Rhetorical (Interrogative)type questions.

1.       Your time is limited. (frame a Rhetorical questions)
Ans. Isn’t Your time limited?

2.       You have been humble and sweet in all your deeds.
Ans. Haven’t you been humble and sweet in all your deeds?

3.       Ambition beyond existence is the essential purpose of our being.
Ans. Isn’t ambition beyond existence the essential purpose of our being?

4.       Today, the rains fall on empty streets.
Ans. Today, don’t the rains fall on empty streets?

5.       They aren’t free from social conditioning.
Ans. Are they free from social conditioning?


6.       We became part of a larger reality.
And. Didn’t we become a part of a larger reality?

7.       Imagination is everything.
Ans. Isn’t imagination everything?

8.       It’s not strange that my children refuse to believe that their grandfather and laughter were even strangers?
Ans. Is strange that my children refuse to believe that their grandfather and laughter were even strangers?

9.       A child is inherently curious about the world.
Ans. Isn’t child inherently curious about the world?

10.    This pre-drawn massacre is a regular feature.
Ans. Isn’t this pre – drawn massacre a regular feature.

11.    Happiness can’t be bought with cash?
Ans. Can happiness be bought with cash?

12.    This is an extreme case of intellectual subversion.

Ans. Isn’t this extreme case of intellectual subversion.

9 comments:

  1. 4th answer will have "doesn't " and
    8th answer will have "Is it". Printing mistake here i guess.
    Otherwise, the notes are really good n easy to understand. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. nope 4th is correct as the verb "fall" does'nt contains 's' in it

      Delete
    2. Welcome. All the best for your board Exam.

      Delete
    3. Thank you omtex classes you website is fabulous. For the board students once again thank you

      Delete
  2. Sir Happiness can't be bought with cash
    Ans: Can Happiness be BOUGHT(Buy) with cash. (Buy kyu nahi aaya)

    ReplyDelete
  3. It's passive voice
    Passive voice mein verb 3rd form hi hota h
    Buy bought bought

    ReplyDelete