Coordinate Geometry Class 10th Mathematics AP Board Solution

Class 10th Mathematics AP Board Solution
Exercise 7.1
  1. (2, 3) and (4, 1) Find the distance between the following pair of points…
  2. (-5, 7) and (-1, 3) Find the distance between the following pair of points…
  3. (-2, -3) and (3, 2) Find the distance between the following pair of points…
  4. (a, b) and (-a, -b) Find the distance between the following pair of points…
  5. Find the distance between the points (0, 0) and (36, 15).
  6. Verify whether the points (1, 5), (2, 3) and (-2, -1) are collinear or not.…
  7. Check whether (5, -2), (6, 4) and (7, 2) are the vertices of an isosceles…
  8. In a class room, 4 friends are seated at the points A, B, C and D as shown in…
  9. Show that the following points form an equilateral triangle A(a, 0), B(-a, 0), c…
  10. Prove that the point (-7, -3), (5, 10), (15, 8) and (3,-5) taken in order are…
  11. Show that the points (-4, -7), (-1, 2), (8, 5) and (5, -4) taken in order are…
  12. (-1, -2), (1, 0), (-1, 2), (-3, 0) Name the type of quadrilateral formed, if…
  13. (-3, 5), (3, 1), (1, -3), (-1,-4) Name the type of quadrilateral formed, if…
  14. (4, 5), (7, 6), (4, 3), (1, 2) Name the type of quadrilateral formed, if any,…
  15. Find the point on the x-axis which is equidistant from (2, -5) and (-2, 9).…
  16. If the distance between two points (x, 7) and (1, 15) is 10, find the value of…
  17. Find the value of y for which the distance between the points P(2, -3) and…
  18. Find the radius of the circle whose centre is (3, 2) and passes through (-5,…
  19. Can you draw a triangle with vertices (1, 5), (5, 8) and (13, 14)? Give reason.…
  20. Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from…
Exercise 7.2
  1. Find the coordinates of the point which divides the line segment joining the…
  2. Find the coordinates of the points of trisection of the line segment joining…
  3. Find the ratio in which the line segment joining the points (-3, 10) and (6, -8)…
  4. If (1, 2), (4, y), (x, 6) and (3, 5) are the vertices of a parallelogram taken…
  5. Find the coordinates of point A, where AB is the diameter of a circle whose…
  6. If A and B are (-2, -2) and (2, -4) respectively. Find the coordinates of P such…
  7. Find the coordinates of points which divide the line segment joining A(-4, 0)…
  8. Find the coordinates of the points which divides the line segment joining A(-2,…
  9. Find the coordinates of the point which divides the line segment joining the…
  10. (-1, 3), (6, -3) and (-3, 6) Find the coordinates of centroid of the triangle…
  11. (6, 2), (0, 0) and (4, -7) Find the coordinates of centroid of the triangle…
  12. (1, -1), (0, 6) and (-3, 0) Find the coordinates of centroid of the triangle…
Exercise 7.3
  1. (2, 3) (-1, 0), (2, -4) Find the area of the triangle whose vertices are…
  2. (-5, -1), (3, -5), (5, 2) Find the area of the triangle whose vertices are…
  3. (0, 0) (3, 0) and (0, 2) Find the area of the triangle whose vertices are…
  4. (7, -2) (5, 1) (3, K) Find the value of ‘K’ for which the points are collinear.…
  5. (8, 1), (k, -4), (2, -5) Find the value of ‘K’ for which the points are…
  6. (K, K) (2, 3) and (4, -1). Find the value of ‘K’ for which the points are…
  7. Find the area of the triangle formed by joining the mid-points of the sides of…
  8. Find the area of the quadrilateral whose vertices, taken in order, are (-4, -2),…
  9. Find the area of the triangle formed by the points (8, -5), (-2, -7) and (5, 1)…
Exercise 7.4
  1. (4, -8) and (5, -2) Find the slope of the line passing the two given points…
  2. (0, 0) and (root 3 , 3) Find the slope of the line passing the two given points…
  3. (2a, 3b) and (a, -b) Find the slope of the line passing the two given points…
  4. (a, 0) and (0, b) Find the slope of the line passing the two given points…
  5. A(-1.4, -3.7), B(-2.4, 1.3) Find the slope of the line passing the two given…
  6. A(3, -2), B(-6, -2) Find the slope of the line passing the two given points…
  7. a (- 3 1/2 , 3) , b (- 7 , 2 1/2) Find the slope of the line passing the two…
  8. A(0, 4), B(4, 0) Find the slope of the line passing the two given points…

Exercise 7.1
Question 1.

Find the distance between the following pair of points

(2, 3) and (4, 1)


Answer:

(x1,y1) = (2,3) and (x2,y2) = (4,1)

d = 





d =  units



Question 2.

Find the distance between the following pair of points

(-5, 7) and (-1, 3)


Answer:

(x1,y1) = (-5,7) and (x2,y2) = (-1,3)

d = 





d = 



Question 3.

Find the distance between the following pair of points

(-2, -3) and (3, 2)


Answer:

(x1,y1) = (-2,-3) and (x2,y2) = (3,2)

d = 




d = 



Question 4.

Find the distance between the following pair of points

(a, b) and (-a, -b)


Answer:

(x1,y1) = (a,b) and (x2,y2) = (-a,-b)

d = 




d = 



Question 5.

Find the distance between the points (0, 0) and (36, 15).


Answer:

let (x1,y1) = (0,0) and (x2,y2) = (36,15)

D = 





d = 



Question 6.

Verify whether the points (1, 5), (2, 3) and (-2, -1) are collinear or not.


Answer:

let A = (1,5) B = (2,3) and c = (-2,-1)

⇒ AB = 



AB = 


⇒ BC = 


BC = 


⇒ AC = 



AC = 


⇒ AB + BC is not equal to AC.


∴ Points are not collinear



Question 7.

Check whether (5, -2), (6, 4) and (7, 2) are the vertices of an isosceles triangle.


Answer:

let A = (5,-2) B = (6,4) and c = (7,2)

⇒ AB = 



AB = 


⇒ BC = 



BC = 


⇒ AC = 



AC = 


As all the sides are unequal the triangle is not isosceles.



Question 8.

In a class room, 4 friends are seated at the points A, B, C and D as shown in Figure. Jarina and Phani walk into the class and after observing for a few minutes Jarina asks Phani “Don’t you notice that ABCD is a square?” Phani disagrees.

Using distance formula, find which of them is correct. Why?



Answer:

let A = (3,4) B = (6,7) and C = (9,4) D = (6,1)

⇒ AB = 



AB = 


⇒ BC = 



BC = 


⇒ CD = 



CD = 


⇒ AD = 



AD = 


As all the sides are equal the ABCD is a square. Jarina is correct.



Question 9.

Show that the following points form an equilateral triangle A(a, 0), B(-a, 0), 


Answer:

let A = (a,0) B = (-a,0) and 

⇒ AB = 



AB = 2a


⇒ BC = 




BC = 2a


⇒ AC = 




AC = 2a


As all the sides are equal the triangle is Equilateral.



Question 10.

Prove that the point (-7, -3), (5, 10), (15, 8) and (3,-5) taken in order are the corners of a parallelogram. And find its area.


Answer:

let A = (-7,-3) B = (5,10) and C = (15,8) D = (3,-5)

Let these points be a parallelogram.


So midpoints of AC and DB should be same.


⇒ To find midpoint of AC and DB



⇒ For AC = 


AC = 


AC = 


⇒ For DB


DB = 


DB = 


DB = 


As midpoints of AC and DB are same the points form a parallelogram.


Let us divide the parallelogram into 2 triangle ΔABD and ΔBCD


Area of both triangles


⇒ Area ΔABD = 






= 77


⇒ Area ΔBCD = 





= 77


Total area of parallelogram = Sum of Area of triangles


= ΔBCD + ΔABD


= 154 units



Question 11.

Show that the points (-4, -7), (-1, 2), (8, 5) and (5, -4) taken in order are the vertices of a rhombus.

(Hint: Area of rhombus  product of its diagonals)


Answer:

Let the points be

A(-4, -7), B(-1, 2), C(8, 5) and D(5, -4)


Length of diagonals


AC = 


AC = 


AC = 


BD = 


BD = 


BD = 


⇒ Area of Rhombus = 1/2 × Product of diagonals


 = 


= 72 units


⇒ Area of triangles


Area ΔABD = 





= 36


⇒ Are


a ΔBCD = 





= 36


Sum of area of triangles = 36 + 36 = 72 units


Thus proved



Question 12.

Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons for your answer.

(-1, -2), (1, 0), (-1, 2), (-3, 0)


Answer:

Let A(-1, -2), B(1, 0), C(-1, 2) and D(-3, 0)


AB = 


AB = 


AB = 


AB = 


BC = 


BC = 


BC = 


BC = 


CD = 


CD = 


CD = 


AD = 


AD = 


AD = 


As all sides are equal the quadrilateral is a square



Question 13.

Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons for your answer.

(-3, 5), (3, 1), (1, -3), (-1,-4)


Answer:

Let A(-3, 5), B(3, 1), C(1, -3) and D(-1,-4)

Let us see the points on coordinate axes.

Let us first calculate the length of the sides,

We know that distance between two points A(x1, y1) and B(x2, y2) is given by,


Therefore,



Now calculating BC,


Calculating CD,

Calculating DA,

From the lengths we can see that, none of the sides are equal.

Hence, the quadrilateral formed is of no specific type.
 
Question 14.

Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons for your answer.

(4, 5), (7, 6), (4, 3), (1, 2)


Answer:

Let A(4, 5), B(7, 6), C(4, 3) and D(1, 2)

If ABCD is parallelogram


Midpoint of diagonals AC and BD


⇒ For AC = 


X(4,4)


⇒ For BD = 


X(4,4)


As the midpoints are same the diagonals bisect each other


Thus, the points form a parallelogram



Question 15.

Find the point on the x-axis which is equidistant from (2, -5) and (-2, 9).


Answer:

Let P(x,0) be the point

A(2,-5) and B(-2,9)


⇒ PA = 


⇒ PB = 


PA = PB


PA2 = PB2


(x-2)2 + (-5)2 = (x + 2)2 + 92


x2-4x + 4 + 25 = x2 + 4x + 4 + 81


8x = -56


X = 7


Point is (-7,0)



Question 16.

If the distance between two points (x, 7) and (1, 15) is 10, find the value of x.


Answer:

7 or -5

Let A(x,7) and B(1,15)


be the point


⇒ AB = 


AB = 10


AB2 = 102


⇒ (1-x)2 + 82 = 102


⇒ x2-2x + 1 + 64 = 100


⇒ x2-2x-35 = 0


⇒ (x-7)(x + 5) = 0


⇒ X = 7 or x = -5



Question 17.

Find the value of y for which the distance between the points P(2, -3) and Q(10, y) is 10 units.


Answer:

3 or -9

Let P(2,-3) and Q(10,y)


be the point


⇒ PQ = 


⇒ PQ = 10


PQ2 = 102


⇒ (y + 3)2 + 82 = 102


y2 + 6y + 9 + 64 = 100


y2 + 6y-27 = 0


⇒ (y + 9)(y-3) = 0


⇒ y = 9 or y = -3



Question 18.

Find the radius of the circle whose centre is (3, 2) and passes through (-5, 6).


Answer:

Let P be center such that P(3,2) and Q be point on circumference Q(-5,6)

PQ = 


PQ = 


PQ = 


PQ = 


PQ = 



Question 19.

Can you draw a triangle with vertices (1, 5), (5, 8) and (13, 14)? Give reason.


Answer:

Let A(1, 5), B(5, 8) and C(13, 14)

⇒ AB = 


AB = 


AB = 5


⇒ BC = 


BC = 


BC = 10


⇒ AC = 


AC = 


AC = 15


Largest side is AC = 15 which is equal to Sum of other two sides AB and BC i.e. (10 + 5 = 15)


∴ triangle cannot be drawn infact the points are collinear



Question 20.

Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from the points (-2, 8) and (-3, -5)


Answer:

Let P(x,y) be the point

A(-2,8) and B(-3,-5)


⇒ PA = 


⇒ PB = 


PA = PB


PA2 = PB2


(x + 2)2 + (8-y)2 = (x + 3)2 + (y + 5)2


x2 + 4x + 4 + 64 -16y + y2 = x2 + 6x + 9 + y2 + 10y + 25


-2x-26y = -34


⇒ X + 13y = 17




Exercise 7.2
Question 1.

Find the coordinates of the point which divides the line segment joining the points (-1,7) and (4, -3) in the ratio 2 : 3.


Answer:

Let P(x,y) be the point




P(x,y) = (1,3)



Question 2.

Find the coordinates of the points of trisection of the line segment joining (4,-1) and (-2, -3).


Answer:

points A(4, -1) and B(-2, -3) are shown in the graph above
Now points of trisection means the points which divides the line in three parts. From the figure it is clear that, there will be 2 points which will do that. Let us call them P and Q.
Now clearly point P divides the BA in the ratio 1:2 and point Q divides the line in the ratio 2:1
⇒ Let P and Q be points of trisection


∴ P divides BA internally in ratio 1:2


Such that AP = PQ = QB

Let us apply section formula to the points A and B such that P divides BA in the ratio 1:2





⇒ Q divides BA internally in ratio 2:1






Hence, Points of trisection are  and 


Question 3.

Find the ratio in which the line segment joining the points (-3, 10) and (6, -8) is divided by (-1, 6).


Answer:

Let P and Q be line

∴ A divides PQ internally in ratio a:b





⇒ Given that A(-1,6)


6a-3b = -a-b , 10b-8a = 6a + 6b


7a = 2b, 14a = 4b


∴ a:b = 2:7



Question 4.

If (1, 2), (4, y), (x, 6) and (3, 5) are the vertices of a parallelogram taken in order, find x and y.


Answer:

Let A(1, 2), B(4, y), C(x, 6) and D(3, 5)

If ABCD is a parallelogram


AC and BD bisect each other


⇒ Midpoint of AC



⇒ For AB = 



⇒ Midpoint of BD


For BD = 



∴ 


1 + x = 7 , 8 = 5 + y


x = 6 y = 3



Question 5.

Find the coordinates of point A, where AB is the diameter of a circle whose centre is (2, -3) and B is (1, 4).


Answer:

Let O be the center O(2,-3)

⇒ A(x,y) B(1,4)


∴ O divides AB internally in ratio 1:1






x + 1 = 4


x = 3


y + 4 = -6


y = -10



Question 6.

If A and B are (-2, -2) and (2, -4) respectively. Find the coordinates of P such that and P  AB lies on the segment AB.


Answer:

AP = 3/7AB

∴ P divides AB in ratio 3:4






Question 7.

Find the coordinates of points which divide the line segment joining A(-4, 0) and B(0, 6) into four equal parts.


Answer:


⇒ Let x,y and z divide the line into 4 equal parts such that


AX = XY = YZ = ZB


⇒ X divides AB in ration 1:3





⇒ Y divides AB in ratio 1:1




Y(-2,3)


⇒ Z divides AB in ratio 3:1






Question 8.

Find the coordinates of the points which divides the line segment joining A(-2, 2) and B(2, 8) into four equal parts.


Answer:


⇒ Let x,y and z divide the line into 4 equal parts such that


AX = XY = YZ = ZB


⇒ X divides AB in ration 1:3





⇒ Y divides AB in ratio 1:1




Y(0,5)


⇒ Z divides AB in ratio 3:1






Question 9.

Find the coordinates of the point which divides the line segment joining the points (a+b, a-b) and (a-b, a+b) in the ratio 3 : 2 internally.


Answer:







Question 10.

Find the coordinates of centroid of the triangle with vertices following:

(-1, 3), (6, -3) and (-3, 6)


Answer:

The coordinates of centroid are





Question 11.

Find the coordinates of centroid of the triangle with vertices following:

(6, 2), (0, 0) and (4, -7)


Answer:





Question 12.

Find the coordinates of centroid of the triangle with vertices following:

(1, -1), (0, 6) and (-3, 0)


Answer:






Exercise 7.3
Question 1.

Find the area of the triangle whose vertices are

(2, 3) (-1, 0), (2, -4)


Answer:

Area ΔABC = 





Question 2.

Find the area of the triangle whose vertices are

(-5, -1), (3, -5), (5, 2)


Answer:

Area ΔABC = 




= 32



Question 3.

Find the area of the triangle whose vertices are

(0, 0) (3, 0) and (0, 2)


Answer:

Area ΔABC = 




= 3



Question 4.

Find the value of ‘K’ for which the points are collinear.

(7, -2) (5, 1) (3, K)


Answer:

For points to be collinear area of ΔABC = 0

Area ΔABC = 






∴ 8 - 2k = 0


K = 4


Question 5.

Find the value of ‘K’ for which the points are collinear.

(8, 1), (k, -4), (2, -5)


Answer:

For points to be collinear area of ΔABC = 0

Area ΔABC = 





18-6k = 0


K = 3



Question 6.

Find the value of ‘K’ for which the points are collinear.

(K, K) (2, 3) and (4, -1).


Answer:

For points to be collinear area of ΔABC = 0

Area ΔABC = 






⇒ K2 -11k-12 = 0


⇒ K(k-12) + (k-12) = 0


⇒ (K-12)(k + 1) = 0


⇒ K = 12 or k = -1



Question 7.

Find the area of the triangle formed by joining the mid-points of the sides of the triangle whose vertices are (0, -1), (2, 1) and (0, 3). Find the ratio of this area of the area of the given triangle.


Answer:

1 sq. unit; 1 : 4

⇒ Let A(0,-1),B(2,1),C(0,3)


So midpoints of AB and BC and CD


⇒ Midpoint formula



⇒ For AB = 


AB = 


AB = 


⇒ For BC


BC = 


BC = 


BC = 


⇒ For AC


AC = 


AC = 


AC = 


(1,0)(1,2)(0,1)


Area ΔXYZ = 





= 1 sq cm


⇒ Let A(0,-1),B(2,1),C(0,3)


⇒ Area ΔABC = 





= 4 sq cm


∴ Ratio of Area of triangles is 1:4



Question 8.

Find the area of the quadrilateral whose vertices, taken in order, are (-4, -2), (-3, -5), (3, -2) and (2, 3)


Answer:

28 sq. units

⇒ Let A = (-4, -2), B = (-3, -5), C = (3, -2) and D = (2, 3)


We draw Line BD and divide the quadrilateral into 2 triangles


ΔABD and ΔBDC


Area of both triangles


⇒ Area ΔBDC = 







= 16.5 units


A = (-4, -2), B = (-3, -5), D = (2, 3)


Area ΔABD = 






= 11.5 units


⇒ Total area of quadrilateral = Sum of Area of triangles


= ΔBCD + ΔABD


= 16.5 + 11.5 units


= 28 sq units.



Question 9.

Find the area of the triangle formed by the points (8, -5), (-2, -7) and (5, 1) by using Heron’s formula.


Answer:

Not possible

Let A = (8,-5) B = (-2,-7) and C = (5,1)


AB = 


AB = 


AB = 


BC = 


BC = 


BC = 


AC = 


AC = 


AC = 




Exercise 7.4
Question 1.

Find the slope of the line passing the two given points

(4, -8) and (5, -2)


Answer:

Slope






Question 2.

Find the slope of the line passing the two given points

(0, 0) and 


Answer:






Question 3.

Find the slope of the line passing the two given points

(2a, 3b) and (a, -b)


Answer:






Question 4.

Find the slope of the line passing the two given points

(a, 0) and (0, b)


Answer:






Question 5.

Find the slope of the line passing the two given points

A(-1.4, -3.7), B(-2.4, 1.3)


Answer:






Question 6.

Find the slope of the line passing the two given points

A(3, -2), B(-6, -2)


Answer:






Question 7.

Find the slope of the line passing the two given points



Answer:





Question 8.

Find the slope of the line passing the two given points

A(0, 4), B(4, 0)


Answer:





PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!