Read the following passage carefully and complete the activities given below: [10 marks]

A1. Complete

Complete the web with words given in the passage: (2)

Screen Shot 2016-11-29 at 6.22.03 PM.png

Ans.


During the devastating July 2005 floods that hit Mumbai, Rajen Dutia received an urgent call from a relative, Lopa Vyas, late in the evening, “A friend’s mother is stranded near your home, Rajen. Can you please take her home? Her name is Rashmi,” Vyas told him.

Mumbai had come to a halt and people were trapped everywhere. Despite power failure and raging rain, Dutia stepped out and made his way to the spot, where he found Rashmi as well as a dozen other people. They were stranded in the dark, shivering in the rain. They all lived far away and had no place to go for the night.

Rajen took all of them to his one-bedroom flat, where he served them dinner and invited them to spend the night.

“By doing so,” says Rajen, “I was simply fulfilling my karma, paying the universe back for the good it had done for me.”

“God is kind. My daughter had just started her new job that day, and had gone for her training. She was stranded too. While she was trying to get to our relatives, she almost drowned, but a young stranger saved her. He and his friends even dropped her to my relative’s place and phoned me to say she was safe. One good turn deserves another.”


A2. Order

Look at the following sentences from the passage and put them in the correct sequence: (2)

(a) He took them to his one-bedroom flat.
(b) Rajen found Rashmi as well as a dozen other people shivering in the rain.
(c) Mumbai had come to a halt and people were trapped everywhere.
(d) Rajen Dutia received an urgent call.

Ans. (a) Rajen Dutia received an urgent call.
(b) Mumbai had come to a halt and people were trapped everywhere.
(c) Rajen found Rashmi as well as a dozen other people shivering in the rain.
(d) He took them to his one-bedroom flat.

A3(i) Fill in the blanks:

Select the words given in the passage: (1)

(1) Thousands of pilgrims were _______ due to the cloud burst in Uttarakhand
Ans. Thousands of pilgrims were stranded due to the cloud burst in Uttarakhand.

(2) The tiger was _______ by the hunter.
Ans. The tiger was trapped by the hunter.


(ii) Antonyms:

Select the correct antonyms for the given words from the alternatives: (1)

(1) Please:

(a) unplease (b) displease (c) misplease

Ans. please x displease


(2) Safe:

(a) insafe (b) safeless (c) unsafe

Ans. safe x unsafe

A4(i) Tags: (1)

Select the correct tag from the alternatives given below:

One good turn deserves another.

(a) doesn’t it? (b) don’t it? (c) does it?

Ans. One good turn deserves another, doesn't it?

(ii) Guess: (1)

Choose the correct answer:

Rajen can you please take her home? ‘Can’ indicates:

(a) obligation (b) ability (c) permission

Ans. ‘can’ indicates obligation.

A5. Personal Response: (2)

‘One good turn deserves another.’ Explain with an example of you own.

Ans. My mother has always preached this philosophy to me since I was young. Always be kind to others. Even if others may not behave in a benevolent manner towards you, always respond with kindness. I will explain this with an anecdote, If you help a blind person to cross the road, the same favour may be done to someone in your family who might need help.
Omtex App. Free For Students.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY.
PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION.
@ Rs. 50/- each
 ENGLISH  ACCOUNTS  ECONOMICS  ORGANISATION OF COMMERCE & MANAGEMENT  SECRETARIAL PRACTICE  SCIENCE PAPER SOLUTION  HISTORY POLITICAL SCIENCE  GEOGRAPHY ECONOMICS  ALGEBRA PAPER SOLUTION  GEOMETRY PAPER SOLUTION  ALGEBRA