Empowerment Of Women And Other Weaker Sections Class 9th History & Political Science MHB Solution

Empowerment Of Women And Other Weaker Sections

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. In 1992, a movement against drinking alcohol was started in A. Maharashtra B. Gujarat C.…
  2. In 1975, the government of India formed the Committee on the Status of Women under the…
  3. Identify the wrong pair and rewrite the corrected one. 1. Saudamini Rao - Stree-Mukti…
  4. Make a concept chart: Laws related to women.
  5. Explain the concepts: 1. Alimony 2. Minority
  6. The women’s liberation movement began. Explain the following statements with reasons.…
  7. The Prohibition of Dowry (Amendment) Act was enacted in 1984. Explain the following…
  8. The practice of untouchability was banned by law. Explain the following statements with…
  9. The Constitution gives cultural and educational rights to minorities. Explain the…
  10. Answer the following questions in 25 to30 words. Describe the Chipko movement.…
  11. Answer the following questions in 25 to30 words. Write a note on the Protection of Human…
  12. Answer the following question in detail. Explain with examples how the united strength of…
Projects
  1. Obtain some information about the work of the Mahila Sabhas in rural areas.…
  2. Prepare a portfolio about women who have achieved notable success in various fields.…
  3. Obtain some information and write a note about Women’s Micro-credit Groups.…

Exercises
Question 1.

Complete the statements by choosing the proper option.

In 1992, a movement against drinking alcohol was started in

A. Maharashtra

B. Gujarat

C. Andhra Pradesh

D. Uttarakhand


Answer:

In 1992, a movement against drinking alcohol was started in Andhra Pradesh.


Note: When the breadwinning male in the dies an untimely death due to alcohol addiction, the family gets plunged into a deep financial and emotional crisis that directly affects the women. The movement was successful at receiving the state support which shows the collective power of the women.


Question 2.

Complete the statements by choosing the proper option.

In 1975, the government of India formed the Committee on the Status of Women under the chairmanship of

A. Dr. Phulrenu Guha

B. Uma Bharati

C. Vasundhara Raje

D. Pramila Dandavate


Answer:

In 1975, the government of India formed the Committee on the Status of Women under the chairmanship of Dr Phulrenu Guha.


Note: The Committee conducted a comprehensive survey on several issues such as the social position of women, their status, the effects of the constitutional provisions made for women etc.



Question 3.

Identify the wrong pair and rewrite the corrected one.

1. Saudamini Rao - Stree-Mukti Andolan Samiti

2. Vidya Bal – Nari Samata Manch

3. Pramila Dandavate – Mahila Dakshata Samiti

4. Jyoti Mhapsekar - Women’s Commission


Answer:

Jyoti Mhapsekar - Women’s Commission

Note: Jyoti Mhapsekar is associated with a street play called Mulgi Jhaali Ho.



Question 4.

Make a concept chart:

Laws related to women.


Answer:




Question 5.

Explain the concepts:

1. Alimony

2. Minority


Answer:

1. Alimony is the money paid by the husband to the wife after separation or divorce for her upkeep.

2. Minority is a group of people with a particular religion, language or race who are few in number in the society.



Question 6.

Explain the following statements with reasons.

The women’s liberation movement began.


Answer:

When in 1975 the central govt. constituted the Committee on the Status of Women, a State-wide movement for women’s liberation was held in 1975 organised by the Stree-mukti Sangharsha Samiti with the aim to discrimination on the gender and caste.



Question 7.

Explain the following statements with reasons.

The Prohibition of Dowry (Amendment) Act was enacted in 1984.


Answer:

The Prohibition of Dowry (Amendment) Act was enacted in1984 to more strictly implement the existing act and curb the death of women due to dowry cases.



Question 8.

Explain the following statements with reasons.

The practice of untouchability was banned by law.


Answer:

Our Constitution drafted under the leadership of Dr. BR Ambedkar took a strong stance on removal of the inhuman practice of untouchability. The 17th paragraph of the Constitution bans untouchability and the affected class was included as the Scheduled Castes.



Question 9.

Explain the following statements with reasons.

The Constitution gives cultural and educational rights to minorities.


Answer:

In order to preserve the cultural traditions and ensure continued development of the own language, the Constitution gives certain cultural and educational rights to minorities. They have the right to set up separate educational institutes and seek govt. support for the same



Question 10.

Answer the following questions in 25 to30 words.

Describe the Chipko movement.


Answer:

The Chipko movement was started in 1973 for protection of forest in the foothills of Himalayas. Women took an active participation in the movement following the strategy of holding hands and encircling each tree.



Question 11.

Answer the following questions in 25 to30 words.

Write a note on the Protection of Human Rights Act.


Answer:

In 1993, the Protection of Human Rights Act was enacted to social injustice in the society, leading to the formation of National Human Rights Commission. It played a significant role in providing justice to women.



Question 12.

Answer the following question in detail.

Explain with examples how the united strength of women can bring about constructive changes in various fields.


Answer:

The united strength of women can bring about constructive changes in various sections of the society for example:

1. Laatne Morcha (1972)


Women under the leadership of Socialist leader Mrinal Gore came out on the streets of Mumbai to demonstrate against the Mrinal Gore, brunt of scarcity of essential supplies and the subsequent rise in their prices.


2. The Chipko Movement (1973)


Women took an active part in the Chipko Movement by holding hands and encircling each tree to prevent their chopping for commercial purposes.


3. Anti Liquor Movement (1992)


The Women in Andhra Pradesh came together to protest against rampant alcoholism and were supported by the Sate govt.


These moments saw great success and underlined how united strength of women can bring about a positive change in the society.




Projects
Question 1.

Obtain some information about the work of the Mahila Sabhas in rural areas.


Answer:

Mahila Sabhas in rural areas are informal organizations that work towards improving the quality of life of rural women. It works as a social group that operate on various issues, for example motivating parents to give equal treatment their girl children, send them to school, working towards sanitation and maternal health of women, establishing self-sustaining self-help group for women entrepreneurs etc.

These groups act as a collective representative on women concern in the village economy as well as stand for social justice and recognition.



Question 2.

Prepare a portfolio about women who have achieved notable success in various fields.


Answer:

Women have achieved notable success in various fields, some of these inspirational women are:


Sarojini Naidu


She was a distinguished freedom fighter in India’s struggle for Independence & served as the President of the INC in 1925 held in Lucknow. She is known as the ‘Nightingale of India’ for her literary contributions.


Sucheta Kripalani


She was the first women Chief Minister of State (Uttar Pradesh) in the Independent India. She was one of the few women who were elected to the Constituent Assembly and was part of the subcommittee that drafted the Indian Constitution.


Indira Gandhi


She was the first woman Prime Minister of India, known for her strong will and powerful leadership. She successfully led India into war with Pakistan in 1971 for Liberation of Bangladesh.


Kalpana Chawla


She was the first Indian women astronaut to go to Space. She completed her education in Karnal, Haryana and went on to work with NASA in the USA. She died on her way back to earth from space on her second mission in 2003.



Question 3.

Obtain some information and write a note about Women’s Micro-credit Groups.


Answer:

Micro-credit groups are highly successful in rural areas owing to larger participation of women. It is believed that women are better creditors for micro-credits groups since they utilize it for fulfilment of basic needs than men. Govt. Banks also encourage rural women to organize themselves into Self Help Groups to obtain flexible loans at low interest rates. These loans are used by the women to create small local business which adds to their household income, thus improving their financial status and independence.

Such schemes have greatly contributed to women empowerment objective of the country.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination