Square Roots And Cube Roots Class 8th Mathematics AP Board Solution

Class 8th Mathematics AP Board Solution
Exercise 6.1
  1. 39 What will be the units digit of the square of the following numbers?…
  2. 297 What will be the units digit of the square of the following numbers?…
  3. 5125 What will be the units digit of the square of the following numbers?…
  4. 7286 What will be the units digit of the square of the following numbers?…
  5. 8742 What will be the units digit of the square of the following numbers?…
  6. 121 Which of the following numbers are perfect squares?
  7. 136 Which of the following numbers are perfect squares?
  8. 256 Which of the following numbers are perfect squares?
  9. 321 Which of the following numbers are perfect squares?
  10. 600 Which of the following numbers are perfect squares?
  11. 257 The following numbers are not perfect squares. Give reasons?
  12. 4592 The following numbers are not perfect squares. Give reasons?…
  13. 2433 The following numbers are not perfect squares. Give reasons?…
  14. 5050 The following numbers are not perfect squares. Give reasons?…
  15. 6098 The following numbers are not perfect squares. Give reasons?…
  16. 431 Find whether the square of the following numbers are even or odd?…
  17. 2826 Find whether the square of the following numbers are even or odd?…
  18. 8204 Find whether the square of the following numbers are even or odd?…
  19. 17779 Find whether the square of the following numbers are even or odd?…
  20. 99998 Find whether the square of the following numbers are even or odd?…
  21. 25; 26 How many numbers lie between the square of the following numbers…
  22. 56; 57 How many numbers lie between the square of the following numbers…
  23. 107;108 How many numbers lie between the square of the following numbers…
  24. 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = Without adding, find the sum of the following numbers…
  25. 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 = Without adding, find the sum of the…
  26. 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 + 23 + 25 = Without adding,…
Exercise 6.2
  1. 441 Find the square roots of the following numbers by Prime factorization…
  2. 784 Find the square roots of the following numbers by Prime factorization…
  3. 4096 Find the square roots of the following numbers by Prime factorization…
  4. 7056 Find the square roots of the following numbers by Prime factorization…
  5. Find the smallest number by which 3645 must be multiplied to get a perfect…
  6. Find the smallest number by which 2400 is to be multiplied to get a perfect…
  7. Find the smallest number by which 7776 is to be divided to get a perfect square.…
  8. 1521 trees are planted in a garden in such a way that there are as many trees in…
  9. A school collected ` 2601 as fees from its students. If fee paid by each student…
  10. The product of two numbers is 1296. If one number is 16 times the other, find…
  11. 7921 soldiers sat in an auditorium in such a way that there are as many soldiers…
  12. The area of a square field is 5184 m^2 . Find the area of a rectangular field,…
Exercise 6.3
  1. 1089 Find the square roots of the following numbers by division method.…
  2. 2304 Find the square roots of the following numbers by division method.…
  3. 7744 Find the square roots of the following numbers by division method.…
  4. 6084 Find the square roots of the following numbers by division method.…
  5. 9025 Find the square roots of the following numbers by division method.…
  6. 2.56 Find the square roots of the following decimal numbers.
  7. 18.49 Find the square roots of the following decimal numbers.
  8. 68.89 Find the square roots of the following decimal numbers.
  9. 84.64 Find the square roots of the following decimal numbers.
  10. Find the least number that is to be subtracted from 4000 to make it perfect…
  11. Find the length of the side of a square whose area is 4489 sq.cm.…
  12. A gardener wishes to plant 8289 plants in the form of a square and found that…
  13. Find the least perfect square with four digits.
  14. Find the least number which must be added to 6412 to make it a perfect square?…
  15. Estimate the value of the following numbers to the nearest whole number…
  16. root 250 Estimate the value of the following numbers to the nearest whole…
  17. root 780 Estimate the value of the following numbers to the nearest whole…
Exercise 6.4
  1. 8 Find the cubes of the following numbers
  2. 16 Find the cubes of the following numbers
  3. 21 Find the cubes of the following numbers
  4. 30 Find the cubes of the following numbers
  5. 243 Test whether the given numbers are perfect cubes or not.
  6. 516 Test whether the given numbers are perfect cubes or not.
  7. 729 Test whether the given numbers are perfect cubes or not.
  8. 8000 Test whether the given numbers are perfect cubes or not.
  9. 2700 Test whether the given numbers are perfect cubes or not.
  10. Find the smallest number by which 8788 must be multiplied to obtain a perfect…
  11. What smallest number should 7803 be multiplied with so that the product becomes…
  12. Find the smallest number by which 8640 must be divided so that the quotient is a…
  13. Ravi made a cuboid of plasticine of dimensions 12cm, 8cm and 3cm. How many…
  14. Find the smallest prime number dividing the sum 3^11 + 5^13 .
Exercise 6.5
  1. 343 Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.…
  2. 729 Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.…
  3. 1331 Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.…
  4. 2744 Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.…
  5. 512 Find the cube root of the following numbers through estimation?…
  6. 2197 Find the cube root of the following numbers through estimation?…
  7. 3375 Find the cube root of the following numbers through estimation?…
  8. 5832 Find the cube root of the following numbers through estimation?…
  9. Cube of an even number is an odd number State true or false?
  10. A perfect cube may end with two zeros State true or false?
  11. If a number ends with 5, then its cube ends with 5 State true or false?…
  12. Cube of a number ending with zero has three zeros at its right State true or…
  13. The cube of a single digit number may be a single digit number. State true or…
  14. There is no perfect cube which ends with 8 State true or false?
  15. The cube of a two-digit number may be a three-digit number. State true or…
  16. Find the two-digit number which a square number is and also a cubic…

Exercise 6.1
Question 1.

What will be the units digit of the square of the following numbers?

39


Answer:

Given a number 39 and need to find out the unit digit of the square of number.

Now, the square of number, n = n2


Since, we have “9” as the unit place in the number “39”.


⇒ 92 = 81


⇒ 1 will be the unit digit of square of 39.


Hence, the units’ digit of the square of 39 is 1.



Question 2.

What will be the units digit of the square of the following numbers?

297


Answer:

Given a number 297 and need to find out the unit digit of the square of number.

Now, the square of number, n = n2


Since, we have “7” in the units place in the given number “297” we have to square the number 7


⇒ 72 = 49 and 9 will be the units’ digit.


Hence, the units digit of the square of 297 is 9.



Question 3.

What will be the units digit of the square of the following numbers?

5125


Answer:

Given a number 5125 and need to find out the unit digit of the square of number.

Now, the square of number, n = n2


Since, we have “5” in the units place in the given number “5125” we have to square the number 5


⇒ 52 = 25 and 5 will be the units’ digit.


Hence, the units digit of the square of 5125 is 5.



Question 4.

What will be the units digit of the square of the following numbers?

7286


Answer:

Given a number 7286 and need to find out the unit digit of the square of number.

Now, the square of number, n = n2


Since, we have “6” in the units place in the given number “7286” we have to square the number 6


⇒ 62 = 36


⇒ 6 will be the units’ digit.


Hence, the units digit of the square of 7286 is 6.



Question 5.

What will be the units digit of the square of the following numbers?

8742


Answer:

Given a number 8742 and need to find out the unit digit of the square of number.

Now, the square of number, n = n2


Since, we have “2” in the units place in the given number “8742” we have to square the number 2


⇒ 22 = 4


⇒ 4will be the units’ digit.


Hence, the units digit of the square of 8742 is 4.



Question 6.

Which of the following numbers are perfect squares?

121


Answer:

Given, a number 121 and need to find out whether it is perfect square or not.

Now, we have the perfect square = [T1] where m and n are integers


⇒ 121 is a perfect square as it can be expressed as 11 × 11 form the product of two equal integer.


⇒121 = 11 × [T2] 11


Hence, 121 is a perfect square.



Question 7.

Which of the following numbers are perfect squares?

136


Answer:

Given a number 136 and need to find out whether it is perfect square or not.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 136 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal integer.


Hence, 136 is not a perfect square.



Question 8.

Which of the following numbers are perfect squares?

256


Answer:

Given a number 256 and need to find out whether it is perfect square or not.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 256 is a perfect square as it can be


expressed as 16 × 16 form the product of two equal integer.


⇒ 256 = 16 × 16


Hence, 256 is a perfect square.



Question 9.

Which of the following numbers are perfect squares?

321


Answer:

Given a number 321 and need to find out whether it is perfect square or not.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 321 is not a perfect square as it cannot be


expressed as n × n form the product of two equal integer.


Hence, 321 is not a perfect square.



Question 10.

Which of the following numbers are perfect squares?

600


Answer:

Given a number 600 and need to find out whether it is perfect square or not.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 600 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal integer.


Hence, 600 is not a perfect square.



Question 11.

The following numbers are not perfect squares. Give reasons?

257


Answer:

Given a number 257 is not perfect square. Need to find out the reason.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒257 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal


integer and the number that have 2,3,7 or 8 in the units place are not perfect squares.


Hence, the given number 257 is not a perfect square.



Question 12.

The following numbers are not perfect squares. Give reasons?

4592


Answer:

Given a number 4592 is not perfect square. Need to find out the reason.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 4592 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal integer and the number that have 2,3,7 or 8 in the units place are not perfect squares.


Hence, the given number 4592 is not a perfect square.



Question 13.

The following numbers are not perfect squares. Give reasons?

2433


Answer:

Given a number 2433 is not perfect square. Need to find out the reason.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 2433 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal integer and the number that have 2,3,7 or 8 in the units place are not perfect squares.


Hence, the given number 2433 is not a perfect square.



Question 14.

The following numbers are not perfect squares. Give reasons?

5050


Answer:

Given a number 5050 is not perfect square. Need to find out the reason.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 5050 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal integer.


Hence, the given number 5050 is not a perfect square.



Question 15.

The following numbers are not perfect squares. Give reasons?

6098


Answer:

Given a number 6098 is not perfect square. Need to find out the reason.

Now, we have the perfect square  = , where m and n are integers


⇒ 6098 is not a perfect square as it cannot be expressed as n × n form the product of two equal integer and the number that have 2,3,7 or 8 in the units place are not perfect squares.


Hence, the given number 6098 is not a perfect square.



Question 16.

Find whether the square of the following numbers are even or odd?

431


Answer:

Given a number 431 and need to find out whether it is even or odd

Now, the square of number, n = n2


Consider units digit of a number 431 and square the units digit number.


⇒ Here, Units digit number is 1


⇒ Square of 1 = 1


⇒ Square the unit digit 1 = 1


⇒ 1 is a odd number


⇒ ∴ square of 431 will be again odd number


Hence, 431 is odd number.



Question 17.

Find whether the square of the following numbers are even or odd?

2826


Answer:

Given a number 2826 and need to find out whether it is even or odd

Now, the square of number, n = n2


Consider units digit of a number 2826 and square the units digit number.


⇒ Here, Units digit number is 6


⇒ Square of 6 = 36


⇒ 6 is a even number


⇒ ∴ square of 2826 will be again even number


Hence, 2826 is even number.



Question 18.

Find whether the square of the following numbers are even or odd?

8204


Answer:

Given: A number 8204 and need to find out whether it is even or odd

Now, the square of number, n = n2


Consider units digit of a number 8204 and square the units digit number.


⇒ Here, Units digit number is 4


⇒ Square of 4 = 16


⇒ 4 is a even number


⇒ ∴ square of 8204 will be again even number


Hence, 8204 is even number.



Question 19.

Find whether the square of the following numbers are even or odd?

17779


Answer:

Given a number 17779 and need to find out whether it is even or odd

Now, the square of number, n = n2


Consider units digit of a number 17779 and square


the units digit number.


⇒ Here, Units digit number is 9


⇒ Square of 9 = 81


⇒ 9 is a odd number


⇒ ∴ square of 17779 will be again odd number


Hence, 17779 is odd number.



Question 20.

Find whether the square of the following numbers are even or odd?

99998


Answer:

Given a number 99998 and need to find out whether it is even or odd

Now, the square of number, n = n2


Consider units digit of a number 99998 and square the units digit number.


⇒ Here, Units digit number is 8


⇒ Square of 8 = 64


⇒ 8 is a even number


⇒ ∴ square of 99998 will be again even number


Hence, 99998 is even number.



Question 21.

How many numbers lie between the square of the following numbers

25; 26


Answer:

Given, two numbers 25 and 26 we need to find out the numbers lie between the squares of the given numbers.


Now, we have numbers lie between the square of n and (n + 1) as 2n i.e 2 × base of first number.


⇒ Numbers between squares of 25 and (25 + 1) = 2 × 25


⇒ 50


Hence, 50 numbers lies between the square of the given numbers.



Question 22.

How many numbers lie between the square of the following numbers

56; 57


Answer:

Given, two numbers 56 and 57 we need to find out the numbers lie between the squares of the given numbers.


Now, we have numbers lie between the square of n and (n + 1) as 2n i.e 2 × base of first number.


⇒ Numbers between squares of 56 and (56 + 1) = 2 × 56


⇒112


Hence, 112 numbers lies between the square of the given numbers.



Question 23.

How many numbers lie between the square of the following numbers

107;108


Answer:

Given, two numbers 107 and 108 we need to find out the numbers lie between the squares of the given numbers.


Now, we have numbers lie between the square of n and (n + 1) as 2n i.e 2 × base of first number.


⇒ Numbers between squares of 107 and (107 + 1) = 2 × 107


⇒ 214


Hence, 214 numbers lies between the square of the given numbers.



Question 24.

Without adding, find the sum of the following numbers

1 + 3 + 5 + 7 + 9 =


Answer:

Given, 5 consecutive odd numbers sum. To find out, the sum of consecutive odd numbers from “1” to “9” without adding.


We have sum of first n odd numbers = n2.


Here, n = 5


⇒ 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 52


⇒ 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 25


Hence, the sum of 1 + 3 + 5 + 7 + 9 without adding = 25



Question 25.

Without adding, find the sum of the following numbers

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 =


Answer:

Given, 9 consecutive odd numbers sum. To find out, the sum of consecutive odd numbers from “1” to “17” without adding.


We have sum of first n odd numbers = n2.


Here, n = 9


⇒ 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 = 92


⇒ 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 = 81


Hence, the sum of 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 without adding = 81



Question 26.

Without adding, find the sum of the following numbers

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 + 23 + 25 =


Answer:

Given, 13 consecutive odd numbers sum. To find out, the sum of consecutive odd numbers from “1” to “25” without adding.


We have sum of first n odd numbers = n2.


Here, n = 13


⇒ 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 + 23 + 25 = 132


⇒ 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 + 23 + 25 = 169


Hence, the sum of 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 + 23 + 25 without adding = 169




Exercise 6.2
Question 1.

Find the square roots of the following numbers by Prime factorization method.

441


Answer:

Given, a number as 441. We need to find out the square root using prime factorization method.


Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒7 × 3 × 3 × 7


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (3 × 3) × (7 × 7)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒3 × 7


⇒ 21


Hence, 21 is the square root of the given number 441 using prime factorization method



Question 2.

Find the square roots of the following numbers by Prime factorization method.

784


Answer:

Given, a number as 784. We need to find out the square root using prime factorization method.


Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒2 × 2 × 2 × 2 × 7 × 7


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (2 × 2) × (2 × 2) × (7 × 7)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒2 × 2 × 7


⇒ 28


Hence, 28 is the square root of the given number 784 using prime factorization method



Question 3.

Find the square roots of the following numbers by Prime factorization method.

4096


Answer:

Given, a number as 4096. We need to find out the square root using prime factorization method.

Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (2 × 2) × (2 × 2) × (2 × 2) × (2 × 2) × (2 × 2) × (2 × 2)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2


⇒ 64


Hence, 64 is the square root of the given number 4096 using prime factorization method



Question 4.

Find the square roots of the following numbers by Prime factorization method.

7056


Answer:

Given, a number as 7056. We need to find out the square root using prime factorization method.

Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒2 × 2 × 2 × 2 × 7 × 7 × 3 × 3


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (2 × 2) × (2 × 2) × (7 × 7) × (3 × 3)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒2 × 2 × 7 × 3


⇒ 84


Hence, 84 is the square root of the given number 7056 using prime factorization method



Question 5.

Find the smallest number by which 3645 must be multiplied to get a perfect square.


Answer:

Given, a number as 3645. We need to find out a number which if multiplied by the given number we should get a perfect square.

Step 1: Resolve 3645 into prime factors



We get, 5 × 9 × 9 × 3 × 3


Step 2: Pair the factors obtained


⇒ (9 × 9) × (3 × 3) × 5


Step 3: multiply the number with the factor which is alone.


Here, 9,3 are in pair and 5 is alone.


So,we must multiply the given number by 5 to get a perfect square.


⇒ 3645 × 5 = 18225.


Hence, 5 should be multiplied to the given number “3645” to make it perfect square.



Question 6.

Find the smallest number by which 2400 is to be multiplied to get a perfect square and also find the square root of the resulting number.


Answer:

Given, a number as 2400. We need to find out a number which if multiplied by the given number we should get a perfect square.

To find out square root of the resulting number


Step 1: Resolve 2400 into prime factors



We get, 3 × 2 × 5 × 2 × 5 × 2 × 2 × 2


Step 2: Pair the factors obtained


⇒ (2 × 2) × (5 × 5) × (2 × 2) × 3 × 2


Step 3: multiply the number with the factor which is alone.


Here, 2,5 are in pairs and 3,2 are alone.


So, we must multiply the given number by 3 × 2 to get a perfect square.


⇒ 2400 × 3 × 2 = 2400 × 6 = 14400.


Step 4: The resulting number obtained is 14400



Square root is found out using common factors


⇒  = )


= 5 × 2 × 3 × 2 × 2


= 120


Hence, 6 should be multiplied to the given number “2400” to make it perfect square. The square root of the resulting number is 120.



Question 7.

Find the smallest number by which 7776 is to be divided to get a perfect square.


Answer:

Given, a number as 7776. We need to find out a number which if divided by the given number we should get a perfect square.

Step 1: Resolve 7776 into prime factors



We get, 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3


Step 2: Pair the factors obtained


⇒ (2 × 2) × (2 × 2) × (3 × 3) × (3 × 3) × 3 × 2


Step 3: divide the number with the factor which are alone.


Here, 2,3are in pairs and 3,2 are alone.


⇒ 3 × 2 = 6


⇒  = 1296.


Hence, 6 is the smallest number which is to be multiplied to the given number to get perfect square.



Question 8.

1521 trees are planted in a garden in such a way that there are as many trees in each row as there are rows in the garden. Find the number of rows and number of trees in each row.


Answer:

Given, 1521 trees are planted in a garden. We need to find out number of rows and number of trees.

Let us assume the number of trees in each row = x.


Since, we know that number of trees in each row = number of rows in the garden.


Total number of trees planted in a garden = x × x = x2


Calculate x value.


∴ x2 = 1521


Calculate, prime factors for 1521.



We know from pairing the factors


⇒ x2 = (3 × 3) × (13 × 13)


⇒ x2 = 3 × 13


⇒X = 39


Hence, the number of trees in each row is 39 and number of rows in the garden is also 39.



Question 9.

A school collected ` 2601 as fees from its students. If fee paid by each student and number students in the school were equal, how many students were there in the school?


Answer:

Given, 2601 fees collected from the students. We need to find out number of students and fees paid by each student.

Let us assume the number of students in a school = x.


Since, we know that fee paid by each student = number of students in the school.


Total number of fees collected by the student = x × x = x2


Calculate x value.


∴ x2 = 2601


Calculate prime factors for 2601.



We know from pairing the factors


⇒ x2 = (51 × 51)


⇒X = 51


Hence, the number of students in the school is 51.



Question 10.

The product of two numbers is 1296. If one number is 16 times the other, find the two numbers?


Answer:

Given, the product of two numbers = 1296 and one number is 16 times the other.

Let us, consider the number as x and other number as 16x.


Now, the product of two numbers = 1296


⇒  = 1296


⇒  = 1296


⇒  = 


⇒  = 81


⇒ x = 


⇒ x = 9


Another number is 16x = 144


∴ The numbers are 9 and 144



Question 11.

7921 soldiers sat in an auditorium in such a way that there are as many soldiers in a row as there are rows in the auditorium. How many rows are there in the auditorium?


Answer:

Given, 7921 soldiers in a auditorium. We need to find out number of rows and number of soldiers.

Let us assume the number of soldiers in each row = x.


Since, we know that number of soldiers in each row = number of rows in the auditorium.


Total number of soldiers = x × x = x2


Calculate x value.


∴ x2 = 7921


Calculate prime factors for 7921.



We know from pairing the factors


⇒ x2 = (89 × 89)


⇒X = 89


Hence, number of rows in the auditorium is 89.



Question 12.

The area of a square field is 5184 m2. Find the area of a rectangular field, whose perimeter is equal to the perimeter of the square field and whose length is twice of its breadth.


Answer:

Given, the area of a square field as 5184m2

We need to find out the area of a rectangular field.


We know that perimeter of a rectangular field = perimeter of the square field and length = twice breadth.


Now, Area of a square field = 5184m2


Area of a square = s × s, where s is side


⇒  = 72


Perimeter of a square field = 4 × s


= 4 × 72 = 288m


Perimeter of a square field = 288m = perimeter of a rectangular field.


Let breadth (b) = x and length (l) = 2x


We know that perimeter = 2 × (l + b)


= 2 × (2x + x)


= 2 × (3x)


= 6x


Here, 6x = 288m


⇒ 6x = 288


⇒ x = 


⇒ x = 48m


Hence, breadth is 48m and length is 2 × 48 = 96m




Exercise 6.3
Question 1.

Find the square roots of the following numbers by division method.

1089


Answer:

Given, a number as 1089.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 10 and 89


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left. Here we get 3 × 3 = 9



Step 3: Subtract the resulted value 9 from the number


Step 4 : Bring down the second pair 89 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 3



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 1089 is 33



Question 2.

Find the square roots of the following numbers by division method.

2304


Answer:

Given, a number as 2304.


We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 23 and 04


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 16 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair 04 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 4 + 4 = 8



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 2304 is 48



Question 3.

Find the square roots of the following numbers by division method.

7744


Answer:

Given, a number as 7744.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 77 and 44


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 64 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair 04 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 8 + 8 = 16



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 7744 is 88



Question 4.

Find the square roots of the following numbers by division method.

6084


Answer:

Given, a number as 6084.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 60 and 84


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 49 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair 84 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 7 + 7 = 14



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 6084 is 78



Question 5.

Find the square roots of the following numbers by division method.

9025


Answer:

Given, a number as 9025.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 90 and 25


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 81 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair 25 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 9 + 9 = 18



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 9025 is 95



Question 6.

Find the square roots of the following decimal numbers.

2.56


Answer:

Given, a decimal number as 2.56.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 2 and 56


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 1 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair .56 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 1 + 1 = 2



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 2.56 is 1.6



Question 7.

Find the square roots of the following decimal numbers.

18.49


Answer:

Given, a decimal number as 18.49.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 18 and 49


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 16 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair .49 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 4 + 4 = 8



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 18.49 is 4.3



Question 8.

Find the square roots of the following decimal numbers.

68.89


Answer:

Given, a decimal number as 68.89.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 68 and 89


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 64 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair .89 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 8 + 8 = 16



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 68.89 is 8.3



Question 9.

Find the square roots of the following decimal numbers.

84.64


Answer:

Given, a decimal number as 84.64.

We need to find out the square root using division method


Step 1: Pair the given digit number, starting from units place to left as 84 and 64


Step 2: Find the largest number whose square is less than or equal to the first pair or single digit from left.



Step 3: Subtract the resulted value 81 from the given number


Step 4 : Bring down the second pair .64 to the right of the remainder



Step 5: double the quotient 9 + 9 = 18



Step 6: Guess the possible value such that the product is equal to or less than new dividend



Hence, the square root of 84.64 is 9.2



Question 10.

Find the least number that is to be subtracted from 4000 to make it perfect square


Answer:

Given, a number as 4000.

Need to find out the least number which must be subtracted to make it a perfect square.


Now, using by division method we get



That means if we subtract 31 from 4000 we get perfect square


⇒ 4000-31 = 3969.


 = 63.


Hence, 31 must be subtracted from the given number to get a perfect square



Question 11.

Find the length of the side of a square whose area is 4489 sq.cm.


Answer:

Given, area of square as 4489 sq.cm

We need to find out the length.


Now, we know that area = l × l


Area = l2


⇒ l2 = 4489


⇒ l = 



⇒ l = 67 cm


Hence, the length of the side of a given square is 67cm



Question 12.

A gardener wishes to plant 8289 plants in the form of a square and found that there were 8 plants left. How many plants were planted in each row?


Answer:

Given, 8289 plants are to be planted in the form of square with 8 left to be planted.

We need to find out number of plants planted in each row.


Since, 8 plants are left from the given number of plants


= 8289 – 8


= 8281


To form a square number of plants planted in each row = number of rows.


Consider it as x


⇒ x × x = 8281


⇒X2 = 8281


X = 91.


Hence, 91 plants are planted in each row.



Question 13.

Find the least perfect square with four digits.


Answer:

We need to find out the least perfect square with four digits

Let us consider a four digit number as 1000 which is not a perfect square.


Now, we must find out a number when it is added to this number the resultant number will be a perfect square.


Using division method we get



We know that 1000 lies between 312 and 322


⇒ 312 < 1000 < 322


⇒ 322 – 1000


= 1024 – 1000


= 24


24 must be added to 1000 we get 1024


Hence, the least perfect square with four digit is 1024



Question 14.

Find the least number which must be added to 6412 to make it a perfect square?


Answer:

Given, a number as 6412.

Need to find out the least number which must be added to make it a perfect square.


Now, using by division method we get



This shows that 6412 lies between 802 and 812


⇒ 802 < 6412 < 812


∴ the number to be added is 812 – 6412


= 6561 – 6412


= 149


Hence, 149 must be added to make the given number as perfect square.



Question 15.

Estimate the value of the following numbers to the nearest whole number


Answer:

Given, a number as 97. We need to estimate the value of the number to the nearest whole number.

97 lies between 81 and 100


⇒ 92 = 81 and 102 = 100


∴ 81 < 97 <100


⇒ 9 <  < 10


Thus, the approximate value of  is 9


Question 16.

Estimate the value of the following numbers to the nearest whole number



Answer:

Given, a number as 250. We need to estimate the value of the number to the nearest whole number.

250 lies between 225 and 256


⇒ 152 = 225 and 162 = 256


∴ 225 < 250 <256


⇒ 15 <  < 16


Thus, the approximate value of  is 15



Question 17.

Estimate the value of the following numbers to the nearest whole number



Answer:

Given, a number as 780. We need to estimate the value of the number to the nearest whole number.

780 lies between 729 and 784


⇒ 272 = 729 and 282 = 784


∴ 729 < 780 <784


⇒ 27 <  < 28


Thus, the approximate value of  is 27




Exercise 6.4
Question 1.

Find the cubes of the following numbers

8


Answer:

Given, a number as 8. We need to find out the cube of

the number.


Now, we know cube of a number as n3


⇒ 83


⇒512


Hence, the cube of a given number 8 is 512.



Question 2.

Find the cubes of the following numbers

16


Answer:

Given, a number as 16. We need to find out the cube of

the number.


Now, we know cube of a number as n3


⇒ 163


⇒4096


Hence, the cube of a given number 16 is 4096.



Question 3.

Find the cubes of the following numbers

21


Answer:

Given, a number as 21. We need to find out the cube of

the number.


Now, we know cube of a number as n3


⇒ 213


⇒9261


Hence, the cube of a given number 21 is 9261.



Question 4.

Find the cubes of the following numbers

30


Answer:

Given, a number as 30. We need to find out the cube of

the number.


Now, we know cube of a number as n3


⇒ 303


⇒27000


Hence, the cube of a given number 30 is 27000.



Question 5.

Test whether the given numbers are perfect cubes or not.

243


Answer:

Given, a number 243 and need to find out whether it is perfect cube or not.

Now, we have the perfect cube  = , where m and n are integers


⇒ 243 is not a perfect cube as it cannot be expressed as n × n × n form the product of three equal integer.


Hence, 243 is not a perfect cube.



Question 6.

Test whether the given numbers are perfect cubes or not.

516


Answer:

Given, a number 516 and need to find out whether it is perfect cube or not.

Now, we have the perfect cube  = , where m and n are integers


⇒ 516 is not a perfect cube as it cannot be expressed as n × n × n form the product of three equal integer.


Hence, 516 is not a perfect cube



Question 7.

Test whether the given numbers are perfect cubes or not.

729


Answer:

Given, a number 729 and need to find out whether it is perfect cube or not.

Now, we have the perfect cube  = , where m and n are integers


⇒ 729 is a perfect cube as it can be expressed as


n × n × n form the product of three equal


integer.


⇒ 729 = 9 × 9 × 9


Hence, 729 is a perfect cube.



Question 8.

Test whether the given numbers are perfect cubes or not.

8000


Answer:

Given, a number 8000 and need to find out whether it is perfect cube or not.

Now, we have the perfect cube  = , where m and n are integers


⇒ 8000 is a perfect cube as it can be expressed as


n × n × n form the product of three equal


integer.


⇒ 8000 = 20 × 20 × 20


Hence, 8000 is a perfect cube.



Question 9.

Test whether the given numbers are perfect cubes or not.

2700


Answer:

Given, a number 2700 and need to find out whether it is perfect cube or not.

Now, we have the perfect cube  = , where m and n are integers


⇒ 2700 is not a perfect cube as it cannot be expressed as n × n × n form the product of three equal integer.


Hence, 2700 is not a perfect cube



Question 10.

Find the smallest number by which 8788 must be multiplied to obtain a perfect cube?


Answer:

Given, a number as 8788. We need to find out a number which if multiplied by the given number we get a perfect cube.

Step 1: Resolve 8788 into prime factors



We get, 2 × 2 × 13 × 13 × 13


Step 2: Pair the factors obtained in the group of three


⇒ (2 × 2) × (13 × 13 × 13)


Step 3: multiply the number with the factor which is alone.


Here, 13 is in group of three and 2 is alone.


⇒ 8788 × 2 = 17576


Hence, 2 is the smallest number which is to be multiplied to the given number for perfect cube.



Question 11.

What smallest number should 7803 be multiplied with so that the product becomes a perfect cube?


Answer:

Given, a number as 7803. We need to find out a number which if multiplied by the given number we get a perfect cube.

Step 1: Resolve 7803 into prime factors



We get, 3 × 3 × 3 × 17 × 17


Step 2: Pair the factors obtained in the group of three


⇒ (3 × 3 × 3) × (17 × 17)


Step 3: multiply the number with the factor which is alone.


Here, 3 is in group of three and 17 is alone.


⇒ 7803 × 17 = 132651


Hence, 17 is the smallest number which is to be multiplied to the given number for perfect cube.



Question 12.

Find the smallest number by which 8640 must be divided so that the quotient is a perfect cube?


Answer:

Given, a number as 8640. We need to find out a number which if divided by the given number we get quotient as a perfect cube.

Step 1: Resolve 8640 into prime factors



We get, 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 5 × 3 × 3 × 3


Step 2: Pair the factors obtained in the group of three


⇒ (2 × 2 × 2) × (2 × 2 × 2) × (3 × 3 × 3) × 5


Step 3: divide the number with the factor which is alone.


Here, 2, 3 is in group of three and 5 is alone.


⇒  = 1728


Hence, 5 is the smallest number which is to be divided to the given number for perfect cube.



Question 13.

Ravi made a cuboid of plasticine of dimensions 12cm, 8cm and 3cm. How many minimum numbers of such cuboids will be needed to form a cube?


Answer:

Given, a cubiod with sides as 12cm, 8 cm and 3cm

To find out number of cuboids required to form a cube.


Volume of the cubiod = 12 × 8 × 3 cm3


The cube is formed by stacking many such cuboids and it will have side lengths which are multiple of 12,8,3 cm


The smallest such cube will have a side length of LCM(12,8,3)


LCM is found out as follows:



LCM is 3 × 4 × 2 = 24 cm


And a volume = (24 × 24 × 24)cm


∴ Number of cuboids to fit in a cube = 


= 2 × 24


= 48


Hence, 48 cuboids are needed to form a cube



Question 14.

Find the smallest prime number dividing the sum 311 + 513.


Answer:

Given, the sum of 311 and 513

We need to find out smallest prime numbers.


We know that sum of two odd numbers is even and any even number is divisible by 2.


Hence, the sum of 311 and 513 is divisible by 2 which is the smallest prime number.




Exercise 6.5
Question 1.

Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.

343


Answer:

Given, a number as 343. We need to find out the cube root using prime factorization method.

Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



343 = 7 × 7 × 7 × 1


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (7 × 7 × 7) × 1


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒7


Hence, 7 is the cube root of the given number 343 using prime factorization method



Question 2.

Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.

729


Answer:

Given, a number as 729. We need to find out the cube root using prime factorization method.

Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (3 × 3 × 3) × (3 × 3 × 3)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒3 × 3


⇒ 9


Hence, 9 is the cube root of the given number 729 using prime factorization method



Question 3.

Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.

1331


Answer:

Given, a number as 1331. We need to find out the cube root using prime factorization method.

Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒ 11 × 11 × 11


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (11 × 11 × 11)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒ 11


Hence, 11 is the cube root of the given number 1331 using prime factorization method



Question 4.

Find the cube root of the following numbers by prime factorization method.

2744


Answer:

Given, a number as 2744. We need to find out the cube root using prime factorization method.

Step 1: Resolve the given number into prime factors, we get



⇒2 × 2 × 2 × 7 × 7 × 7


Step 2: Make pairs of equal factors, we get


⇒ (2 × 2 × 2) × (7 × 7 × 7)


Step 3: Choosing one factor out of every pair, we get


⇒ 2 × 7 = 14


Hence, 14 is the cube root of the given number 2744 using prime factorization method



Question 5.

Find the cube root of the following numbers through estimation?

512


Answer:

Given number as 512. We need to find out the cube root using estimation method.

Step 1: start making groups of three digits starting from the units place.


⇒ 512 as first group and it has no second group


Step 2: first group will give us the units digit of the cube root.


⇒ 512 ends with 2, cube of 2 = 23 = 8


∴ 8 will go in units place


Step 3: Now, we do not have second group to calculate


8 becomes the required cube root.


∴  = 8


Hence, the cube root of 512 using estimation method is 8



Question 6.

Find the cube root of the following numbers through estimation?

2197


Answer:

Given number as 2197. We need to find out the cube root using estimation method.

Step 1: start making groups of three digits starting from the units place.


⇒ 197 as first group and 2 as second group


Step 2: first group will give us the units digit of the cube root.


⇒ 197 ends with 7, cube of 7 = 73 = 343


∴ 3 will go in units place


Step 3: Now, take second group. i.e 2


⇒ we know 13 < 2 < 33


As the smallest number is 1, it becomes the tens place of the required cube root.


∴  = 13


Hence, the cube root of 2197 using estimation method is 13



Question 7.

Find the cube root of the following numbers through estimation?

3375


Answer:

Given number as 3375. We need to find out the cube root using estimation method.

Step 1: start making groups of three digits starting from the units place.


⇒ 375 as first group and 3 as second group


Step 2: first group will give us the units digit of the cube root.


⇒ 375 ends with 5, cube of 5 = 53 = 125


∴ 5 will go in units place


Step 3: Now, take second group. i.e 3


⇒ we know 13 < 3 < 23


As the smallest number is 1, it becomes the tens place of the required cube root.


∴  = 15


Hence, the cube root of 3375 using estimation method is 15



Question 8.

Find the cube root of the following numbers through estimation?

5832


Answer:

Given number as 5832. We need to find out the cube root using estimation method.

Step 1: start making groups of three digits starting from the units place.


⇒ 832 as first group and 5 as second group


Step 2: first group will give us the units digit of the cube root.


⇒ 832 ends with 2, cube of 2 = 23 = 8


∴ 8 will go in units place


Step 3: Now, take second group. i.e 5


⇒ we know 13 < 5 < 23


As the smallest number is 1, it becomes the tens place of the required cube root.


∴  = 18


Hence, the cube root of 5832 using estimation method is 18



Question 9.

State true or false?

Cube of an even number is an odd number


Answer:

The given statement is false

Consider cube of even numbers


⇒ 23 = 8, 43 = 64,63 = 216 all are even numbers.


Hence, it is false that the cube of an even number is an odd number



Question 10.

State true or false?

A perfect cube may end with two zeros


Answer:

The given statement is false

Since, a perfect cube ends with three zeros


⇒ Consider 103 = 1000,203 = 8000


Hence, it is false that a perfect cube may end with two zeros.



Question 11.

State true or false?

If a number ends with 5, then its cube ends with 5


Answer:

The given statement is true.

Consider a number 5


⇒ cube of 5 = 53 = 125


Hence, it is true that number ends with 5, then its cube ends with 5



Question 12.

State true or false?

Cube of a number ending with zero has three zeros at its right


Answer:

The given statement is true.

⇒ Consider a number ending with zero as 10


⇒ cube of that number is 103 = 1000 (Has three zeros at its right)


Hence, it is true that a number ending with zero has three zeros at its right.



Question 13.

State true or false?

The cube of a single digit number may be a single digit number.


Answer:

The given statement is true.

Consider a single digit number “2” which is second smallest single digit number.


Cube of 2 = 23 = 8.


⇒ 8 is a single digit number


Hence, it is true that the cube of a single digit number may be a single digit number.



Question 14.

State true or false?

There is no perfect cube which ends with 8


Answer:

The given statement is false

Since, cube of 2 = 23 = 8


Hence, it is false that no perfect cube ends with 8



Question 15.

State true or false?

The cube of a two-digit number may be a three-digit number.


Answer:

The given statement is false.

⇒ Let us consider, the smallest two-digit number 10


⇒ cube of 10 = 103


⇒ 1000 (not a three-digit number)


Hence, it is false that the cube of a two-digit number may be a three-digit number.



Question 16.

Find the two-digit number which a square number is and also a cubic number.


Answer:

Need to find out a two-digit number which is a square number and also a cubic number.

⇒ A number which is a square must equal to = x2


⇒ A number which is a cube must equal to = y3


⇒ Number must be sixth power of an integer = z6


∴ we can have x = z3 and y = z2 so x2 = z6 and y3 = z6


By trial and error method 16 = 1 , 26 = 64 and 36 = 729 (need two digit number).


So, 64 is the number.


⇒ 82 = 64 = 43


Hence, 64 is the two-digit number which is a square number and also cubic number.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination