Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 10th English Guide Pdf Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

10th English Guide The Night the Ghost Got in InText Questions and Answers

Question (a)

Where was the author when he heard the noise?

Answer:

The author was in the bath-tub, when he heard the noise.


Question (b)

What did the narrator think the unusual sound was?

Answer:

At first, he thought it was a burglar. Then he felt it was a ghost.

 

Question (c)

What were the various sounds the brothers heard when they went downstairs?

Answer:

They heard the steps of someone and the circling of steps.

 

Question (d)

Who were the narrator’s neighbours ?

Answer:

Mr. Bodwell and his wife were the narrator’s neighbours.

 

Question (e)

How did the Bodwells react, when a shoe was thrown into their house?

Answer:

The Bodwell hysterically shouted that they would sell the house.

 

Question (f)

What did the Bodwells think when they heard the mother shout?

Answer:

The Bodwells thought that there was a burglar in their house.


Question (g)

What was the grandfather wearing?

Answer:

The grandfather was wearing a long flannel nightgown, over long woollen pants, a cap and leather jacket.

 

Question (h)

What conclusions did grandfather jump to when he saw the cops?

Answer:

When the grandfather saw the cops he jumped into the conclusions that they were the deserters from General Meade's army.

 

Question (i)

Were the policemen willing to leave the house?

Answer:

No, the policemen were not willing to leave the house.

 

Question (j)

What made the reporter gaze at the author?

Answer:

The reporter considered the author as if he were a slot machine into which he had dropped a coin without results. So he gazed at the author.


10th English Guide The Night the Ghost Got in Textbook Questions and Answers

A. Answer the following questions in a sentence or two.

Question 1.

Why was the narrator sorry to have paid attention to the footsteps?

Answer:

The narrator was sorry, because his imagination of considering his grandfather as a ghost created a lot of misunderstanding.

 

Question 2.

Why did Herman and the author slam the doors?

Answer:

They heard the footsteps coming towards them. They were afraid. So they slammed the door.

 

Question 3.

What woke up the mother?

Answer:

The slamming of the doors woke up the mother.

 

Question 4.

What do you understand by the mother’s act of throwing the shoe?

Answer:

The mother was a highly excited woman. She could not control her emotions. She wanted to call the police. So, she threw a shoe at her neighbour’s window.

 

Question 5.

Why do you think Mrs. Bodwell wanted to sell the house?

Answer:

Mrs. Bodwell wanted to sell the house because she wanted to go back to Peoria.

 

Question 6.

How did the cops manage to enter the locked house?

Answer:

The cops managed to enter into the locked house by breaking the glass of the front door.

 

Question 7.

Why were the policeman prevented from entering grandfather’s room?

Answer:

The narrator did not like the policemen to enter grandfather’s room. So they were prevented for entering there.

 

Question 8.

Who used the zither and how?

Answer:

The pet guinea dog in the house used the Zither to sleep on.

 

Question 9.

Mention the events that the grandfather imagined?

Answer:

Grandfather thought that the cops were General’s Meade’s men. He thought that they were beginning to retreat and even deserters.

 

B. Answer the following questions in about 100-150 words.

Question 1.

Describe the funny incidents that caused the confusion in the house.

Answer:

Introduction:

James Grover Thurber was an American cartoonist. He is the best known for his cartoon and short stories. The extracts of this lesson are from his auto-biography.

 

A strange sound:

The incident took place in the author’s house. It was about a quarter past one O’ clock in the morning. The author came out of the bath. He heard the foot steps of someone. He was scared. He thought it was a burglar or a ghost. So, he went to his brother Herman’s room. He woke up his brother.

 

Call for the police:

Both of them heard the noise and were afraid. They went to the back staircase to listen to the footsteps. Their mother woke up on hearing the sound. She believed that there were burglars in the house. She threw a shoe at her neighbours door to seek help. Mr. Boldwell called the police.

 

Entry of the police:

The policemen arrived with some reporters. They searched all over, but they found nothing. Then they rushed to attic. The narrator’s grandfather thought that the cops were deserters, so he grabbed the gun and started shooting at them. The policemen left their house.

 

Secret behind the chaos:

The policemen were full of confusion. Next morning, grandfather told that he came to the dining room for water, the previous night.

 

Conclusion:

It finally becomes clear that it was the narrator’s mistake. Their imagination rewarded them a sleep less night of disorderly activities.

 

(OR)

 

Title: The night the Ghost got in

Poet: James Grover Thurber

Character: No ghosts are ever seen

 

The author came out of the bath. He heard the foot steps of some one. He wokeup his brother Herman. Both of them heard the noise and were afraid. Their mother wokeup on hearing the sound. She believed that there were burglars in the house. She threw a shoe at her neighbours door The policemen arrived with reporters.

 

They searched all over the house, but found nothing. Then they rushed to attic. The narrator’s grandfather thought that the cops were deserters, so he started shooting at them. The policemen left their house. Finally, they came to know it was the grandfather who came to the dining room to drink water.

 

(OR)

 

1. The narrator came out of birth

2. He heard the footsteps of someone

3. He woke up his brother Herman

4. He and his brother slammed the door

5. The sound of the door woke up their mother

6. She threw a shoe at her neighbour’s door for help.

7. She called the police

8. The corps came and searched the house.

9. But they found nothing.

10. Only Grandfather had gone to the dining room to drink water.

 

Question 2.

Narrate the extensive search operation made by the policemen in the house.

Answer:

Introduction:

James Grover Thurber was an American cartoonist, story writer, journalist, etc. The story “The Night the ghost got in” is extracted from his auto-bio-graphy.

 

Unusual things:

The incident took place in the narrator’s house. He heard a strange sound as he took a bath. He heard footsteps circling the dining room table. He thought that it was a burglar or ghost. He rushed to his brother's room. They both looked down. There were none but they heard footsteps.

 

Arrival of Police:

The brothers slammed the doors. The mother woke up. She called the police by throwing a shoe into the neighbours house. The neighbour called the police. The police arrived. They broke open the door. They ransacked the floor. They gleaned flash lights. They told me that there were none. The police returned home empty handed.

 

Screen behind the confusion:

The next morning the grandfather of the narrator told that he only came to the dinning room for water. Then only the narrator tamed to know all the confusions.

 

Conclusion:

The narrator realised that it was his mistake. The imagination of thinking of his grandfather as a ghost created a lot of confusion in the house.

 

Paragraph for average students:

The policeman arrived at the narrator’s house shortly. They began to bang at the door. When nobody came out they broke into the house. They searched downstairs and upwards. They pulled the drawers and furniture. They ransacked the floor, pulled beds away from the walls and tore the clothes off the hooks in the closets.

They pulled the suitcases and boxes of the shelves. They messed up everything. Then they heard some crealdng in the attic. They went to the attic. Their grandfather thought that they were deserters from the army. So he began to shoot at them. Later he went back to bed. The cops were not ready to leave the house unless they caught some one. At last they left the place.

 

(OR)

 

1. The Police reached the narrator’s house.

2. They banged at the door

3. They broke into the house.

4. They searched downstairs and upstairs

5. They pulled the drawers in furniture

6. They tore the clothes

7. They messed up everything.

8. They heard the creáking in the attic.

9. So he began to shoot at them.

10. The cops were not Willing to leave the house.

11. Lastly, they left the house.

 

Vocabulary:

C. Look at the following expressions from the text. With the help of your teacher rewrite them in standard English. One has been done for you.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

Answer:

 

1. 'Musta got away - whatt'd he like?

Must got away What was he like?

2. Look here, Joe

Look here, Joe, 

3. 'No, sign O' nothing'

No sign of nothing

4. 'Back t' the lines ye goodaam'

Back to the lines you good Sam. 

5. 'What was the idee of all them cops tarryhootin' round the house last night.'

What was the ides of all the cops carry shooting round the house last night. 

 

D. Complete the given tabular column with the suitable plural forms.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

Answer:

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

Listening:

E. Listen to the story and answer the following.

Question 1.

The rich man was from ……………….

(a) Nagaland

(b) Thailand

(c) Finland

Answer:

(b) Thailand

 

Question 2.

Where did Chulong catch the bird?

Answer:

Chulong caught the bird in a garden.

 

Question 3.

Why did Chulong catch the bird?

Answer:

Chulong caught the bird to make money. He can sell it for a big amount.

 

Question 4.

What will happen to the bird in imprisonment?

Answer:

The bird will lose its beauty and its sweet voice.

 

Question 5.

What did the bird suggest Chulong, in exchange for its freedom?

Answer:

The bird suggested Chulong to teach him three simple but useful rules in exchange for its freedom.

 

Question 6.

Does Chulong want to earn money honestly?

Answer:

No, Chulong doesn’t want to earn money honestly.

 

Question 7.

What were Chulong’s plans for the bird?

Answer:

Chulong’s plans were to kill the bird and eat its meat.

 

Question 8.

Who is wise according to you?

Answer:

According to me, the bird is wise.

 

Question 9.

Was the bird a crow?

Answer:

No, the bird was not a crow.

 

Question 10.

What are the three rules given by the bird?

Answer:

1. Never believe everything others say.

2. Never be sad about something you do not have.

3. Never throw away what you have in your hand.

 

Speaking:

F. Quiz: Who am I ?

Let us play this game Sample Questions to ask. Answer must be ‘yes’ or ‘no’ only.

Question 1.

Are you a male (female)?

Answer:

Yes

Question 2.

Are you a famous personality?

Answer:

No

 

Question 3.

Are you a dancer?

Answer:

No

 

Question 4.

Are you an actor?

Answer:

Yes

 

Question 5.

Are you a historical figure?

Answer:

No

 

Question 6.

Are you young (old)?

Answer:

No


Question 7.

Are you alive now?

Answer:

Yes

 

Question 8.

Does you name begin with C?

Answer:

Yes

 

Question 9.

Is your father a teacher?

Answer:

Yes

 

Question 10.

Is your mother a nurse?

Answer:

No

 

Question 11.

Is she rich?

Answer:

Yes

 

Question 12.

Is he poor?

Answer:

No

 

Question 13.

Do you like Quiz?

Answer:

No

 

Question 14.

Do you speak English fluently?

Answer:

Yes / No

 

Question 15.

Do you go to the gym daily?

Answer:

Yes / No

 

Question 16.

Are you an orator?

Answer:

Yes / No

 

Question 17.

Are you a singer?

Answer:

Yes / No

 

Question 18.

Do you drive a car?

Answer:

Yes / No

 

Question 19.

Do you swim in the pool?

Answer:

Yes / No

 

Question 20.

Do you go to cinema?

Answer:

Yes / No

 

G. Use this passage to play the game. You can collect information on other famous personalities and play too.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in 

Charlie Chaplin was born on April 16, 1889, in London England. His birth name was Charles Spencer Chaplin, though he had many nicknames growing up such as Charlie, Charlot, and The Little Tramp.

His father, Charles Chaplin, and his mother, Hannah Chaplin, were inducted into the music hall of fame, leading the way to his exposure even as a young boy. His first onstage moment was when he was 5 years old; he sang a song that was intended to be sung by his own mother; she had become ill at the time of the performance, so little Charlie Chaplin stood instead and performed for his mother.

Charlie Chaplin came to the United States in 1910, at the age of 21. He was brought to New York, which was known to be a great place to start out for anyone trying to become a professional actor. Two years later, in 1913, Chaplin signed his very first contract at Keystone and it was no time before he headed to Hollywood.

His first movie premiered in 1914, “Making a Living,” and went on to make over 35 movies total in that year alone. Charlie Chaplin grew to become one of the most popular and successful actors of all time. The moment that really kicked off his long career was in 1921 when he starred in, and produced, his first full length film called “The Kid.” From then on, most people all over the world knew Charlie Chaplin and loved his movies. He had a great career and life, dying on December 25, 1977, in Vevey, Switzerland. He had apparently died of natural causes in his sleep from old age.

Sample Questions:

1. Was Charlie born in India?

2. Do you know his birth name?

3. Do you know his nick names?

4. Did Charlie Chaplin come to Russia in 1910?

5. Did Chaplin sign his first contract at keystone ¡n 1913?

6. Was the film ‘The Kid’ produced by Charlie Chaplin?

7. Did people love his movies?

8. Did his first movie premier in 1915?

9. Had he a great career and life?

10. Did he die in his young age?

 

Reading:

H. Read the incident again and answer the following questions.

The tie that does not bind

“Oh, so you’re going abroad? Can you bring me back …..?” I’ve been asked to bring back a vaccine for a course. Once I searched the suburbs of Paris for two days for a special brand of ceramic paint. Having spent a lot of money for Cartier lighter refills, I had them confiscated at the airport just before boarding because the gas might be dangerous in the air.

Now, two months before a trip, I stop talking to people so they won’t suspect I’m about to travel. But someone always catches me.” I’ve heard you’re going to New York, and I want you to get something for me. It’s just a little thing you can find anywhere. I don’t know exactly how much

it costs, but it shouldn’t be much. We’ll settle up when you get back”.

What Gilson asked me to buy was, in fact a little thing: a tie. But not just any tie. He wanted a tie with a small embroidered G. Any colour would do, as long as it had his initial. Look , this is a special flight, I explained. We are only staying Saturday through Tuesday. On the day we arrived

I didn’t have time to think about the tie, but strolling around on Sunday I did see ties bearing various letters in more than one shop window. They were cheap, just a dollar, but all the shops were closed.

On Monday, lunch lasted the whole afternoon. Then it was Tuesday morning, time to leave. It was only when I saw our airport bus waiting outside the hotel that I remembered the tie.

I told the group to go on. I would get a taxi to the airport. And so I went in search of a nearby shop where I had seen ties.

But I couldn’t find it. I walked further down the street – one, two, three blocks – all in vain. Back at the hotel, a bit anxious now, I took my suitcase, got a taxi and asked the driver to rush to the street where I had seen them.

The driver stopped at each shop we passed so I could look from the window. The stores had all sorts of ties, but not the kind I was looking for.

When I finally thought I had located the right shop, I decided to go in and check. The driver refused to wait. Parking was prohibited, he said. I promised to double the fare, jumped out and ran into the shop. Was I going to miss the plane just for a damned tie?

The salesman was unbearably slow. When I realized that the smallest change I had was a ten dollar note, I grabbed ten ties of different colours so I wouldn’t have to wait for change. I rushed out with the ties in a paper bag.

On the street I looked around. The taxi had vanished, taking my suitcase. What is more, I was going to miss the plane.

I ran to the corner, and hope flared up again: the taxi was waiting in the next street. Quick to the airport! As I settled down inside the taxi. I sighed with relief. Gilson was going to have enough initialised ties to last him a lifetime.

When I reached the airport, I paid the taxi driver the double fare and grabbed my suitcase. Panting, I boarded the plane under the reproachful gaze of the other passengers, all primly seated with their seat belts fastened. Ready to take off. Departure had been delayed because of me.

“At least I hope you found your tie”, said one who knew the story. “I did”, I answered triumphantly. After making myself comfortable, I reached for the paper bag to show the ties. I had left it behind; in the taxi.

Question 1.

What was the writer always asked to do whenever he planned to go abroad?

Answer:

The author was to buy something from abroad.

 

Question 2.

What did Gilson want the writer to bring for him?

Answer:

Gilson wanted the writer to bring a tie with a small embroidered G.

 

Question 3.

When did the writer remember the fact that he had to buy something for Mr.Gilson?

Answer:

The writer remembered it when he saw their airport bus waiting out-sick the hotel.

 

Question 4.

Why were the other passengers in the flight gazing at the writer?

Answer:

The other passengers in the flight were gazing at the writer because b delayed because of him.

 

Question 5.

What is the humour element in the above incident?

Answer:

The humour element in the above incident is that the writer had left the paper bag containing the ties in the taxi.

 

I. Suggesting titles:

Title summarises the story. Each paragraph is a part of the story. Look at the following expressions and find out the paragraphs that best suit these expressions.

1. Oh, No! But it happens – Paragraph 1

2. Don’t let out your travelling dates – Paragraph 2

3. Anyway people will be happy – Paragraph 3

4. Search begins – Paragraph 4

5. Things are not that easy – Paragraph 5

6. Hurry invites worry – Paragraph 6

 

J. Look at the following situations the writer was in. He could have avoided the situation and saved himself. Glance through the write up again and comment on what the writer should have done in the following situations.

1. Gilson asked the writer to bring a tie?

Having accepted to bring a tie. The writer should have completed his shopping in time to procure it. He could have avoided his last minute purchase.

 

2. On the day of arrival, the writer had no time to think about the tie?

The next day he saw the ties bearing various letters. But the shop were closed, the day being Sunday. He should have tried on Monday.

 

3. The writer remembered about the tie when the bus was leaving for the airport.

The writer should not have risked to go for buying a tie at the eleventh hour. He could have ignored it for want of time and convenience.

 

4. The writer walked down in search of the shop.

It was unwise to go in search of the shop when it was time for him to report at the airport.

 

5. The writer rushed out with the tie in a paper bag.

He had to buy ten ties instead of one. He could have avoided the tension of rushing out to the airport and pay double to the taxi.

 

K. State whether the following statements are true or false.

1. The narrator searched for three days to buy ceramic paint. (False)

2. The author was going to New York. (True)

3. Gilson asked the narrator to buy a tie. (True)

4. The taxi driver took away the narrator’s suitcase. (False)

5. Departure was delayed because of the author (False)

6. The author left the ties in the taxi (True)

 

M. Write a speech for your school Literary Association celebration with the given lead.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

Distinguished Chief Guest, respected Headmaster, beloved Teachers, Parents and my dear Students. Good evening to each one who has gathered here on this auspicious occasion. I stand before you with extreme pleasure on behalf of English Literary Association of St. Loyola school. First of all, I would like to express my deep gratitude to you all for selecting me as the President of ELA.

It has been a very prestigious Association in our school since its inception. It has been functioning well during the last ten years focusing on the improvement of reading, writing, speaking and listening skills of the students in our school.

Our vision is to make St. Loyola school a full fledged school where each student will converse and communicate in English effectively and easily. We know that it is a Hillarian task but we still aspire and labour for it. A Chinese proverb says, “If you are planning for a year, sow corn, if you are planning for a decade, plant trees and if you are planning for a lifetime, educate people!

The ELA has been conducting various activities and competitions to improve the language skills of the students. The ELA in our school has constituted an executive committee with our english teacher as in charge, a President, a vice president and a secretary.

We are planning to conduct a number of activities and competitions throughout the year to improve the study skills and language skills of the students. This year we conduct an English week and every student will get an opportunity to participate and bring forth their talents and potentials.

Before I conclude, I wish to extend my heartfelt gratitude to the management, our Head master, teachers and students for their involvement to make the programme a grand success. I thank you one and all.

Grammar:

A. Nagarjan and Dhanalakshmi want to buy a new house. They have a come to see a house for sale. Complete the conversation below by adding a, an or the.

Nagarjan: Well, here we are, No.8, Kaveri Street. I think this is (a) …………. house we saw online What do you think of (b) …………… location?

Dhanalakshmi: It is in (c) ………. nice neighbourhood. And it’s close to the railway station.

Nagarjan: And (d) …………… bus stop is not too far away.

Dhanalakshmi: How many rooms are there?

Nagarjan: There are three rooms, (e) ………… living room, (f) ………… kitchen and (g) …………… balcony.

Dhanalaksmi: There is (h) ………… lawn behind the house, right?

Nagarjan: That’s right (i) ………… lawn is actually quite large. Did you see any photos of (j) ………… living room, online? What does it look like?

Dhanalakshmi: (k) …………. living room looks great. It looks bright and airy. It has (l) ………. nice view of (m) ……….. hills. But the kitchen looks (n) ……….. little small.

Nagarjan: And I remember you said there isn’t (o) …….. store room, right?

Dhanalakshmi: No, but there is (p) …………. attic, where we can store things.

Nagarjan: I hope this house is (q) ……………. better option.

Dhanalakshmi: Let’s wait for (r) ………….. real estate agent. She said, she would be here at 3 o’ clock.

Nagarajan : Look there she is!

Answers:

(a) the, (b) the, (c) a, (d) the, (e) a, (f) a, (g) a, (h) a, (i) the, (j) the, (k) The, (l) a, (m) The, (n) the, (o) a, (p) a, (q) an, (r) a, (s) the

 

B. Few articles are missing in the given passage. Edit the passage given below by adding suitable articles wherever necessary.

My neighbourhood is ……….. very interesting place. My house is located in ………. apartment building. downtown near many stores and offices. There is ………… small supermarket across street, where my family likes to go shopping. There is also ……….. post office and a bank near our home.

In our neighbourhood there is ………. small, Green Park where my friends and I like to play on weekends and holidays. There is …….. small pond near the park and there are many ducks in ……… park. We always have ……… great time. In addition there is ……….. elementary school close to our home where my little brother studies in third grade. There are so many things to see and do in my neighbourhood that’s why I like it. It’s really ……….. great place.

Answer:

My neighbourhood is a very interesting place. My house is located in an apartment building downtown near many stores and offices. There is a small supermarket across street, where my family likes to go shopping. There ¡s also a post office and a bank near our home.

In our neighbourhood there LS small, Green Park where my friends and I like to play on weekends and holidays. There is a small pond near the park and there are many ducks in the park. We always have a great time. In addition there is an elementary school close to our home where my little brother studies in third grade. There are so many things to see and do in my neighbourhood that’s why I like it. It’s really a great place.

 

C. Refer to the dictionary to find out the meaning of the following prepositions and match them with the correct meaning.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 2 The Night the Ghost Got in

D. Fill in the blanks by choosing the most appropriate prepositional phrase from the given options.

Question 1.

Everything falls to the ground …………….. earth’s gravitational pull.

(a) in addition to

(b) because of

(c) cause of

Answer:

(b) because of

 

Question 2.

The trial was conducted …………….. the procedure of law.

(a) in accordance with

(b) due to

(c) despite of

Answer:

(a) in accordance with

 

Question 3.

There ¡s a temple right ……………… my house.

(a) in back of

(b) apart from

(c) in front of

Answer:

(c) in front of

 

Question 4.

As a ……………. of his hard work, he achieved the target.

(a) instead of

(b) result of

(c) apart from

Answer:

(b) result of

 

Question 5.

Failure is often the ……………. negligence.

(a) effect of

(b) consequence of

(c) reason of

Answer:

(b) consequence of

 

Question 6.

Children are given toys …………….. sweets on Qiildren’s day.

(a) on top of

(b) In addition to

(c) due to

Answer:

(b) In addition to

 

Question 7.

The parents must be informed ……………. any indiscipline conduct of their wards.

(a) because of

(b) in case of

(c) in spite of

Answer:

(b) in case of

 

Question 8.

He didn’t turn up ……………. his busy schedule.

(a) consequence of

(b) due to

(c) except for

Answer:

(b) due to

 

Question 9.

Global warming is …………….. the green house emission.

(a) an effect of

(b) in spite of

(c) in addition to

Answer:

(a) an effect of

 

Question 10.

……………… several warnings, he continued to swim.

(a) due to

(b) in spite of

(c) because of

Answer:

(b) In spite of

 

E. Edit the following passage by replacing the underlined incorrect words with correct prepositional phrases.

Question 1.

Janu is studying in Class X. In the event of the teachers ………………

Answer:

According to

 

Question 2.

She is a disciplined student. In addition to her poverty, she …………….

Answer:

In Spite of

 

Question 3.

is always neat. Many students like her in case of ……………..

Answer:

because of

 

Question 4.

her simplicity. According to her studies, she also ………………

Answer:

In addition to

 

Question 5.

participates in sports. She gets on with everyone in case of ………………

Answer:

regardless of

 

Question 6.

age and gender in the school. In opposition to taking leave, she ensures ………………

Answer:

In the event of

 

Question 7.

that she completes the work given before she goes to school the next day.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES


2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019


HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020


SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!


Popular Posts