English SYJC Board’s Question Paper : October 2014 with solution.

Board’s Question Paper : October 2014 with solution.
Q1. A. Read the following extract and answer the questions given below: (11) [15]

            I tramped back to the farm, drenched, shamed, furious, and picked the soggy bundle from the ash can. I dried it in the kitchen oven. Then I flung it on the table and set to work again with a kind of frantic desperation. I lost myself in the ferociousness of my purpose. Toward the end of the third month, I wrote finis. The relief, the sense of emancipation, was unbelievable. I had created a book. Whether it was good, bad or indifferent I did not care.
            I chose a publisher by the simple expedient of closing my eyes and pricking a catalogue with a pin. I dispatched the completed manuscript and promptly forgot about it.
In the days which followed I gradually regained my health, and I began to chafe at idleness. I wanted to be back in harness.
At last the date of my deliverance drew near. I went round the village saying good-bye to the simple folk who had become my friends. As I entered the post office, the postmaster presented me with a telegram-an urgent invitation to meet the publisher. I took it straight away and showed it, without a word, to John Angus.
The novel I had thrown away was chosen by the Book Society, dramatized and serialized, translated into 19 languages, bought by Hollywood. It has sold, to date, some three million copies.

(1) What is the extract about?
Ans. The extract is about how the writer completed his novel and also about the astounding success of his novel.

(2) What were the writer’s reactions at the completion of his novel?
When the writer completed his novel he felt a sense of relief and emancipation for having kept his word of creating a book. He did not care whether it was good, bad or indifferent.

(3) How did the Book Society popularize the writer’s novel?
Ans. The Book Society dramatized and serialized the novel. It translated the novel into 19 languages and sold it to Hollywood. It has sold, to date, some three million copies. In this way, the Book Society popularize the writer’s novel.

(4) What qualities do you think are essential to achieve success?
Ans. The following qualities are essential to achieve success in life.
a. Self-confidence.
b. Determination
c. Dedication.
d. Knowing reality about our strength and weakness. etc.,

(5) Rewrite the following sentences in the ways instructed:
(i) I flung it on the table and set to work again.
(Make it a simple sentence))
Ans. Flinging it on the table, I set to work again. 

(ii) I had created a book.
(Rewrite it using the Present Perfect Continuous tense)
Ans. I have been creating  a book.

(iii) I went around the village saying good – bye to my friends.
(Rewrite it using the infinitive form of the underlined word.)
Ans. I went around the village to say good – bye to my friends.

6. Match the words in Column ‘A’ with their meanings in Column ‘B’.
Column ‘A’
Column ‘B’
(i) drenched
(a) slavery
(ii) emancipation
(b) completely wet

(c) shocked

(d) freedom

Ans.
Column ‘A’
Column ‘B’
(i) drenched
(a) slavery
(ii) emancipation
(b) completely wet

(c) shocked

(d) freedom

B. Grammar (Do as directed):
1. It is paradoxical that ___________ average consumer cannot decide which technology will offer him _______ highest standards of water purification.
[Fill in the blanks with appropriate articles]

Ans. It is paradoxical that an average customer cannot decide which technology will offer him the  highest standards of water purification.

2. The lady took the girls _________ a hall where they met a few more girls who were waiting ____________ her instructions.
[Fill in the blanks with suitable prepositions]

Ans. The lady took the girls to/into  a hall where they met a few more girls who were waiting for her instructions.

3. “Why did you throw it away?” said the father to his son.
“I didn’t like it,” said the son.
(Change it into Indirect Speech)

Ans. The father asked his son why he had thrown it away.
Thereafter, the son replied that he had not liked it.

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination