Problem Set 6 Trigonometry Class 10th Mathematics Part 2 MHB Solution

Problem Set 6
  1. sinθ cosecθ = ? Choose the correct alternative answer for the following question.A. 1…
  2. cosec45° = ? Choose the correct alternative answer for the following question.A.…
  3. 1 + tan^2 θ = ? Choose the correct alternative answer for the following question.A.…
  4. When we see at a higher level, from the horizontal line,angle formed is....... Choose…
  5. If sintegrate heta = 11/61 find the values of cosθ using trigonometric identity.…
  6. If tan θ = 2, find the values of other trigonometric ratios.
  7. If sectheta = 13/12 find the values of other trigonometric ratios.…
  8. secθ(1 - sinθ) (secθ + tanθ) = 1 Prove the following.
  9. (secθ + tanθ) (1 - sinθ) = cosθ Prove the following.
  10. sec^2 θ + cosec^2 θ = sec^2 θ × cosec^2 θ Prove the following.
  11. cot^2 θ - tan^2 θ = cosec^2 θ - sec^2 θ Prove the following.
  12. tan^4 θ + tan^2 θ = sec^4 θ - sec^2 θ Prove the following.
  13. 1/1-sintegrate heta + 1/1+sintegrate heta = 2sec^2theta Prove the following.…
  14. sec^6 x - tan^6 x = 1 + 3 sec^2 x × tan^2 x Prove the following.
  15. tantheta /sectheta +1 = sectheta -1/tantheta Prove the following.…
  16. tan^3theta -1/tantheta -1 = sec^2theta +tantheta Prove the following.…
  17. sintegrate heta -costheta +1/sintegrate heta +costheta -1 = 1/sectheta -tantheta Prove…
  18. A boy standing at a distance of 48 meters from a building observes the top of the…
  19. From the top of the light house, an observer looks at a ship and finds the angle of…
  20. Two buildings are in front of each other on a road of width 15 meters. From the top of…
  21. A ladder on the platform of a fire brigade van can be elevated at an angle of 70° to…
  22. While landing at an airport, a pilot made an angle of depression of 20°. Average speed…
Problem Set 6
Question 1.

Choose the correct alternative answer for the following question.

sinθ cosecθ = ?
A. 1

B. 0

C. 

D. 


Answer:

We know,



⇒ sinθ cosecθ = 1


Question 2.

Choose the correct alternative answer for the following question.

cosec45° = ?
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

As, cosec45° = √2


Question 3.

Choose the correct alternative answer for the following question.

1 + tan2θ = ?
A. cot2θ

B. cosec2θ

C. sec2θ

D. tan2θ


Answer:

We know that,


1 + tan2θ = sec2θ


Question 4.

Choose the correct alternative answer for the following question.

When we see at a higher level, from the horizontal line,angle formed is.......
A. angle of elevation.

B. angle of depression.

C. 0

D. straight angle.


Answer:

When we see at a higher level, from the horizontal line, the angle formed is known as angle of elevation.


Question 5.

If  find the values of cosθ using trigonometric identity.


Answer:

As,


sin2θ + cos2θ = 1







Question 6.

If tan θ = 2, find the values of other trigonometric ratios.


Answer:

We know that,


sec2θ= 1 + tan2θ


⇒ sec2θ = 1 + (2)2


⇒ sec2θ = 5


⇒ sec θ = √5 …[1]


Also,



 …[2]


Now, using





 …[3]


Also,


 …[4]


 ….[5]



Question 7.

If  find the values of other trigonometric ratios.


Answer:

We know that,


sec2θ= 1 + tan2θ


⇒ tan2θ = sec2θ - 1




 … [1]


Also,



 … [2]


Now, using





 … [3]


Also,


 … [4]


 ….[5]



Question 8.

Prove the following.

secθ(1 - sinθ) (secθ + tanθ) = 1


Answer:

Taking LHS


secθ(1 - sinθ) (secθ + tanθ)




 [(a + b)(a - b) = a2 - b2]


 [ sin2θ + cos2θ = 1]


= 1


= RHS


Proved !



Question 9.

Prove the following.

(secθ + tanθ) (1 - sinθ) = cosθ


Answer:

Taking LHS


(1 - sinθ) (secθ + tanθ)




 [(a + b)(a - b) = a2 - b2]


 [ sin2θ + cos2θ = 1]


= cos θ


= RHS


Proved !



Question 10.

Prove the following.

sec2θ + cosec2θ = sec2θ × cosec2θ


Answer:

Taking LHS


Sec2θ + cosec2θ




 [ sin2θ + cos2θ = 1]


= sec2θ × cosec2θ


= RHS


Proved !



Question 11.

Prove the following.

cot2θ - tan2θ = cosec2θ - sec2θ


Answer:

Taking LHS


cot2θ - tan2θ


[ Now, cosec2θ - 1 = cot2θ and sec2θ - 1 = tan2θ]


= cosec2θ - 1 - (sec2θ - 1)


= cosec2θ - sec2θ


= RHS


Proved !



Question 12.

Prove the following.

tan4θ + tan2θ = sec4θ - sec2θ


Answer:

Taking LHS


tan4θ + tan2θ


= tan2θ( tan2θ + 1)


= (sec2θ - 1)(sec2θ) [1 + tan2θ = sec2θ]


= sec4θ - sec2θ


= RHS


Proved !



Question 13.

Prove the following.



Answer:

Taking LHS





 [ sin2θ + cos2θ = 1]


= 2 sec2θ


= RHS


= Proved



Question 14.

Prove the following.

sec6x – tan6x = 1 + 3 sec2x × tan2x


Answer:

Taking LHS


sec6x - tan6x


= (sec2x)3 - (tan2x)3


= (sec2x - tan2x)(sec4x + tan2x sec2x + tan4x)


[As, a3 - b3 = (a - b)(a2 + ab + b2)]


= sec4x + tan4x + tan2x sec2x + 2tan2x sec2x - 2tan2x sec2x


[As, sec2θ - tan2θ = 1]


= sec4x + tan4x - 2tan2x sec2x + 3tan2x sec2x


= (sec2x - tan2x)2 + 3tan2x sec2x [a2 + b2 - 2ab = (a - b)2]


= 12 + 3tan2x sec2x


= 1 + 3tan2x sec2x


= RHS


Proved.



Question 15.

Prove the following.



Answer:

Taking LHS




 [tan2θ = sec2θ - 1]



= RHS


Proved !



Question 16.

Prove the following.



Answer:

Taking LHS



 [a3 - b3 = (a - b)(a2 + ab + b2)]


= tan2θ + tanθ + 1


= sec2θ + tanθ [1 + tan2θ = sec2θ]


= RHS
Proved.



Question 17.

Prove the following.



Answer:

Taking LHS



Dividing numerator and denominator by cosθ







 [As sec2θ - tan2θ = 1]



= RHS


Proved.



Question 18.

A boy standing at a distance of 48 meters from a building observes the top of the building and makes an angle of elevation of 30°. Find the height of the building.


Answer:


Let 'R' be the person, standing 48 m away from a building PQ,


Angle of elevation, ∠PRQ = θ = 30°


Clearly, ∆ABC is a right-angled triangle, in which






Therefore, Height of church is 16√3 m.



Question 19.

From the top of the light house, an observer looks at a ship and finds the angle of depression to be 30°. If the height of the light-house is 100 meters, then find how far the ship is from the light-house.


Answer:


Let PQ be a light house of height 80 cm such that PQ = 100 m


And R be a ship.


Angle of depression from P to ship R = ∠BPR = 30°


Also, ∠PRQ(say θ) = ∠BPR = 30° [Alternate Angles]


Clearly, PQR is a right-angled triangle.


Now, In ∆PQR





⇒ QR = 100√3 m


Hence, Ship is 100√3 m away from the light house.



Question 20.

Two buildings are in front of each other on a road of width 15 meters. From the top of the first building, having a height of 12 meter, the angle of elevation of the top of the second building is 30°.What is the height of the second building?


Answer:


Let AB and CD be two building, with


AB = 12 m


And angle of elevation from top of AB to top of CD = ∠CAP = 30°


Width of road = BD = 15 m


Clearly, ABDP is a rectangle


With


AB = PD = 12 m


BD = AP = 15 m


And APC is a right-angled triangle, In ∆APC






⇒ CP = 5√3 m


Also,


CD = CP + PD = (5√3 + 12) m


Hence, height of other building is (12 + 5√3 m).



Question 21.

A ladder on the platform of a fire brigade van can be elevated at an angle of 70° to the maximum. The length of the ladder can be extended upto 20m. If the platform is 2m above the ground, find the maximum height from the ground upto which the ladder can reach. (sin 70° = 0.94)


Answer:


Let AB be the ladder, i.e. AB = 20 m and PQRS be the platform.


In the above figure, clearly


PQ = RS = CD = height of platform = 2 m


Maximum height ladder can reach = BC + CD


Now,


Maximum value of ∠BAC = 70°


In right-angled triangle ABC,





⇒ BC = 18.8 m


Maximum height ladder can reach = BC + CD


= 18.8 + 2 = 20.8 meters



Question 22.

While landing at an airport, a pilot made an angle of depression of 20°. Average speed of the plane was 200 km/hr. The plane reached the ground after 54 seconds. Find the height at which the plane was when it started landing. (sin 20° = 0.342)


Answer:


Let the initial position of plain be P and after landing it position be R.


Now,


Angle of depression while landing, ∠CPR = 20°


Also, ∠ CPR = ∠PRQ (say θ) = 20° [Alternate Angles]


Now,


Speed of plane = 200 km / hr



Time taken for landing = 54 seconds


Distance travelled in landing = PR


Also, distance = speed × time



Now, In ∆PQR




⇒ PQ = 3000 × sin 20°


⇒ PQ = 3000(0.342)


⇒ PQ = 1026 m


So, Plane was at a height of 1026 m at the start of landing.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!