Education Class 9th History & Political Science MHB Solution

Education

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. The scientist who developed the Param-8000 supercomputer - A. Dr. Vijay Bhatkar B. Dr. R.…
  2. The magazine Jeevan Shikshan is published by the following institute- A. Balbharati B.…
  3. The educational institution called IIT is famous for education in the area of - A.…
  4. 1. Complete the table below with details about individuals in the education field and…
  5. Obtain information about the National Council of Educational Research and Training, from…
  6. The District Primary Education Programme was undertaken. Explain the following statements…
  7. The NCERT was established. Explain the following statements giving reasons for your…
  8. The farmers were benefited by the Indian Agricultural Research Institute. Explain the…
  9. Indira Gandhi National Open University Write notes.
  10. Kothari Commission Write notes.
  11. Bhabha Atomic Research Centre Write notes.
  12. Balbharati Write notes.
  13. Which programmes were included in the Operation Blackboard scheme? Answer the following…
  14. What role do the agriculture schools/colleges play in the development of agriculture?…
  15. Describe with examples the progress that India has made in the field of medicine. Answer…
  16. Write a note on the curricular and co-curricular activities conducted in your school.…

Exercises
Question 1.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The scientist who developed the Param-8000 supercomputer -

A. Dr. Vijay Bhatkar

B. Dr. R. H. Dave

C. P Parthasarathy

D. None of the above


Answer:

Dr. Vijay Bhatkar developed the Param-8000 supercomputer.

Note: It was developed at the Centre for Development for Advanced Computing (C-DAC) Pune, in 1991.



Question 2.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The magazine Jeevan Shikshan is published by the following institute-

A. Balbharati

B. University Education Commission

C. MSCERT


Answer:

The magazine Jeevan Shikshan is published by MSCERT (Maharashtra State Council of Educational Research and Training).

Note: Jeevan Shikshan is a periodical issued by MSCERT which is known for its academic authority in the Maharastra state.



Question 3.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The educational institution called IIT is famous for education in the area of -

A. Agriculture

B. Medicine

C. Skilled managers

D. Engineering


Answer:

The educational institution called IIT is famous for education in the area of Engineering.

Note: Indian Institute of Technology (IIT) was first established in Kharagpur, West Bengal in 1951 with the objective of advancing higher education and research in all branches of engineering in the country.



Question 4.

Do as directed.

1. Complete the table below with details about individuals in the education field and their work.



Answer:




Question 5.

Do as directed.

Obtain information about the National Council of Educational Research and Training, from the internet, and present it in the form of a timeline.


Answer:




Question 6.

Explain the following statements giving reasons for your answer.

The District Primary Education Programme was undertaken.


Answer:

District Primary Education Programme was started in 1994 with the aim to universalise primary education. It was implemented in seven states including Maharashtra with a vision of 100% attendance, reducing school drop-out rates, education of girls and physically handicapped.



Question 7.

Explain the following statements giving reasons for your answer.

The NCERT was established.


Answer:

The NCERT was established in 1961 with the objective to assist Central Govt. in formulation and implementation of a comprehensive Education policy. It became responsible for educational research and development, training, extension, educational programmes, restructuring of school curriculum and textbooks.



Question 8.

Explain the following statements giving reasons for your answer.

The farmers were benefited by the Indian Agricultural Research Institute.


Answer:

Indian Agricultural Research Institute was given University stature in 1958 and worked towards the development of agricultural sciences, soil science, economic botany etc. The fundamental research conducted in the field of multiple cropping greatly benefited the farmers helping them grow more than one crop within a single year.



Question 9.

Write notes.

Indira Gandhi National Open University


Answer:

IGNOU was formally established in 1985 with the objective of enabling distance learning outside the regular classroom. It has many courses in various branches for knowledge, with concessions in eligibility, age and other criteria for admission. It started an audio-visual distance education programme in 1990 with the help of Akashvani and Doordarshan.



Question 10.

Write notes.

Kothari Commission


Answer:

Appointed in 1965, The Kothari Commission recommended the 10+2+3 pattern for secondary, higher secondary and university education which was implemented in 1972. The commission also recommended a uniform system of education, inclusion of mother tongue, Hindi and English language in the curriculum, and other measures to make education trickle down to the lowest rungs of society. It also underlined the need for increasing govt. expenditure on education of neglected sections of the society.



Question 11.

Write notes.

Bhabha Atomic Research Centre


Answer:

The centre was established in 1954 by renowned scientist Homi J. Bhabha and has contributed valuable research in the fields of nuclear physics, solid state physics, spectroscopy, chemical and life sciences. It also has a dedicated school towards training scientists in setting up nuclear reactors.



Question 12.

Write notes.

Balbharati


Answer:

Balbharati is the popular name of the Maharashtra State Bureau of Textbook Production and Curriculum Research. It prepares textbooks for children in eight languages namely Marathi, Hindi, English, Urdu, Kannada, Sindhi, Gujarati, and Telugu. It also publishes a monthly magazine for children called ‘Kishor’.



Question 13.

Answer the following questions in detail.

Which programmes were included in the Operation Blackboard scheme?


Answer:

The Operation Blackboard was started by the central government in 1988 for the spread of primary education and improving educational standards. The govt. provided funds to fulfill minimum educational needs like proper classrooms, toilets, a blackboard, maps, laboratory apparatus, a small library, a playground, sports equipment, etc. besides provision for more female teachers in schools. In 1994 the scheme was expanded and District Primary Education Programme (DPEP) was started with the aim to universalize primary education in seven states including Maharashtra.



Question 14.

Answer the following questions in detail.

What role do the agriculture schools/colleges play in the development of agriculture?


Answer:

Agricultural schools and colleges play an important role in the supporting and encouraging research in the field of agricultural sciences, soil sciences and economic botany. It helps farmers in improving crop yield and practicing crop rotation. The Green Revolution of the 1960s was an outcome of such an invested research in wheat which made India food sufficient.



Question 15.

Answer the following questions in detail.

Describe with examples the progress that India has made in the field of medicine.


Answer:

India has made great progress in the field of medicine since Independence, some of these achievements include:

1. The Indian Council for Medical Research (ICMR) was established in 1949 for providing guidance and financial support research activities.


2. The All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) was established as India’s premium medical college and research institute that provides medical treatment to common people at nominal costs.


3. Special colleges were established for training in nursing and super specialty centers for treatment of disorders of the heart, brain, and eyes.


4. Medical Council of India was restructured and entrusted with the task of formulating criteria for quality of medical education, its supervision, and inspection.


5. Tata Memorial Centre was established for advanced Cancer treatment, research, and education.



Question 16.

Answer the following questions in detail.

Write a note on the curricular and co-curricular activities conducted in your school.


Answer:

Our school has a host of curricular and co-curricular activities for students of all standards, some of these include:

1. Debate


2. Extemporary


3. Science Fair


4. Quiz competition


5. Dance, drams & music events


The Sports day celebration in our school is a big annual event that brings together the entire school to celebrate sports and the spirit of sportsmanship. Individual events like High Jump, Short distance races, and swimming see active participation from all classes. For team events like a relay race, football, basketball, and kabaddi, students are divided into groups with respect to their houses. The events take place in the school ground in high spirits; even the teachers get enthusiastic about the competition. The podium finishers are selected to represent the school in the Interschool competitions.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination