4.1 Old Women

4.1 Old Women



Old Women


Old women do not fly on magic wands
or make obscure prophecies
from ominous forests.
They just sit on vacant park benches
in the quiet evenings
calling doves by their names
charming them with grains of maize.


Or, trembling like waves
they stand in endless queues in
government hospitals
or settle like sterile clouds
in post offices awaiting mail
from their sons abroad,
long ago dead.


They whisper like a drizzle
as they roam the streets
with a lost gaze as though
something they had thrown up
had never returned to earth.


They shiver like December nights
in their dreamless sleep
on shop verandahs.


There are swings still
in their half-blind eyes,
lilies and Christmases
in their failing memory.
There is one folktale
for each wrinkle on their skin.
Their drooping breasts
yet have milk enough to feed
three generations
who would never care for it.


All dawns pass
leaving them in the dark.
They do not fear death,
they died long ago.


Old women once
were continents.
They had deep woods in them,
lakes, mountains, volcanoes even,
even raging gulfs.
When the earth was in heat
they melted, shrank,
leaving only their maps.
You can fold them
and keep them handy :
who knows, they might help you find
your way home.



Answer the Following Questions.


Q.1 Why are old women seen roaming aimlessly?


Ans: The old women are seen roaming aimlessly because they are not taken care of.


Q. 2 What role do your grandparents play in your life?


Ans: Our grandparents play a vital role in our life.They keep family united.They take care of us.


Q. 3 which lines reveal the loneliness of the old women?


Ans: "as they roam the street with a lost gaze” , this line reveals the loneliness of the old women.


Q. 4 Find out an example of Simile.


Ans: "They whisper like drizzles" "They shiver like December nights"



Answer the Following Questions. [March 2014]

1. What do ‘maps’ symbolize? (1)

Ans. Maps symbolize the experience of old women.

2. Do you feel that you should look after your grandparents? Why? (1)

Ans. Yes, I feel that Myself, and my parents should take care of my grandparents, because they have cared for us, they loved us and they had given us the proper guiding in life through their vast experience and knowledge.

3. Name and explain the figure of speech in the following line.
“All dawns pass leaving them in the dark” (1)

Ans. Antithesis: Two opposite ideas of ‘get lowered’ and ‘raise’ are brought together for poetic effect.

4. What examples of geographical imagery are mentioned in the poem? (1)

Ans. The examples of geographical imagery mentioned in the poem are continents, deep woods, lakes, mountains, volcanoes, gulfs and the earth. They are used in this extract suggests that, the old woman have a wide variety of knowledge with experience and they are the storehouses of information gathered from their experiences over the years.

Q. 4. A. Read the following extract and answer the questions given below: (4 marks)

1. What does the geographical imagery used in this extract suggest?

Ans. The geographical imagery used in this extract suggests that, the old woman have a wide variety of knowledge with experience and they are the storehouses of information gathered from their experiences over the years.

2. Who do you think should take care of your grandparents? Why?

Ans. Myself, and my parents should take care of my grandparents, because they have cared for us, they loved us and they had given us the proper guiding in life through their vast experience and knowledge.

3. Name and explain the figure of speech in the following lines:
Old women once
Were continents.

Ans. Metaphor: Here old women are implicitly compared to continents.

4. Find out the expressions that how old women are still capable of caring for others despite their old age?

Ans. who knows,  they might help you find your way home.


About the Poet.





K. Satchidanandan is a major Indian poet, who writes in Malayalam and English. He is also a critic, editor and translator. He was the Executive Head of the Kendra Sahitya Akademi and editor of Indian Literature, the bimonthly journal of the Akademi. He has translated the poems of Bertolt Brecht, Garcia Lorca, Pablo Neruda and Cesar Vallejo into Malayalam.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination