OMTEX CLASSES: SSC English Grammar For Board Exam 2018

SSC English Grammar For Board Exam 2018

July 2017 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

Rewrite the sentence using the correct question tag given in the brackets.
(i) Water changes its form. (does it?, do it?, do they?, doesn’t it?)

(ii) However impossible things may look, there is always an opening. (Rewrite using ‘but’)
Ans. Things may look impossible, but there is always an opening.

(iii) Hanmant secured 88% in class X. (Begin the sentence as - 88% .......)
Ans. 88% was secured by Hanmant in Class X.

(iv) In the final year of engineering, he was attracted towards the writing of Swami Vivekananda. (Frame a ‘Wh - question’ to get the underlined part as the answer.)
Ans. When was he attracted towards the writing of Swami Vivekananda?

(v) We must help our neighbours. (Replace the modal auxiliary showing advice)
Ans. We should help our neighbours.

(vi) The wind picks up pollen from ripening corn and swirls it field to field. (Use “Not only ........ but also and rewrite)
Ans. The wind not only picks up pollen from ripening corn, but also swirls it field to field.

(vii) We’ll have the liberty to customise our phones. (Rewrite the sentence as interrogative)
Ans. Won’t we have the liberty to customize our phones?

(viii) We will have the liberty to customise our phones. (Rewrite using the present participle form of the underlined words.
Ans. We will have the liberty of customizing our phones.


March 2017 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

(i) I had located the right shop. (Rewrite the sentence beginning with ‘The right shop .....)
Ans. The right shop had been located by me.

(ii) All the shops were closed. (Begin with ‘None of the .......)
Ans. None of the shops was open.

(iii) She taught me to read. (Frame Wh - questions for the following statement with the help of the word. ‘What’)
Ans. What did she teach me?

(iv) I read Chaucer a year later. (Frame Wh - questions for the following statement with the help of the word. ‘When’)
Ans. When did I read Chaucer?

(v) Select the proper tag and rewrite the sentence.
It helps you to stick with and exercise. (do it?, does it?, doesn’t it?)

(vi) Be careful not to overdo exercise, (won’t you?, will you?, be you? )

(vii) Change the following into direct speech:
Many owners and they regretted their decision to buy the premium buys.
Ans. Many owners said, “We regret our decision to buy the premium buys”.


July 2016 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

(1) Principal Bhave said. “Mashelkar, if you focus your energies like this, you can burn anything in the world.”
Principal Bhave told Mashelkar ____________ (Complete the given statement.)
Ans. Principal Bhave told Mashelkar that if he focused his energies like that, he could burn anything in the world.

(2) It is so powerful. (Rewrite beginning with ‘How........’)
Ans. How powerful it is!

(3) Cones are the most popular means of application of Mehendi:
(Select the correct positive degree from the alternatives given below and rewrite the statements)
(i) Very few means of application of Mehendi are as popular as cones.
(ii) No other means of application of Mehendi are as popular as cones.
(iii) Cones are as popular as any other means of application of Mehendi.
Ans. No other means of application of Mehendi are as popular as cones.

(4) Henna comes in different shades. (Frame a ‘Wh-’ question to get the underlined word as an answer)
Ans. What comes in different shades?

(5) The butterfly spent rest of its life crawling. The rest of its life _____________ (Complete the given statement.)
Ans. The rest of its life was spent crawling by the butterfly.

(6) It is ready for flight, as soon as it emerges from its cocoon.
No sooner does _____________-
(Complete the given statement)
Ans. No sooner it emerge from its cocoon, than it is ready for flight.

(7) The branches were thick with scarlet figs. (What)
Frame a question with the given word in the bracket and rewrite it.
Ans. What were the branches thick with?

(8) The tree was visited by delicate map butterfly. (which/ when / that) the leaves were pink and tender. )
(Choose the correct conjunction and rewrite the sentence.)
Ans. The tree was visited by the delicate map butterfly when the leaves were pink and tender.





March 2016 English Board Exam Grammar.

Do As Directed.

1. Select the correct tag from the alternatives given below:
One good turn deserves another.
(a) doesn’t it? (b) don’t it? (c) does it?

2. Choose the correct answer:
Rajen, can you please take her home? ‘Can’ indicates.
(a) obligation (b) ability (c) permission.

3. She made me realise that success is, like genius.
(Frame a ‘Wh’ question to get the underlined part as an answer)
Ans. What did she make me realise?

4. She taught me in college.
(Begin the sentence with ‘I’ and rewrite)
Ans. I was taught in college by her.

5. The old ruins are shaded by evergreen oaks, pines and poplars as well as olive trees. (Insert not only ...... but also and rewrite)
Ans. Not only are the old ruins shaded by evergreen oaks, pines and poplars but also by olive trees.

6. No married women were allowed to be present. (Remove ‘no’ and rewrite the sentence without changing the meaning)
Ans. Only unmarried women were allowed to be present.  

7. Begin the sentence with - For the first time ..... and rewrite.
Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Michael Collins were, to land on the moon for the first time.
Ans. For the first time, Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Michael Collins were to land on the moon.

8. Insert ‘that’ appropriately and rewrite.
Armstrong found his thumb blotting out the Earth.
Ans. Armstrong found that his thumb was blotting out the Earth.

OMTEX VIDEOS PLAYLIST


MATHS PART ONE SSC 10TH STANDARD VIDEO MAHARASHTRA ENGLISH MEDIUM

EXPLANATION IN HINDI 16 GB MEMORY CARD

INSERT AND WATCH VIDEOS IN YOUR MOBILE


CHAPTERS COVERED
1. LINEAR EQUATIONS IN TWO VARIABLES
2. QUADRATIC EQUATIONS
3. ARITHMETIC PROGRESSION
4. FINANCIAL PLANNING
5. PROBABILITY
6. STATISTICS

CLICK HERE TO BUY NOW

VIDEO LECTURES OF (MATHS I) SSC NEW SYLLABUS.



Linear Equations in Two Variables



Quadratic Equation



Arithmetic Progression



Financial Planning



Probability



Statistics