OMTEX CLASSES: State whether the following statements are true or false. If false write the corrected statement :

State whether the following statements are true or false. If false write the corrected statement :


1. When the atmosphere refracts more light towards us, the star is seen dim.
Ans. False. When the atmosphere refracts more light towards us, the star is seen bright.

2. The hotter air is rarer than the cooler air.
Ans. True.

3. During dispersion red colour deviates the most.
Ans. False. During dispersion violet colour deviates the most.


4. Refractive index of blue colour is less than orange colour.
Ans. True.

5. In the visible range of light, maximum scattering of blue light and least scattering of red light takes place.
Ans. True.

6. Spectrum of light was first observed by Albert Einstein.
Ans. False. Spectrum of light was first observed by Sir Issac Newton.


7. Velocity of light is greater in rarer medium than denser.
Ans. True.

8. Greater is the value of refractive index, the more is bending of refracted ray towards normal.
Ans. True. 


9. The greater is the value of refractive index, the lesser is the bending of refracted ray towards the normal.
Ans. False. The greater is the value of refractive index, the greater is the bending of refracted ray towards the normal.

10. Red colour is scattered in a greater amount than blue and violet colour. Ans. False. Blue and violet colour are scattered in a greater amount than red
colour.


11. Speed of light is different in different media.
Ans. True. 

OMTEX VIDEOS PLAYLIST


MATHS PART ONE SSC 10TH STANDARD VIDEO MAHARASHTRA ENGLISH MEDIUM

EXPLANATION IN HINDI 16 GB MEMORY CARD

INSERT AND WATCH VIDEOS IN YOUR MOBILE


CHAPTERS COVERED
1. LINEAR EQUATIONS IN TWO VARIABLES
2. QUADRATIC EQUATIONS
3. ARITHMETIC PROGRESSION
4. FINANCIAL PLANNING
5. PROBABILITY
6. STATISTICS

CLICK HERE TO BUY NOW

VIDEO LECTURES OF (MATHS I) SSC NEW SYLLABUS.



Linear Equations in Two Variables



Quadratic Equation



Arithmetic Progression



Financial Planning



Probability



Statistics