Our Earth Class 9th Social Studies AP Board Solution

Class 9th Social Studies AP Board Solution

Improve Your Learning
Question 1.

Look at the map of India in an Atlas and identify latitude and longitude for the following places:

Kanyakumari _______ and ______

Imphal _______ and ___________

Jaisalmer ____________ and ________

Pune ___________ and ___________

Patna __________ and __________


Answer:

Kanyakumari 8.0883° N and 77.5385°E


Imphal 24.8170° N and 93.9368° E


Jaisalmer 26.9157° N and 70.9083° E


Pune 18.5204° N and 73.8567° E


Patna 25.5941° N and 85.1376° E



Question 2.

Identify the words that match with Latitude and Longitude (parallel lines, vertical lines, horizontal lines)


Answer:

The words that match with latitude are: parallel lines and horizontal lines.


The word that matches with longitude is vertical lines.



Question 3.

Look at the world map of time zone in the text page 13.

a) If you travel from Vijayawada to Paris to which time zone are you moving? ______

b) If you are travelling from Hyderabad to Tokyo which time zone are you moving? __________.


Answer:

(a) Vijayawada, being a city in South India, belongs to the Indian Standard Time zone (IST). If you travel from Vijayawada to Paris, you are flying to the Central European Time Zone (CET), to which all the European countries belong. CET is 4.5 hours behind IST.


(b) If you travel from Hyderabad to Tokyo, you are moving from India to Japan. This means you are moving from the Indian Standard Time Zone (IST) to Japan Standard Time zone (JST). JST is 3.5 hours ahead of IST.



Question 4.

Why is it difficult to study the formation of the earth and its structure?


Answer:

The earth's surface is predominantly made up of rocks which are thick in diameter and difficult to break through. During the earth's formation, these rocks were liquid in form, due to excessive heat. Over time, the temperatures cooled down, allowing the rocks to solidify and heavier rocks to sink down to the center of the earth. The lighter rocks remained on the surface and broke down to create soil. Scientists have attempted to dig further into the earth to discover the deeper layers, lying beneath the crust, but they are incapable of digging deep enough. This is due to the solid rocks, the thick diameter of the crust and the excessive heat and temperature in the deeper layers which are closer to the core. To study the formation and structure of the earth, scientists need to rely on earthquakes which create cracks in the earth's crust and study samples of magma.



Question 5.

Read the paragraph under the heading of “Internal structure of the earth” and answer the question.

How can you say the earth is still very active?


Answer:

Our Earth is in a constant state of formation and destruction, what with the numerous volcanoes, earthquakes, the rise of mountains and subduction of land due to processes taking place deep down within the bowels of the planet. This constant state of change is why we can say the Earth is still very active.



Question 6.

What is a grid and how does it help us ?


Answer:

Grid is a network of longitudes and latitudes drawn on a map. This helps us locate places on the map and learn a lot about them, like which direction we would have to go to reach it, what time it would be there at any moment, and how hot or cold it would be there.



Question 7.

Differentiate between a. Local and Standard time b. Equator and Prime meridian


Answer:

(a) 


(b) 



Question 8.

If every state follows its local time then what problems will arise?


Answer:

If every state follows its local time, the following problems will arise:


(i) People traveling to different states would have to change their clocks too often.


(ii) There would be confusion and chaos in the timings of railways, airlines, buses etc.


(iii) The schedules of television shows, live shows and games, news, etc. would be disrupted.



Question 9.

With the help of your teachers find out the standard meridian of given countries:

1. Nepal 2. Pakistan 3. Bangladesh 4. England 5. Malaysia 6. Japan


Answer:

1. Nepal: Longitude 86°20'E. It passes through Mount Gauri Shankar.


2. Pakistan: Longitude 74 degrees, 22' East.


3. Bangladesh: 90.00° E longitude, which passes over the Harukandi Union of Harirampur Upazila of the Manikganj District.


4. England: Longitude 0 degree, which passes over Greenwich.


5. Malaysia: Longitude 105 degree.


6. Japan: Longitude 135 degrees east.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!