India And Other Countries Class 9th History & Political Science MHB Solution

India And Other Countries

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. The country that has a free international border with India - Choose the right option and…
  2. The countries that have tensed relations with India - Choose the right option and rewrite…
  3. Factors that have an influence on the relations between India and Pakistan - Choose the…
  4. Explain with reasons whether the following statements are true or false. 1. India has an…
  5. Complete the following chart.
  6. Shimla Agreement Write short notes:
  7. Indo-Nepalese friendship treaty Write short notes:
  8. McMahon Line Write short notes:
  9. Indo-Afghanistan Relations Write short notes:
  10. Explain the background of cooperative relations between India and America. Answer the…
  11. Give some information about the efforts taken by India for the establishment of democracy…
  12. What is the role of South Asian Association for Regional Cooperation? Answer the following…
  13. What remedies would you suggest in order to reduce the tensions in the relations between…
  14. Do you agree with the statement: ‘Hurdles are created in the way of internal development…
  15. Do you think that strong healthy relations of India with America are conducive to India’s…
Project
  1. Obtain some information about the foreign tours of the President and the Prime Minister.…
  2. Find out about ‘Youth Exchange’ programmes of different countries.…

Exercises
Question 1.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The country that has a free international border with India -
A. Pakistan

B. Bangladesh

C. Nepal

D. Myanmar


Answer:

The citizens can travel freely to either countries and even do trade or apply for government jobs.


Question 2.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The countries that have tensed relations with India -
A. Pakistan and China.

B. Nepal and Bhutan

C. Myanmar and Maldives

D. Afghanistan and America.


Answer:

With Pakistan, India faces trouble over Kashmir’s division, usage of nuclear power and difference in the world view. With China, India has differences over the border issue and the status of Tibet.


Question 3.

Choose the right option and rewrite the sentence.

Factors that have an influence on the relations between India and Pakistan -
A. Difference in the world view of both the countries.

B. Kashmir issue

C. Nuclear Rivalry

D. All of the above


Answer:

India and Pakistan have disagreements over all the above mentioned factors.


Question 4.

Explain with reasons whether the following statements are true or false.

1. India has an important position among the South Asian countries.

2. Sino-Indian relations are friendly.

3. India sent a peacekeeping force to help the Sri Lankan government.


Answer:

1. True

Explanation: In the Indian subcontinent, India is the biggest country in terms of land. It is also technologically and economically advanced which makes it politically important.


2. False


Explanation: India and China have had conflicts over the Aksai Chin area and Macmohan line in Arunachal Pradesh. China’s increasing control over Tibet also has caused disagreements.


3. True


Explanation: After 1985, Sri Lanka faced internal conflict between the Tamils and the Sri Lankan government. So, India sent a peacekeeping for the Sri Lankan government’s aid.



Question 5.

Complete the following chart.



Answer:



Question 6.

Write short notes:

Shimla Agreement


Answer:

India wanted to solve Indo-Pak conflicts through bilateral negotiation, avoiding the military alliances made during the Cold War. Shimla Agreement of 1972 was made in this spirit.



Question 7.

Write short notes:

Indo-Nepalese friendship treaty


Answer:

Indo-Nepalese friendship treaty of 1950 permitted the Nepalese citizens to enter India freely. It also gave them access to the government jobs as well as trading in India.



Question 8.

Write short notes:

McMahon Line


Answer:

China refused to agree that Machoman Line in Arunachal Pradesh is an international border and claims it as Chinese territory. The border dispute went through unsuccessful talks and caused the Chinese attack in 1962.



Question 9.

Write short notes:

Indo-Afghanistan Relations


Answer:

India has extended immense help towards Afghanistan even through the political instability. It has helped in building roads, communication and health facilities and ending terrorism. India also aided in the establishment and development of a democratic government.



Question 10.

Answer the following questions in brief.

Explain the background of cooperative relations between India and America.


Answer:

Background of relations between India and America:

1. America has been the most important trading partner of India. It increased after India turned to a free market economy.


2. After the cold war, military cooperation has considerably increased.


3. Numerous Indians migrate to America for education and work which has contributed to the cultural and social relations.



Question 11.

Answer the following questions in brief.

Give some information about the efforts taken by India for the establishment of democracy in neighboring countries with examples.


Answer:

Efforts by India for establishing democracy:

1. India freed East Pakistan from the domination of West Pakistan which led to the emergence of Bangladesh with a democratic government.


2. India has aided Afghanistan in matters of security, development and health to establish democracy, freeing itself from the terrorist organization of Taliban.


3. India sent a peacekeeping force to Sri Lanka when there was political conflict between the Tamils and its government.



Question 12.

Answer the following questions in brief.

What is the role of South Asian Association for Regional Cooperation?


Answer:

Role of South Asian Association for Regional Cooperation:

1. It was set up in 1985 to promote economic cooperation between South Asian nations.


2. It is a platform for the nations to address questions of poverty, trade, agricultural development and technology.


3. South Asian Free Trade Area was formed through a treaty between the nations and South Asian University was also established.



Question 13.

Give your own opinion about:

What remedies would you suggest in order to reduce the tensions in the relations between India and Pakistan?


Answer:

Remedies to reduce tension between India & Pakistan:

1. Bilateral agreements: Agreements of trade and defense helps in avoiding disputes and building trust.


2. Negotiation: Dialogues regarding issues is the best way to prevent rivalry between the countries.


3. Exchange of ideas and culture: Increasing connections between citizens through media can increase empathy of the governments.



Question 14.

Give your own opinion about:

Do you agree with the statement: ‘Hurdles are created in the way of internal development due to tense relations of India with neighboring countries.’ Explain with reasons.


Answer:

Yes, hurdles are created in internal development:

1. Conflict with countries over border can put India under the threat of an attack at the border like the Chinese attack of 1962.


2. Disagreements with nations can become an obstacle in the trade activities between the two countries which in turn may affect a lot of people.


3. Tense relations with neighboring countries can lead to increased military alertness which destroys a peaceful environment.



Question 15.

Give your own opinion about:

Do you think that strong healthy relations of India with America are conducive to India’s economic development?


Answer:

Yes, relations with America are conducive for Indian economy:

1. The technological development of America can be used to promote the facilities in India.


2. Numerous opportunities open up for Indian citizens in education and jobs.


3. India can also benefit from the military technology of America which would strengthen defense.




Project
Question 1.

Obtain some information about the foreign tours of the President and the Prime Minister.


Answer:

Foreign tours of Narendra Modi, Prime Minister of India has been numerous. He has visited USA over 5 times as well as the major powers like France, Germany, China and Russia. He has visited to promote economic, diplomatic and cultural relations.

Foreign tours of Ramnath Kovind, President of India has been much lesser that that of the PM. He has visited Mauritius, Madagascar, Zambia etc. with the aim of increasing specific relations with these nations.



Question 2.

Find out about ‘Youth Exchange’ programmes of different countries.


Answer:

Various Youth Exchange Programmes:

1. India-Russia: National Cadet Corps Exchange Programme has been happening since 2003. The delegations have visited places like St. Petersburg, Belgorod, Kursk etc.


2. India-US: Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study Programme by the Bureau of Educational and Cultural Affairs of US. The students arrive as Youth Ambassadors to build lasting relationships with the host countries.


3. India-Malaysia: Knowledge Transfer Youth Exchange Programme has been a step towards increasing relations between both nations. It includes activities in education, art, culture, science and political understanding.


4. India-Sri Lanka: It aims at improving mutual understanding between the youth of both countries through dialogues, arts and cultural exchange.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination