of the GP.

√3, 3, 3√3…… is 729?


Answer:

First term (a) = √3


Common ratio (r)


nth term in the GP (an) = arn-1


729 = √3×(√3)n-1


36 = √3n


Equating powers on both sides


= 6 ⇒ n = 12.



Question 10.

Which term of the GP.

, ,,….is ?


Answer:

First term (a) =


Common ratio (r)


nth term in the GP (an) = arn-1


= n-1 = )n


()7 = )n


Equating powers on both sides


n = 7



Question 11.

Find the 12th term of a GP. Whose 8th term is 192 and the common ratio is 2.


Answer:

Given,

common ratio (r) is 2.


8th term is 192


⇒ ar8-1 = 192


a×27 = 192


a = =


12th term of a GP = ar12-1 = ar11


= ×211 = 3072.



Question 12.

The 4th term of a geometric progression is and the seventh term is Find the geometric series.


Answer:

Given,

4th term of the series =


ar3 =


a = 1


7th term of a series =


ar6 = 2


Substituting ‘a’ in 1


× r6 =


r3 =


r3 = (3


equating power and base we will get


r =


The geometric series is a, ar, ar2, ar3


,2,…..


, , , ,……



Question 13.

If the geometric progressions 162, 54, 18 …. and have their nth term equal. Find the value of n.


Answer:

Given series 162, 54, 18 ….

First term (a1) = 162


Common ratio (r1) = = =


, …..


First term (a2) =


Common ratio (r2) = = = 3


nth term of both the series is equal.


a1 r1n-1 = a2r2n-1


162×()n-1 = × 3n-1


812 = 32n-2


38 = 32n-2


Comparing the powers on both sides


8 = 2n-2


10 = 2n


n = 5



PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination