Give scientific reasons :

*1. Sodium and potassium is stored under kerosene.

Ans. 1. Sodium (Na) and Potassium (K) belongs to group IA, so they are alkali metals. 2. They are highly reactive metals. 3. Sodium and potassium react with oxygen in air at room temperature to form metallic oxide. They catch fire and start burning when kept open in the air. Hence, it is stored under kerosene oil to prevent its reaction with oxygen and moisture.

2. Kitchen articles like pressure cooker, pan etc. are anodized.

Ans. 1. Anodising is a technique used to make aluminium surface resistant to corrosion and abrasion. 2. In this process, the anode reaction results in formation of black coloured thin film of aluminium oxide on the surface of article. 3. Kitchen articles like pressure cooker, pan etc are constantly subjected to heat, pressure and water causing corrosion and abrasion. 4. To avoid this, kitchen articles are anodized.

3. Aluminium oxide is an amphoteric oxide.

Ans. 1. Metal oxides that show both acidic as well as basic properties are known as amphoteric oxides. 2. They react with acid as well as base to form salt and water. 3. Aluminium oxide behaves as an acid while reacting with a base and behaves as a base while reacting with an acid to form salt and water.
Hence, aluminium oxide is an amphoteric oxide.


4. Sodium and chlorine are poisonous substances but sodium chloride is edible.

Ans. 1. Sodium chloride is a compound of sodium and chlorine. 2. Physical and chemical properties of constituent elements are not retained in a compound (i.e. properties of sodium and chlorine are different as compared to sodium chloride.) 3. When chemically bonded, these two poisonous substances form a compound sodium chloride so safe that we eat it every day.

5. Some elements occur in free state while others occur in the combined state.

Ans. 1. Some elements like noble gases do not have the tendency to combine with others or even amongst themselves because they have a stable electronic configuration of duplet or octet. Therefore, they do not have the tendency to lose or gain or share electrons. Therefore, they occur in free state. 2. While most of the elements like hydrogen, oxygen, sodium, chlorine etc. are active elements. These elements have incompletely filled outermost orbits and hence show the tendency to lose or gain or share electrons in a chemical change. Therefore, they occur in combined state.

6. Ionic compounds are formed due to the combination of metals and non- metals.

Ans. 1. A metallic atom loses electrons and gets converted into a positively charged ion (cation).
2. A non-metallic atom gains electrons and gets converted into a negatively charged ion(anion). 3. These cations and anions have opposite charge and experience a strong attraction for each other, so they remain tightly held together forming ionic or electrovalent bond. Hence ionic compounds are formed due to the combination of metals and non-metals.


7. An aqueous solution of sodium chloride conducts electricity.

Ans. 1. A substance shows conduction of electricity due to the movement of electrons or ions. 2. In aqueous solution, sodium chloride splits into sodium ions (Na+) and chloride (Cl–). These ions are free to move in the solution. Hence, the aqueous solution of sodium chloride conducts electricity.

8. Pure water is a poor conductor of electricity but aqueous solution of NaCl conducts electricity.


Ans. 1. Pure water does not contain any free ions 2. However, when the ionic compound NaCl is dissolved in water, positively charged Na+ ion and negatively charged Cl– ion get separated from each other. 3. Therefore, Na+ and Cl– ions are present in water i.e. aqueous solution of sodium chloride. These ions are free to move in the solution and hence aqueous solution of NaCl conducts electricity.

*9. Elements like gold, silver are used to make jewellery.

Ans. 1. Gold is a yellow shining metal. 2. Gold metal does not corrode because it is a highly unreactive metal that remains unaffected by air, water vapour and other gases in the atmosphere. 3. Gold does not tarnish and retains its luster for years. 4. Since gold does not corrode, gold ornaments look new after years. So, it is used to make jewellery because of its bright shiny surface and high resistance to corrosion.

10. Elements like gold, silver are found in free or native state.

Ans. 1. Metals like gold, silver are placed at the bottom in the reactivity series. 2. They are least reactive metals. 3. So, elements like gold, silver are found in free or native state.

11. Electrolysis of active metals like Na, K, Al is not carried out by using aqueous solution of their chloride.

Ans. 1. Decomposition of an electrolyte by passage of electric current through it is called as electrolysis. 2. The metals extracted by electrolysis by passing electric current are very pure, they do not contain impurities. 3. If we carry out electrolysis of aqueous solution of sodium chloride, as soon as sodium metal is produced, it will react with water present in aqueous solution to form sodium hydroxide. Thus we get sodium hydroxide instead of sodium metal. So, sodium, potassium, calcium metals are obtained by electrolysis of molten chloride.

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

You can also pay the necessary amount (Rs. 50 for Each Notes) to our UPI ID:

After paying Rs. 50 you will get your notes and paper solution either by email or through WhatsApp in PDF digital form.


If you are not certain how this will work then please contact on this number: 8169449238 (Only WhatsApp) No personal Calls allowed. All the best for upcoming Board Exam.


2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP



HOW TO PURCHASE OUR NOTES?




S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam