Heritage Management Class 10th History And Political Science MHB Solution

Heritage Management

Class 10th History And Political Science MHB Solution

Exercise
  1. Complete the sentences by choosing the correct option. (1) Lovre Museum has in its…
  2. Identify the wrong pair in the following, correct it and rewrite. (1) Maharaja Sayajirao…
  3. Archives and libraries publish research journals, informative pamphlets, leaflets,…
  4. Only trained persons, who are duly qualified can take up the tasks involved in the work of…
  5. Sthalakosh Write notes:
  6. Vishwakosh Write notes:
  7. Samdnya Kosh Write notes:
  8. Saraswati Mahal Granthalay Write notes:
  9. Why is library management important? Give elaborate answers to the following.…
  10. Which tasks are important in archives management? Give elaborate answers to the following.…
  11. Complete the following Concept chart.

Exercise

Question 1.

Complete the sentences by choosing the correct option.

(1) Lovre Museum has in its collection the much-acclaimed painting of …….. by Leonardo da Vinci.

(a) Napoleon (b) Mona Lisa

(c) Hans Sloan (d) George II

(2) ……… at Kolkata is the first museum in India.

(a) Government Museum

(b) National Museum

(c) Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastusangrahalay

(d) Indian Museum


Answer:

(1) b. Mona Lisa


Note:


This painting is painted as an oil on wood. It was painted sometime between 1503 and 1519. Leonardo da Vinci worked under the patronage of Francis I during the 16th century.


(2) d-Indian Museum


Note: This is the first museum in India established by Asiatic Society of Bengal in Kolkata in 1814 C.E. It is the earliest and the largest multipurpose Museum not only in the Indian subcontinent but also in the Asia-Pacific region of the world.



Question 2.

Identify the wrong pair in the following, correct it and rewrite.

(1) Maharaja Sayajirao University-Delhi

(2) Banaras Hindu University- Varanasi

(3) Aligarh Muslim University- Aligarh

(4) Jivaji University- Gwalior


Answer:

(1) Maharaja Sayajirao University- Delhi(Wrong)


(1) Correct: Maharaja Sayajirao University-Vadodara. It is a public university in the city of Vadodara. It was founded in the year 1949. It was later renamed after its benefactor Maharaja Sayajirao Gaekwad III, the former ruler of Baroda State belonging the royal Gaekwad dynasty of the Marathas.



Question 3.

Explain the following statements with reasons.

Archives and libraries publish research journals, informative pamphlets, leaflets, posters, etc.


Answer:

1. Archives and libraries are storehouses of knowledge and information.


2. Archives are supposed to be very reliable because they are official records.


3.Before information or book is published, it has to be cross-checked by libraries. It has to check the book information source, preservation of information, a collection of data and finally book are published.


4. Most of the work is done through computers.


5. The first official archive of India, The ‘Imperial Record Department’, was established in 1891 C.E. in Kolkata



Question 4.

Explain the following statements with reasons.

Only trained persons, who are duly qualified can take up the tasks involved in the work of conservation and preservation.


Answer:

1. The statement mentions the requirement of trained people in handling conservation and preservation.


2. Every level from collecting the sources of History, arranging the records, Indexes, etc. needs to have the required knowledge of the work involved so as to make it easier and reduce the chances of errors.


3. A person with no knowledge on a book to be preserved may never understand the importance of a torn page and might throw it away.



Question 5.

Write notes:

Sthalakosh


Answer:

Sthalakosh gives essential geographic information about Historical places.


It also gives details about Maharashtra in those days time, place and major events of the time.


Prachin Bharatiya Sthalakosh was composed by Siddheshwar Chitrav in 1969.


It gives information about places mentioned in Vedic literature, Kautiliya Arthashastra..etc.



Question 6.

Write notes:

Vishwakosh


Answer:

Vishwakosh was initiated by first Chief Minister Shri Yashwantrao Chavan through Maharashtra Rajya Sahitya Samskruti Mandal to enhance the sphere of Marathi language and literature.


It contains knowledge about all possible subjects in the world.



Question 7.

Write notes:

Samdnya Kosh


Answer:

It contains encyclopedic texts explaining the terminology of history.


It is very useful for Teachers of history in schools, colleges, and university.


In this book,, we come to know about every subject developmental history.



Question 8.

Write notes:

Saraswati Mahal Granthalay


Answer:

Saraswati Mahal Granthalay is in Thanjavur, Tamilnadu. It was built by Nayak dynasty during the 16-17th century.


Sarfojiraje Bhosale contributed the most in its expansion.


In 1918 the library was renamed as ‘The Thanjavur Maharaja Sarfoji’s ‘as Saraswati Mahal Library in his honour.



Question 9.

Give elaborate answers to the following.

Why is library management important?


Answer:

Libraries are the most important treasure of the nation.


Library science is very closely related to Management Science, Information Technology and the field of Education.


Libraries perform various tasks like collecting books, arranging them in a systematic order, preservation of books.


Making books available for readers the most important aspect of library management.


As most of the works are done on computers, Information Technology has become an inevitable part of the management of libraries.


Through libraries, the information keeps on flowing from one generation to another. It is very important for a nation to develop and also to know its past achievements.



Question 10.

Give elaborate answers to the following.

Which tasks are important in archives management?


Answer:

The important aspects in Archive management are preserving documents in original condition.


Preparing indexes and creating accurate systems of retrieval of documents.


Documents of archives are most reliable as they are official records.


The first official archive of India the “Imperial Record Department”, was established in 1891 C.E.



Question 11.

Complete the following Concept chart.



Answer:

Types of Encyclopedia


1. Dictionaries 2.Comprehensive 3.Encyclopaedic literature 4. Indexes.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination