Different Ecosystem Class 8th Biology AP Board Solution

Class 8th Biology AP Board Solution

Improve Your Learning
Question 1.

Define an ecosystem. Explain it with a suitable example.


Answer:

i. An ecosystem is a system which consists of abiotic (non-living) things and biotic (living) species in a specific environment.


ii. Non-living things include water, air, sunlight, soil, etc., and living things include plants and animals.


iii. Living things cannot live without non-living things.


iv. Hence, in an ecosystem, there is an interaction between living and non-living things and also among the living things.


v. Forest, grassland, pond, and desert are some examples of ecosystems.




Question 2.

Explain how the diversity of living organisms helps in enriching any ecosystem. (


Answer:

i. The existence of the ecosystem depends on the survival of the organisms in an ecosystem.


ii. All the organisms require energy for their growth, development and to reproduce.


iii. They get energy from the food they eat. In any ecosystem plants are producers, they make food with the help of sunlight.


iv. Some animals eat plants such as goat deer, horse, zebra and some animals eat other animals such as tiger eats zebra or deer.


v. Microorganisms such as bacteria and fungi feed on a dead and decaying matter which helps in recycling of nutrients in the ecosystem. In this way, the diversity of organisms enrich the ecosystem.




Question 3.

What happens when two animals having similar habits share one ecosystem?


Answer:

Let’s take an example of two animals similar in habits, deer, and zebra both are plants eating animals. They eat plants of similar kinds. Therefore, they compete for the same food and space. There is a struggle for existence. The stronger survives and weaker eliminated from the ecosystem.



Question 4.

What is the difference between habitat and ecosystem?


Answer:



Question 5.

Who am I?

● I am the base of the food chain. ........……………

● I depend on plants for food. ...............……………

● I break down the remains of dead plants and animals. …………….


Answer:

● Producers.


Producers are the organisms which make food in presence of light. For examples, green plants, algae, phytoplankton.


● Consumers.


Consumers are the animals which depend on plants for food. For examples, deer, cow, zebra.


● Decomposers.


Decomposers are the microorganisms which feed on dead plants and animals. For examples, bacteria, and fungi.



Question 6.

Which of the following is a producer? and why?

(a) fox (b) fungus (c) chicken (d) grass


Answer:

(d) Grass.


Grasses are green plants which synthesize food (carbohydrate) in presence of sun light in the process of photosynthesis. That’s why grass is called producers.




Question 7.

What do you understand by food web? Describe your own food web with the help of a diagrammatic representation.


Answer:

i. In an ecosystem, many food chains operates at a given time. These food chains are connected themselves.


ii. Interconnection of food chains is called food web.


iii. In a given diagram, there are four food chains are in operation.


iv. These food chains are interconnected at making a food web.




Question 8.

An ecosystem that had mice. What happens if more cats were added to it?


Answer:

i. Cats feed on mice. If cat population increases then, the mice population would significantly decrease, especially if the cats were themselves at the top of the food chain.


ii. There will be no balance between predator (cat) and prey (mice).


iii. Therefore, food chain may not operate properly.



Question 9.

List out producers (Plants, Bushes, and Trees). Consumers (herbivores and carnivores) and Decomposers that you observed in your agriculture field or school garden.


Answer:


Decomposers are bacteria and fungi. Bacteria we can’t see by our eyes. Only some fungi variety can be seen.



Question 10.

In grassland ecosystem, rabbit eats only plants. They eat plants faster than the plants can grow back. What must happen to bring the ecosystem into balance?


Answer:


In a given food chain in a grassland ecosystem, rabbit feed on plants faster that the growth of plants. To bring this ecosystem into balance more carnivores such as fox, hawks are needed to control the population of rabbit?



Question 11.

Plant, tiger, rabbit, fox, hawk

Did you find any connection among the above list of things? If we remove Rabbit from the list what will happen?


Answer:

Plant, tiger, rabbit, fox, hawk is the part of food chain and food web.



i. Rabbit eats grass (herbivores).


ii. If the rabbit is removed from the given food web, the grass population will increase enormously in absence of herbivore.


iii. The population of fox, tiger, and hawk will decrease in absence of their food (rabbit).


iv. Therefore, an imbalance will be created in a given ecosystem.



Question 12.

What do you understand by inter-dependency of animals and plants? How do you appreciate?


Answer:

i. Interdependence is the dependence of two or more living things on each other.


ii. There are different ways that animals and plants are interdependent in an ecosystem.


iii. They depend on each other for their basic needs such as food, protection, shelter, and reproduction.


iv. Plants provide food to animals and humans, who cannot make their own foods like plants do.


v. Plants and trees also provide shelter and protection for different animals like birds, squirrels and insects.


vi. For examples birds also build nest high up in trees away from predators.


vii. Similarly, plants also benefit from animals in that animal can aid in seed dispersal ensuring the survival of plants in other regions of an ecosystem.


viii. Bees also help in the pollination of plants in a habitat.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination