Diversity In Living Organism Class 9th Biology AP Board Solution

Class 9th Biology AP Board Solution

Improve Your Learning
Question 1.

Variations in organisms lead to diversity in living organisms? State reasons (AS1)


Answer:

Yes variation in organisms lead to diversity in living organisms. For example, white peppered moth was originally white in color with light spots, to blend with soft white colored trees, later during industrial revolution, pollution increased, leading to variation in moth to become more prevalent over the course of around 50 years. Therefore, the population of black moth increased and white when down. This shows that variation caused a new diversity in moth. Thus, variation occurs in organisms due to various reasons like environmental factors, climate, survivalist etc. Variation thus caused leads to diversity in living beings.



Question 2.

What was the basis of early classifications? (AS11)


Answer:

The basis of early classification was:

i. Living things are classified on the basis of their body structures.


ii. Living things are classified on the basis of dissimilarities and similarities.


iii. Charaka and sushruta had classified on the basis of their medical importance.


iv. Parashar classified plant basing on the structure of flowers.


v. Aristotle classified animals according to whether they lived on land, in water, or in the air.



Question 3.

What are the advantages of classifying organisms? (AS1)


Answer:

The advantages of classifying organisms are as follows:

i. It provides better knowledge and a better understanding of organisms are studied


ii. It helps to study the organisms in a proper and systematic manner.


iii. It helps to make a comparison in an easier way.


iv. It helps in understanding the relationship between the organisms and their interdependence.


v. Classification makes our study more focused and helps us to handle a huge population of organisms.


vi. It also gives us the idea of evolution.



Question 4.

What is the need for classification? What questions will you ask for this? (AS 2)


Answer:

Classification makes our study more focused and helps us understand evolution.

The questions to be asked about classification are as follows:


i. What is meant by classification?


ii. What is the need for classification?


iii. Why do we have to classify the organisms?


iv. How do we classify the organisms?


v. What are the uses of classification?



Question 5.

How do monocots differ from dicots? (AS1)


Answer:

The differences between monocots and dicots are:



Question 6.

One day Kavitha soaked seeds of green grams, wheat, maize, peas, and tamarind.

After they became tender, she tried to split the seed. Name which would split, which would not and identify them according to the characters. (AS 4)



Answer:

The identified types of seeds and its types are as follows:



Question 7.

Make a flow chart of invertebrates in the kingdom Animalia, based upon their characteristic features. (AS 5)


Answer:

The flow chart of invertebrates in the kingdom Animalia, based upon their characteristic features is as follows:



Question 8.

Write some common characters of Pisces, Reptilia, and Aves. (AS 1)


Answer:

The common characters of Pisces, Reptilia, and Aves are as follows:

i. All are tetrapod’s.


ii. All lay eggs.


iii. All are cold blooded.


iv. Excretory organs are kidneys.


v. All have a notochord.



Question 9.

Name the kingdom to which these organisms belong according to Whittaker.(AS1)





Answer:

According to Whittaker these organisms belong to the groups are as follows:


Protista



Animalia



Fungi



Monera



Question 10.

Explain how animals in vertebrate are classified into further subgroups.(AS1)


Answer:

Vertebrata is divided into five groups:

i. Aves – birds


ii. Pisces – fishes


iii. Mammals – humans


iv. Reptilia – reptiles


v. Amphibia – amphibians


Aves: They have an exoskeleton of feathers, four-chambered heart, hollow bones, the flight is possible, warm-blooded and lay eggs.


Pisces: They have an exoskeleton of scales, aerodynamic body structure, cold-blooded to change the body temperature according to the water temp, have gills for the respiration of dissolved oxygen and lay eggs.


Mammals: They have hairs as the exoskeleton, four-chambered heart, warm-blooded and gave birth to young ones.


Reptiles: They have scales on the body, cold-blooded, crawl for locomotion, have commonly three-chambered heart accept crocodile and lay eggs.


Amphibia: They can survive on both land and water, have both lungs and gills depending on the life stage, have an exoskeleton of mucus, three-chambered heart and lay eggs.



Question 11.

Platypus or Echidna is a group that forms a link between reptiles and mammals.

Think and write about some characteristic features that these would have. (AS 4)


Answer:

Platypus also known as the Duck Billed Platypus is a mammal that lay eggs. It has a bill like a bird and can deliver venom like a reptile. The genetic analysis revealed that the platypus has milk protein genes similar to other mammals that produce milk for their offspring even though it lays eggs.

Echidnas, sometimes known as the ‘Spiny Anteaters’ are also egg-laying mammals. The diet of some species consists of ants and termites. They evolved around 20 to 50 million years ago and they have both the properties of mammals and reptiles, like Platypus.



Question 12.

Sujata says Bat is not a bird but a mammal. How can you support Sujata’s statement?


Answer:

Yes. Bats are not birds but mammals. Bats are commonly called flying mammals that belong to the taxonomic order Chiroptera. There are over 1200 species of bats that are known to scientists. They are present on every continent except for Antarctica.

Bats are mammals because they give birth to young ones and nurse them and have hair. This is why bats are classified into the taxonomic order Mammalia. While it is true that bats can fly, they are not closely related to birds, at all. In fact, a bat is more closely related to a mammal than it is to a bird.



Question 13.

Which phylum do I belong to (AS1)

My body is made of pores. I live in water. I do not have back bone also ………….


Answer:

My body is made of pores. I live in water. I do not have back bone also. Sponges

Explanation: The body of a sponge is covered by a layer of the exoskeleton and is covered in pores. They do not have a backbone and lives in water. They belong to the phylum Porifera.



Question 14.

Which phylum do I belong to (AS1)

I am an insect. I have jointed legs. ……………………….


Answer:

I am an insect. I have jointed legs. Arthropoda

Explanation: Arthropoda is the largest group of animals who are bilaterally symmetrical and segmented. Thus they have jointed legs. For example cockroaches, prawns, etc.



Question 15.

Which phylum do I belong to (AS1)

I am a marine living animal with spiny skin. My body is radially symmetrical………………………


Answer:

I am a marine living animal with spiny skin. My body is radially symmetrical.

Echinodermata


Explanation: In Greek, echinos means hedgehog, and derma means skin. Thus, these are spiny skinned organisms. These are exclusively free-living marine animals. They have hard calcium carbonate structures that they use as a skeleton, for example, starfish and sea urchins.



Question 16.

How can you appreciate the effort of scientists in classifying a wide range of organisms? (AS6)


Answer:

Classification of organisms makes our study more focused as

i. It helps us to understand evolution


ii. It helps us to handle a huge population of organisms


iii. It helps us to know more about different organisms


All this could be done by classification itself hence; I appreciate the efforts of scientists in classifying a wide range of organisms.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination