India’s Defence System Class 9th History & Political Science MHB Solution

India’s Defence System

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. The ............ of India is the Commander-in-Chief of all the Defense Forces. Choose the…
  2. The ................. has the responsibility of protecting the coastline? Choose the right…
  3. The ................. has been established with the purpose of instilling among students…
  4. Explain with reasons whether the following statements are true or false. 1. It is…
  5. The functions of the Rapid Action Force Write short notes.
  6. Human Security Write short notes.
  7. Home Guard Write short notes.
  8. Which of the forces related to India’s security would you like to join? Why? Give your own…
  9. Give your views on the policy: ‘Atoms for Peace’. Give your own opinion about:…
  10. What are the threats to national security? Answer the following questions in brief.…
  11. Write the functions of the Border Security Force. Answer the following questions in brief.…
  12. Do as directed. Complete the table about security forces.
Project
  1. Arrange a Seminar in your school on ‘the Challenges in front of India’s…

Exercises
Question 1.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The ............ of India is the Commander-in-Chief of all the Defense Forces.
A. Prime Minister

B. President

C. Defense Minister

D. Governor


Answer:

The defense forces cannot take any decisions about war or peace without the consent of

the President, because the latter represents the civil power.


Question 2.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The ................. has the responsibility of protecting the coastline?
A. Army

B. Coast Guard

C. Border Security Force

D. Rapid Action Force


Answer:

The Coast Guard has been created to protect India’s oceanic borders.


Question 3.

Choose the right option and rewrite the sentence.

The ................. has been established with the purpose of instilling among students the love of discipline and military training.
A. Border Security Force (BSF)

B. Central Reserve Police Force (CRPF)

C. National Cadet Core (NCC)

D. Rapid Action Force (RAF)


Answer:

1. The National Cadet Corps (NCC) has been established with the purpose of instilling among students the love of discipline and military training.


2. Boy and girl students from schools and colleges can join the NCC


Question 4.

Explain with reasons whether the following statements are true or false.

1. It is necessary to end terrorism to ensure human security.

2.Every nation creates a strong security system for itself.

3. There are no issues of dispute between India and Pakistan.


Answer:

1. True

Explanation: Terrorism threatens normalcy of a region & targets common people and children. It caters terror in the minds of people. So to have a peaceful environment it is necessary to end terrorism.


2. True.


Explanation: To keep itself safe and to ensure safety of the citizens, every nations creates a strong security system.


3. False


Explanation: There are several issues between the two nations like Kashmir issue, disputes over river water sharing, the problem of infiltrations, dispute over the border, etc.



Question 5.

Write short notes.

The functions of the Rapid Action Force


Answer:

The rapid action Force brings people’s lives to normalcy by moving in quickly in incidents of threat to National Security such as bomb blasts or riots.



Question 6.

Write short notes.

Human Security


Answer:

National security is not just limited to providing security to nations but to also protect the citizens of the nation, because security is at the end just for people. Hence, human security refers to human-centric thinking.

Human security also expands to the idea of creating a conducive environment for everyone to live a respectful life, by overcoming poverty, illiteracy backwardness etc.



Question 7.

Write short notes.

Home Guard


Answer:

It is an organisation that was established for the willing full citizens be it man or woman between 20 – 35 years of age to join and assists in the defense of the nation.


The following work has been assigned to them:


Maintain public security, supply of milk, water and other essential services during riots or strikes, to regulate traffic, to help people at the time of natural disasters like floods, earthquakes, etc.



Question 8.

Give your own opinion about:

Which of the forces related to India’s security would you like to join? Why?


Answer:

All the three wings of defense force are pivotal for protection of the nation’s security. Indian Army is the seventh largest army in the world.



Question 9.

Give your own opinion about:

Give your views on the policy:

‘Atoms for Peace’.


Answer:

Atoms for Peace was a program run by US to supply information and equipment’s in schools, hospitals etc. within USA and throughout the world.

The ideology behind the clause was to create an Agency or treaty that to promote, safe, secure and peaceful nuclear technology.



Question 10.

Answer the following questions in brief.

What are the threats to national security?


Answer:

The threats to the national security are:

a. Terrorism: It is the biggest threat to a nation because the main victim of terrorism are the common people and the children


b. Naxalism: It is an internal threat caused due to rebellious group within a nation. Even they disrupt the normalcy of the nation.


c. Inter Country War: In past World War I and World War II occurred that caused a lot of disruption.



Question 11.

Answer the following questions in brief.

Write the functions of the Border Security Force.


Answer:

The Border Security Force performs tasks like creating a sense of security in

the minds of people living in areas near the border, preventing smuggling, patrolling the border, etc.



Question 12.

Do as directed.

Complete the table about security forces.





Answer:




Project
Question 1.

Arrange a Seminar in your school on ‘the Challenges in front of India’s Security’.

Challenges in front of India’s Security are as follows:


Answer:

1. India’s two neighbors Pakistan and China have been threatening India’s security since Independence. The border dispute with China over Arunachal is very long. Similarly, there are several issues with Pakistan like Kashmir issue, Indus water issue, infiltrations etc.

2. India’s security is also challenged internally. Several rebellious movements based on ideology, race-ethnicity and economic inequality are creating instability. The issue of naxalism is biggest threat among it.


3. Terrorism has threatened the entire world and consequently to India too. The events like Mumbai attack represent the similar threats.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination