Kaun Banega Crorepati 4 KBC 4 Solved Model Questions

1. Which Mughal ruler was the most secular in outlook?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Ans: c
2. Which Mughal emperor gave land for the construction of the Golden Temple at Amiritsar?
(A) Akbar
(B) Jehangir
(C) Shahjehan
(D) Aurangzeb

Ans: a
3. Before the rise of Ranjit Singh, Punjab was under the control of
(A) Maratha commanders
(B) raider groups
(C) tribal chiefs
(D) Sikh Misls

Ans: a
4. Chand Bibi who ceded Berar to Akbar was the ruler of
(A) Golconda
(B) Bahmani
(C) Bijapur
(D) Ahmednagar
Ans: d

5. Mansabdari was introduced in India by
(A) Akbar
(B) Humayun
(C) Shahjehan
(D) Babar

Ans: a
6. In 1809, Maharaja Ranjit Singh signed a treaty with
(A) East India Company
(B) Shah Alam
(C) King of Kashmir
(D) Ruler of Sindh

Ans: a
7. Babar entered India for the first time from the west through
(A) Kashmir
(B) Sind
(C) Punjab
(D) Rajasthan
Ans: c

8. The bone of contention between the Shah of Persia and the Mughals was the control of
(A) Kabul
(B) Kandhar
(C) Ghazni
(D) Kunduz

Ans: b
9. The youngest mountain range in the world is
(a) Himalayas
(b) Alps
(c) Andes
(d) Rockies
Ans : a

10. Which of the following is a cold blooded animal?
(b) Penguin
(d) Tortoise

Ans: d
11. Which one of the following structures present in mammalian skin directly helps in keeping warm?
(a)Pigmented cells
(b) Sweat glands
(c)Lymph vessels
(d) Blood capillaries

Ans : a
12. Which of the following is the group with closely
related animal types?
(a) Sea-star, Sea-lily, Sea-hare
(b) Dog-fish, Silver-fish, Cray-fish
(c) Leech, Louse, Snail
(d) Jelly fish, Sea-fan, Sea-anemone

Ans: d
13. The bats are able to fly in dark since their wings
(a) sound waves
(b) ultrasonic waves
(c) infra-red rays
(d) ultraviolet rays

Ans: b
14. About 80% of the body weight in most organisms is
(a) protein
(b) water
(c) minerals
(d) fat

Ans: b
15. Match the following:
Characteristic Animal
A. Wingless insect 1 Kiwi
B. flightless bird 2. 2. Silver fish
C. Limbless reptile 3 Turtle
D. Lung less animal 4. Snake
5 Fish
For Characteristic A,B,C,D respectively ,the animals are ?
(a) 1,3,2,5
(b) 3, 1,4,2
(c) 2,1,3,4
(d) 2,1,4,5

Ans: d
16. In crustaceans (i.e. crabs, shrimps & sea fish etc.) the metallic base of the respiratory pigment is made up of ?
(a) iron
(b) copper
(d) potassium

Ans: b
17. Insects that make a clicking sound are
(a) flies
(b) crickets
(c) beetles
(d) cockroaches

Ans: c
18.Which of the following structures are associated with the sense of balance in mammals?
(a) Cochlea and tympanum
(b) Oval window and ear lobes
(c) Ampulla and semicircular canals
(4) Eustachian tube and nasal passage

Ans: c
19. Pearls are formed inside
(a) squids
(b) oysters
(c) snails
(d) molluscs

Ans: d
20. Camel uses its hump for ?
(a) storing fat
(b) temperature regulation
(c) storing water
(d) balancing the body during walking in desert sand

Ans: a
21. The organism in which RNA is the genetic material is
(a)Rabies virus
(b) Staphylococcus
(c) Plasmodium
(d) Tobacco mosaic virus

Ans: d
22. The function of tongue in snakes is to
(a) taste the food
(b) smell the food
(c) catch the food
(d) detect the food

Ans: b
23. Which of the following animals stores water in the intestine?
(a) Zebra
(b) Camel

Ans: b
24. Which of the following combinations are incorrect?
I. Asthma – Lung
II Influenza – Respiratory tract
III Rickets – Pancreas
IV. Malaria – Spleen
(a) I and II
(b) I and III
(c) I and IV
(d) III and IV

Ans: d
25. Deficiency of Vitamin E causes ?
(a) rickets
(b) anemia
(c) sterility
(d) beri beri

Ans: c
26. In which of the following diseases do the germs enter through open wounds?
(a) Malaria
(b) Tuberculosis
(c) Typhoid
(d) Tetanus

Ans: d
27; DPT is a vaccine for
(a) diarrhoea, polio and typhoid
(b) diptheria, whooping cough and tetanus
(c) diarrhoea, polio and tetanus
(d) diptheria, whooping cough and typhoid

Ans: b
28. When a colour blind male marries a normal woman not carrying the gene for colour blindness, their off springs will be
(a) normal sons and normal daughters
(b) normal sons and carrier daughters
(c) normal daughters and colour blind sons
(d) colour blind sons and carrier daughters

Ans: b
29. Insulin is given to people suffering from which of the following diseases?
(b) Cancer
(d) Tuberculosis

Ans: c
30. The compound used in anti-malarial drug is
(a) aspirin
(b) neoprene
(c) isoprene
(d) chloroquin

Ans: d
31. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?
(a) Hydrocele
(b) Hydrophobia
(c) Hydrocephalus
(d) Hydroperitoneum

Ans: b
32. Which vitamin is provided by sunlight to the
body ?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D

Ans: d
33 What care is most useful to save the life of an infant suffering from acute diarrhea?
(a) Keep the infant away from gatherings of people.
(b) Do not allow his body to dehydrate.
(c) Do not allow the mosquitoes to bite him.
(d) Keep away house flies from hint

Ans: b
34. Which of the following characteristics distinguish monkeys, apes and men from other mammals?
1. Hands eminently adapted for grasping
2. An excellent vision and keen sense of hearing
3. A poor sense of smell
4. Highly developed brain
(a) l and 2
(b) l,2 and 3
(c) l,3 and 4
(4) l,2,3 and 4

Ans : d
35. Haemoglobin is dissolved in the plasma of
(a) man
(b) fish
(c) frog
(d) earthworm

Ans : b
36. An ant can see the objects all around it due to the presence of
(a) simple eyes
(b) eyes over the head
(c) well developed eyes
(d) compound eyes

Ans : d