HSC ENGLISH JULY 2016 BOARD PAPER WITH SOLUTION

HSC ENGLISH JULY 2016 BOARD PAPER WITH SOLUTION



Q. 1. (A) Read the following extract and answer the questions given below: [11 Marks]

(1) What is the passage about?

Ans. The passage is about Reuben Earle’s determination to collect the five dollars he required to buy a gift.

(2) What did Reuben ask the shopkeeper? What was the shopkeeper’s reply?

Ans. Reuben requested the shopkeeper to kindly hold the gift for him. The Shopkeeper told him that he would try to hold it as the people who lived around there didn’t have that kind of money to spend on such things.

(3) Why could not Reuben ask his father five dollars?

Ans. Reuben’s father was a poor fisherman and everything he earned was used to feed and clothe his five children. Therefore, Reuben could not ask his father for five dollars.

(4) How do you express your love and respect for your parents?

Ans. I show my love and respect to my parents by obeying them from the bottom of my heart. On their birthdays I will buy valuable gifts for them with utmost love.  

(5) (i) Opening the shops weathered door, he went inside.
(ii) I must try or I ought to try.
(iii) Where did people build their own homes?

Q. 6. Give the opposite words of :
1. Respectfully x disrespectfully.
2. Usually x unusually

Q. 1. B. Grammar.

1. Madhu is a model and an artist.
2. Meet me at 10.30 am on Monday.
3. Teacher asked Rupali how far her home was from her college. Rupali respectfully replied that it was more than 2 kms.

Q. 2. A. Read the following extract and answer the questions given below.

(1) What features of ‘Adarsh Gaon’ are given to this extract?

Ans. The measures made to preserving natural resources, preventing people from addiction and looking after public hearth are the main features of ‘Adarsh Gaon’ Which are mentioned in this extract.

(2) What is the procedure for selecting ‘Adarsh Gaon’?

Ans. Villages are expected to give a proposal, after which a committee headed by Mr. Pawar would inspect the villages.

(3) What is the greatest victory for Hiware Bazaar?

Ans. The greatest victory for Hiware Bazaar is the reverse migration. Villagers who had migrated to Pune and Mumbai as early as 1989 returned to their villages.

(4) Do you think all villages in Maharashtra should follow the ideals of Hiware Bazaar? Why?

Ans. Conserving natural resources is our duty. So, I think not only me but also everyone of us support the villages which are changing towards the goodness of nature. All villages in Maharashtra should follow the ideals of Hiware Bazaar. The progress made in terms of water management, preservation of natural resources and other social reforms regarding, alcohol, tobacco and birth control are remarkable and an appreciated one.

5. (1) Inspection of the villages was done by Mr. Pawar. OR
Mr. Pawar did the inspection of the villages.

(2) The villagers have made vasectomy compulsory.

(3) There are neither liquor or tobacco shops in the village.

6. (1) causing a great change - revolutionary
(2) the quality of being average - mediocrity

Q. 2. (B) Note - Making: [4 marks]

Read the following extract and complete the table given below about ‘Types of Diseases’.

Title :Types of Diseases
Sr. No.
Types
Causes
Examples
(1)
Congenital
develop during pregnancy

Environmental factors
Down’s Syndrome, sickle cell anaemia, cystic fibrosis, haemophilia, etc.
(2)
Self - Inflicted Acquired
by humans themselves
Coronary heart disease, hypertension
(3)
Communicable infections
by biological agents
Cholera, typhoid, measles, malaria, etc.
(4)
Non - Communicable diseases
Exogenous factors like physical, chemical, nutritional deficiencies
Kwashiorkor, Pellagra, Scurvy, Rickets


Q. 3. A. Read the following extract and answer the questions given below: [11 marks]

(1) What does the author tell us about the importance of reading English?

Ans. We should not read English as our duty but we should read is for our pleasure. Reading English is important as it not only provides a pleasure but also helps to enrich one’s vocabulary. It makes one more knowledgeable and develops one’s confidence.

(2) What different steps are suggested to improve reading?

Ans. The author suggests that one should choose books that are not difficult, secondly the books should be interesting, where vocabulary is easily understood and one does not need to refer to a dictionary too often. As we read we will become more and more familiar with words and sentence patterns we already know. The reader should be able to guess the meanings of words from the context. Finally one should read more and more books extensively.

(3) What do some people say about learning to improve reading?

Ans. Some people say that we cannot learn to speak a language better with the help of a book. They believe that the spoken language and written language are quite different.

(4) What will you do to improve your English?

Ans. I won’t remain afraid to make mistakes. Be confident. People can only correct your mistakes when they hear you make them.
Surround yourself in English. Put yourself in an all English speaking environment where you can learn passively. The best way to learn is through speaking. Practise every day. Make yourself a study plan. Decide how much time a week you are going to spend studying and stick to it. Establish a routine.
(5) Rewrite the following sentences in the ways instructed:

(1) Reading a lot is essential.

(2) Some people say that we are unable to speak a language better with the help of a book.

(3) Isn’t it extensive?

(6) You should not have to be constantly looking up new words in the dictionary, for that deadens interest and checks real learning.

The underlined word here means:

(1) develops (2) deprives of (3) creates

Ans. Deprives of

Q. 3. B. Summary.

Ans. Reading is pleasure.

It is essential to read a lot, but what is important is to go beyond the textbooks and to read for pleasure. You must enjoy the books you read, hence it is best to avoid difficult and uninteresting book. Books must be easy to read, the vocabulary also must be easy to understand so that, you don’t

No comments:

To Get Board Exam Important Follow us.

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam