Important Grammar for Board Exam 2019 Part I



Important Grammar for Board Exam 2019.  [Part I]

1. He wrote a couplet. [Rewrite the sentence using the Past Perfect Tense in it.]

Ans. He had written a couplet. 

2. Many kids can barely lisp a few words. [Rewrite auxiliary showing certainty}

Ans. Many kids will barely lisp a few words. 

3. The helicopter landed on ___________ roof of ___________ building. [Fill in the blanks with appropriate articles]

Ans. The helicopter landed on the  root of abuilding. 

4. I am heading ___________ the entrance _________ the building. [Fill in the blanks with suitable prepositions]

Ans. I am heading to the entrance ofthe building. 

5. She said to me. “Please help me.” [Change the narration]

Ans. She requested me to help her. 

6. Yawatmal was the worst affected district with the highest number of farmer suicides. [Rewrite it using positive degree]

Ans. No other district was so badly affected as Yawatmal with the highest with the highest number of farmer suicides. 

7. We choose villages with a revolutionary spark. [Rewrite the sentence beginning with villages with …..] 

Ans. Villages with revolutionary spark were chosen by us. 

8. Investors are attracted to invest in the IT sector. [Rewrite as a Rhetorical Question) 

Ans. Aren’t investors attracted to invest in the IT sector?

9. India’s progress in this sector is quick and influential, providing the economy a boost. [Rewrite using infinitive form of the underlined, verb]

Ans. India’s progress in this sector is quick and influential to provide the economy a boost. 

10. They spotted juicy apples and plump mangoes hanging from trees. [Rewrite using Not only …. But also]

Ans. They spotted not only juicy apples but also plump mangoes hanging from trees. 

11. The stream was narrow, but the current was strong. [Rewrite using ‘although’.]

Ans. Although the stream was narrow, the current was strong. 

12. Please give me ______ bottle of water and ______ ice cube. [Rewrite the sentence using appropriate articles. ]

Ans. Please give me a  bottle of water and an  ice cube. 

13. My class starts _____ 7.30 am ______ the morning. 

Ans. My class starts at7.30 am inthe morning. 

14. “What a strange coincidence!” Dr. Singh said to the chairman, “Can you identify this spacecraft?” [Change the narration]

Ans. Dr. Singh exclaimed that it was a strange coincidence and he asked the chairman if he could identify that spacecraft. 

15. We did a lot of reading and search to decide whether to include it in the Amar Chitra Katha version. [Rewrite using ‘as well as’]

Ans. We did a lot of reading as well as research to decide whether to include it in the Amar Chitra Katha Version. 

16. The Laxman – Rekha episode is not there in either Valmiki Ramayana or in the Ram – Charit  Manas.  [Rewrite using ‘Neither …. Nor’ ]

Ans. The Laxman – Rekha episode is neither there in Valmiki Ramayana nor in the Ram – Charit Manas.

17. We all should start movement against child labour. [Rewrite the sentence using modal auxiliary indicating compulsion]

Ans. We all must start movement against child labour. 

18. If they have no work to do, their poor families will not be able to meet requirements of life. [Rewrite using ‘unless’]

Ans. Unless they have work to do, their poor families will not be able to meet requirements of life.

1 comment:

  1. It was useful ,please post more like this for practice

    ReplyDelete