India’s Foreign Policy Class 9th History & Political Science MHB Solution

India’s Foreign Policy

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. This was the main objective behind establishing the Indian Atomic Energy Commission - A.…
  2. The following is now the objective of all the nations of the world - A. atomic development…
  3. The .......... is an important aspect of India’s foreign policy - A. free economic policy…
  4. India conducted nuclear tests in1974 at - A. Shriharikota B. Thumba C. Pokharan D.…
  5. Explain with reasons whether the following statements are true or false. 1. Pandit Nehru…
  6. Explain the following concepts. 1. India’s Foreign Policy 2. National Interest 3. World…
  7. What is your opinion about the fact that world peace is threatened due to nuclear…
  8. On what principles is India’s foreign policy based? Answer the following questions in…
  9. Who has contributed to improving Sino-Indian relations? Answer the following questions in…
  10. Write the objectives of India’s foreign policy. Answer the following questions in brief.…
  11. Prepare the following concept map.
Project
  1. Find some information about the countries with whom India had trade relations in ancient…

Exercises
Question 1.

Choose the right option and rewrite the sentence.

This was the main objective behind establishing the Indian Atomic Energy Commission -

A. enhance military capacity

B. conduct nuclear tests

C. to stop the proliferation of nuclear weapons

D. production of atomic energy


Answer:


The atomic energy commission was set by the then PM Pt. Jawaharlal Nehru to produce electricity from atomic energy, increase the crop yield & develop Nano technology.

Hence option C is appropriate answer.


Question 2.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The following is now the objective of all the nations of the world -

A. atomic development

B. economic development

C. nuclear test

D. security system


Answer:

The two factors included in national interest of any country are Defense i.e. protection of country’s independence and Economic development to maintain the independence.


Question 3.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The .......... is an important aspect of India’s foreign policy -

A. free economic policy

B. interdependence

C. non-alignment

D. nuclear development


Answer:

The prior objective of foreign policy of India are maintaining friendly relations with other nations and respect the international laws.


Question 4.

Choose the right option and rewrite the sentence.

India conducted nuclear tests in1974 at -

A. Shriharikota

B. Thumba

C. Pokharan

D. Jaitapur


Answer:

India successfully carried out an underground test of an atomic device

at Pokhran in Rajasthan.


Question 5.

Explain with reasons whether the following statements are true or false.

1. Pandit Nehru contributed towards improving Sino-Indian relations.

2. Atal Bihari Vajpayee took lead in improving relations with Pakistan.


Answer:

1. True

Explanation: He followed the policy of non-alignment. He implemented several plans to improve relation and several efforts to sort border dispute.


2. True


Explanation: Atal Bihari Vajpayee tried to establish many dialogues between India and Pakistan but was not successful.



Question 6.

Explain the following concepts.

1. India’s Foreign Policy

2. National Interest

3. World Peace


Answer:

1. The objectives of our foreign policy should be to maintain friendly relations

with other nations and respect international law. Art. 51 among the Directive Principles of State Policy lay down the broad framework for foreign policy. According to which India should safeguard international peace and resolve issues in peaceful way.


2. National interest is considered to be the goal and foreign policy is considered to be the means to achieve it, and goals changes wih time.


3. It means world devoid of wars, aggression and destruction. United Nation is the organisation that protects the world peace.



Question 7.

What is your opinion about the fact that world peace is threatened due to nuclear preparedness.


Answer:

Many countries does their nuclear tests in order to prove their nuclear preparedness to the world. This boost other nations to increase their nuclear capacity. Hence threaten the world peace.



Question 8.

Answer the following questions in brief.

On what principles is India’s foreign policy based?


Answer:

India’s foreign policy is based on maintaining good relations with countries and respecting international laws. It is based on five principles. These Five Principles are: Mutual respect for each other's territorial integrity and sovereignty, ii. Mutual non-aggression, iii. Mutual non-interference, iv. Equality and mutual benefit, and v. Peaceful co-existence.


Question 9.

Answer the following questions in brief.

Who has contributed to improving Sino-Indian relations?


Answer:

Prime Minister Atal Bihari Vajpayee contributed a great deal to improving Sino-India relations.



Question 10.

Answer the following questions in brief.

Write the objectives of India’s foreign policy.


Answer:

1. maintaining Friendly relationship with neighboring countries but not at the stake of country’s security.


2. Protect the unity and integrity of the country.


3. Protect the interests of India’s citizens living in other countries.


4. To establish economic and commercial relations with other countries for achieving economic development of India.



Question 11.

Prepare the following concept map.



Answer:

Factors that affects foreign policies are as follows:


1. Geographical location – As some countries are far some are near and some have long coastline while some are landlocked, hence while framing policies these factors are considered.


2. Political system- there are some boundary regions that gets affected by the policies taken by different countries. Hence taking into account of those regions becomes necessary.


3. Economy- The foreign policies are established on account of economic needs, hence needs to be considered.


4. National Leadership- The prime positions like Prime Minister, President etc play pivotal role in framing these policies.


5. Administrative factors- The embassies in of different nations in each countries are the administrative factors involved in creating these policies.




Project
Question 1.

Find some information about the countries with whom India had trade relations in ancient times.


Answer:

1. India had trade relations with China, Ceylon & Egypt during Indus Valley Civilization, Silver, Animals & Precious stones were Traded. The studies found that there was great trade between Harappa and Mesopotamia. These trades were mainly of barter type


2. Later Vedic period also experienced foreign trade with countries like Babylon.


3. Alexander’s invasion paved the way of trade between India and west asia.


4. Be it maurayan, Gupta, or Sangam age internal and external trade were well organized and were of great source of resources.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!