Changing Life : 2 Class 9th History & Political Science MHB Solution

Changing Life : 2

Class 9th History & Political Science MHB Solution
Exercises
  1. India won the cricket world cup under the captainship of ……………………. A. Sunil Gavaskar B.…
  2. The language is gaining importance in India due to the process of globalisation. A.…
  3. Complete the information in the following table.
  4. Cricket began to be played all over India, to a greater or smaller extent. Give reasons…
  5. The economy of movies is changing. Give reasons for the following statements.…
  6. Why is it necessary to keep alive the dialects of Indian languages? Answer the following…
  7. Elaborate upon the changing form of newspapers. Answer the following questions in 25-30…
  8. Which changes have taken place in the medium of television? Answer the following questions…
Projects
  1. With the help of the internet, collecting formation about Dadasaheb Phalke and make a list…
  2. Organise an essay competition in your school on ‘Newspapers, the fourth pillar of…

Exercises
Question 1.

Choose the proper option and rewrite the completed statements.

India won the cricket world cup under the captainship of …………………….

A. Sunil Gavaskar

B. Kapil Dev

C. Sayyad Kirmani

D. Sandip Patil


Answer:

India won the cricket world cup under the captainship of Kapil Dev.

Note: In 1983 Indian team won the World Cup for cricket against England. Thereafter it instantly became the most popular game in the country.



Question 2.

Choose the proper option and rewrite the completed statements.

The language is gaining importance in India due to the process of globalisation.

A. Punjabi

B. French

C. English

D. Hindi


Answer:

The language which is gaining importance in India due to the process of globalization is English.

Note: English is becoming the language of livelihood as it is the key to multiple job opportunities.



Question 3.

Complete the information in the following table.



Answer:




Question 4.

Give reasons for the following statements.

Cricket began to be played all over India, to a greater or smaller extent.


Answer:

Cricket is the most popular sports in India. It was introduced by the British and has been played in clubs since then but it was only after the 1983 World Cup, which India won under the captainship of Kapil Dev, that cricket began to be played all over India.



Question 5.

Give reasons for the following statements.

The economy of movies is changing.


Answer:

The concept of multiplexes have changed the economy of movies. Now one movie runs in thousands of cinema halls in the country and abroad alongside other films. The competition has raised the status of movie production and now it’s an industry in itself employing crores of people.



Question 6.

Answer the following questions in 25-30 words.

Why is it necessary to keep alive the dialects of Indian languages?


Answer:

Indian languages are the storehouse of our rich cultural diversity; each dialect of these languages is unique in itself and representative of a community. It is important to keep them alive in order to preserve and respect our diversity.



Question 7.

Answer the following questions in 25-30 words.

Elaborate upon the changing form of newspapers.


Answer:

Newspapers serve an important objective in shaping public opinion and direct it towards constructive nation building. Earlier newspapers were black and white, now colour printing is the norm. Newspapers have become more active with time and their scope has enlarged to include various activities besides the regular reporting of news.



Question 8.

Answer the following questions in 25-30 words.

Which changes have taken place in the medium of television?


Answer:

Television came to India after Independence in black and white form. Earlier there were limited channels with fixed time slots from selected programmes, now we have hundreds of channels dedicated to different thing ranging from news to entertainment to fashion to cooking in technicolour.




Projects
Question 1.

With the help of the internet, collecting formation about Dadasaheb Phalke and make a list of persons who have been honoured with the Phalke Award.


Answer:

Dadasaheb Phalke was a Marathi producer-director-screenwriter known as the Father of Indian Cinema for this great contribution to the field. His debut film, Raja Harishchandra is the first full length India film. The govt. of India in his honour has instituted the Dadasaheb Phalke Award as the highest official recognition for film personalities in the country.


Some of the people to have won the Dadasaheb Phalke Award are:


1. Raj Kapoor


2. Satyajit Ray


3. Ashok Kumar


4. Lata Mangeshkar


5. Dilip Kumar


6. Asha Bhosle


7. Yash Chopra


8. Dev Anand


9. Shyam Benegal


10. Gulzar



Question 2.

Organise an essay competition in your school on ‘Newspapers, the fourth pillar of Democracy’.


Answer:

‘Newspapers, the fourth pillar of Democracy’

Newspapers have an important role to play in the socio-political life of India society. The National media is the fourth pillar of our democracy. It has great power and greater responsibility towards the society in shaping public opinion, spreading awareness and leading it towards constructive work. Newspapers as the first and foremost medium of mass communication enjoy a great popular and respect. In the early days of printing press, newspapers were expected to not only report daily events but also give impetus to commerce and industry by carrying out advertisements. During the freedom struggle, various national leaders were founders, editors and contributors of leading newspapers. Mahatma Gandhi edited several including Young India in English and Harijan in Gujarati, these publications contributed to moral education of its readers, motivated the people towards right conduct and preached his noble ideas of peaceful resistance. Newspapers have evolved with time, changing its form to colour printing and has a greater role to play in modern times. It employs a large number people in various divisions of production, works as a check and balance tool for the government, stands responsible for dissemination of correct information and freedom of opinion. Hence, newspapers are indeed the fourth pillar of our democracy.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!