HSC Accounts March 2022 Board Paper With Solution. BK 2022 BOARD PAPER SOLUTION.

ACCOUNTS BOARD QUESTION PAPER : MARCH 2022

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

Bk March 2022 Board Paper solution_1

SOLUTION TO BK & ACCOUNTANCY MARCH 2022 BK SOLUTION. IMPORTANT FOR BOARD EXAM 2023.


Max. Marks: 80


Time: 3 Hrs.


Q.1. Attempt all of the following sub-questions: [20]


(A) Select the correct options and rewrite the statements:


(1) To find out the net profit or net loss of the business _______ Account is prepared.


(a) Trading 

(b) Capital

(c) Current 

(d) Profit and Loss


(2) From financial statement analysis the creditors are specially interested to know _______.


(a) Liquidity

(b) Profits

(c) Sale

(d) Share Capital


(3) Death is a compulsory _______.


(a) dissolution

(b) admission

(c) retirement

(d) winding up


(4) The due date of the bill drawn for 2 months on 23rd November, 2019 will be _______.


(a) 23rd Jan, 2020 

(b) 25th Jan, 2019

(c) 26th Jan, 2019 

(d) 25th Jan, 2020


(5) Decrease in the value of assets should be _______ to Profit and Loss Adjustment Account. 


(a) debited 

(b) credited

(c) added 

(d) none of the above


(B) Write a word / term / phrase as a substitute for each of the following statements: (5)


(1) Debit balance of Trading Account.


Answer: Gross Loss.


(2) Expenses incurred on dissolution of the firm. 


Answer. Dissolution/realization Expenses


(3) Old Ratio less New Ratio.


Answer: Sacrifice Ratio


(4) Officer appointed by Govt. for noting the dishonor of the bill.


Answer: Notary Public. 


(5) Donation received for a specific purpose.


Answer: Specific donation / Capital receipt.


(C) Answer the following questions in only ‘one’ sentence each: (5)


(1) What is Legacy?


Solution: Any asset, property or amount of cash which ‘Not for Profit’ concern receives as per the provisions made in the will of the donor after his death is called Legacy.


(2) What is CAS?


Solution: CAS means Computerized Accountig System which helps business firms to implement accounting process and makes it user friendly with automation.


(3) Who is called Insolvent Person?


Solution: Whose capital A/c shows debit balance and who is not in a position to meet his capital deficiency even from his private property is called an insolvent person.


(4) What is Reserve Capital?


Solution: Reserve Capital is that part of the subscribed capital which is reserved to be called-up only at the time of winding up or liquidation of the company.


(5) What is Revaluation Account?


Solution: The account which shows change in the values of assets and liabilities during the admission, retirement or death of a partner is known as Revaluation Account.

(D) Complete the sentences: (5)


(1) Partnership deed is an _______ of partnership.


Solution: Partnership Deed is an Article of Partnership.


(2) Aurangabad University prepares _______ Account instead of Profit and Loss Account.


Solution: Aurangabad University prepares Income and Expenditure Account instead of Profit and Loss Account.


(3) Returns outward are deducted from _______.


Solution: Returns outward are deducted from Purchases.


(4) New Ratio (–) _______ = Gain Ratio.


Solution: New Ratio (less) Old ratio = Gain ratio


(5) Cash receipts which are recurring in nature are called as _______ receipts.


Solution: Cash receipts which are recurring in nature are called as revenue Receipts.


Q.2. Ram and Shyam were in partnership sharing profits and losses in the proportion of 3:1 respectively. Their Balance sheet as on 31st March, 2020 stood as follows: [10]


Balance Sheet as on 31st March, 2020



They admit Bharat into partnership on 1st April, 2020. The term being that:

(1) He shall have to bring in ₹ 40,000 as his Capital for 1/5th share in future profit and ₹ 20,000 as his share of Goodwill.

(2) A provision for 5% doubtful debts to be created on sundry debtors.

(3) Stock should be appreciated by 5% and Land and Building be appreciated by 20%.

(4) Furniture to be depreciated by 20%.

(5) Capital Accounts of all partners be adjusted in their new profit sharing ratio through Cash Account.


Prepare:

(i) Profit and Loss Adjustment Account

(ii) Partners’ Capital Account.

(iii) Balance Sheet of the new firm.


SOLUTION:





OR


Ajay, Vijay and Sanjay were partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 3 : 2. Their Balance Sheet as on 31st March, 2020 is as follows:


Balance Sheet as on 31st March, 2020



On 1st April, 2020 Sanjay retired from the firm on the following terms:


(1) R.D.D. is to be maintained at 10% on debtors.

(2) ₹ 300 to be written off from creditors.

(3) Goodwill of the firm is to be valued at ₹ 12,000, however, only Sanjay’s share in it is to be raised in the book and written off immediately.

(4) Assets to be revalued as: Stock ₹ 18,900, Plant and Machinery ₹ 60,000, Live Stock ₹ 30,600.

(5) The amount payable to Sanjay to be transferred to his loan account after retirement:


Prepare:

(i) Revaluation Account.

(ii) Partners’ Capital Account

(iii) Balance Sheet of the New firm.



SOLUTION:




Q.3. Asha, Usha and Nisha are partners in the firm sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2 : 1 respectively. On 31st March, 2019 they decided to dissolve the firm when their Balance Sheet was as under: [10]


Balance Sheet as on 31st March, 2019



The firm was dissolved on the above date and the assets realised as under:

(1) Asha agreed to take over the Building at ₹ 1,23,600.

(2) Usha took over Goodwill, Stock and Debtors at book value and agreed to pay Creditors and Bills payable.

(3) Motor car and Machinery realised at ₹ 1,51,080 and ₹ 31,680 respectively.

(4) Investment were taken by Nisha at an agreed value of ₹ 55,440.

(5) Realisation Expenses amounted to ₹ 6,800.


Prepare:

(a) Realisation Account

(b) Partners’ Capital Account

(c) Bank Account


SOLUTION:







OR


Sonali draws a bill on Rupali for ₹ 50,000 for 3 months. Rupali accepts the bill on the same date. Sonali sends the bill to the bank for collection. Before due date, Rupali finds herself unable to make payment of bill and requests Sonali to renew it. Sonali agrees to the proposal on a condition that Rupali should pay ₹ 20,000 in cash along with interest ₹ 1,000 and accept a new bill for 2 months for the balance. Rupali retired the bill by paying ₹ 27,000.


Give Journal entries in the books of Sonali and prepare Rupali’s Account in the books of Sonali.



SOLUTION:





Q.4. Ajita Ltd. issued 2,00,000 equity shares of ₹ 10 each at a premium of ₹ 2 per share payable as: [8] 

₹ 3 on application

₹ 5 on allotment (including ₹ 2 premium) 

₹ 4 on first and final call


Applications were received for 2,40,000 equity shares and pro-rata allotment was made to all the applicants.


The excess application money was adjusted with allotment. Prerna who was allotted 400 shares failed to pay first and final call and her shares were forfeited.


Pass Journal Entries in the books of Ajita Ltd.


SOLUTION:




OR


State the difference between Manual Accounting Process and Computerised Accounting Process.


Solution

Basis of Difference

Manual Accounting

Computerized Accounting

1. Meaning

Manual accounting is the system in which we maintain physical register of journal and ledger for keeping the records of each business transaction.

In this system of computerized accounting, we use computer and different accounting software for digital record of each business transactions.

2. Calculation make total of

In this system, all calculations are done manually. For example, to find the balance of any ledger account. We will make total of the debit and credit side and then we will find its difference for showing balance.

In computerized accounting system, our duty is to record the business transactions manually in the database. All the calculations are done by computer system. We need not calculate each account’s balance, it is calculated automatically by computerized accounting system.

3. Ledger Accounts

Ledger accounts are prepared by posting transactions in appropriate ledger manually with the help of journal. There may be mistakes while transferring the amount manually.

In computerized accounting system, once a voucher is entered it will automatically be printed. Thus there is no chance of taking or transferring wrong amount.

4. Trial Balance

In this system of accounting, we have to take the balances of all ledger A/c, in Trial Balance Statement.

Computerized accounting system will produce Trial Balance automatically.

5. Adjustment Entries Record

Both adjustment journal entries and its posting in the ledger accounts will be done manually one by one.

Only adjustment entries will be passed in the computerized accounting system, posting in the Ledger accounts will be done automatically.

6. Financial Statements

We have to make the financial statements manually by carefully transferring Trial Balance’s figures into Trading, Profit and Loss Account and Balance Sheet.

We need not prepare financial statement manually; financial statements will be generated automatically. It will also automatically change after each voucher entry in the system. This facility is not available in the manual accounting system.

7. Closing the Books

After the year end accountants prepare financial statements for the accounting period. The balances are to be carried forward manually, to next year.

In computerized accounting software financial reports are auto-generated for the accounting period. The balances are automatically carried forward to next year.



Q.5. Anil, Sunil and Mohit were partners sharing profits and losses in the proportion of their capital. Their Balance Sheet as on 31st March, 2019 was as follows: [8]


Balance Sheet as on 31st March, 2019



Mohit died on 1st August, 2019 and the following adjustments were made:


(1) Assets to be revalued as under:

Land and Building ₹88,000 

Motor Lorry ₹ 36,000 

Furniture ₹ 34,000


(2) All debtors were good.


(3) Goodwill of the firm valued at two times the average profit of last 4 years’ profit.


(4) Mohit’s share of profit to be calculated on the basis of average profit of the last three years.


(5) Profit for four years 1st year ₹ 12,000, 2nd year ₹ 24,000, 3rd year ₹ 14,000, 4th year ₹ 22,000.


Prepare:

(a) Mohit’s capital account showing the amount payable to his executor.

(b) Give working note of Mohit’s share of goodwill and profit up to the date of his death


SOLUTION:






OR


Following is the Balance Sheet of Param Company Ltd. as on 31st March, 2019 and 31st March, 2020:



You are required to prepare Comparative Balance Sheet of Param Company Ltd. as on 31st March, 2019 and 31st March 2020.


SOLUTION:






Q.6. From the following Receipts and Payments Account of Shahu College, Kolhapur for the year ending 31st March, 2020 and additional information, prepare Income and Expenditure Account for the year ended 31st March, 2020 and Balance Sheet as on that date: [12]


Receipts and Payments Account for the year ended 31st March, 2020





Additional information:

(1) Outstanding Salaries ₹ 35,000.

(2) 60% of donations are for Building Fund and Balance is to be treated as revenue income.

SOLUTION:




Q.7. Asha and Nisha are partners sharing profits and losses in equal ratio. From the following Trial Balance and adjustments you are required to prepare Final Accounts: [12]


Trial Balance as on 31st March, 2019



Adjustments:


(1) Closing stock is valued at cost price ₹ 88,000 and market price ₹ 90,000.

(2) Asha and Nisha withdrew goods from business ₹ 3,000 and ₹ 2,000 respectively for their personal use.

(3) Depreciate Motor Van by 5% and Plant and Machinery by 7%.

(4) Reserve for Doubtful debts on Debtors at 5% is to be created.

(5) Outstanding Wages ₹ 800.


SOLUTION:






PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

SUBJECTS

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION
SSC MATHS I PAPER SOLUTION
SSC MATHS II PAPER SOLUTION
SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION
SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION
SSC ENGLISH PAPER SOLUTION
SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL
HSC ACCOUNTS NOTES
HSC OCM NOTES
HSC ECONOMICS NOTES
HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020


SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2022

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2022

Economics Important Questions for Board Exam 2022

Chemistry Important Question Bank for board exam 2022

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2022 Examination

Important-formula


THANKS