Real Numbers Class 9th Mathematics Part I MHB Solution

Real Numbers Class 9th Mathematics Part I MHB Solution
Practice Set 2.1
  1. Classify the decimal form of the given rational numbers into terminating and…
  2. Write the following rational numbers in decimal form. i. 127/200 ii. 25/99 iii. 23/7…
  3. Write the following rational numbers in form. i. 0.6^* ii. 0. bar 37 iii. 3. bar 17 iv.…
Practice Set 2.2
  1. Show that is 4√2 an irrational number.
  2. Prove that 3 + √5 is an irrational number.
  3. Represent the numbers √5 and √10 on a number line.
  4. 0.3 and -0.5 Write any three rational numbers between the two numbers given below.…
  5. -2.3 and -2.33 Write any three rational numbers between the two numbers given below.…
  6. 5.2 and 5.3 Write any three rational numbers between the two numbers given below.…
  7. -4.5 and 4.6 Write any three rational numbers between the two numbers given below.…
Practice Set 2.3
  1. State the order of the surds given below. i. cube root 7 ii. 5 root 12 iii. root [4]10…
  2. State which of the following are surds. Justify. i. cube root 51 ii. root [4]51 iii.…
  3. Classify the given pair of surds into like surds and unlike surds. i. √52, 5√13 ii.…
  4. Simplify the following surds. i. √27 ii. √50 iii. √250 iv. √112 v. √168…
  5. Compare the following pair of surds. i. 7√2, 5√3 ii. √247, √274 iii. 2√7, √28 iv. 5√5,…
  6. Simplify. i. 5√3 + 8√3 ii. 9√5 - 4√5 + √125 iii. 7√48 - √27 - √3 iv. root 7 - 3/5 root…
  7. Multiply and write the answer in the simplest form. i. 3√12 × √18 ii. 3√12 × 7√15 iii.…
  8. Divide, and write the answer in simplest form. i. √98 ÷ √2 ii. √125 ÷ √50 iii. √54 ÷…
  9. Rationalize the denominator. i. 3/root 5 ii. 1/root 14 iii. 5/root 7 iv. 6/9 root 3 v.…
Practice Set 2.4
  1. Multiply i. √3(√7 - √3) ii. (√5 - √7)√2 iii. (3√2 - √3)(4√3 - √2)…
  2. Rationalize the denominator. i. 1/root 7 + root 2 ii. 3/2 root 5-3 root 2 iii. 4/7+4…
Practice Set 2.5
  1. Find the value. (i) |15 - 2| (ii) |4 - 9| (iii) |7| |-4|
  2. Solve. i. |3x - 5| = 1 ii. |7 - 2x| = 5 iii. | 8-x/2 | = 5 iv. |5 + x/4 | = 5…
Problem Set 2
  1. Choose the correct alternative answer for the questions given below. i. Which one of…
  2. Which of the following is an irrational number?A. 0.17 B. 1. bar 513 C. 0.27 bar 46 D.…
  3. Decimal expansion of which of the following is non-terminating recurring?A. 2/5 B.…
  4. Every point on the number line represent, which of the following numbers?A. Natural…
  5. The number 0.4 in p/q form is ………….A. 4/9 B. 40/9 C. 3.6/9 D. 36/9…
  6. What is √n, if n is not a perfect square number?A. Natural number B. Rational number…
  7. Which of the following is not a surd?A. √7 B. 3√17 C. 3√64 D. √193…
  8. What is the order of the surd ?A. 3 B. 2 C. 6 D. 5
  9. Which one is the conjugate pair of 2√5 + √3?A. -2√5 + √3 B. -2√5 - √3 C. 2√3 + √5 D.…
  10. The value of|12 (13 + 7) 4| is ...........A. -68 B. 68 C. -32 D. 32…
  11. Write the following numbers in p/q form. i. 0.555 ii. 29. bar 568 iii. 9.315 315 ...…
  12. Write the following numbers in its decimal form. i. -5/7 ii. 9/11 iii. √5 iv. 121/13 v.…
  13. Show that 5 + √7 is an irrational number.
  14. Write the following surds in simplest form. i. 3/4 root 8 ii. - 5/9 root 45…
  15. Write the simplest form of rationalizing factor for the given surds. i. √32 ii. √50…
  16. Simplify. i. 4/7 root 147 + 3/8 root 192 - 1/5 root 75 ii. 5 root 3+2 root 27 + 1/root…
  17. Rationalize the denominator. i. 1/root 5 ii. 2/3 root 7 iii. 1/root 3 - root 2 iv. 1/3…

Practice Set 2.1
Question 1.

Classify the decimal form of the given rational numbers into terminating and non-terminating recurring type.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v. 


Answer:

i. 


∵ The division is exact


∴ it is a terminating decimal.


ii. 


∵ The division never ends and the digits ‘18’ is repeated endlessly


∴ it is a non-terminating recurring type decimal.


iii. 


∵ The division is exact


∴ it is a terminating decimal.


iv. 


∵ The division is exact


∴ it is a terminating decimal.


v. 


∵ The division never ends and the digit ‘3’ is repeated endlessly


∴ it is a non-terminating recurring type decimal.



Question 2.

Write the following rational numbers in decimal form.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v. 


Answer:

i. 


ii. 


iii. 


iv. 


v. 



Question 3.

Write the following rational numbers in form.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v. 


Answer:

i. 


Let 


⇒ 10x = 6.66666......


Now,


10x - x = 6.66 – 0.6666


⇒9x = 6




ii. 


Let 


⇒ 100x = 37.3737......


Now,


100x - x = 37.3737 – 0.3737


⇒ 99x = 37




iii. 


Let 


⇒ 100x = 317.1717......


Now,


100x - x = 317.1717 – 3.1717


⇒ 99x = 314




iv. 


Let 


⇒ 100x = 1589.8989......


Now,


100x - x = 1589.8989 – 15.8989


⇒ 99x = 1574




v. 


Let 


⇒ 1000x = 2514.514514......


Now,


1000x - x = 2514.514514 – 2.514514


⇒ 999x = 2512






Practice Set 2.2
Question 1.

Show that is 4√2 an irrational number.


Answer:

Let us assume that 4√2 is a rational number



where, b≠0 and a, b are integers



∵ a, b are integers ∴ 4b is also integer


 is rational which cannot be possible


 which is an irrational number


∵ it is contradicting our assumption


∴ the assumption was wrong


Hence, 4√2 is an irrational number



Question 2.

Prove that 3 + √5 is an irrational number.


Answer:

Let us assume that 3 + √5 is a rational number



where, b≠0 and a, b are integers




∵ a, b are integers ∴ a – 3b is also integer


is rational which cannot be possible


 which is an irrational number


∵ it is contradicting our assumption ∴ the assumption was wrong


Hence, 3 + √5 is an irrational number



Question 3.

Represent the numbers √5 and √10 on a number line.


Answer:

By Pythagoras theorem,


(√5)2 = 22 + 12


⇒ (√5)2 = 4 + 1



First mark 0 and 2 on the number line. Then, draw a perpendicular of 1 unit from 2. And Join the top of perpendicular and 0. This line would be equal to √5. Now measure the line with compass and marc an arc on the number line with the same measurement. This point is √5.



Also,


By Pythagoras theorem,


(√10)2 = 32 + 12


⇒ (√10)2 = 9 + 1



First mark 0 and 3 on the number line. Then, draw a perpendicular of 1 unit from 3. And Join the top of perpendicular and 0. This line would be equal to √10. Now measure the line with compass and marc an arc on the number line with the same measurement. This point is √10.




Question 4.

Write any three rational numbers between the two numbers given below.

0.3 and -0.5


Answer:

0.3 and -0.5


To find a rational number x between two rational numbers  and , we use



Therefore, to find rational number x (let) between


 and 






Now if we find a rational number between and it will also be between 0.3 and -0.5 since lies between 0.3 and -0.5.


Therefore, to find rational number y (let) between and 






Now if we find a rational number between and it will also be between 0.3 and -0.5 since lies between 0.3 and -0.5.


Therefore, to find rational number z (let) between and 






Hence the numbers are -0.2, -0.1 and 0.1



Question 5.

Write any three rational numbers between the two numbers given below.

-2.3 and -2.33


Answer:

-2.3 and -2.33


To find a rational number x between two rational numbers  and , we use



Therefore, to find rational number x (let) between and 





⇒ x = -2.315


Now if we find a rational number between and it will also be between -2.3 and -2.33 since -2.315 lies between -2.3 and -2.33


Therefore, to find rational number y (let) between and 





⇒ y = -2.3075


Now if we find a rational number between and  it will also be between -2.3 and -2.33 since -2.315 lies between -2.3 and -2.33


Therefore, to find rational number z (let) between and 





⇒ z = -2.3225


Hence the numbers are -2.3225, -2.3075 and -2.315



Question 6.

Write any three rational numbers between the two numbers given below.

5.2 and 5.3


Answer:

5.2 and 5.3


To find a rational number x between two rational numbers  and , we use



Therefore, to find rational number x (let) between  and 





⇒ x = 5.25


Now if we find a rational number between and it will also be between 5.2 and 5.3 since 5.25 lies between 5.2 and 5.3


Therefore, to find rational number y (let) between and 





⇒ y = 5.225


Now if we find a rational number between and it will also be between 5.2 and 5.3 since 5.25 lies between 5.2 and 5.3


Therefore, to find rational number z (let) between and 





⇒ z = 5.275


Hence the numbers are 5.225, 5.25 and 5.275



Question 7.

Write any three rational numbers between the two numbers given below.

-4.5 and 4.6


Answer:

-4.5 and 4.6


To find a rational number x between two rational numbers  and , we use



Therefore, to find rational number x (let) between  and 





⇒ x = 0.05


Now if we find a rational number between and it will also be between -4.5 and 4.6 since 0.05 lies between -4.5 and 4.6


Therefore, to find rational number y (let) between and 





⇒ y = -2.225


Now if we find a rational number between and it will also be between -4.5 and 4.6 since 0.05 lies between -4.5 and 4.6


Therefore, to find rational number z (let) between and 





⇒ z = 2.325


Hence the numbers are -2.225, 0.05and 2.325




Practice Set 2.3
Question 1.

State the order of the surds given below.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v. 


Answer:

In , n is called the order of the surd.


Therefore,


i.


In this, the order of surd is 3.


ii.


In this, the order of surd is 5.


iii.


In this, the order of surd is 4.


iv.


In this, the order of surd is 2.


v.


In this, the order of surd is 3



Question 2.

State which of the following are surds. Justify.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v.  vi. 


Answer:

Surds are numbers left in root form (√) to express its exact value. It has an infinite number of non-recurring decimals. Therefore, surds are irrational numbers.


Therefore,


i.


It is a surd ∵ it cannot be expressed as a rational number.


ii.


It is a surd ∵ it cannot be expressed as a rational number.


iii.


It is a surd ∵ it cannot be expressed as a rational number.


iv.√256 = √162 = 16


It is not a surd ∵ it is a rational number.


v.


It is not a surd ∵ it is a rational number.


vi. 


It is a surd ∵ it cannot be expressed as a rational number.



Question 3.

Classify the given pair of surds into like surds and unlike surds.

i. √52, 5√13

ii. √68, 5√3

iii. 4√18, 7√2

iv. 19√12, 6√3

v. 5√22, 7√33

vi. 5√5, √75


Answer:

Two or more surds are said to be similar or like surds if they have the same surd-factor.


And,


Two or more surds are said to be dissimilar or unlike when they are not similar.


Therefore,


i. √52, 5√13


√52 = √(2×2×13) = 2√13


5√13


∵ both surds have same surd-factor i.e., √13.


∴ they are like surds.


ii. √68, 5√3


√68 = √(2×2×17) = 2√17


5√3


∵ both surds have different surd-factors √17 and √3.


∴ they are unlike surds.


iii. 4√18, 7√2


4√18 = 4√(2×3×3) = 4×3√2 = 12√2


7√2


∵ both surds have same surd-factor i.e., √2.


∴ they are like surds.


iv. 19√12, 6√3


19√12 = 19√(2×2×3) = 19×2√3 = 38√3


6√3


∵ both surds have same surd-factor i.e., √3.


∴ they are like surds.


v. 5√22, 7√33


∵ both surds have different surd-factors √22 and √33.


∴ they are unlike surds.


vi. 5√5, √75


5√5


√75 = √(5×5×3) = 5√3


∵ both surds have different surd-factors √5 and √3.


∴ they are unlike surds.



Question 4.

Simplify the following surds.

i. √27

ii. √50

iii. √250

iv. √112

v. √168


Answer:

i. 




ii. 




iii. 




iv. 





v. 






Question 5.

Compare the following pair of surds.

i. 7√2, 5√3

ii. √247, √274

iii. 2√7, √28

iv. 5√5, 7√2

v. 4√42, 9√2

vi. 5√3, 9

vii. 7, 2√5


Answer:

i. 7√2 , 5√3


(7√2)2 = 7 × 7 × √2 × √2


⇒ (7√2)2 = 49 × 2


⇒ (7√2)2 = 98


And


(5√3)2 = 5 × 5 × √3 × √3


⇒ (5√3)2 = 25 × 3


⇒ (5√3)2 = 75


Clearly,


98 > 75


∴ 7√2 > 5√3


ii. √247, √274


(√247)2 = 247


And


(√274)2 = 274


Clearly,


247 < 274


∴ √247 < √274


iii. 2√7, √28


(2√7)2 = 2 × 2 × √7 × √7


⇒ (2√7)2 = 4 × 7


⇒ (2√7)2 = 28


And


(√28)2 = 28


Clearly,


28 = 28


∴ 2√7 = √28


iv. 5√5, 7√2


(5√5)2 = 5 × 5 × √5 × √5


⇒ (5√5)2 = 25 × 5


⇒ (5√5)2 = 125


And


(7√2)2 = 7 × 7 × √2 × √2


⇒ (7√2)2 = 49 × 2


⇒ (7√2)2 = 98


Clearly,


125 = 98


∴ 5√5= 7√2


v. 4√42, 9√2


(4√42)2 = 4 × 4 × √42 × √42


⇒ (4√42)2 = 16 × 42


⇒ (4√42)2 = 672


And


(9√2)2 = 9 × 9 × √2 × √2


⇒ (9√2)2 = 81 × 2


⇒ (9√2)2 = 162


Clearly,


672 > 162


∴ 4√42 > 9√2


vi. 5√3, 9


(5√3)2 = 5 × 5 × √3 × √3


⇒ (5√3)2 = 25 × 3


⇒ (5√3)2 = 75


And


(9)2 = 9 × 9


⇒ (9)2 = 81


Clearly,


75 < 81


∴ 5√3 < 9


vii. 7, 2√5


(2√5)2 = 2 × 2 × √5 × √5


⇒ (2√5)2 = 4 × 5


⇒ (2√5)2 = 20


And


(7)2 = 7 × 7


⇒ (7)2 = 49


Clearly,


49 > 20


∴ 7 > 2√5



Question 6.

Simplify.

i. 5√3 + 8√3

ii. 9√5 – 4√5 + √125

iii. 7√48 – √27 – √3

iv. 


Answer:

i. 5√3 + 8√3


5√3 + 8√3 = (5 + 8)√3


⇒ 5√3 + 8√3 = 13√3


ii. 9√5 – 4√5 + √125


9√5 – 4√5 + √125 = 9√5 – 4√5 + √(5 × 5 × 5)


⇒ 9√5 – 4√5 + √125 = 9√5 – 4√5 + √(5 × 5 × 5)


⇒ 9√5 – 4√5 + √125 = 9√5 – 4√5 + 5√5


⇒ 9√5 – 4√5 + √125 = (9 – 4 + 5)√5


⇒ 9√5 – 4√5 + √125 = 10√5


iii. 7√48 – √27 – √3


7√48 – √27 – √3 = 7√(2 × 2 × 2 × 2 × 3) – √(3 × 3 × 3) – √3


⇒ 7√48 – √27 – √3 = 7×4√3 – 3√3 – √3


⇒ 7√48 – √27 – √3 = 28√3 – 3√3 – √3


⇒ 7√48 – √27 – √3 = (28 – 3 – 1)√3


⇒ 7√48 – √27 – √3 = 24√3


iv. 






Question 7.

Multiply and write the answer in the simplest form.

i. 3√12 × √18

ii. 3√12 × 7√15

iii. 3√8 × √5

iv. 5√8 × 2√8


Answer:

i. 3√12 × √18


3√12 × √18 = 3√(2 × 2 × 3) × √(2 × 3 × 3)


⇒3√12 × √18 = 3 × 2√3 × 3√2


⇒ 3√12 × √18 = 6√3 × 3√2


⇒ 3√12 × √18 = 18√6


ii. 3√12 × 7√15


3√12 × 7√15 = 3√(2 × 2 × 3) × 7√(3 × 5)


⇒3√12 × 7√15 = 3 × 2√3 × 7√(3 × 5)


⇒3√12 × 7√15 = 3 × 2 × 7 × √(3 × 3 × 5)


⇒3√12 × 7√15 = 3 × 2 × 7 × 3√5


⇒ 3√12 × 7√15 = 126√5


iii. 3√8 × √5


3√8 × √5 = 3√(2 × 2 × 2) × √5


⇒3√8 × √5 = 3 × 2√2 × √5


⇒ 3√8 × √5 = 3 × 2 ×√(2 × 5)


⇒ 3√8 × √5 = 6√10


iv. 5√8 × 2√8


5√8 × 2√8 = 5√(2 × 2 × 2) × 2√(2 × 2 × 2)


⇒5√8 × 2√8 = 5 × 2√2 × 2 × 2√2


⇒ 5√8 × 2√8 = 5 × 2 × 2 × 2 ×√(2 × 2)


⇒ 5√8 × 2√8 = 5 × 2 × 2 × 2 × 2


⇒ 5√8 × 2√8 = 80



Question 8.

Divide, and write the answer in simplest form.

i. √98 ÷ √2

ii. √125 ÷ √50

iii. √54 ÷ √27

iv. √310 ÷ √5


Answer:

i. √98 ÷ √2




⇒√98 ÷ √2 = 7


ii. √125 ÷ √50





iii. √54 ÷ √27



⇒√54 ÷ √27 = √2


iv. √310 ÷ √5




⇒ √310 ÷ √5 = √62



Question 9.

Rationalize the denominator.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v. 


Answer:

i. We know that √5 × √5 = 5, ∴ to rationalize the denominator of  multiply both numerator and denominator by √5.




ii. We know that √14 × √14 = 14, ∴ to rationalize the denominator of  multiply both numerator and denominator by √14.




iii. We know that √7 × √7 = 7, ∴ to rationalize the denominator of  multiply both numerator and denominator by √7.




iv. We know that √3 × √3 = 3, ∴ to rationalize the denominator of  multiply both numerator and denominator by √3.




v. We know that √3 × √3 = 3, ∴ to rationalize the denominator of  multiply both numerator and denominator by √3.






Practice Set 2.4
Question 1.

Multiply

i. √3(√7 – √3)

ii. (√5 – √7)√2

iii. (3√2 – √3)(4√3 – √2)


Answer:

i. √3(√7 – √3)


=√3 × √7 – √3 × √3


[∵√a(√b–√c)=√a×√b–√a×√c]


=√21 – 3 


ii. (√5 – √7)√2


=√5 × √2 – √7 × √2


[∵√a(√b–√c)=√a×√b–√a×√c]


=√10 – √14


iii. (3√2 – √3)(4√3 – √2)


=3√2(4√3 – √2) – √3(4√3 – √2)


=3√2×4√3 – 3√2×√2 – √3×4√3 + √3×√2


[∵√a(√b–√c)=√a×√b–√a×√c]


=12√6 – 3×2 – 4×3 + √6 


=12√6 – 6 – 12 + √6


=13√6 – 18


Question 2.

Rationalize the denominator.

i.  ii. 

iii.  iv. 


Answer:

i. The rationalizing factor of √7 + √2 is √7 – √2. Therefore, multiply both numerator and denominator by √7 – √2.





[∵ (a-b)(a+b) = a2 – b2]




ii. The rationalizing factor of 2√5 – 3√2 is 2√5 + 3√2. Therefore, multiply both numerator and denominator by 2√5 + 3√2.





[∵ (a-b)(a+b) = a2 – b2]




iii. The rationalizing factor of 7 + 4√3 is 7 – 4√3. Therefore, multiply both numerator and denominator by 7 – 4√3.





[∵ (a-b)(a+b) = a2 – b2]




iv. The rationalizing factor of √5 + √3 is √5 - √3. Therefore, multiply both numerator and denominator by √5 - √3.





[∵ (a-b)(a+b) = a2 – b2]



[∵ (a-b)2 = a2 + b2 – 2ab]








Practice Set 2.5
Question 1.

Find the value.
(i) |15 - 2|
(ii) |4 - 9|
(iii) |7| × |-4|


Answer:

Absolute value describes the distance of a number on the number line from 0 without considering which direction from zero the number lies. The absolute value of a number is never negative.


Therefore,


i. |15 - 2| = |13| = 13


ii. |4 - 9| = |-5| = 5


iii. |7| × |-4| = 7 × 4 = 28



Question 2.

Solve.

i. |3x - 5| = 1

ii. |7 – 2x| = 5

iii. 

iv. 


Answer:

i. |3x - 5| = 1


⇒ 3x - 5 = 1 or 3x - 5 = -1


⇒ 3x = 1 + 5 or 3x = -1 + 5


⇒ 3x = 6 or 3x = 4




ii. |7 – 2x| = 5


⇒ 7 – 2x = 5 or 7 – 2x = -5


⇒ 2x = 7 - 5 or 2x = 7 + 5


⇒ 2x = 2 or 2x = 12



⇒ x = 1 or x = 6


iii. 



⇒ 8 – x = 2 × 5 or 8 – x = 2 × -5


⇒ 8 – x = 10 or 8 – x = -10


⇒ x = 8 – 10 or x = 8 + 10


⇒ x = -2 or x = 18


iv. 




⇒ 20 + x = 4 × 5 or 20 + x = 4 × -5


⇒ 20 + x = 20 or 20 + x = -20


⇒ x = 20 – 20 or x = -20 – 20


⇒ x = 0 or x = -40




Problem Set 2
Question 1.

Choose the correct alternative answer for the questions given below.

i. Which one of the following is an irrational number?
A. √16/25

B. √5

C. 3/9

D. √196


Answer:

An irrational number is a number that cannot be expressed as a fraction for any integers p and q and q ≠ 0.


 since it can be written as  , it is a rational number.


 since it can be written as  , it is a rational number.


 since it can be written as  , it is a rational number.


Since √5 cannot be written as  it is an irrational number


Therefore √5 is an irrational number.


Question 2.

Which of the following is an irrational number?
A. 0.17

B. 

C. 

D. 0.101001000....


Answer:

An irrational number is a number that cannot be expressed as a fraction for any integers p and q and q ≠ 0.


 .


Since it can be written as  ,


it is a rational number.


 is a rational number because it is a non-terminating but repeating decimal.


 is a rational number because it is a non-terminating but repeating decimal.


0.101001000.... is an irrational number because it is a non-terminating and non-`repeating decimal.


Therefore, 0.101001000.... is an irrational number.


Question 3.

Decimal expansion of which of the following is non-terminating recurring?
A. 2/5

B. 3/16

C. 3/11

D. 137/25


Answer:

A non-terminating recurring decimal representation means that the number will have an infinite number of digits to the right of the decimal point and those digits will repeat themselves.



∵ it does not have an infinite number of digits to the right of the decimal point ∴ it is not a non-terminating recurring decimal.



∵ it does not have an infinite number of digits to the right of the decimal point ∴ it is not a non-terminating recurring decimal.



∵ it has an infinite number of digits to the right of the decimal point which are repeating themselves ∴ it is a non-terminating recurring decimal.



∵ it does not have an infinite number of digits to the right of the decimal point ∴ it is not a non-terminating recurring decimal.


Therefore,  is a non-terminating recurring decimal.


Question 4.

Every point on the number line represent, which of the following numbers?
A. Natural numbers

B. Irrational numbers

C. Rational numbers

D. Real numbers.


Answer:

Every point of a number line is assumed to correspond to a real number, and every real number to a point. Therefore, Every point on the number line represent a real number.


Question 5.

The number 0.4 in p/q form is ………….
A. 4/9

B. 40/9

C. 3.6/9

D. 36/9


Answer:


∵ the denominator of all the above options is 9 ∴ we multiply both numerator and denominator by 0.9 as 10 × 0.9 = 9




Question 6.

What is √n, if n is not a perfect square number?
A. Natural number

B. Rational number

C. Irrational number

D. Options A, B, C all are correct.


Answer:

If n is not a perfect square number, then √n cannot be expressed as ratio of a and b where a and b are integers and b ≠ 0


Therefore, √n is an Irrational number


Question 7.

Which of the following is not a surd?
A. √7

B. 3√17

C. 3√64

D. √193


Answer:




Which is a rational number


Therefore,  is not a surd.


Question 8.

What is the order of the surd ?
A. 3

B. 2

C. 6

D. 5


Answer:




Therefore, the order of the surd  is 6.


Question 9.

Which one is the conjugate pair of 2√5 + √3?
A. -2√5 + √3

B. -2√5 - √3

C. 2√3 + √5

D. √3 + 2√5


Answer:

A math conjugate is formed by changing the sign between two terms in a binomial. For instance, the conjugate of x + y is x - y.


Now,


2√5 + √3 = √3 + 2√5


Its conjugate pair = √3 - 2√5 = -2√5 + √3


∴ The conjugate pair of 2√5 + √3 = -2√5 + √3


Question 10.

The value of |12 – (13 + 7) × 4| is ...........
A. -68

B. 68

C. -32

D. 32


Answer:

|12 – (13 + 7) × 4| = |12 – 20 × 4| (Solving it according to BODMAS)

⇒ |12 – (13 + 7) × 4| = |12 – 80|

⇒ |12 – (13 + 7) × 4| = |-68|

⇒ |12 – (13 + 7) × 4| = 68


Question 11.

Write the following numbers in p/q form.

i. 0.555 ii. 

iii. 9.315 315 ... iv. 357.417417...

v. 


Answer:

i.




ii.


Let 


⇒ 1000x = 29568.568568......


Now,


1000x - x = 29568.568568 – 29.568568


⇒999x = 29539.0




iii.


Let x = 9.315315…


⇒ 1000x = 9315.315315......


Now,


1000x - x = 9315.315315 – 9.315315


⇒999x = 9306.0




iv.


Let x = 357.417417…


⇒ 1000x = 357417.417417…


Now,


1000x - x = 357417.417417 – 357.417417


⇒999x = 357060.0




v.


Let 


⇒ 1000x = 30219.219219…


Now,


1000x - x = 30219.219219 – 30.219219


⇒999x = 30189.0





Question 12.

Write the following numbers in its decimal form.

i. -5/7 ii. 9/11

iii. √5 iv. 121/13

v. 29/8


Answer:

i.




ii.




iii.


√5 = 2.236067977…….


iv.




v.




Question 13.

Show that 5 + √7 is an irrational number.


Answer:

Let us assume that 5 + √7 is a rational number



where, b≠0 and a, b are integers




∵ a, b are integers ∴ a – 5b and b are also integers


 is rational which cannot be possible ∵ which is an irrational number


∵ it is contradicting our assumption ∴ the assumption was wrong


Hence, 5 + √7 is an irrational number



Question 14.

Write the following surds in simplest form.

i.  ii. 


Answer:

i.





ii.






Question 15.

Write the simplest form of rationalizing factor for the given surds.

i. √32 ii. √50

iii. √27 iv. 3/5√10

v. 3√72 vi. 4√11


Answer:

i. √32





∴ Its rationalizing factor = √2


ii. √50




∴ Its rationalizing factor = √2


iii. √27




∴ Its rationalizing factor = √3



∵ √10 cannot be further simplified


∴ Its rationalizing factor = √10


v. 3√72





∴ Its rationalizing factor = √2


vi. 4√11


∵ √11 cannot be further simplified


∴ Its rationalizing factor = √11



Question 16.

Simplify.

i. 

ii. 

iii. 

iv. 

v. 


Answer:

i.






= 4√3 + 3√3 – √3


= 7√3 – √3


= 6√3


ii.








iii.









iv.









v.










Question 17.

Rationalize the denominator.

i.  ii. 

iii.  iv. 

v. 


Answer:

i.





ii.







iii.






iv.






v.





PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination