Financial Management Class 12th Business Studies Part Ii CBSE Solution

Class 12th Business Studies Part Ii CBSE Solution

Very Short Answer
Question 1.

What is meant by capital structure?


Answer:

Capital structure is the proportion of debt and equity used for financing business operations. It represents the proportion of debt capital and equity capital in the capital structure. It is not easy to define the best capital structure for a firm. It should increase the value of the equity share or maximize the wealth of the equity shareholders.

Capital structure= Debt/ Equity



Question 2.

State the two objectives of financial planning.


Answer:

Financial planning means designing a blueprint of the financial operations of the firm. It ensures the smooth functioning of the organisation by the right allocation of resources available at the right time. It helps the firms are able to forecast the requirement of find in the future.

The two objectives of financial planning are:


a. To ensure the availability of sufficient funds in the company for different purpose such as purchasing long term assets, to meet the day to day expenses, etc. Financial planning also aims at specifying the source of these finances.


b. To ensure that the firm does not raise the resources unnecessarily. Excess funding is as bad as a shortage of funds. An efficient financial planning system ensures that the funds are not raised unnecessarily to avoid unnecessary addition of cost. If there is any surplus money, it should be used e in the best possible manner to avoid any loss for the organisation.



Question 3.

Name the concept of financial management which increases the return to equity shareholders due to the presence of fixed financial charges.


Answer:

The concept of financial management which increases the return to equity shareholders due to the presence of fixed financial charges is called trading on equity. When the rate of earning of the return on investment of a company is higher than the rate of interest on the borrowed funds only then a company should adopt for trading on equity.



Question 4.

Amrit is running a ‘transport service’ and earning good returns by providing this service to industries. Giving reason, state whether the working capital requirement of the firm will be ‘less’ or ‘more’.


Answer:

Working capital is the amount of capital required for meeting the day-to-day operations of the business. In this case, Amrit runs a Transport Service. This business operates on a large scale of operation, with a higher amount of inventory. He would require a large amount to working capital.



Question 5.

Ramnath is into the business of assembling and selling of televisions. Recently he has adopted a new policy of purchasing the components on three months credit and selling the complete product in cash. Will it affect the requirement of working capital? Give reason in support of your answer


Answer:

Working capital is the amount of capital required for meeting the day-to-day operations of the business. In this case, Ramnath is purchasing the components of television on 3 months of credit, and selling the company's product in cash. His working capital requirement is reduced to the extent of credit availed by him.




Short Answer
Question 1.

What is ‘Financial Risk?’ Why does it arise?


Answer:

Financial risk is a situation when a company is not able to meet its fixed financial charges. The fixed financial charges are the –

● Interest that is to be paid on borrowed capital and


● Rate of dividend to be paid on preference capital.



Question 2.

Define ‘Current Assets’. Give four examples of such assets.


Answer:

Current assets are those assets which can be converted into cash within a period of one year.

Examples of such assets are –


● Stock


● Debtors


● Bills receivable and


● Marketable securities



Question 3.

What are the main objectives of financial management? Briefly explain.


Answer:

The objectives of financial management can be listed as –

● To ensure regular and adequate supply of funds


● To ensure adequate return to the shareholders


● To ensure optimum utilisation of funds


● To ensure safety of investment


● To plan sound capital structure that is to maintain of a balance between debt and equity



Question 4.

Financial management is based on three broad financial decisions. What are these?


Answer:

Financial management refers to the procurement, allocation and utilisation of funds. It deals with three main decisions –

a) Procurement decisions – To decide the source of capital that is from where the capital should be raised so as the overall cost of capital should be at its minimum.


b) Investment decisions (Allocation of funds) - Where the available funds should be invested so as to ensure maximum return.


c) Dividend decision – To decide the rate of dividend to be paid to the shareholders



Question 5.

Sunrises Ltd. dealing in readymade garments, is planning to expand its business operations in order to cater to international market. For this purpose the company needs additional `80,00,000 for replacing machines with modern machinery of higher production capacity. The company wishes to raise the required funds by issuing debentures. The debt can be issued at an estimated cost of 10%. The EBIT for the previous year of the company was `8,00,000 and total capital investment was `1,00,00,000. Suggest whether issue of debenture would be considered a rational decision by the company. Give reason to justify your answer. (Ans. No, Cost of Debt (10%) is more than ROI which is 8%).


Answer:

A company can issue debenture for raising fund if the cost of the debt is less then cost of capital.

In this case, the cost of capital for sunrises limited is 10%, for the total capital of 80,00,000, cost of capital will be 8,00,000 INR.


As per the previous year earnings statement, the company had net earnings of 8,00,000 for the capital investment of 1,00,00,00 , so total ROI for that is mentioned below


ROI- RETURN / INVESTMENT


ROI = 8,00,000/1,00,00,000 = 8 Percent


Under the assumption that company will operate under the same efficiency, the additional investment of 80,00,000 will be having net ROI of 8% which will be 6,40,000 aganist the cost of debt 8,00,000.


As for the project the cost of debt is 10 % which is generating ROI of 8% , it would not be advisable decision for a company to issue debenture when cost of debt is higher than cost of capital.



Question 6.

How does working capital affect both the liquidity as well as profitability of a business?


Answer:

Working capital is the difference between current assets and current liabilities. It affects both liquidity and profitability of the business.

● The increase in current assets increases the liquidity position of the business but affects the profitability adversely because the return on current assets is quite low.


● Low working capital will affect the liquidity of the business which may disturb the day to day operation


So the working capital should be maintained at such a level that a proper balance could be maintained between profitability and liquidity.



Question 7.

Aval Ltd. is engaged in the business of export of canvas goods and bags. In the past, the performance of the company had been upto the expectations. In line with the latest demand in the market, the company decided to venture into leather goods for which it required specialised machinery. For this, the Finance Manager Prabhu prepared a financial blueprint of the organisation’s future operations to estimate the amount of funds required and the timings with the objective to ensure that enough funds are available at right time. He also collected the relevant data about the profit estimates in the coming years. By doing this, he wanted to be sure about the availability of funds from the internal sources of the business. For the remaining funds, he is trying to find out alternative sources from outside.

a. Identify the financial concept discussed in the above paragraph. Also, state the objectives to be achieved by the use of financial concept so identified. ( Financial Planning).

b. ‘There is no restriction on payment of dividend by a company’. Comment. ( Legal & Contractual Constraints)


Answer:

The financial concept discussed in this is called capital budgeting decision, it is decision-related to capital investment in the company which have long term effect on the profitability of the company.


As the company want to invest in new machinery which will require huge investment, and it will affect the operations of the organisation which will affect the profitability of the organisation.


The objective can be achieved by this are following


a. Cash flow – after this investment, new machinery will reduce the operational cost of the products, which will increase the profitability of the organisation. Cash flow needs to be analysed that how the Investment which affects cash inflow over the period.


b. The rate of return – as the company want to raise fund both from inside and outside the organisation, it is very important to know that the additional return generated from the investment is more than the cost of capital.


c. The investment criteria involved - as mentioned in the paragraph the company is planning to raise fund both from inside and outside the organisation and both have a different cost associated with it. Debt from outside will have a different interest rate associated with it, whereas internal cash can be used for other activity which may have more or less rate of return which needs to be analysed.


Companies pay part of their earning to the shareholders on a regular basis and it is called dividend. There are multiple factors which affect the pay-out of dividends


Legal constraint – certain provision of the company's actions put the constraint on the pay-out of dividends and those norms need to be followed while paying dividends.


Contractual constraints- Paying the dividend reduces companies' cash as cash is going outside the company, the company’s also raises money in the form of loan from other banks or investors, they can put a restriction of the company to pay dividends, loan agreements need to be analysed.




Long Answer
Question 1.

What is working capital? How is it calculated? Discuss five important determinants of working capital requirement.


Answer:

Working capital is that part of firms’ capital which is required for financing the short term or current asset. The working capital is also known as revolving capital or circulating capital or short term capital.

It is the amount of funds needed to meet the day to day operations of a business; it can be described as the excess of current assets over current liabilities.


Calculation of Working Capital


Working Capital = Current Assets – Current Liabilities


Determinants of working capital are stated below


1) Nature of business - It means that whether the firm is a trading firm or a manufacturing concern. The manufacturing concern has a lengthy operating cycle, so it needs more working capital as compared to a trading firm.


2) Volume of business - Big businesses need higher working capital than the small ones.


3) Credit period - It means the credit period allowed by creditors and allowed to debtors. If creditors allow more credit period then less working capital is required and vice a versa.



Question 2.

“Capital structure decision is essentially optimisation of risk-return relationship.” Comment.


Answer:

Capital structure may be defined as combination of debt and equity in capital.

The capital structure should be so designed that –


● It should minimise cost of capital


● It should reduce risk


● It should give required flexibility


● It should provide required control to owners


● It should enable the company to have adequate Finance


Risk is the variability in income. The risk may be of two types - business risk and financial risk.


● Business risk is the situation when EBIT may vary due to change in capital structure


● Financial risk is the variability in EPS due to change in financial structure.


The theory of optimal capital structure states that as the level of debt is raised the value of firm can be raised up to a certain extent so debt should be increased up to a particular level.


An optimal capital structure is when the proportion of debt and equity has been so maintained that it results in increase in the value of equity shares.



Question 3.

“A capital budgeting decision is capable of changing the financial fortunes of a business.” Do you agree? Give reasons for your answer?


Answer:

Capital budgeting decision means the firm's decision to invest its available funds in long term assets in most efficient and effective manner so as to earn benefits for a series of years.

The capital budgeting decisions include the decisions like -


● Expansion


● Acquisition


● Modernization


● Replacement


● New product development


● Obligatory and welfare investment


The features of capital budgeting decisions are that


● They have long term consequences


● They involve substantial outlays


● They are difficult or expensive to reverse


The capital budgeting decisions are very crucial because they affect the earning capacity of the firm for long run as well as it involves huge amount of investment, which is almost irreversible.


So the capital budgeting decision should be taken with utmost care as it can change the fortune of a business either positive or negative that means it may increase the profitability or decrease the profitability and attract financial burden





Question 4.

Explain the factors affecting the dividend decision.


Answer:

Dividend is that part of profit after tax which is divided among the shareholders. Dividend policy is concerned with determining the portion of firms earning into dividend and retained earnings, that is to decide the payout ratio and retention ratio.

The factors affecting dividend policy of a firm are stated below -


1) Legal requirements - For any company there is no legal compulsion to distribute dividend, however there are certain conditions regarding distribution of dividend -


a. A company can pay dividend only out of the profit during the year, in case of loss it cannot pay dividend.


b. If the total Assets of the firm are less than the total liabilities then it cannot pay dividend


c. The total profit after tax cannot be distributed as dividend rather a part of it shall be transferred to retained earnings before paying dividend


2) Liquidity position - The dividend payout is affected by the liquidity position of the firm because the dividends are to be paid in cash.


3) Repayment need - If the firm has to retain its profit for the purpose of the repayment of the debt then the payout ratio will be less.


4) Future investment - If firm is expecting any investment opportunities having higher rate of return then retention ratio will be more than the payout ratio.


5) Stability of earning - The firm having stable earnings are more likely to pay larger dividend than those having fluctuating earnings.


6) Desire of control - If the finance manager anticipates any investment need in future, then in order to concentrate the control it will retain more profit so that no further issue of equity shares is needed.


7) Access to capital market - The firms having easy access to capital market for arranging additional finance do not require more retained earnings so there payout ratio is high.


8) Tax liability - The dividend income is taxable for an individual under the head Income from Other Sources, so the stockholders in higher tax bracket prefer capital gain than cash dividend.



Question 5.

Explain the term ‘Trading on Equity’. Why, when and how it can be used by a company?


Answer:

Trading on equity is the financial process of using debt (borrowed capital) to produce gain for the remaining owners. It is practiced because the equity shareholders have interest only in the business income.


The term trading on equity means that the creditors are willing to give loans on the strength of equity supplied by the owners which means if sufficient portion of equity is available then only the debts can be raised.


When the amount of borrowing is more than capital stock a company is said to be trading on equity but where the borrowed capital is comparatively small the company is said to be trading on thick equity.


The fluctuations in EBIT can be magnified on EPS by operating on trading on equity.


Impact on trading on equity can be explained with the help of following example –


The capital structure of P Limited is 10000 equity shares of Rs 100 each. The management wishes to raise another 10 lakh to finance a major project for which it has following four options -


A. All by equity issue


B. Rs 5 lakh by equity shares and Rs 5 lakh by 5% Debentures


The present EBIT is Rs 120000 and tax rate is 50%





The EPS of Option B his higher than Option A, because the company has taken benefit of trading on equity.



Question 6.

‘S’ Limited is manufacturing steel at its plant in India. It is enjoying a buoyant demand for its products as economic growth is about 7%-8% and the demand for steel is growing. It is planning to set up a new steel plant to cash on the increased demand. It is estimated that it will require about Rs. 5000 crores to set up and about Rs 500 crores of working capital to start the new plant.

a. Describe the role and objectives of financial management for this company.

b. Explain the importance of having a financial plan for this company. Give an imaginary plan to support your answer.

c. What are the factors which will affect the capital structure of this company?

d. Keeping in mind that it is a highly capital-intensive sector, what factors will affect the fixed and working capital. Give reasons in support of your answer.


Answer:

a. Financial management of a company is concerned with effective and efficient management of funds. In ‘S’ Ltd, the financial management will look into –


● Procurement of funds, the capital fund of Rs. 5000 crores to set up and short term fund of Rs 500 crores


● Minimising the risk associated with procured funds – Capital as well as short term.


● Utilisation of available funds in most productive and effective manner


● Deciding the ratio of debt and equity while procuring funds.


The financial management of company will try to maximise wealth of the shareholders and profit of the company both.


Manufacturing cycle - The business having larger manufacturing cycle need more working capital than those having smaller manufacturing cycle.


Other factors –


a. Degree of coordination between production and distribution policy


b. Specialisation in the field of distribution


c. Development of the means of transportation and communication


d. The hazards and contingency related to with the type of business


b. The importance of financial planning for this company are listed below –


a) The financial planning will ensure the availability of required funds so as to meet the working capital as well as fixed capital requirements.


b) It will maintain a balance between inflow and outflow of funds so as to ensure liquidity.


c) The problem of shortage or surplus of funds in present scenario will be effectively dealt with.


d) It will ensure increased profitability by proper cost and benefit analysis and by avoiding wasteful operations.


Example – In the given example of the company S limited, the fixed capital requirement of Rs 5000 crores will be met effectively with help of financial planning and the plan will not only help in deciding the sources available but will also decide the leverage. Suppose the financial management finds that the cost of debt is lower than cost of equity so it decided to raise more from debt than equity as it will result in tax saving too.


c. Capital structure means the proportion of debt and equity funds in the capital of the business. The factors that will affect the capital structure of the company are –


S Ltd will decide to raise more from equity if –


● The funds are required for long period


● Financial risk in stock market is less


● Debts are not easily available


S Ltd will decide to raise more from debt if –


● Sufficient cash flow is available to meet fixed financial charges


● To reduce tax liability


● It does not want to dilute control over management


d. The working and fixed capital requirement of S Limited will be high due to following reasons


● The business is capital intensive and scale of operation is large


● Heavy investment is required for building production based and Technology upgradation


● In case of steel industry the major inputs are iron and coal so the raw material cost will be high and that it will require a higher working capital


● Longer operating cycle and the terms of credit for buying and selling


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination