(A) Answer one sentence only.

1. What is Balance Sheet?
Ans.  Balance sheet is a statement which shows financial position of all assets and liabilities of the business on a particular date.

2. State the meaning of debit balance of Trading Account?
Ans.  Debit balance of trading account indicates gross loss of the business for a particular year.

3. When is partner’s current account opened?
Ans.  partner’s capital account is opened if partners adopt fixed capital method.

4. To which account Gross Profit transferred?
Ans.  Gross profit is transferred to the credit side of profit & loss account.

5. What is closing stock?
Ans.  Stock of goods in hand at the end of the accounting year is called as closing stock.

6. What is Final Accounts?
Ans. Final accounts are accounts which are prepared at the end of the financial year by the partnership firm, consisting of trading a/c, profit & loss a/c and balance sheet

7. How is closing stock valued?
Ans.  Closing stock is valued at cost price or market price whichever is less.

8. What do you mean by direct expenses?
Ans.  Expenses which are directly related to production of goods and purchases of goods are called as direct expenses.

9. What do you mean by indirect expenses?
Ans.  Expenses which are not directly related to production of goods and purchases of goods are called as indirect expenses.

10. What do you mean by accrued income?
Ans.  Income which is due for current accounting year but not yet received is known as outstanding income.

11. What is Trial balance?
Ans.  A list of debit and credit balances of all ledger accounts is called as Trial balance.

12. What is bad debts?
Ans.  The amount which is irrecoverable from debtor is called as bad debts.

13. In the absence of partnership deed, what is profit sharing ratio of the partners?
Ans.  In the absence of partnership deed, profit and losses are shared equally by the partners.

14. What do you mean by carriage inward?
Ans. Transport expenses incurred to carry the goods purchased by the firm are called as carriage inward.

15. What do you mean by freight?
Ans. Expenses which are paid to railways or airways for carrying goods are called as freight.

16.  What are tangible assets?
Ans.  Tangible assets are those which are of permanent nature and can be seen by our eyes.

17.  What are intangible assets?
Ans. Intangible assets are those which can not be seen by our eyes but have realisable value.

18.  What are contingent liabilities?
Ans.  A liability which may or may not occur in future, depending on happening of certain events is called as contingent liabilities.

19.  What do you mean by Pre- received incomes?
Ans. Income which is not related to the current accounting year but related to the future period is known as pre-received incomes.

20.  What are fictitious assets?
Ans.  Fictitious assets are those which are intangible in nature and do not have realisable value.

21.  What are outstanding expenses?

Ans.  Expenses which are due but not paid in the current accounting year is known as outstanding expenses

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination