Laws Of Motion Class 9th Science & Technology MHB Solution

Laws Of Motion

Class 9th Science & Technology MHB Solution
Exercises
  1. Match the first column with appropriate entries in the second and third columns and remake…
  2. Distance and displacement Clarify the differences
  3. Uniform and non-uniform motion Clarify the differences
  4. Complete the following table.
  5. Complete the sentences and explain them. A. The minimum distance between the start and…
  6. When an object falls freely to the ground, its acceleration is uniform. Give scientific…
  7. Even though the magnitudes of action force and reaction force are equal and their…
  8. It is easier to stop a tennis ball as compared to a cricket ball, when both are travelling…
  9. The velocity of an object at rest is considered to be uniform. Give scientific reasons.…
  10. Take 5 examples from your surroundings and give explanation based on Newton's laws of…
  11. An object moves 18 m in the first 3 s, 22 m in the next 3 s and 14 m in the last 3 s. What…
  12. An object of mass 16 kg is moving with an acceleration of 3 m/s^2 . Calculate the applied…
  13. A bullet having a mass of 10 g and moving with a speed of 1.5 m/s, penetrates a thick…
  14. A person swims 100 m in the first 40 s, 80 m in the next 40 s and 45 m in the last 20 s.…

Exercises
Question 1.

Match the first column with appropriate entries in the second and third columns and remake the table.



Answer:


The velocity-time graphs are given below:




Question 2.

Clarify the differences

Distance and displacement


Answer:

i. Distance refers to "how much length an object has covered" during its motion. And, displacement refers to "how far out of place an object is"; It is the object's overall change in position.


ii. It depends only on magnitude not on direction. Displacement depends on both magnitude as well as direction.


iii. The diagram is given below:



In the above diagram,


AB is the distance


ACDB is the distance travelled by the object.

iv) Distance is a scalar quantity as it has only magnitude whereas Displacement is a vector quantity as it has both magnitude and displacement.



Question 3.

Clarify the differences

Uniform and non-uniform motion


Answer:

(i) The difference between uniform and non-uniform motion relies on, whether the velocity of the moving body is changing or not. If the velocity of the object changes to particular rate, then the motion is uniform, but if it increases or decreases at different points of time, then this movement is called as non-uniform motion.


(ii) In uniform motion, the object covers equal distance in equal time interval. In non-uniform motion, object covers equal distances in unequal time-intervals.


(iii)





Question 4.

Complete the following table.



Answer:


From the first equation of motion,


v=u+at


here,


v = final velocity


u = initial velocity


a is the acceleration


t is the time


In the first table,


From Ist row, v = ?


⇒ v =2m/s + 4ms-2 × 3s


⇒ v = 2m/s + 12 m/s


⇒ v = 14 m/s


from 2nd row, u = ?


v = u + at


⇒ 20 m/s = u + 5ms-2 × 2s


⇒ 20 m/s – 10m/s = u


⇒ u = 10 m/s


Now,


In the second table,



From the equation of motion,


S=ut + 1/2 at2


Where, s is the distance


“u” is the initial velocity.


“v” is the final velocity.


“t” is the time.


“a” is the acceleration


From Ist row, s = ?


⇒ S=ut + 1/2 at2


⇒ S = 5ms-1 × 3s + 1/2 × 12ms-2 × 3s × 3s


⇒ S=15m+ 54m


⇒ S = 69 m


From 2nd row, a = ?


⇒ S=ut + 1/2 at2


⇒ 92m = 7ms-1 × 4s + 1/2 × a × 4s ×4s


⇒ 92 m = 28 m + a × 8s2


⇒ a × 8s2 = 92 – 28 m


⇒ a × 8s2 = 64 m


⇒ a= 8 m/s2


Now, for the third table,



From second equation of motion,


v2 = u2+2as


From Ist row ⇒ 8 = 4 × 4 + 2 × 3 × S


⇒ 8 = 16 + 6 × S


⇒ -8 = 6 × S


⇒ -8/6= S


⇒ S= -3/2 =-1.5 m


From 2nd row ⇒ 10= u2+ 2× 5× 8.4


⇒ 10=u2+84


⇒ -74=u2


⇒ u=-8.6m/s



Question 5.

Complete the sentences and explain them.

A. The minimum distance between the start and finish points of the motion of an object is called the ______ of the object.

B. Deceleration is ______ acceleration

C. When an object is in uniform circular motion, its ______changes at every point.

D. During collision ______remains constant.

E. The working of a rocket depends on Newton’s ______ law of motion.


Answer:

A. The minimum distance between the start and finish points of the motion of an object is called the displacement of the object.


Explanation:


As seen in the given figure,



The distance is not same as displacement. In fact, the displacement is the shortest distance between two given points.


B. Deceleration is negative acceleration.


Explanation:


Acceleration means increase in velocity. And, for decrease in velocity we have another term called “negative acceleration or deceleration”.


The figure shows the velocity time graph of an object:



C. When an object is in uniform circular motion, its velocity changes at every point.


Explanation:


In uniform circular motion, the speed of the object is same. Since, it direction is changing at every instant, hence its velocity changes. Because, velocity is speed with direction.


The object in uniform circular motion is shown here:



Here, the magnitude of both velocities is same.


D. During collision total momentum remains constant.


Explanation:


During collision the total momentum, remains the same.


The figure shows two objects here before & after collision:



E. The working of a rocket depends on Newton’s third law of motion.


Explanation: According to Newton’s third law of motion, every action has an equal and opposite reaction.


In a rocket, the burnt fuel releases gases, which push the rocket upwards. The direction of forces is given in the figure below:




Question 6.

Give scientific reasons.

When an object falls freely to the ground, its acceleration is uniform.


Answer:

As we know that

Where , G'= new gravitational acceleration

G = gravitational acceleration initial (9.8 m/sec2)
H = Height from the surface of Earth
R= Radius of Earth
The height from which the body will be H<<Re
This means

We get

Hence , the acceleration of free falling body is uniform on the surface of Earth and Decreases with the height of the body.

Question 7.

Give scientific reasons.

Even though the magnitudes of action force and reaction force are equal and their directions are opposite, their effects do not get cancelled.


Answer:

i. When the point of action of the two equal and opposite forces is the same, then these do cancel out.


ii. But when the point of action of the two equal and opposite forces is different Though it located on the same body but separated by some distance between a the points of action of the two forces, then these forces don’t cancel out, but rather produce a couple. Example, closing a tap.


iii. But, if they are acting on different bodies, they cannot cancel out but rather produce motion.


For example, the downward weight is cancelled by the normal force while the force of the sun on the earth and its reaction, the force of the earth on the sun, do not cancel each other. We can see from diagram also.




Question 8.

Give scientific reasons.

It is easier to stop a tennis ball as compared to a cricket ball, when both are travelling with the same velocity.


Answer:

Cricket ball is heavier than the tennis ball. Hence, the force required to stop a cricket ball is more as compared to tennis ball with the same velocity.

As we know, Force = Mass × acceleration


Here, force is directly proportional to mass.


So even if the velocity is same, the mass of leather ball is greater than that of tennis ball and the momentum (which is mass multiplied by velocity) and hence has more momentum and it is not easier to stop cricket ball.



Question 9.

Give scientific reasons.

The velocity of an object at rest is considered to be uniform.


Answer:

In a uniform motion, the object travels equal distances in equal interval of time. Also, in uniform motion, the speed of the object is constant. The graph is given below:



Now, for an object at rest, the speed of the object is zero. As the time passes by, the speed is still zero. Hence, the object at rest is also considered as object in uniform motion.



Question 10.

Take 5 examples from your surroundings and give explanation based on Newtons laws of motion.


Answer:

1) Newton’s law of motion : Explanation with examples


According to the first law: If an object is at rest, it will remain in rest ,in motion will remain in motion unless an external unbalanced force act on it.


Example 1: Pushing a big rock, the rock will stay in place until you push it.


Example 2. When a rocket goes up in space, there is almost a perfect amount of earth gravity for ship to not come crashing down.


Example 3. When we shot the bullet in a space, it would travel in straight line until it reaches gravity of another planet.


2) Newton’s law of motion : Explanation with examples


According to 2nd law: The force is directly proportional to rate of change of momentum.


Example 1: If a truck and bicycle did a short race at the same speed, then bicycle will win the race.


Example 2: For a long race truck will win the race because F=ma and a(acceleration) is more.


Example 3: If a dog is pulling a rock then acceleration is fully dependent on force of dog because mass of rock will not change.


3) Newton’s law of motion : Explanation with examples


According to the 3rd law of motion, for every action there is an equal and opposite reaction.


Example 1. When we push the floor, the floor pushes back.


Example 2. Cars wheel produce friction trying to push and ground exerts an opposite force to push it.


Example 3. Rockets use fuel to push on ground ,which lifts them up. Rockets also rely on friction with air so that the fuel still works.


Question 11.

Solve the following examples.

An object moves 18 m in the first 3 s, 22 m in the next 3 s and 14 m in the last 3 s. What is its average speed?


Answer:

We know,



⇒ Average speed = 



= 6m/s


∴ the average speed is 6 m/sec.



Question 12.

Solve the following examples.

An object of mass 16 kg is moving with an acceleration of 3 m/s2. Calculate the applied force. If the same force is applied on an object of mass 24 kg, how much will be the acceleration?


Answer:


F= ma


Where m=16kg


a=3m/s2


F=16× 3= 48 N


If F= 48 N


m= 24kg


F= ma


48=24× a


a= 2 m/s2



Question 13.

Solve the following examples.

A bullet having a mass of 10 g and moving with a speed of 1.5 m/s, penetrates a thick wooden plank of mass 90 g. The plank was initially at rest. The bullet gets embedded in the plank and both move together. Determine their velocity.


Answer:

Given:


Mass of bullet, m1 = 10g = 0.01 kg


Speed of bullet, v1 = 1.5 m/sec


Mass of wooden plank, m2 = 90 g = 0.09 kg


Velocity of plank + bullet system = ?


Here, we will apply the law of conservation of momentum,


i.e. Final momentum = initial momentum


If we take bullet and thick wooden plank as a system then, initially only bullet is moving with speed of 1.5 m/s and plank is in rest.


∴ initial Momentum (pi) = mass of bullet × velocity


= 0.01 kg ×1.5 m/sec


= 0.015 kgms-1


⇒ pi = 0.015 kgms-1 ….(1)


Now, when the bullet hits the plank, then both the objects are attached.


So, new mass(M) = mass of bullet + mass of plank


= 0.01 kg + 0.09 kg


= 0.1kg


Then,


Final momentum, pf = New mass (M) × (velocity of plank & bullet system)


⇒ pf = 0.1kg × v….(2)


Now, from equation (1) & (2), we get,


Pi = pf


⇒ 0.015 kgms-1 = 0.1kg × v


⇒ 


⇒ v = 0.15 m/s


Question 14.

Solve the following examples.

A person swims 100 m in the first 40 s, 80 m in the next 40 s and 45 m in the last 20 s. What is the average speed?


Answer:

2.25 m/s


The average speed is given as:



⇒ 


⇒ 


⇒ 


Therefore, the average speed is 2.25 m/sec


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination