Animal Tissues Class 9th Biology AP Board Solution

Class 9th Biology AP Board Solution

Improve Your Learning
Question 1.

What do you understand by the term tissue? (AS1)


Answer:

A group of cells that have a similar structure and perform the same function is termed as tissue.


Question 2.

Show the difference between the three types of muscle fibers with diagrams. (AS3)


Answer:




Question 3.

What is the specific function of the cardiac muscle? (AS1)


Answer:

Cardiac muscles are the involuntary muscles present specifically in the heart. They help in pumping the blood of blood by continuous contraction and relaxation that cause the beating of the heart.



Question 4.

Differentiate between striated, untreated and cardiac muscles on the basis of their structure and site / location in the body. (AS1)


Answer:




Question 5.

Draw a labelled diagram of a neuron. (AS3)


Answer:



Question 6.

Name the following. (AS1)

Tissue that forms the inner lining of our mouth.


Answer:

Epithelial tissue

Explanation: Epithelial tissue, specifically, squamous epithelium is present on the inner linings of the mouth. The thin, delicate cells allow the movement of substances through selectively permeable membrane.



Question 7.

Name the following. (AS1)

Tissue that connects muscle to bone in humans.


Answer:

Tendons

Explanation: Tendons are a class of connective tissue that combines muscles to the bone. It is made up of protein called collagen which provides elasticity to the cells.



Question 8.

Name the following. (AS1)

Tissue that transports food in animals.


Answer:

Blood- fluid connective tissue

Explanation: Blood is a fluid connective tissue which is a medium of transportation of various substances through the body of the organism. It transports food in the form of nutrients, oxygen, carbon dioxide and wastes from one part of the body to another.



Question 9.

Name the following. (AS1)

Tissue that stores fat in our body.


Answer:

Adipose tissue

Explanation: Adipose tissue is majorly found in between the skin and the internal organs and acts as an insulator. The cells of the adipose tissue have fat globules.



Question 10.

Name the following. (AS1)

Connective tissue presents in the brain.


Answer:

i. Bone

ii. Blood


iii. Fibrous connective tissue.


Explanation: Bony structure called spinal cord surrounds the brain and prevents it from any injury or shock.


A large amount of blood is supplied to the brain so that there is no lack of oxygen and hence no damage to brain activity.


The brain along with the spinal cord is surrounded by three layers of fibrous connective tissue.



Question 11.

Identify the type of tissue in the following: skin, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle. (AS1)


Answer:

a. Skin- Stratified epithelial tissue

b. Bone- Connective tissue


c. Lining of kidney tubule- cuboidal epithelial cells.


d. Vascular bundle- Complex permanent tissue.



Question 12.

If the platelets are not present in the blood what happens? (AS2)


Answer:

a) Platelets are a group of cells which do not have a nucleus.

b) Their major role is to prevent excessive blood loss. Whenever there is any injury to the blood vessel or an opening through which blood can leak, platelets accumulate around that opening and block the flow of blood.


c) Hence, they keep a check on blood loss in case of severe injury due to an accident.


d) If the platelets are not present in the blood, whenever injury occurs or there is leakage of blood, the blood would not clot and keep on flowing. Excessive loss of blood can be harmful to the person and in severe cases, even fatal.



Question 13.

If you touch at elbow, you get a shock like feeling. Why? (AS 7)


Answer:

a) Just beneath the elbow joint there is a nerve called Ulnar Nerve present.

b) When we touch the elbow or get hit around it, the nerve gets impacted and the sudden stimulus can cause a shock like feeling.



Question 14.

The blood is also a fluid connective tissue but in the fluid form. Justify the statement.


Answer:

The blood is a fluid connective tissue as

a) All the cells present in the blood are freely floating in extracellular space filled with fluid called plasma. The major component of blood plasma is water.


b) There are no fibers present in the blood. The cells are not bound to one another or with the plasma.


c) The blood is pumped throughout the body which would not have been possible, had it not been in fluid form.



Question 15.

Identify your blood group with help of kit? (AS 3)


Answer:

Aim: To identify our blood group with the help of a kit.

Materials required: blood group test kit, cotton, 70% alcohol, toothpicks.


Kit components:



Procedure:


a) Take a perfectly clean porciline plate and with a wax pencil, draw 3 circles on the plate. Label each of the circle as Anti-A, anti-B and anti-RhD respectively.



b) Place one drop of the corresponding antiserum inside, near the edges of the circle.


c) Clean your ring finger tip with cotton and alcohol and using a needle, quickly prick the fingertip.


d) Let one drop of blood into each circle without touching and accidentally mixing the serum.


e) Using a toothpick, gently mix the blood with the antiserum. Use a fresh toothpick for every circle to avoid mixing of the antiserum.


f) Watch to see if any samples show clumping.


Observation:


It will be observed that clumping will start taking place in either of the circles.


Explanation:


The Clumping is caused due to agglutination of the RBCs. The RBCs contain the specific protein on the cell surface that determines the blood group of the individual. The anti-sera will act on the corresponding protein, whether A or B, and cause its agglutination.


Anti-A, B sera cause agglutination in blood group A and b respectively, while blood group AB will show agglutination in both the circles. If the RhD circle shows agglutination, there are Rh factors present, else absent. A/B blood group is independent of Rh factor.



Result:


We can determine the blood group by referring to the circles and observing any grainy clumps.


Precautions:


a) Do not repeat the same needle for pricking.


b) Do not use the needle for anything else prior to pricking the finger.


c) Use sterilized cotton.


d) Use different toothpicks to mix the contents in different circles.



Question 16.

Ramu felt weak. Ramu’s father took him to hospital. The doctor advised a blood test. The report says that he does not have the required levels of haemoglobin. What are it ill effects? (AS 6)


Answer:

Haemoglobin is responsible for the transport of Oxygen and carbon dioxide in the body. Deficiency of haemoglobin can cause:

a) Anaemia.


b) Haemoglobin is made up of iron. Low levels of haemoglobin means low levels of iron in the body.


c) As not enough oxygen is reaching the cells of the body, the body feels weak making the person lethargic, less energetic and pale.



Question 17.

Blood group of Koushik is O+ve and Pranavi is B+ve. Whom can they donate blood and why? (AS 1)


Answer:

a) Koushik with blood group O+ve is a universal donor and can donate the blood to all the blood groups such as O+ve, A+ve, B+ve, and AB+ve.

b) Pranavi with blood group B+ve can donate blood to people with blood groups B+ve and AB+ve. This is so because if B+ve is added to A+ve, it may act as antigen and cause agglutination of blood.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination