Problem Set 4a Financial Planning Class 10th Mathematics Part 1 MHB Solution

Problem Set 4a

  1. Rate of GST on essential commodities is . . . Write the correct alternative for each…
  2. The tax levied by the central government for trading within state is . . . Write the…
  3. GST system was introduced in our country from . . . Write the correct alternative for…
  4. The rate of GST on stainless steel utensils is 18%, then the rate of State GST is . .…
  5. In the format of GSTIN there are . . . alpha-numerals. Write the correct alternative…
  6. When a registered dealer sells goods to another registered dealer under GST, then this…
  7. A dealer has given 10% discount on a showpiece of Rs. 25,000. GST of 28% was charged on…
  8. A ready-made garment shopkeeper gives 5% discount on the dress of Rs. 1000 and charges…
  9. A trader from Surat, Gujarat sold cotton clothes to a trader in Rajkot, Gujarat. The…
  10. Smt. Malhotra purchased solar panels for the taxable value of Rs. 85,000. She sold them…
  11. A company provided Z-security services for the taxable value of Rs. 64,500. Rate of GST…
  12. A dealer supplied Walky-Talky set of Rs. 84,000 (with GST) to police control room. Rate…
  13. A wholesaler purchased electric goods for the taxable amount of Rs. 1,50,000. He sold…
  14. Anna Patil (Thane, Maharashtra) supplied vacuum cleaner to a shopkeeper in…
  15. For the given trading chain prepare the tax invoice I, II, III. GST at the rate of 12%…

Problem Set 4a

Question 1.

Write the correct alternative for each of the following.

Rate of GST on essential commodities is . . .
A. 5%

B. 12%

C. 0%

D. 18%


Answer:

According to Central board of Exercise and customs the rate of GST on essential commodities is 0%


Question 2.

Write the correct alternative for each of the following.

The tax levied by the central government for trading within state is . . .
A. IGST

B. CGST

C. SGST

D. UTGST


Answer:

The tax levied by the central government for trading is Central Goods and Services Tax.


Question 3.

Write the correct alternative for each of the following.

GST system was introduced in our country from . . .
A. 31st March 2017

B. 1st April 2017

C. 1st January 2017

D. 1st July 2017


Answer:

GST system was introduced from 1st July 2017


Question 4.

Write the correct alternative for each of the following.

The rate of GST on stainless steel utensils is 18%, then the rate of State GST is . . .
A. 18%

B. 9%

C. 36%

D. 0.9%


Answer:

According to Central board of Exercise and customs the rate of GST on stainless steels and utensils is 9%


Question 5.

Write the correct alternative for each of the following.

In the format of GSTIN there are . . . alpha-numerals.
A. 15

B. 10

C. 16

D. 9


Answer:

GSTIN has 15 alpha numerals


Question 6.

Write the correct alternative for each of the following.

When a registered dealer sells goods to another registered dealer under GST, then this trading is termed as . . .
A. BB

B. B2B

C. BC

D. B2C


Answer:

The trading when a dealer sells goods to another registered dealer under GST is termed as B2B.


Question 7.

A dealer has given 10% discount on a showpiece of Rs. 25,000. GST of 28% was charged on the discounted price. Find the total amount shown in the tax invoice. What is the amount of CGST and SGST?


Answer:

Printed price = Rs. 25,000


Rate of discount = 10%


Discount given = 


Discounted price = (25000-2500) = Rs. 22,500


Rate of GST = 28%


Total GST = 


⇒ Total GST = 


Total amount shown in the tax invoice = (22500 + 6300) = Rs. 28,800


CGST = 


⇒ CGST = 


SGST = 


⇒ SGST = 



Question 8.

A ready-made garment shopkeeper gives 5% discount on the dress of Rs. 1000 and charges 5% GST on the remaining amount, then what is the purchase price of the dress for the customer?


Answer:

Printed price of shirt = Rs. 1000


Rate of discount = 5%


Discount given = 


Discounted price = (1000-50) = Rs. 950


Rate of GST = 5%


Total GST = 


⇒ Total GST = 


Purchase Price = (950 + 47.5) = Rs. 997.50



Question 9.

A trader from Surat, Gujarat sold cotton clothes to a trader in Rajkot, Gujarat. The taxable value of cotton clothes is Rs. 2.5 lacs. What is the amount of GST at 5% paid by the trader in Rajkot?


Answer:

Taxable Value = Rs. 2,50,000


Rate of GST = 5%


Total GST = 


⇒ Total amount of GST = 



Question 10.

Smt. Malhotra purchased solar panels for the taxable value of Rs. 85,000. She sold them for Rs. 90,000. The rate of GST is 5%. Find the ITC of Smt. Malhotra. What is the amount of GST payable by her?


Answer:

Purchase Price = Rs. 85,000


Rate of GST = 5%


Input Tax(ITC) = 


⇒ Input Tax(ITC) = 


Selling Price = Rs. 90,000


Output Tax = 


⇒ Output Tax = 


Payable Tax = (Output Tax-ITC) = Rs. 250



Question 11.

A company provided Z-security services for the taxable value of Rs. 64,500. Rate of GST is 18%. Company had paid GST of Rs. 1550 for laundry services and uniforms etc. What is the amount of ITC (input Tax Credit)? Find the amount of CGST and SGST payable by the company.


Answer:

Input Tax(ITC) = Rs. 1550


Selling Price = Rs. 64,500


Output Tax = 


⇒ Output Tax = 


Total GST Payable = (Output tax-ITC) = (11610-1550) = Rs. 10060


CGST = 


⇒ CGST = 


SGST = 


⇒ SGST = 



Question 12.

A dealer supplied Walky-Talky set of Rs. 84,000 (with GST) to police control room. Rate of GST is 12%. Find the amount of state and central GST charged by the dealer. Also find the taxable value of the set.


Answer:

Let taxable value be x


Rate of GST = 12%


Selling price = Rs. 84,000



⇒ 


⇒ 


Total GST charged = (84000-75000) = Rs. 9000


CGST = 


⇒ CGST = 


SGST = 


⇒ SGST = 



Question 13.

A wholesaler purchased electric goods for the taxable amount of Rs. 1,50,000. He sold it to the retailer for the taxable amount of Rs. 1,80,000. Retailer sold it to the customer for the taxable amount of Rs. 2,20,000. Rate of GST is 18%. Show the computation of GST in tax invoices of sales. Also find the payable CGST and payable SGST for wholesaler and retailer.


Answer:

Purchase price of wholesaler = Rs. 1,50,000


Purchase price of retailer = Rs. 1,80,000


Purchase price of customer = Rs. 2,20,000


Rate of GST = 18%


Manufacturer’s Tax invoice:


Total GST = 


Amount of CGST showed in the invoice of Manufacturer = 


Amount of SGST showed in the invoice of Manufacturer = 


Wholesaler’s Tax invoice:


Total GST = 


(1) Amount of CGST showed in the invoice of Wholesaler = 


Amount of SGST showed in the invoice of Wholesaler = 


Retailer’s Tax invoice:


Total GST = 


Amount of CGST showed in the invoice of Retailer = 


Amount of SGST showed in the invoice of Retailer = 


(2) CGST payable by wholesaler = (16200-13500) = Rs. 2700


SGST payable by wholesaler = (16200-13500) = Rs. 2700


CGST payable by retailer = (19800-16200) = Rs. 3600


SGST payable by retailer = (19800-16200) = Rs. 3600



Question 14.

Anna Patil (Thane, Maharashtra) supplied vacuum cleaner to a shopkeeper in Vasai(Mumbai) for the taxable value of Rs. 14,000, and GST rate of 28%. Shopkeepersold it to the customer at the same GST rate for Rs. 16,800 (taxable value) Find the following-

(1) Amount of CGST and SGST shown in the tax invoice issued by Anna Patil.

(2) Amount of CGST and SGST charged by the shopkeeper in Vasai.

(3) What is the CGST and SGST payable by shopkeeper in Vasai at the time offiling the return.


Answer:

Amount at which the article was sold by Anna Patil = Rs. 14,000


Rate of GST = 28%


Amount of GST shown in the tax invoice issued by Anna Patil = 


(1) Amount of CGST showed in the invoice of Anna Patil = 


Amount of SGST showed in the invoice of Anna Patil = 


Amount at which the article was sold by the shopkeeper = Rs. 16,800


Amount of GST shown in the tax invoice issued by shopkeeper = 


(2) Amount of CGST showed in the invoice of shopkeeper = 


Amount of SGST showed in the invoice of shopkeeper = 


(3) Amount of CGST payable by shopkeeper = (2352-1960) = Rs.392


Amount of SGST payable by shopkeeper = (2352-1960) = Rs.392



Question 15.

For the given trading chain prepare the tax invoice I, II, III. GST at the rate of 12% was charged for the article supplied.



(1) Prepare the statement of GST payable under each head by the wholesaler, distributor and retailer at the time of filing the return to the government.

(2) At the end what amount is paid by the consumer?

(3) Write which of the invoices issued are B2B and B2C?


Answer:

Rate of GST = 12%


Taxable value for manufacturer = Rs. 5000


Total GST paid by manufacturer = 


Total CGST paid by manufacturer = 


Total SGST paid by manufacturer = 


Taxable value for distributor = Rs. 6000


Total GST for distributor = 


Total GST payable = (720-600) = Rs. 120


Total CGST paid by distributor = 


Total SGST paid by distributor = 


Taxable value for distributor = Rs. 6500


Total GST for retailer = 


Total GST payable for retailer = (780-720) = Rs. 60


Total CGST paid by retailer = 


Total SGST paid by retailer = 


Total Tax = (600 + 120 + 60) = Rs. 780


(1) Statement of GST :



(2) Amount paid by customer = (6500 + 780) = Rs. 7280


(3) The invoices between


• Manufacturer to Distributor:B2B


• Distributor to Retailer:B2B


• Retailer to Customer:B2C

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination