Climate Of India Class 10th Social Studies AP Board Solution

Class 10th Social Studies AP Board Solution

Improve Your Learning
Question 1.

Read the following statements and find out they are an example of weather or climate

a) During the last few years, many glaciers have melted in Himalayas

b) During the last few decades, drought in Vidarbha region has increased


Answer:

(a) Climate. Weather is the day-to-day state of the atmosphere and its short-term variation in minutes to weeks. Climate is the weather of a place averaged over a period of time, often 30 years.


(b) Weather.


As due to scanty rainfall the region suffered from drought.



Question 2.

Match the following. Use maps if you cannot locate the places. (There could be multiple correct answers)

a) Trivandrum → is farther from the equator and temperature would be lower in winter

b) Gangtok → is closer to the equator but not close to the seas and has low rainfall

c) Anantapur → is closer to sea, and the climate has a big impact on the seas


Answer:

Trivandrum: is closer to sea, and the climate has a big impact of the seas


Gangtok: is farther from the equator and temperature would be lower in winter


Anantapur: closer to the equator but not close to the seas and has low rainfall




Question 3.

Describe India’s climate controls.


Answer:

The factors that affect the climate is called climatic control.

1. Latitude: the temperature decreases as we move away from the equator. India lies closer to equator especially the southern part of India. Hence this region has a high average temperature.


2. Land water relationship: The coastal regions have moderate temperature due to land and sea breeze.


3. Relief: As we move higher the temperature decreases.


4. Upper atmospheric circulation: the fast-flowing air cools the atmosphere and causes rain from clouds.



Question 4.

Write a short note on factors influencing climatic variations in hilly areas and deserts.


Answer:

As we go higher temperature decreases. So the temperature in hilly regions is comparatively lower than the plain regions.

In deserts, during the daytime, the sand heats up quickly and warm the upper air hence daytime the temperature is high comparative at night.



Question 5.

How are human activities contributing to global warming?


Answer:

When the energy from Sun falls on earth, the same amount of energy gets reflected back into space, but few amounts of the energy are trapped by the atmosphere. This keeps the earth warm and keeping us warm is the most important thing that the atmosphere does. This trapping of energy is called the Greenhouse effect.

since 19th century this cooling and warming process has been occurring rapidly. These rapid changes may lead to catastrophic events. This increase in warming is mostly due to the rise in industries, the smoke and gases released from these industries are increasing the warming events. Hence this current global warming trend is also called as Anthropogenic (caused by Humans) Global warming.



Question 6.

What are the disagreements between ‘developed’ and ‘developing’ countries about AGW?


Answer:

The disagreement is between the developed, industrialized and economically more advanced countries and developing which are not as industrialized.

The disagreement is over the demand that the developed countries want the developing nations to cut down the coal-burning process and other activities that accelerate greenhouses gases. Whereas the developing nations argue that the developed nations became developed by burning these coals at extremes and now when they want to be developed they are being stopped. These nations ask the developed countries to provide some alternatives if not burning coals.



Question 7.

How is climate change causing global warming? Suggest measures to minimize the influence of global warming.


Answer:

Due to the increase in industrialization the warming and cooling of the atmosphere have been very frequent and has affected the climate adversely. This warming has increased the level of water, and the glaciers at the poles are also melting.

Measures:


1. Finding alternative ways of generating energy that does not release harmful greenhouse gases.


2. Not burning fossil fuels.


3. Afforestation: planting of trees and increasing the green spaces.



Question 8.

On an outline map of India, show the following:

(i) Areas recorded with more than 400C annual mean temperature

(ii) Areas recorded with an annual mean temperature less than 100C

(iii) The direction of the south-west monsoon over India.


Answer:



Question 9.

Observe the following climatograph and answer the following questions.



A. Which month received the highest rainfall?

B. Which months experience the highest and the lowest temperature?

C. Why does the maximum amount of rainfall happen between June and October?

D. Why is the temperature high between March and May?

E. Identify relief conditions causing variation in temperature and rainfall.


Answer:

(A) August received 180mm of rainfall.


(B) April has 45-degree temperature, and December has 31-degree temperature.


(C) June is the end of Summer and pre-monsoon showers occur. These are common in Deccan plateau and help in ripening o mangoes. By November low pressure is created in the Bay of Bengal due to this cyclonic depressions appears over the Andaman Sea. Heavy rainfall is derived from this depression in the Coromandel region.


(D) During this month Sun moves between Tropic of cancer and equator. The southern parts of the country are warmer. Heat waves are developed and this further raises the temperature.


(E) Temperature decreases as the height increases. So the hill and the mountainous regions have comparatively low temperature than the plain regions.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination