The United Nations Class 9th History & Political Science MHB Solution

The United Nations

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. This country is not a permanent member of United Nations Security Council - Choose the…
  2. This international organization conducts workshops in India on remedial measures to tackle…
  3. The number of members of the United Nations - Choose the right option and rewrite the…
  4. Explain with reasons whether the following statements are true or false. 1. The United…
  5. Explain the following concepts. 1. Veto 2. UNICEF
  6. Write the reasons for the establishment of the United Nations. Answer the following…
  7. What is the role of the Peacekeeping Forces of the United Nations. Answer the following…
  8. Write the objectives of the United Nations. Answer the following questions in brief.…
  9. Complete the following chart giving information about the organs of the United Nations. Do…
  10. Show the chronology of the establishment of the United Nations. Do as directed.…
  11. Complete the following tree diagram about the United Nations. Do as directed.…

Exercises
Question 1.

Choose the right option and rewrite the sentence.

This country is not a permanent member of United Nations Security Council -
A. America

B. Russia

C. Germany

D. China


Answer:

America, Russia, England, France and China are permanent members of the Security Council. They have the veto power.


Question 2.

Choose the right option and rewrite the sentence.

This international organization conducts workshops in India on remedial measures to tackle the problem of malnutrition among children-
A. UNICEF

B. UNESCO

C. Trusteeship Council

D. Red cross


Answer:

It is an affiliated institution of UN. It ensures that nutrition food is being fed to the children. It carried several workshops in India to overcome malnutrition among the babies.


Question 3.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The number of members of the United Nations -
A. 190

B. 193

C. 198

D. 199


Answer:

Earlier the membership was just 50 countries but at present the number has gone upto 193.


Question 4.

Explain with reasons whether the following statements are true or false.

1. The United Nations General Assembly is a platform to discuss global problems.

2. The status of all the member nations of the United Nations is not equal.

3. A resolution can be passed even if China exercises its veto power.

4. India has played a major role in the work of the United Nations.


Answer:

1. True

UNGA discusses issues like environment, disarmament etc. The members take important decisions and come up with important policies of global concern.


2. False.


All nations of Un have same status. There is no discrimination based on geographical location or economy etc.


3. False.


For the resolution to be passed there must be assent of all the permanent members. Even if a single nation uses veto then it adds a negative vote and hinders the resolution from being passed.


4. True.


India has participated in bringing issues like decolonization, disarmament, racial segregation on the United Nations platform. India was the first country to raise the question of racism in the United Nations.



Question 5.

Explain the following concepts.

1. Veto

2. UNICEF


Answer:

1. Veto powers refers to the power of permanent member of UNSC. For any decision to be taken, the assent of all five permanent members and four non-permanent members is necessary. If even one of the five permanent member uses his veto i.e. gives a negative vote, the decision cannot be taken.


2. United Nations Children’s Fund (UNICEF), is an affiliated


organisation of the United Nations. It is a body that ensures nutrition food and healthy life is being provided to the children worldwide.



Question 6.

Answer the following questions in brief.

Write the reasons for the establishment of the United Nations.


Answer:

After the first world war that led to destruction all over and catered economic losses , so to curb this League of Nation was set up. But even it could not stop occurrence of second world war. This led to the idea of a body that would establish peace. Hence, The United Nations was established after the Second World War to instill this

understanding among all nations.



Question 7.

Answer the following questions in brief.

What is the role of the Peacekeeping Forces of the United Nations.


Answer:

The peacekeeping force is UN activity where military forces of different nations create circumstances to bring permanent peace in strife torn areas.



Question 8.

Answer the following questions in brief.

Write the objectives of the United Nations.


Answer:

The Objectives of Un are :

a. To establish friendly relations among nations.


b. To enhance international security by solving international disputes.


c. To safeguard and foster human rights and freedom.



Question 9.

Do as directed.

Complete the following chart giving information about the organs of the United Nations.



Answer:



Question 10.

Do as directed.

Show the chronology of the establishment of the United Nations.



Answer:

a. 14th August 1941- The Atlantic Treaty was signed between Prime Minister of England Sir Winston Churchill and American President Franklin D Roosevelt


b. 1944 and 1945- draft of the treaty to establish an international organisation was prepared.


c. 24th October 1945- The charter got signed and the United Nations was established



Question 11.

Do as directed.

Complete the following tree diagram about the United Nations.



Answer:

Major Organs of the UN :

(1) General Assembly


(2) Security Council


(3) Economic and Social Council


(4) International Court of Justice


(5) Trusteeship Council


(6) Secretariat


Affiliated Organisations:


1. International Labour Organisation (ILO),


2. Food and Agriculture Organisation (FAO),


3. World Health Organisation (WHO),


4. World Bank (WB),


5. International Monetary Fund (IMF),


6. United Nations Children’s Fund (UNICEF),


7. UN.United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation (UNESCO).


Apart from them there are many more specialized agencies of United Nations-

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination