GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
1. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(a) Akbar                           
(b) Jahangir  
(c) Shah Jahan                        
(d) Aurangzeb

Ans: (b)

2. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed
(a) Lord Irwin
(b) Lord Reading
(c) Lord Cheimsford
(d) Lord Wavell

Ans: (c)

3.Which of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive Council in which all the Portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leaders?
(a) Simon Commission 
(b) Simla Conference
(c) Cripps Proposal
(d) Cabinet Mission

Ans: (b)

4.During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called ‘Free Indian Legion’?
(a) Lala Hardayal
(b) Rash Behari Bose
(c) Subhash Chandra Bose
(d) V. D. Savarkar

Ans: (c)

5.Who among the following rejected the tittle of  “Knighthood” and refused to accept a position in the Council of the Secretary of State for India?
(a) Motilal Nehru
(b) M. G Ranade
(c) G. K Gokhale
(d) B. G Tilak

Ans: (c)

6.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I                        List-II
   (Author)                      (Work)
A. Bankimchandra                1. Shatranj Ke Khilari
B. Dinabandhu Mitra              2. Debi Chaudhrani
C. Prem Chand                   3. Nil Darpan 
                                4. Chandrakanta
Codes:-
     A      B      C    
(a)   2       4      1
(b)   3       4      2
(c)   2       3      1 
(d)   3       1      4

Ans: (c)

7.Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled ‘New Lamp s for Old’?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) R. C. Dutt
(c) Syed Ahmad Khan
(d) Viraraghavachari

Ans:(a)

8.Who among the following used the phrase ‘Un-British’ to criticize the English colonial control of India?
(a) Anandmohan Bose
(b) Badruddin Tyyabji
(c) Dadabhai Naroji
(d) Pherozeshah Mehta

Ans: (c)

9.Who among the following wrote the poem, Subh-e Azadi?
(a) Sahir Ludhiyanvi
(b) Faiz Ahmed Faiz
(c) Muhammad Iqbal
(d) Maulana Abul Kalam Azad

Ans: (b)

10..Where was the First Session of the Indian National Congress held in December,1885?
(a) Ahmedabad 
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Delhi

Ans: (b)
_____________________________________________________________________

       
GEOGRAPHY OF INDIA

1.Which of the following pairs are correctly matched?
   Irrigation project                 State
1. Damanganga               -      Gujarat
2. Girna                     -      Maharashtra
3. Pamba                    -      Kerala

CODES:-
      (a) 1 and 2
      (b) 2 and 3
      (c) 1 and 3
      (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

2. Which of the following pairs in respect of current power generation in India is/are correctly matched?
(1) Installed electricity    -   100000 MW
(2) Electricity generation  -   660 billion kWh
 Codes:-
(a) 1 Only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 and 2
 

Ans:(b)

3.With which one of  the following is BRIT(Government of India) engaged?
(a) Railway Wagons
(b) Information Technology
(c) Isotope Technology
(d) Road Transport

Ans: (c)

4.Which of the following are among the million-plus cities in India on the basis of the data of the census,2001?
(a) Ludhiana
(b) Kochi
(c) Surat
(d) Nagpur
  Select the correct answer using the codes given below:
Codes:-
(a) 1, 2 and 3   
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

5.Amongst the following state, which one has the highest percentage of rural population to its population (on the basis of the Census,2001?
(a) Himachal Pradesh
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Uttar Pradesh

Ans: (a)

6.What is the approximate percentage of persons above 65 years of age in India’s current population?
(a) 4-15% 
(b) 11-12%
(c) 8-9%
(d) 5-6%

Ans:(d)

7.Out of all the Biosphere Reserves in India, four have been recognized on the world network by UNESCO. Which one of the following is not of them?
(a) Gulf of Mannar  
(b) Kanchenjunga
(c) Nanda Devi
(d) Sunderbane

Ans: (b)

8.Which of the following pair are correctly matched?
     Waterfalls                    River
 1. Kapildhara Falls          -       Godavari
 2. Jog Falls                -       Sharavati
 3. Sivasamudram           -       Cauvery 
Codes:-
(a) 1 and 3  
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

9.Which of the following minerals are found in a natural way in the state of Chhattisgarh?
(a) Bauxite
(b) Dolomite
(c) Iron ore
(d) Tin
Codes:
   (a) 1, 2 and 3
   (b) 1 and 3
   (c) 2 and 4
   (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

10.Consider the following statements:
1. Chikmagalur is well know for sugar production
2. Mandya is well know as a coffee  producing region.
  Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only                 (b) 2 only
(c) both 1 and 2            (d) Neither 1 and 2

Ans: (b)
11.Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Uttrakhand
(d) Rajasthan 

Ans: (c)

12. In India, how many state share the coastline?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Ans: (b)

13.Match the List-I with List-II  and select correct answer using the codes given below the list:- 
         List-I                      List-II
        (Board)                   (Headquarters)
A. Coffee Board                 1. Bengaluru
B. Rubber Board                 2. Guntur
C. Tea Board                    3. Kottayam
D. Tobacco Board                 4. Kolkata
 Codes:
              A      B      C       D
         (a)  2       4       3      1
         (b)  1       3       4      2
         (c)  2       3       4      1
         (d)  1       4       3      2

Ans: (b)

14. Which one of the following has the maximum number of Nationals Parks?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) Meghalaya

Ans: (c)

15.Rajiv Gandhi National Flying Institute is being establish in which state?
(a) Karnataka  
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Orissa

Ans: (b)

16.ISRO successfully conducted a rocket test using cryogenic engines in the year 2007. Where is the stand used for the purpose, located?
(a) Balasore
(b) Thiruvanannthapuram
(c) Mahengragiri
(d) Karwar

Ans: (c)

17.With which of the following rivers is the Omkareshwar project associated?
(a) Chambal
(b) Narmada
(c) Tapi
(d) Bhima

Ans: (b)

18.Which was the Capital of Andhra State when it was made a separate State in the year 1953?
(a) Guntur
(b) Kurnool
(c) Nellore
(d) Warangal

Ans: (b)

19.In which one of the following states are Namchik-Namphuk Coal-field located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Mizoram

Ans: (a)

20.Consider the following statements:
1. Salt-water crocodile is found in the Andaman and Nicobar islands.
2. Shrew and tapir are found in the Western Ghats of the Malabar region.
  Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 Only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) none

Ans: (c)

21.Consider the following pairs:-
Tributary River                         Main River
1. Chambal                    -          Narmada
2. Son                        -          Yamuna
3. Manas                      -          Brahmaputra
   Which of the pairs given is/are correctly matched?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Ans: (d)

22.Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Annamalai Hills
(b) Cardamom Hills
(c) Nilgiri Hills
(d) Shevoroy Hills
               
Ans: (c)

23.Which of the following is not essentially a species of the Himalayan vegetation?
(a) Juniper
(b) Mahagany
(c) Silver fir
(d) Spruce

Ans: (d)

24.As per India’s National Population Policy, 2000, by which one of the following years is it our long-term objective to achieve population stabilization?
(a) 2045
(b) 2025
(c) 2035
(d) 2055

Ans: (a)
25.Among the following which one has the minimum population on the basis of data of census of India, 2001?
(a) Chandigarh
(b) Mizoram
(c) Puducherry
(d) Sikkim

Ans: (d)



World’s Geography

1.Which two countries follow China and India in the decreasing order of their population?
(a) Brazil and USA
(b) USA and Indonesia
(c) Canada and Malaysia
(d) Russia and Nigeria

Ans: (b)

2. Which of the following straits is nearest to the International Date Line?
(a) Malacca Strait
(b) Bering Strait
(c) Strait of Florida
(d) Strait of Gibraltar

Ans: (b)

3.Which of the following cities is nearest to the equator?
(a) Colombo
(b) Jakarta
(c) Manila
(d) Singapore

Ans: (d)

4.Which of the following countries share borders with Moldova?
(1) Ukraine
(2) Romania
(3) Belarus
 Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

5.Consider the following statements:
1. Ajman is one of the seven Emirates of the UAE
2. Ras al-Khaimah wast he last Sheikhdom to the join the UAE
  Which of the following statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

6. For India, China, the UK and the USA, which of the following is the sequence of the median age of their population?
(a) China < India < UK < USA
(b) India < China < USA < UK
(c) China < India < USA < UK
(d) India < China < UK < USA

Ans: (b)

7.In which of the following is Malta located?
(a) Baltic Sea
(b) Mediterranean Sea
(c) Black Sea
(d) North Sea

Ans: (b)

8.Consider the Following statements:
1. The albedo of an object determine its visual brightness when viewed with reflected light
2. The albedo of Mercury is much greater than the albedo of the Earth.
 Which of the statement given above is//are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1 and 2
(d) none

Ans: (c)

9.Which one amongst the following has the largest livestock population in the world?
(a) Brazil
(b) China
(c) India
(d) USA

Ans: (c)



  Polity

1.Which of the following is/are included in the Directive Principles of state Policy?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Prohibition of consumption except for medicinal purpose of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health.
 Select the correct answer using the codes:
Codes:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 and 2

Ans: (b)
2.Consider the following statements:
The Constitution of India provides that
1. The Legislature Assembly of each State shall consist of not more than 450 members chosen by direct election from territorial constituencies in the State.
2. A person shall not be qualified to be chosen to fill a seat in the Legislative Assembly of a State if he/she is less than 25 years of age.
 Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both1 and 2
(d) Neither 1 and 2

Ans: (b)
3.Under which of the following Constitution Amendment Acts, four languages under the Eighth Schedule of the Constitution of India, thereby raising their number to 22?
(a) Constitution (Ninetieth Amendment) Act
(b) Constitution (Ninety-first Amendment) Act
(c) Constitution (Ninety-second) Act
(d) Constitution (Ninety-third Amendment) Act

Ans: (c)

4.Which of the following is the largest (area-wise) Lok Sabha constituency?
(a) Kangra
(b) Ladakh
(c) Kachahh
(d) Bhilwara

Ans: (b)

5.Consider the following statements:-
1. Justice V. R. Krishna Iyer was the chief Justice of India.
2. Justice V. R. Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of Public Interest Litigation (PIL) in the Indian Judicial system?  
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1  only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

6.Which Schedule of Constitution of India contains special of constitution of India contains special provision for the administration and control of Scheduled Areas in several states?
(a) Third
(b) Fifth
(c) Seventh
(d) Ninth

Ans: (b)

7.Who among the following have held the office of the Vice-President of India?
(1) Mohammad Hidayatullah
(2) Fakhruddin Ali Ahmed
(3) Neelam Sanjiva Reddy
(4) Shankar Dayal Sharma
Codes:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans: (b)

8.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I                         List-II
  (Person)                        (Position)
A. Nagender Singh                1. Chief Election Commissioner Of India
B. A. N. Ray                     2. President International Court of Justice
C. R. K. Trivedi                   3. Chief Justice Of India
D. Ashok Desai                   4. Attorney-General of India
Codes:
     A      B      C      D
(a)   1      4      2       3
(b)   2      3      1       4
(c)   1      3      2       4 
(d)   2      4      1       3

Ans: (d)

9.How many High Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories not Included)?

(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 5

Ans: (2)