Algebra homework

1. Find the first four terms of the sequence whose nth term is 3n+1. (Ans. 4, 7, 10, 13)
2. Find the first three terms of the sequence whose nth term is  (Ans. 2,  
3. If  for a sequence then find the first three terms. 
4. Write the next three terms of the A.P. whose first term is 11 and the common difference is 1.5. (Ans. 12.5, 14, 15.5)
5. State whether the following sequence is an A.P. or not.  . (Not an A.P.)
6. The sum of the measures of angles of a triangle is 1800 , of a quadrilateral is 3600, of a pentagon is 5400 , of a hexagon is 7200 , and so on. Then find the sum of measures of angles of a dodecagon (i.e. polygon with 12 sides). (Ans. 18000).
7. Find tn and hence t15 of the following A.P.  3, 8, 13, 18, .... (Ans. tn  = 5n – 2 , t15 = 73)
8. Show that the nth  odd natural number is 2n – 1 .
9. Find n if the sequence is 5, 8, 11, 14 ....68. (Ans. n=22)
10 . If the 10th term and the 18th term of an A.P. are 25 and 41 respectively then find the following. (i) the 1st term and the common difference. (ii) the 38th term. (iii) n such that the nth term is 99. (Ans. (i) a = 7 , d = 2 (ii) t38 = 81, (iii) n = 47)
11. How many terms are there in the A.P. 187, 194, 201, …439? (Ans. 37)
12. Find the sum of 7, 11, 15, 19, … , up to 60 terms. (Ans. S60 = 7500) 
13.If for an A.P., the first term is 3 and the common difference is 6 then find Sn and hence find S10. (Ans. Sn = 3n2 , S10 = 300)
14. You wish to buy a pencil, a notebook and a pen. The prices of these are in A.P. such that the sum of prices of these three things is 27 and sum of the square of their prices is 341. Find the price of each thing. (Ans. 2, 9, 16 OR 16, 9, 2)
15. Find four consecutive terms in an A.P. such that the sum of the middle two terms is 18 and product of the two end terms is 45. (Ans. 3, 7, 11, 15 OR 15, 11, 7, 3)
16. Find three consecutive terms in an A.P. whose sum is 27 and their product is 504. (Ans. 4,9, 14 OR 14, 9, 4)
17. A man repays a loan of Rs. 3250 by paying Rs. 305 in the first month and then decreases the payment by Rs. 15 every month. How long will it take to clear his loan? (Ans. n= 20 MONTHS)
18. A farmer borrows Rs. 1000 and agrees to repay with a total interest of Rs. 140 in 12 instalments, each instalment being less than the preceding instalment by Rs. 10. What should be his first instalment? (Ans. Rs. 150) 
19. Solve the following quadratic equations by factorization method. 
(i). (Ans. 10 , 3)  (ii)  (Ans. 9, -4) (iii)  (Ans. 4, ) (iv)  (Ans. )  (v)  (Ans. 7,5)
20. Solve by completing square:  (Ans. -3, -5)
21. Solve by completing square:  (Ans. 
22. Solve by formula: (i)  (ii) (iii)  (iv)  (Ans. (i)  (ii)    (iii)     (iv) )
23. Find the value of discriminant for each of the following equation. 
(i) (Ans.   (ii) 
25. Determine the nature of roots of the following equations from their discriminating. 
(i)  (Ans. Not real) (ii)  (Ans. Real and equal) 
26. Find the value of  if the given equation has real and equal roots. (Ans.  or  ) 
27. Find , if the root of the equation  is 5 times the other. (Ans. 
28. Find if the roots of the equation  are in the ratio 3:4. (Ans. 
29. If  and   are the roots of the equation  find (i)  (ii)  (Ans. (i) = 14   (ii) = 14)
30. If one root of the quadratic equation  is   , find  (Ans. 
31. If the roots of the quadratic equation are 6 and 7 find the quadratic equation. (Ans. 
32. If one of the root of the quadratic equation is .   Find the quadratic equation. (Ans. 
33. If  and  Find a quadratic equation whose roots are   and  . (Ans. 
34. If   and  Find a quadratic equation whose roots are   and  . (Ans. 
35. Solve:  (Ans.   )
36.   (Ans.   , )
37.  (Ans. -3, 2, Not real roots)
38. (Ans. 
39. . (Ans. 
40. Without actually solving the simultaneous equations given below, examine which simultaneous equations have unique solution, no solution or infinitely many solutions. 
(i)  ; 2x+ 6 y – 3 = 0 (No solution) (ii) 4x – y – 6 = 0;  (Infinitely many solutions) (iii) y = 2x + 14 ; 7x = 2y + 5 (unique solution)
41. Find the value of k for which the given simultaneous equations have infinitely many solutions: k y + 3 y = 8 ; 6 x + 9 y = 24 . (Ans. = 2) 
42 . Find the value of k for which the given simultaneous equations have infinitely many solutions. k x + 2 y = k – 2 ;  8 x + k y  = k  (Ans. k = 4 which satisfies both the conditions.)
43. Find the value of m for which the given simultaneous equations have unique solution:  ( Ans. Therefore, the simultaneous equations will have a unique solution for all the values of m, except 10)
44. Solve the following simultaneous equations:  (Ans. x = 2 and y = -3) 
45. Solve:      (Ans.   and 
46.  Ans. and . 
47. Two coins are tossed simultaneously. Write the sample space 'S' and the number of sample points n(S). Write the following events using set notation and mention the total number of elements in each of them. 
A is the event of getting at least one head. 
B is the event of getting exactly one head. 
C is the event of getting at most one tail.
D is the event of getting at most one tail. 
D is the event of getting no head. 
Find the events among the events defined above which are complementary events, mutually exclusive events. 
Ans. n(S) = 4, n(A) = 3, n(B) = 2, n(C) = 3, n(D) = 1
Events A and D are complementary events and mutually exclusive also. 
Events C and D are complementary events and also mutually exclusive. 
Events B and D are mutually exclusive events but not complementary events. 
48. In a bag, there are fifty cards bearing number from 1 to 50, one card is drawn at random. Write the sample space S. Write the events A and B using set and mention number of sample points in them, where A is the event that the number on the card is divisible by 5. B is the event that the number on the card is a prime number. Also examine whether events A and B are complementary events or mutually exclusive events or both. 
Ans. n(S) = 50, n(A) = 10, n(B) = 15. A and B are not complementary events and also not mutually exclusive. 
49. There are three boys and three girls. An environment committee of two is to be formed. Write the sample space S, the number of sample points n(S). 
A is the event that the committee should contain atleast two girls. 
B is the event that the committee should contain both boys. 
C is the event that there is only one girl in the committee. 
D is the event that there is atmost one boy in the committee. 
Find the events among the events defined above which are:
Complementary events, mutually exclusive events and exhaustive events. 
Ans. n(S) = 15, n(A) = 5, n(B) = 3, n(D) =12, 
A and B are mutually exclusive events. 
B and C are mutually exclusive events. 
B and D are mutually exclusive events. 
B and D are complementary events and exhaustive events. 
50. A coin is tossed. Find the probability of the events. (i) Getting a head (ii) Getting a tail. (Ans. (i) ½  (ii) ½ )
51. A card is drawn at random from a pack of well shuffled 52 cards. Find the probability that the card drawn is (i) a king (ii) an ace.  (Ans. (i) 1/13 , (ii) 1/13.
52. If a card is drawn from a pack of 52 cards then find the probability of getting (i)  a red card (ii) a face card. Ans. (i) ½  (ii) 3/13 
53. 

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

You can also pay the necessary amount (Rs. 50 for Each Notes) to our UPI ID:

After paying Rs. 50 you will get your notes and paper solution either by email or through WhatsApp in PDF digital form.


If you are not certain how this will work then please contact on this number: 8169449238 (Only WhatsApp) No personal Calls allowed. All the best for upcoming Board Exam.


2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP



HOW TO PURCHASE OUR NOTES?




S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam