Equations In One Variable Class 8th Mathematics (new) MHB Solution

Equations In One Variable

Class 8th Mathematics (new) MHB Solution


Class 8th Mathematics (new) MHB Solution

Practice Set 12.1
  1. Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values…
  2. Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values…
  3. Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values…
  4. Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values…
  5. Solve the following equations17p – 2 = 49
  6. Solve the following equations2m + 7 = 9
  7. Solve the following equations3x + 12 = 2x – 4
  8. Solve the following equations5(x – 3) = 3(x + 2)
  9. Solve the following equations {9x}/{8} + 1 = 10
  10. Solve the following equations {y}/{7} + frac {y-4}/{3} = 2
  11. Solve the following equations 13x-5 = {3}/{2}
  12. Solve the following equations3(y + 8) = 10(y – 4) + 8
  13. Solve the following equations {x-9}/{x-5} = frac {5}/{7}
  14. Solve the following equations {y-4}/{3} + 3y = 4
  15. Solve the following equations { b + (b+1) + (b+2) }/{4} = 21
Practice Set 12.2
  1. Mother is 25 years older than her son. Find son’s age if after 8 years ratio of son’s…
  2. The denominator of a fraction is greater than its numerator by 12. If the numerator is…
  3. The ratio of weights of copper and zinc in brass is 13:7. Find the weight of zinc in a…
  4. Find three consecutive whole numbers whose sum is more than 45 but less than 54.…
  5. In a two-digit number, a digit at the ten’s place is twice the digit at unit’s place.…
  6. Some tickets of Rs.200 and some of Rs.100, of a drama in a theatre were sold. The…
  7. Of the three consecutive natural numbers, five times the smallest number is 9 more than…
  8. Raju sold a bicycle to Amit at 8% profit. Amit repaired it spending Rs.54. Then he sold…
  9. A Cricket player scored 180 runs in the first match and 257 runs in the second match.…
  10. Sudhir’s present age is 5 more than three times the age of Viru. Anil’s age is half…

Practice Set 12.1

Question 1.

Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values are the solutions to that equation.

x – 4 = 3, x = – 1, 7, – 7


Answer:

given x – 4 = 3


adding 4 on both sides


so x = 4 + 3 = 7


7 is the only solution of this given equation



Question 2.

Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values are the solutions to that equation.

9m = 81, m = 3, 9, – 3


Answer:

Given 9m = 81


Dividing by 9 on both sides



So, 


 is the only solution of this given equation



Question 3.

Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values are the solutions to that equation.

2 a + 4 = 0, a = 2, – 2, 1


Answer:

Given 2 a + 4 = 0


Adding – 4 on both sides


2a = – 4


a = – 2


– 2 is the only solution of this given equation



Question 4.

Each equation is followed by the values of the variable. Decide whether these values are the solutions to that equation.

3 – y = 4, y = – 1, 1, 2


Answer:

Given 3 – y = 4


Adding – 4 + y on both side


y = – 1


– 1 is the only solution of this given equation



Question 5.

Solve the following equations

17p – 2 = 49


Answer:

Given 17p – 2 = 49


Adding  on both sides


17p = 51


Dividing by  on both sides




Question 6.

Solve the following equations

2m + 7 = 9


Answer:

Given 2m + 7 = 9


Adding  on both sides


2m = 2


Dividing by  on both sides


m = 1



Question 7.

Solve the following equations

3x + 12 = 2x – 4


Answer:

Given 3x + 12 = 2x – 4


Adding – 12 – 2x on both sides


3x – 2x = – 12 – 4


X = – 16



Question 8.

Solve the following equations

5(x – 3) = 3(x + 2)


Answer:

Given 5(x – 3) = 3(x + 2)


Expanding the equation


5x – 15 = 3x + 6


Adding  on both sides


5x – 3x = 15 + 6


2x = 21


x = 21/2



Question 9.

Solve the following equations



Answer:

Given 




Multiplying on both sides




Question 10.

Solve the following equations



Answer:

Given 


Taking LCM of 7 and 3, that is 21


Now multiplying both side of given equation by 


3y + 7(y – 4) = 42


Expanding the given equation


10y – 28 = 42


Adding  on both sides


10y = 70


y = 7



Question 11.

Solve the following equations



Answer:

Given 


Multiplying by on both sides


26x – 10 = 3


Adding  on both sides


26x = 13


Dividing by  on both sides




Question 12.

Solve the following equations

3(y + 8) = 10(y – 4) + 8


Answer:

Given 3(y + 8) = 10(y – 4) + 8


expanding


3y + 24 = 10y – 40 + 8


Adding –3y on both sides


24 = 7y – 40 + 8


Adding 32 on both sides


7y = 56


Dividing by  on both sides


y = 8



Question 13.

Solve the following equations



Answer:

Given 


Multiplying 7(x – 5) on both sides


7(x – 9) = 5(x – 5)


expanding


7x – 63 = 5x – 25


Adding 63 – 5x on both sides


2x = 38


Dividing by 2 on both sides


x = 19



Question 14.

Solve the following equations



Answer:

Given 


Multiplying by  on both sides


y – 4 + 9y = 12


10y – 4 = 12


Adding 4 on both sides


10y = 16


Dividing by  on both sides




Question 15.

Solve the following equations



Answer:

Given 


Multiplying by  on both sides


b + (b + 1) + (b + 2) = 84


Adding – 3 on both sides


3b + 3 = 84


Dividing both side by 3


3b = 81


b = 27




Practice Set 12.2

Question 1.

Mother is 25 years older than her son. Find son’s age if after 8 years ratio of son’s age to mother’s age will be 4/9


Answer:

let the age of son be x, so age of mother is x + 25

After 8 years, gather e of son is x + 8 and age of mother is x + 25 + 8


So according to give conditions 


Now solving the equation


Multiplying both sides by 



Multiplying both sides by 4(x + 25 + 8)


9(x + 8) = 4(x + 33)


Expanding the equation


9x + 72 = 4x + 132


Adding – 4x – 72 on both sides


5x = 60


Dividing by 10 on both sides


x = 12


So, age of son is 12 years



Question 2.

The denominator of a fraction is greater than its numerator by 12. If the numerator is decreased by 2 and the denominator is increased by 7, the new fraction is equivalent with 1/2. Find the fraction.


Answer:

let the numerator be x, so dthe enominator is x + 12

New numerator is x – 2 , newthe denominator is x + 12 + 7


So according to given conditions 


Multiplying both sides by 



Multiplying by x + 19 on both sides


2(x – 2) = x + 19


2x – 4 = x + 19


Adding – x on both sides


x – 4 = 19


Adding 4 on both sides


x = 23


So, numerator is 23 and denominator is 12 + 23 = 35


Required fraction is 



Question 3.

The ratio of weights of copper and zinc in brass is 13:7. Find the weight of zinc in a brass utensil weighing 700 gm.


Answer:

let the weight of zinc be 

copper/zinc = copper/x = 13/7


copper = 13x/7


So according to given conditions


x + 13x/7 = 700


Multiplying both side by 7


7x + 13x = 4900


20x = 4900


Dividing both side by 20


x = 245


So, weight of zinc is 245g



Question 4.

Find three consecutive whole numbers whose sum is more than 45 but less than 54.


Answer:

let the lowest number be , so other numbers are x + 1

And x + 2


According to given conditions 45 < x + (x + 1) + (x + 2) < 54


Solving this equation, we have 45 < 3x + 3 < 54


Adding – 3 on both sides


42 < 3x < 51


Dividing by 3 on both sides


14 < x < 17


So x = 15 or x = 16


So consecutive numbers are 15,16,17 or 16,17,18



Question 5.

In a two-digit number, a digit at the ten’s place is twice the digit at unit’s place. If the number obtained by interchanging the digits is added to the original number, the sum is 66. Find the number


Answer:

let the number at digit place be 

So, da igit at tens place is 2x.


Number is 10×2x + x = 21x


Now interchanging the digits, at digit place we have 2x and at tens place x.number is 10×x + 2x = 12x


According to the given condition’s 12x + 21x = 66


33x = 66


Dividing both side by 33


X = 2


Digit at tens place is 2 × 2 = 4


Number is 42



Question 6.

Some tickets of Rs.200 and some of Rs.100, of a drama in a theatre were sold. The number of tickets for Rs.200 sold was 20 more than the number of tickets for Rs.100. The total amount received by the theatre by the sale of tickets was Rs.37000. Find the number of Rs.100 tickets sold.


Answer:

let the number of Rs.100 ticket sold be x

Number of Rs.200 ticket sold is x + 20


According to given conditions 100x + 200(x + 20) = 37000


300x + 4000 = 37000


Adding - 4000 on both sides


300x = 33000


Dividing both side by 300


x = 110


Number of Rs.100 tickets sold are 110



Question 7.

Of the three consecutive natural numbers, five times the smallest number is 9 more than four times the greatest number, find the numbers.


Answer:

let the numbers be x,x + 1,x + 2 of which being the smallest. According to given conditions 5x = 9 + 4(x + 2)

Expanding


5x = 9 + 4x + 8


Adding - 4x on both sides


x = 17


So, numbers are 17,18,19



Question 8.

Raju sold a bicycle to Amit at 8% profit. Amit repaired it spending Rs.54. Then he sold the bicycle to Nikhil for Rs.1134 with no loss and no profit. Find the cost price of the bicycle for which Raju purchased it.


Answer:

let the cost of the cycle for Raju be 




So according to given conditions total cost = total selling price



Adding on both sides



Multiplying by on both side


100x + 8x = 108000


108x = 108000


Dividing by  on both side


x = 1000


So, cost of cycle to Raju is Rs.1000



Question 9.

A Cricket player scored 180 runs in the first match and 257 runs in the second match. Find the number of runs he should score in the third match so that the average of runs in the three matches be 230.


Answer:

let the runs required in third match be 

So according to given conditions 


Multiplying both side by 


257 + 180 + x = 690


Subtracting from both sides


257 + x = 510


Subtracting 257 from both sides


x = 253


Therefore 253 runs are required.



Question 10.

Sudhir’s present age is 5 more than three times the age of Viru. Anil’s age is half the age of Sudhir. If the ratio of the sum of Sudhir’s and Viru’s age to three times Anil’s age is 5:6, then find Viru’s age.


Answer:

let the age of Viru be 

Sudhir age = 3x + 5



According to given conditions, 



Multiplying  on both side



Multiplying 3(3x + 5) on both sides


2(4x + 5) = 3(3x + 5)


Expanding


8x + 10 = 9x + 15


Adding  on both side


X + 15 = 10


Adding on both side


x = – 5


But since age cannot be negative so, x = 5


Hence age is 5 years.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination