Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 1 His First Flight

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 10th English Guide Pdf Prose Chapter 1 His First Flight TextBook Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 1 His First Flight

10th English Guide His First Flight InText Questions and Answers

 

Question (a)

Why did the seagull fail to fly?

Answer:

The seagull was afraid to fly. So he failed to fly.


Question (b)

What did the parents do when the young seagull failed to fly?

Answer:

His parents, brothers and sister encouraged and also scolded him. They threatened him going without food.


Question (c)

What was the first catch of the young seagull’s older brother?

Answer:

The seagull’s older brother first caught the herring.


Question (d)

What did the young seagull manage to find in his search for food on the ledge?

Answer:

The young seagull managed to find dried pieces of mackerel’s tail and egg shell.


Question (e)

What did the young bird do to seek the attention of his parents?

Answer:

The young bird pretended to fall asleep. Later, it uttered a low cackle to seek his parent’s attention.


Question (f)

What made the young sea gull go mad?

Answer:

The sight of food made the young seagull go mad.


Question (g)

Why did the young bird utter a joyful scream?

Answer:

The seagull’s mother had a piece of fish. She was coming.near to him. So, he uttered a joyful scream.


Question (h)

Did the mother bird offer any food to the young bird?

Answer:

No, the mother bird did not offer any food to the young bird.


Question (i)

How did the bird feel when it started flying for the first time?

Answer:

The young bird was no longer afraid. With a joyous scream he flapped his wings. He started to dive and soar.


Question (j)

What did the young bird’s family do when he started flying?

Answer:

They were flying around him, praising, soaring and diving together with him.


10th English Guide His First Flight Textbook Questions and Answers

A. Answer the following questions in a sentence or two.

Question 1.

How was the young seagull’s first attempt to fly?

Answer:

The young seagull attempted to flap his wings, and became afraid.


Question 2.

How did the parents support and encourage the young seagull’s brothers and sister?

Answer:

The seagull’s parents flew with his brothers and sister. They helped them in the perfect art of flying. They taught them to glide on the waves and dive for fish.


Question 3.

Give an instance that shows the pathetic condition of “the young bird”?

Answer:

The bird was afraid to fly with his brothers and sisters. He was alone. He had no food. He even chewed the dried pieces of egg shell.

Question 4.

How did the bird try to reach its parents without having to fly?

Answer:

The bird walked from one end of the ledge to the other to reach its parents without flying.


Question 5.

Do you think that the young seagull’s parents were harsh to him? Why?

Answer:

No, the seagulls parents were not harsh. They wanted the young seagull to learn the skill of flying.


Question 6.

What prompted the young seagull to fly finally?

Answer:

The sight of food maddened him and he dived at the fish. This prompted the young seagull to fly finally.


Question 7.

What happened to the seagull when it landed on the green sea?

Answer:

The young seagull’s feet sank into the green sea and it was floating on it.


Additional Questions and Answers

Question 1.

What prevented the young seagull from flying with his siblings?

Answer:

The fear prevented the young seagull from flying with his siblings.


Question 2.

What appeared to him so desperate?

Answer:

His failure to gather up courage to take the plunge appeared to him so desperate.


Question 3.

What had the young bird watched the previous day?

Answer:

The young bird had watched his parents flying about with his brothers and sister, perfecting them in the art of flight, teaching them how to skim the waves and dive for fish.


Question 4.

How did the young bird fall into space?

Answer:

The young bird fell outwards and downwards into space with a loud scream.


Question 5.

Why did his heart stand still?

Answer:

His mother had swooped upwards. As he passed beneath her, he heard the swish of her wings. Then a monstrous terror seized him and his heart stood still.


Question 6.

What was his family doing when the young bird was floating on the sea?

Answer:

When the young bird was floating on the sea, his family was screaming, praising him and their beaks were offering him scraps of dog-fish.


Question 7.

What happened to the young sea gull at last?

Answer:

The young seagull had made his first flight at last.


B. Answer the following questions in a sentence or two.

Question 1.

Describe the struggles underwent by the young seagull to overcome its fear of flying.

Answer:

Introduction:

Liam O’ Flaherty is an Irish novelist and short-story writer. One of the best stories of him is “His First Flight”. This story is a parable about overcoming fears in life.


The young seagull:

The young seagull was one among the four off springs. He was not courageous. He was alone on the ledge. His parents, brothers and sister had flown away. He was afraid of flying. The little bird felt that his wings would not support him.


The reaction of parents:

The young bird’s parents, brothers and sister not only scolded, but also encouraged him. But he didn't have enough courage to fly. He was left alone for many hours. He could find nothing except the dried pieces of egg shells. He felt that he was starving to death.


The young one’s first flight:

The young bird was hungry. He begged his mother to bring a piece of fish. His parents wanted to teach him to fly. The mother seagull picked up a piece of fish. She flew across him. The sight of food maddened him. He cried and screamed. His wings opened up automatically. He flapped his wings. He realized that he was flying.”


Encouragement of the family:

The young bird’s family was very happy. His mother divided him. His father flew over him. His brothers and sister were flying around him. His family joined him in his first flight. They praised him for his effort. He was offered scraps of dog fish.


Conclusion:

This story speaks about the reluctance and courage of the bird.

“Confidence is the key to success”


(OR)


Title: His First Flight

Author: Liam O’Flaherty

Theme: The secret of happiness is courage.


The young seagull was alone on the ledge. He was afraid to fly. His parents, brothers and sister encouraged and scolded him. But he did not have enough courage to fly. The little bird felt that his wings would not support him. He was left alone for many hours and he ate nothing. So he was very hungry. He begged his mother to bring a piece of fish.


His parents wanted to teach him to fly. The mother seagull picked up a piece of fish and flew across him. The sight of food maddened him. He dived. He cried and screamed. His wings opened up automatically. He flapped his wings. He realised that he was flying. His family joined him in his first flight. They praised him for his efforts. Thus his first flight became a success.


(OR)


1. The young seagull was afraid of flying.

2. The parents motivated the bird to fly.

3. But he didn’t fly.

4. One day he was hungry.

5. The mother seagull picked up a piece of fish.

6. He tried to catch the food.

7. He started to fly.

8. The seagull learnt the art of flying.


Question 2.

Your parents sometimes behave like the young bird’s parents. They may seem cruel and unrelenting. Does it mean that they do not care for you? Explain your views about it with reference from the story.

Answer:

Introduction:

Parents are the role model to children. They love their children. Whenever the children make mistakes, they advise them to be good.


My brother and sister:

This incident took place when I was young. My elder brother and sister were good swimmers. All of them used to swim in the sea. But I never swam in the sea. My father wanted me to swim.


My experience:

I was afraid of the sea one day my father took me to the sea and asked me to swim. He was cruel. I drank the sea water and felt very bad. I thought that I would drown and die in the sea. I felt that I was drowning after a struggle.


Conclusion:

After some minutes, I found I was swimming. All clapped their hands and appreciated me on my success. Now I am a good swimmer. I think that my parents were not cruel but they were wise.


(OR)

Title: His First Flight

Author: Liam O’Flaherty

Theme: Over coming fear


Parents are the role model to children. They love their children. They develop good habits and life skills in them. Whenever the children make mistake, they advise them to be good. They want them to go out and explore the world. This incident took place when I was young. My elder brother and sister were good sports persons. They were also good swimmers. In those days, we used to go to the beach on week ends.

All of them used to swim in the sea. But I never swam in the sea. My father wanted me to learn swimming. One day he took me into the sea and asked me to swim. He seemed to be cruel.

I thought that I would drown and die in the sea. I drank the sea water and felt very bad. My father left me alone for a moment. I felt that I was drowning after a great struggle. I found myself swimming. All clapped their hands and appreciated me on my success. Now I am a good swimmer.

“Confidence is the key to success”


(OR)


1. I was young, we used to go to the beach.

2. My brother and sister are good swimmers.

3. My parents also swim well.

4. I don’t swim as I was afraid of water.

5. But my father wanted me to learn swimming.

6. One day he took me into sea.

7. I thought that I would die.

8. He taught me to swim but I found it difficult.

9. I drank sea water and began to drown.

10. After a big struggle I came up.

11. All praised me that I learnt swimming.


Vocabulary:

Parts of Speech:

Read the following sentences


A Set 1

a. The young sea-gull uttered a joyful scream (adjective)

b. The young sea-gull screamed with joy (noun)

c. The young sea-gull screamed joyfully (adverb) Adjective


Adjective

Noun

Adverb

Joyful

Joy

Joyfully


B Set II

a. The young bird pretended to be falling asleep. (verb)

b. The young bird made a pretension of falling asleep (noun)

c. The young bird made a pretentious Posture of falling asleep (adjective)


Adjective

Noun

Adverb

Pretentious

Pretension

Pretended


C. Change the parts of speech of the given words in the chart.

Noun

Verb

Adjective

Adverb

exhaustion





widen





mad





perfectly


Answer: 

Noun

Verb

Adjective

Adverb

exhaustion

exhaust

exhausting, exhaustive

exhaustively

width

widen

wide

widely

madness

madden

mad

madly

perfection

perfect

perfect

perfectly

D. Read the following sentences and change the form of the underlined words as directed.

Question 1.

His family was screaming and offering him food (to adjective)

Answer:

His screaming family was offering him food.


Question 2.

The young seagull gave out a loud call (to adverb)

Answer:

The young seagull gave out a call loudly.


Question 3.

The bird cackled amusedly while flying (to noun)

Answer:

The bird cackled in amusement while flying.


Question 4.

The depth of the sea from the ledge scared the seagull (to adjective)

Answer:

The deep sea from the ledge scared the seagull.


Question 5.

The successful flight of the bird was a proud moment for the seagull’s family (to verb)

Answer:

The bird flew successfully and it was a proud moment for the seagull’s family.


E. Use the following words to construct meaningful sentences on your own.

Samacheer Kalvi, 10th English Guide, His First Flight.

Answer:

1. coward – He is a coward.

2. gradual – There is a gradual improvement in my health.

3. praise – People praise the honest leaders.

4. courageous – We must be courageous to speak against injustice.

5. Starvation – Millions will face starvation next year.


Listening Activity

F. Here is a travelogue by the students of Government Girls Higher Secondary School, Pattukkottai after their trip to Darjeeling. Listen to the travelogue and answer the following questions.

(i) Fill in the blanks with suitable words:

1. The students visited ……………….. city.

2. …………………. is the third highest mountain in the world.

3. ……………… hill is 13km away from Darjeeling.

4. The drinking water is supplied by ……………. lake.

5. After Senchal lake, they visited ……………..

Answer:

1. Darjeeling

2. Kanchenjunga

3. Tiger

4. Senchal

5. Batasia Loop


(ii) Do you think they had a memorable and enjoyable school trip?

Answer:

Yes, they had a memorable and enjoyable school trip


(iii) Name a few places that you wish to visit with your classmates as a school trip?

Answer:

Thanjavur, Nagapattinam, Velankanni and Karaikal


(iv) State whether the following statements are True or False.

1. As the sky was cloudy, they could get the glimpse of the Mount Everest.

False

2. The toy train covers 14 km in three hours:

True

3. Tiger hill has earned international fame for the best sunset view.

False


Speaking Activity:

G. Here is a dialogue between a father and his daughter. Continue the dialogue with at least five utterances and use all the clues given above.

Father: Hi Mary, it has been a very long time since we went on a trip. Let’s plan one.

Mary: Yes, dad. I am also longing to go. Why don’t we plan one for this weekend? Father: Sure. Tell me, where shall we go?

Mary: Some place were nearby but at least for two days.

Father: Hmm… I think we should go to the reserved forest nearby.

Mary: Yeah. I’ve never been to a forest. I have seen a forest only on the TV and movies. The forest is a good choice!

Father: OK. If we are going to the forest, we must list out what we should carry with us for two days.

Mary: I think we should carry suitable clothes like (1) …………………..

Father: What about the food? Do you have any idea, Mary?

Mary: Yeah. For food, I suggest (2) …………………….

Father: (3) ………………..

Mary: (4) …………………..

Answers:

1. Sweaters, rain coats, woollen caps, night coats and gowns.

2. Bread, jam and butter, We can have biscuits as well as fruits.

3. What would you like to have to drink?

4. Apart from water, we need to have tinned juice. We can carry hot water.


Reading:

H. Read the following passage and answer the questions that follow

Bungee jumping is an activity that involves jumping from a tall structure while connected to a long elastic cord. The tall structure is usually a fixed object, such as a building, bridge or crane; but it is also possible to jump from a movable object, such as a hot-air-balloon or helicopter, that has the ability to hover above the ground. The thrill comes from the free-falling and the rebound. When the person jumps, the cord stretches and the jumper flies upwards again as the cord recoils, and continues to oscillate up and down until all the kinetic energy is dissipated.


Jumping Heights, located in Mohan Chatti village, in Rishikesh has been rated as one of the most preferred bungee jumping destinations in India at a height of 83 meters. It is the only place in India where bungee jumping can be done from a fixed platform. This is also India’s only fixed platform Bungee-performed from a professional cantilever, to separate it from entertainment parks, and create instead, an extreme adventure zone. The Bungee has been designed by David Allardice of New Zealand.


The Cantilever platform is built over a rocky cliff overlooking the river Hall, a tributary of River Ganges. Bungee-ing amidst the vastness of nature lends the experience an absolutely breathtaking quality. Jumping heights is well known for its safety measures and experienced staff. It costs around Rs 2500 per jump, a bit expensive, but totally worth the experience. The Bungee jumping experience has been set amidst the astoundingly stunning landscape of Rishikesh. To Bungee jump, one must be at least 12 years and should weigh between 40-110 kg.


Question 1.

What is Bungee jumping?

Answer:

Bungee jumping is an activity that involves jumping from a tall structure while connected to a long elastic cord.


Question 2.

Can Bungee be performed from a movable object? How?

Answer:

Yes, it is possible to perform from a movable object such as a hot air-balloon or helicopter that has the ability to move above the ground.


Question 3.

When do you think Bungee becomes thrilling?

Answer:

Bungee becomes thrilling from the free falling and rebound.


Question 4.

What is the experience when one falls off the platform?

Answer:

When one falls off the platform, the cord stretches and the jumper flies upwards again as the cord recoils, and continues to oscillate up and down until the kinetic energy is dissipated.


Question 5.

Where is the Bungee jumping point located in India?

Answer:

The Bungee – jumping point is located in Mohan Chatti village, in Rishikesh in India.


Question 6.

What is the minimum age to Bungee jump?

Answer:

The minimum age to Bungee – jumping is 12 years.


Writing:

I. Prepare attractive advertisements using the hints given below.

1. Home appliances – Aadi sale – 20-50% – Special Combo Offers – Muthusamy & Co, Raja Street, Gingee.

Samacheer Kalvi, 10th English Guide, His First Flight.


2. Mobile Galaxy – Smart phones – accessories – Sim Cards – Recharge – Free power banks on mobile purchase – No.1, Toll gate, Trichy

Samacheer Kalvi, 10th English Guide, His First Flight.


J. Write a report of the following events in about 100-120 words.

Question 1.

‘Educational Development Day’ was organized in your school on 15th July. The District Collector was the Chief Guest of the event. As part of the event, many competitions were held and the prizes were distributed to the winners and participants. It was a grand and successful event. Now, as the member of the organizing committee, write a report on the event in about 120 words.

Answer:


Educational Development Day

15th July 2019:

Amin

   St. Thomas Higher Secondary School, Nellai, organised the Educational Development Day on 15th July, 2019 to commemorate the birth anniversary of K. Kamaraj, the former Chief Minister of Tamilnadu. The event was to promote the development of education in Tamil nadu. About 800 students participated in the programme organised by the students and teachers. The event began with the prayer song by the school choir. The Headmaster welcomed the gathering.


The District collector presided over the function. She delivered the presidential address on the importance and development of education. She also unveiled the portrait of Thiru K. Kamaraj in the auditorium. The students and teachers also spoke on the occasion. This was followed by various cultural programme by the junior and senior boys and girls. Mementos were given to the chief guest and the guests of honour. The participation certificates were also given to the students. The assistant Headmaster proposed the vote of thanks. The event came to an end with the National Anthem.



Question 2.

You are the School Pupil Leader. You have been asked to write a report on the Inaugural Ceremony of English Literary Association of your school which was held recently. Write a report on the same in not more than 120 words.

Answer:

Inaugural ceremony of English Literary Association

16th July 2019:

Amin

English Literary Association was inaugurated in the auditorium of T.D.T.A. Higher Secondary School, Christianagaram on 16th June, 2019. The programme began with a prayer song. Prof. Dr. J. Alex, Principal of St. Thomas college of Education was the chief guest. The Headmaster welcomed the gathering. The chief guest delivered the presidential address. He spoke on the importance of English and the need for communicative skills in English. The Senior English teacher proposed the vote of thanks. The programme came to an end with the National Anthem.


Question 3.

You are the Coordinator of the Science Forum of your school. An event had been organized on account of National Science Day for the members of the forum. Now, write a report on the observation of “National Science Day” at your school?

Answer:

National Science Day

17th July 2019:                                                                                                                                                 Amin

National Science Day was celebrated on 28th February 2019 at St. Paul’s Higher Secondary School, Nellai. It was organised by the coordinator of the Science Club. This day is celebrated every year to remember the Indian Scientist. The students of St. Paul’s school organized a special assembly to mark the occasion.

The programme began with an introductiontory speech by the H.M. Students from Std X to XII participated in Quiz, debate and innovative projects. Children disguised themselves as famous scientists from various fields. Certificates were distributed to the winners of various competitions. The main purpose of the programme is to blossom budding scientist.


Grammar

Modals:

A. Complete these sentences using appropriate modals. The clues in the brackets will help you.

1. When I was a child, I …………… climb trees easily but now I can’t. (ability in the past)

2. I ………………. win the singing contest. (determination)

3. You ………………. buy this book. It is worth buying (advice or suggestion)

4. Poongothai ……………….. speak several languages (ability in the present)

5. I swear I ……………….. tell lies again (promise)

6. My father ………………… play badminton in the evening when he was at college (past habit)

7. You …………………. do as I say! (command)

8. ………………… I have another glass of water? (request)

9. Sibi has not practised hard but he ………………….. win the race (possibility)

10. We ……………………. preserve our natural resources (duty)

Answers:

1. could

2. can

3. should

4. can

5. shall not, won’t

6. used to

7. should, must

8. may

9. can

10. ought to


B. Rewrite the following sentences by rectifying the errors in the use of modals.

Question 1.

Would I have your autograph?

Answer:

May, can I have your autograph.


Question 2.

I can be fifteen next April.

Answer:

I shall be fifteen next April.


Question 3.

Take an umbrella. It should rain later.

Answer:

Take an umbrella. It may rain later.


Question 4.

The Magistrate ordered that he might kitchen garden but we don’t do it now. pay the fine.

Answer:

The Magistrate ordered that he should / must pay the fine.


Question 5.

Answer:

Make me a cup of tea, will you?


Question 6.

You may speak politely to others.

Answer:

You must / ought to speak politely to others.


Question 7.

You will get your teeth cleaned at least once a year.

Answer:

You should get your teeth cleaned once a year.


Question 8.

We could grow vegetables in our Kitchen garden but we don’t do it now.

Answer:

We used to grow vegetables in our kitchen garden but we don’t do it now.


Question 9.

Must I get your jacket? The weather is cold.

Answer:

Shall I get your jacket? The weather is cold.


Question 10.

Could the train be on time?

Answer:

Will the train be on time?


C. Read the dialogue and fill in the blanks with suitable modals.

Dad: (1) ……………. we go out for dinner tonight?

Charan: Yes, Dad. We (2) ………………. go to a restaurant where I (3) ………………. have some ice cream.

Dad: OK. Then I (3) ……………… be home by 7 p.m. Mom and you (4) ……………… be ready then.

Charan: Sure, we (4) ……………… My friend told me that there is a magic show nearby, (5) ……………… you please take us there?

Dad: We (6) ……………… not have time to go for the magic show, I suppose. If we have enough time left, we (7) ……………. plan.

Charan: By the way, (8) …………………. we inform our gate keeper about our outing.

Dad: Yes, we (9) ………………….. so that he will be aware we aren’t at home.

Charan: (10) ……………….. I call up Mom and tell her about our plan today?

Dad: You (11) …………………… Otherwise, we might be in trouble when she returns home.

Charan: Hmm… by the time you come home in the evening, we will be waiting for you. Hope you (12) ……………… be late. Bye.

Answers:

1. shall

2. shall, can

3. shall, must / should

4. shall, will

5. may, shall

6. should / must, will

7. shall

8. ought to

9. will, won’t


D. Read the following dialogues and supply appropriate modals.

Samacheer Kalvi, 10th English Guide, His First Flight.

Student: Can we leave our bags in the class during the break?

Teacher: Yes, You (1) ……………. but arrange them neatly

Passenger: My child is 6 years old. Do I have to buy him a ticket?

Conductor: Yes, You (2) ………….. It costs half of the price of an adult ticket.

Vani: Can we go for coffee after the meeting?

Yoga: No, (3) ……………. I have to go home.

Salesman: When (4) …………….. I receive my order?

Customer: I (5) ………………. assure you sir, the order will be delivered tomorrow.

Neela: Do you think, I should write about my education background in the resume?

Preethi: Yes, you (6) ………………. You (7) …………… get a better job.

Answers:

1. may

2. must

3. must

4. I can’t / shan’t

5. will

6. should / must

7. may


E. Here are a few sentences already done for you. The clues given would be helpful to make more sentences on your own.

1. I would suggest that you take the Uzhavan Express to Thanjavur from chennai.

2. You will be more if you could book 3 tier A/C

3. You could enjoy ……………………..

4. You should visit ……………………..

5. You mustn’t miss …………………….

6. You can buy the ……………………

7. …………………….

8. …………………….

9. …………………….

10. …………………….

Answers:

3. the journey if you would travel by train.

4. all important places.

5. visiting the places around Thanjavur.

6. the unique products of Thanjavur.

7. Art plates could be presented to your friends and relatives.

8. Paintings can be used to decorate the walls at home.

9. Bronze statues and dancing dolls will be identified with Thanjavur.

10. Poondi church can attract the tourists for its miracles. Manora Fort Pattukkottai can remain as a historical monument.


Active and Passive:

F. Change the following sentences to the other voice.


Question 1.

The manager appointed many office assistants?

Answer:

Many office assistants were appointed by the manager.


Question 2.

You are making a cake now?

Answer:

A cake is being made by you now.


Question 3.

This portrait was painted by my grand mother?

Answer:

My grandmother painted that portrait.


Question 4.

Malini had bought a colourful hat for her daughter?

Answer:

A colourful hat had been bought by Malini for her daughter.


Question 5.

They have asked me to pay the fine?

Answer:

I have been asked to pay the fine by them.


Question 6.

The militants were being taken to prison by the police?

Answer:

The police were taking the militants to the prison.


Question 7.

His behaviour vexes me?

Answer:

I am vexed by his behaviour.


Question 8.

Rosy will solve the problem?

Answer:

The problem will be solved by Rosy.


Question 9.

Our army has defeated the enemy?

Answer:

The enemy has been defeated by our army.


Question 10.

The salesman answered all the questions patiently?

Answer:

All the questions were answered patiently by the salesman.


G. Change the following into passive voice.

Question 1.

Please call me at once?

Answer:

You are requested to call me at once.


Question 2.

How did you cross the river?

Answer:

How was the river crossed by you?


Question 3.

No one is borrowing the novels from the library?

Answer:

The novels are not being borrowed from the library.


Question 4.

Will you help me?

Answer:

Will I be helped by you?


Question 5.

Go for a jog early in the morning?

Answer:

You are advised to go for a jog early in the morning.


Question 6.

Why have you left your brother at home?

Answer:

Why has your brother been left at home by you?


Question 7.

Nobody should violate the rules?

Answer:

The rules should not be violated.


Question 8.

Some one has to initiate it immediately?

Answer:

It has to be initiated immediately.


Question 9.

Have you invited Raman for the party?

Answer:

Has Raman been invited for the party? (or) Has Raman been invited for the party by you?


Question 10.

Please, do not walk on the grass?

Answer:

You are requested not to walk on the grass.


Question 11.

Cross the busy road carefully?

Answer:

You are advised to cross the busy road carefully (or) Let the busy roads be crossed carefully.


Question 12.

When will you book the tickets to Bengaluru?

Answer:

When will the tickets be booked to Bengaluru? (or) When will the tickets be booked to Bengaluru, by you?


H. In the following sentences the verbs have two objects namely Direct and Indirect objects. Change each of the following sentences into two passives using direct object as the subject in one and indirect in the other.


Question 1.

John gave a bar of chocolate to Jill.

(a) Jill was given ……………………

(b) A bar of chocolate was given …………………..


Question 2.

Pragathi lent a pencil to Keerthana.

(a) ………………………

(b) ……………………..


Question 3.

Sudha told the truth to her friend.

(a) …………………….

(b) …………………….


Question 4.

They offered the job to venkat.

(a) ……………………..

(b) ……………………..


Question 5.

The boss showed the new computer to Kaviya.

(a) ……………………..

(b) ……………………..

Answers:

1. (a) a bar of chocolate by John.

(b) to Jill by John.

2. (a) Keerthana was lent by a pencil by pragathi.

(b) A pencil was lent to keerthana by pragathi.

3. (a) The truth was told to her friend by sudha.

(b) Her friend was told the truth by sudha.

4. (a) A job was offered to venkat by them.

(b) Venkat was offered the job by them.

5. (a) The new computer was shown to kaviya by the boss.

(b) Kaviya was shown the new computer by the boss.


I. Rewrite the following passage in passive voice.

A few days ago, someone stole Ambrose’s motorbike. Ambrose had left it outside his house. He reported the theft to the police. The police told him that they would try to find his motorbike. This morning, they found his motorbike. The police called Ambrose to the police station. The thieves had painted it and then sold it to someone else. The new owner had parked the motorbike outside a mall when the police found it. After an enquiry, the police arrested the thieves.

Answer. 

Ambrose’s motorbike was stolen a few days ago. It had been left outside his house by Ambrose. The theft was reported to the police by him. He was told by the police that they would try to find his motorbike. Ambrose was called (by the police) to the police station. It had been painted by the thieves and then it was sold to someone else. The motorbike had been parked outside the mall by the new owner and it was found by the police. The thieves were arrested by the police, after an enquiry.


J. Write a recipe of your favourite dish in passive voice. Remember to list out the ingredients of the dish you have chosen and their quantity. Use simple present tense to write your recipe.

Ingredients:

Mangoes – 3

Chilly powder – 3 spoons

Salt – 2 spoons

Asafoetida – 1 spoon

Oil – 3 tea spoonfuls


Three mangoes are washed and dried. They are chopped into small pieces and dried. Then the salt is added along with a little asafoetida. Chilly powder is also added to it. The ingredients are mixed well and kept in the sunlight for a day.

2 or 3 spoonfuls of oil is poured in the frying pan. Oil is heated and mustard is added and fried. The heated oil is added to the ingredients. It must be kept in the sunlight for one more day. Now the mango pickle is ready.


K. Write a report of an event held at your school using passive voice. Use simple past tense to narrate the event.

“A Report of an event held in our school”


Once a cultural programme was organised by the teachers to entertain the school children on children’s day. It was performed by the teachers through a typical gypsy dance. They were all dressed up in the gypsy costumes. A sheer make up was done by an expert teacher. They were called to the stage by an announcement.


This was watched by a dog in the school. They looked like strangers and it was assumed by the dog. The dog started to bark at the participants. One of the teachers was chased by the dog. She ran for help and her tin was dropped. All the children were given a great surprise. And it was an interesting event given by the teachers on that day. Nobody could control their laughter besides their fear.