Degree of comparison.

Degree of comparison.

An adjective can exist in three forms – positive, comparative and superlative. The positive form is the base form of the adjective. The comparative form expresses a higher degree of some quality. The superlative form expresses the highest degree.


Positive

Comparative

Superlative

Sweet

Small

Tall

Bold

Clever

Kind

Young

Brave

Fine

Happy

Great

Easy

Wealthy

Hot

Thin

Sad

Fat

Beautiful

Eminent

Industrious

Ferocious

Difficult

Good

Well

Bad

Little

Much

Many

In

Up

Old

Old

Sweeter

Smaller

Taller

Bolder

Cleverer

Kinder

Younger

Braver

Finer

Happier

Greater

Easier

Wealthier

Hotter

Thinner

Sadder

Fatter

More beautiful

More eminent

More industrious

More ferocious

More difficult

Better

Better

Worse

Lesser

More

More

Inner

Upper

Elder

Older

Sweetest

Smallest

Tallest

Boldest

Cleverest

Kindest

Youngest

Bravest

Finest

Happiest

Greatest

Easiest

Wealthiest

Hottest

Thinnest

Saddest

Fattest

Most beautiful

Most eminent

Most industrious

Most ferocious

Most difficult

Best

Best

Worst

Least

Most

Most

Innermost

Uppermost

Eldest

oldest



Positive

Comparative

Superlative

No other

than any other

the happiest

Few other/ very few

than many / most other

one of the tallest




1. Raji is the richest woman in Mumbai.

Ans. Raji is richer than any other woman in Mumbai.

No other woman in Mumbai is as rich as Raji.


2. Reading is the best form of recreation.

Ans. Reading is better than any other form of recreation.

No other form of recreation is as good as reading.


3. Australia is the largest Island.

Ans. Australia is larger than many other Islands.

No other Island is as large as Australia.


4. Australia is one of the largest Islands.

Ans. Australia is larger than many other Islands.

Very few Islands are as large as Australia.


5. Books are the best source of knowledge.

Ans. Books are better than any other source of knowledge.

No other source of knowledge is as good as books.


6. Iron is stronger than many other metals.

Ans. Iron is one of the strongest metals.

Very few metals are as strong as Iron.


7. No one is as lazy as Raja.

Ans. Raja is lazier than any other.

Raja is the laziest of all.


8. The greatest lesson in life is learnt from children.

Ans. No other lesson in life is as great as the ones that are learnt from children.


9. I have never seen such a ferocious animal as this.

Ans. I have never seen an animal more ferocious than this one.


Note: - Whenever the comparison is made between two persons or things there does not exist with superlative degree.


1. Mango is sweeter than Apple.

Ans. Apple is not as sweet as Mango.


2. Mumbai is not leaner than Chennai.

Ans. Chennai is as clean as Mumbai.


3. March is not as hot as June.

Ans. June is hotter than March.


4. The rose smells as sweet as the lily.

Ans. The lily does not smell sweeter than the rose.


5. The rose smelled as sweet as the lily.

Ans. The lily did not smell sweeter than the rose.


6. The roses smell as sweet as the lilies.

The lilies do not smell sweeter than the rose.


7. I feel as scared as you do.

Ans. I don’t feel less scared than you.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination