Direct and indirect speech.




Direct
Indirect
Simple Present Tense
[go/goes]
Simple Past Tense
[went]
Present Continuous Tense
[am/is / are going]
Past Continuous Tense
[was/were going]
Present Perfect Tense
[have / has gone]
Past Perfect Tense
[had gone]
Simple Past Tense
[went]
Past Perfect
[had gone]
Past Continuous Tense
[was / were going]
Past Perfect Continuous
[had been going]




am , is , are
was , were
have, has
had
do, does
did
was, were
had been
had
had
shall
should
will
would
can
could
may
might
must
must / had to
out
their
this
that
these
those
here
there
now, just
then
ago
before
thus
so
come
go
today
that day
tomorrow
the next day
yesterday
the day before/ previous day
to night
that night
last night
the night before / previous night
the next day/ week/ month/ year
the following day/ week/ month/ year.

Examples

1.       The doctor said, “I have given an injection and it will make you sleep.”

Ans. The doctor said that he had given an injection and it would make him sleep.

2.       “Who are you and what are you doing here?” she asked him. “I am a painter and I’m drawing pictures on my pitcher,” he said.

Ans. She asked him who he was and what he was doing there. He answered that he was a painter and was drawing pictures on his pitcher.

3.       “Something is burning,” said the man. “Can you smell it, Vinay?” (Change it into indirect speech)

Ans. The man said that something was burning. He asked Vinay whether he could smell it.

4.       She’d said, “What do you think – that somebody’s always going to be around to wait on you?

Ans. She asked him whether he thought that somebody would always be around to wait on him.

5.       He announced that he was going to be a doctor.

Ans. He announced, “I am going to be a doctor.”

6.       “Why not settle for something more, within your capabilities, like History or Psychology?” suggested the biology professor.

Ans. The biology professor suggested him that he should settle for something more within his capabilities like History or Psychology.

7.       “Dave”, said the other senior, gripping his shoulder, “I can see like an eagle.”

Ans. Gripping his shoulder, the other senior told Dave that he could see like an eagle.

8.       The violet opened her blue lips and said, “What an unfortunate am I among the flowers!”

Ans. The violet opened her blue lips and exclaimed that she was unfortunate among the flowers.

9.       She laughed and commented. “How strange is your talk!”

Ans. She laughed and commented that her talk was very strange.

10.    She approached and said, “Has greed entered your heart and humbled your senses”

Ans. She approached and asked whether greed had entered her heart and had humbled her senses.

11.    The queen of violets called to her family, saying, “Let the memory of this scene be a reminder of your good fortune.”

Ans. The queen of violets called to her family to say that the memory of that scene should be a reminder of their good fortune.

12.    He would give a reply, “We do not need a house of our own. I already own five houses.”

Ans. He would reply that they did not need a house of their own and added that he already owned five houses.

13.    I tried arguing, “But what difference does it make?”

Ans. I tried to argue saying that it did not make any difference.

14.    “Is it dead?” asked Neha. “No,” said Rahul. “ I can still feel its heart beating.”

Ans. Neha asked whether it was dead. Rahul replied in the negative. He added that he could still fell its heart beating.

15.    Gandhiji said that the greatest lessons in life are learnt from children.


Ans. Gandhiji said, “The greatest lessons in life are learnt from children”.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination