SSC BOARD PAPERS IMPORTANT TOPICS COVERED FOR BOARD EXAM 2024

### Practice Set 3.4 Arithmetic Progression Class 10th Mathematics Part 1 MHB Solution

Practice Set 3.4
1. On 1st Jan 2016, Sanika decides to save ₹ 10, ₹ 11 on second day, ₹ 12 on third day. If…
2. A man borrows ₹ 8000 and agrees to repay with a total interest of ₹ 1360 in 12 monthly…
3. Sachin invested ina national saving certificate scheme. In the first year he invested ₹…
4. There is an auditorium with 27 rows of seats. There are 20 seats in the first row, 22…
5. Kargil’s temperature was recorded in a week from Monday to Saturday. All readings were…
6. On the world environment day tree plantation programme was arranged on a land which is…
###### Practice Set 3.4
Question 1.

On 1st Jan 2016, Sanika decides to save ₹ 10, ₹ 11 on second day, ₹ 12 on third day. If she decides to save like this, then on 31st Dec 2016 what would be her total saving?

By given information we can form an A.P.

10, 11, 12, 13, ……

Hence, the first term a = 10

Second term t1 = 11

Third term t2 = 12

Thus, common difference d = t2 – t1 = 12 – 11 = 1

Here, number of terms from 1st Jan 2016 to 31st Dec 2016 is,

n = 366

We need to find S366

Now, By using sum of nth term of an A.P. we will find it’s sum

Where, n = no. of terms

a = first term

d = common difference

Sn = sum of n terms

Thus, on substituting the given value in formula we get,

⇒S366 = 183 [ 20 + 365]

⇒S366 = 183 × 385

⇒S366 = Rs 70,455

Question 2.

A man borrows ₹ 8000 and agrees to repay with a total interest of ₹ 1360 in 12 monthly instalments. Each instalment being less than the preceding one by ₹ 40. Find the amount of the first and last instalment.

Given: A man borrows = Rs. 8000

Repay with total interest = Rs 1360

In 12 months, thus n = 12

Thus, S12 = 8000 + 1360 = 9360

Each installment being less than preceding one

Thus, d = – 40

We need to find “a”

Now, By using sum of nth term of an A.P. we will find it’s sum

Where, n = no. of terms

a = first term

d = common difference

Sn = sum of n terms

Thus, on substituting the given value in formula we get,

⇒ 9360 = 6 [ 2a – 11 × 40]

⇒ 1560 = 2a – 440

⇒ 1560 + 440 = 2a

⇒ 2a = 2000

Thus, first installment a = Rs. 1000

Now, By using sum of nth term of an A.P. we will find it’s sum

Where, n = no. of terms

Sn = sum of n terms

Thus, on substituting the given value in formula we get,

Let a = first term, tn = last term

⇒ 9360 = 6 [ 1000 + tn]

⇒ tn = 1560 – 1000 = 560

Thus, last installment tn = 560

Question 3.

Sachin invested ina national saving certificate scheme. In the first year he invested ₹ 5000, in the second year ₹ 7000, in the third year ₹ 9000 and so on. Find the total amount that he invested in 12 years.

By given information we can form an A.P.

5000, 7000, 9000, ……

Hence, the first term a = 5000

Second term t1 = 7000

Third term t2 = 9000

Thus, common difference d = t2 – t1 = 9000 – 7000 = 2000

Here, number of terms n = 12

We need to find S12

Now, By using sum of nth term of an A.P. we will find it’s sum

Where, n = no. of terms

a = first term

d = common difference

Sn = sum of n terms

Thus, on substituting the given value in formula we get,

⇒S12 = 6 × [ 10,000 + 11 × 2000]

⇒S12 = 6 × [10,000 + 22,000]

⇒S12 = 6 × 32,000

⇒S12 = Rs. 192000

Question 4.

There is an auditorium with 27 rows of seats. There are 20 seats in the first row, 22 seats in the second row, 24 seats in the third row and so on. Find the number of seats in the 15th row and also find how many total seats are there in the auditorium?

Given: first term a = 20

Second term t1 = 22

Third term t2 = 24

Common difference d = t2 – t1 = 24 – 22 = 2

We need to find t15 thus n = 15

Now, By using nth term of an A.P. formula

tn = a + (n – 1)d

where n = no. of terms

a = first term

d = common difference

tn = nth terms

On substituting all value in nth term of an A.P.

⇒ t15 = 20 + (15 – 1) × 2

⇒ t15 = 20 + 14 × 2

⇒ t15 = 20 + 28 = 48

We have been given that, there are 27 rows in an auditorium

Thus, we need to find total seats in auditorium i.e. S27

Now, By using sum of nth term of an A.P. we will find it’s sum

Where, n = no. of terms

a = first term

d = common difference

Sn = sum of n terms

Thus, on substituting the given value in formula we get,

⇒S27 = 27 × 46

⇒S27 = 1242

Question 5.

Kargil’s temperature was recorded in a week from Monday to Saturday. All readings were in A.P. The sum of temperatures of Monday and Saturday was 5° C more than sum of temperatures of Tuesday and Saturday. If temperature of Wednesday was – 30° celsius then find the temperature on the other five days.

Let Monday be the first term i.e. a = t1

Let Tuesday be the second term i.e t2

Let Wednesday be the third term i.e t3

Let Thursday be the fourth term i.e t4

Let Friday be the fifth term i.e t5

Let Saturday be the sixth term i.e t6

Given: t1 + t6 = 5 + (t2 + t6)

⇒ a = 5 + (t2 + t6) – t6

⇒ a = 5 + t2 …..(1)

We know that,

Now, By using nth term of an A.P. formula

tn = a + (n – 1)d

where n = no. of terms

a = first term

d = common difference

tn = nth terms

Thus, t2 = a + (2 – 1) d

⇒ t2 = a + d

Now substitute value of t2 in (1) we get,

⇒ a = 5 + (a + d)

⇒ d = a – 5 – a = – 5

Given: t3 = – 30°

Thus, t3 = a + (3 – 1) × ( – 5)

⇒ – 30 = a + 2 × ( – 5)

⇒ – 30 = a – 10

⇒ a = – 30 + 10 = – 20°

Thus, Monday, a = t1 = – 20°

Using formula tn + 1 = tn + d

We can find the value of the other terms

Tuesday, t2 = t1 + d = – 20 – 5 = – 25°

Wednesday, t3 = t2 + d = – 25 – 5 = – 30°

Thursday, t4 = t3 + d = – 30 – 5 = – 35°

Friday, t5 = t4 + d = – 35 – 5 = 40°

Saturday, t6 = t5 + d = – 40 – 5 = – 45°

Thus, we obtain an A.P.

– 20°, – 25°, – 30°, – 35°, – 40°, – 45°

Question 6.

On the world environment day tree plantation programme was arranged on a land which is triangular in shape. Trees are planted such that in the first row there is one tree, in the second row there are two trees, in the third row three trees and so on. Find the total number of trees in the 25 rows.

First term a = 1

Second term t1 = 2

Third term t3 = 3

Common difference d = t3 – t2 = 3 – 2 = 1

We need to find total number of trees when n = 25

Thus, By using sum of nth term of an A.P. we will find it’s sum

Where, n = no. of terms

a = first term

d = common difference

Sn = sum of n terms

We need to find S25

Thus, on substituting the given value in formula we get,

⇒S25 = 25 × 13 = 325